Pääkirjoitukset

Populistiset pulinat pois – EU tuo laskelmien mukaan enemmän hyötyä kuin haittaa

KUVA: OLIVIER HOSLET
Pääkirjoitukset 24.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomi on brittiselvityksen mukaan hyötynyt huomattavasti pian 25 vuotta kestäneestä EU-jäsenyydestä. Laskelmat osoittavat, ettei EU-eron haikailulla ole minkäänlaista taloudellista todellisuuspohjaa.

Ensi vuonna Suomessa juhlitaan neljännesvuosisataa EU:n jäsenenä. Juhlaan on myös aidosti aihetta, sillä jäsenyys Euroopan unionissa on tuonut Suomelle arveltua enemmän hyötyä.

Brittiläisen konsulttiyhtiön Oxford Economicsin Akavalle tekemän laskelman mukaan EU-jäsenyys on nostanut kotitalouksien keskituloja reilusti yli tuhat euroa ja kasvattanut bruttokansantuotetta 1,2–1,7 prosenttia asukasta kohden.

Jäsenyyden aikana Suomeen on syntynyt 40 000 uutta työpaikkaa. Tämä on merkittävä tieto, sillä esimerkiksi globalisaation aiheuttaman myllerryksen vuoksi entisiä ammatteja on hävinnyt ja teollisuustyötä siirtynyt muualle.

Tutkimuslaitoksen koostaman laskelman pitäisi osoittaa sitkeimmillekin epäilijöille, että haikailu paremmasta ja itsenäisemmästä elämästä EU:n ulkopuolella ei olisi käytännön maailmassa mahdollista. Jäsenmaksujakaan on turha liioitella. Kuten Kaleva kertoi (23.8.), esimerkiksi vuonna 2017 Suomi maksoi EU:lle noin 1,6 miljardia euroa ja sai takaisin 1,7 miljardia.

Selvitys on tehty toteutuneiden tilastojen perusteella. Numerot ovat nähtävillä ja myös muiden laskettavissa. Mukana ei ole politikointia, vaan analyysi on selkeä. Lisäksi Oxford Economics toimii Britanniassa, joka valmistautuu EU-eroon.

Jäsenyys tarjoaa Suomella vapaan pääsyn yli 500 miljoonan kuluttajan sisämarkkinoille. EU-jäsenyys on lisännyt Suomen kokonaiskauppaa arviolta 9–26 prosenttia.

Kauppaa voi tehdä esteettömästi ja investointeja houkutella vauraasta ympäristöstä. EU on myös tehnyt kauppasopimuksia useiden Aasian maiden kanssa. Niinpä kaupalliset reitit ovat avoinna Japanin, Vietnamin ja Singaporen kaltaisiin maihin.

Parhaillaan EU neuvottelee muun muassa Meksikon, Argentiinan ja Brasilian kanssa tehtävistä sopimuksista. Jokainen ymmärtää, ettei Suomella olisi lihaksia solmia kunkin valtion kanssa kahdenkeskisesti vientiä edistäviä jättisopimuksia. EU:lla on maailman suurimpana talousalueena huomattava painoarvo neuvottelupöydissä.

Kun Suomi liittyi yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa EU:hun vuonna 1995, maailma oli hyvin toisenlainen. Euroopassa elettiin kommunistisen blokin kaatumisen jälkeisessä riemukkuudessa. Demokratia tuntui voittaneen ja sotilaalliset uhat väistyneen.

Tilanne on muuttunut ratkaisevasti, kun Venäjä on voimapolitiikallaan horjuttanut Euroopan sotilaallista tasapainoa ja ryhtynyt houkuttelemaan muutamia Itä-Euroopan maita pois liberaalista demokratiasta.

Oxford-selvityksessä ei painotu muu kuin talous, mutta kuvitella voi sitäkin, millainen Suomen turvallisuuspoliittinen asema olisi ilman EU-jäsenyyttä. Todennäköisesti varsin epämukava.

Sotilaallisten jännitteiden kasvu pelkästään Itämerellä olisi tyrkännyt Suomen vaikeaan ja yksinäiseen rakoseen. Venäjä ei välttämättä ottaisi huomioon pienen naapurimaansa näkemyksiä, koska Suomella ei olisi nykyisenkaltaista merkitystä Euroopan poliittisella kartalla.

MAINOS

Kommentoi

Jutun mukaan: "Kuten Kaleva kertoi (23.8.), esimerkiksi vuonna 2017 Suomi maksoi EU:lle noin 1,6 miljardia euroa ja sai takaisin 1,7 miljardia."

Eikös tämä ole selvää huttua! Suomi onkin yhtäkkiä muuttunut nettomaksajasta nettosaajaksi. Joku tolkku tulisi olla EU:n ihannoinnillakin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, ihan kiva paitsi että "tutkimuksen" tulokseksi ei olisi hyväksytty mitään muuta kuin että "EU on hyödyksi".

Tilastoilla voidaan perustella mitä tahansa valitsemalla joko omaa agendaa tukevat tai vastustajan agendaa haittaavat tilastot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

boris vain kuvittelee britannian selviäväv ilman eu;ta, mitään brexit-lsaskujen lievennyksiä on ihanturha vaatia, kyllä sitoumiksistaab pitää maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Boris kieltäytyy maksamasta sitä mitä Eu haluaa ja tuumaa että "pitäkää tunkkinne" niin mitä Eu voi tehdä? Lähteekö sotavoimin(mitä ei ole olemassakaan) perimään saataviaan. Britit tässä on niskan päällä, ei Eu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika marginaalisia (tutkimus) tuloksia 25 vuodessa nämä. Paljonko euro on vienyt, ei voida selvittää, koska esim. Ruotsiin ei voi verrata (?). Mitättömistä tuloksista noinkin ylistävä pääkirjoitus. Ihmettelen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutu-meiningillä on taas Kalevan pääkirjoitus tehty.

Ehkä EU-jäsenyydestä on ollut hyötyä ja eurolla se on menetetty. Tämäkin mutua - eikä kukaan voi tietääkään eikä laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä ei pääkirjoittaja kirjoita sanaakaan. Olisihan sitäkin pitänyt ylistää. Siinä tutkimuksessa oli arvio myös siitä, eikä kyllä kehuttu hyödylliseksi. Tämähän ei ollut edes oikea tutkimus vaan arviointi, eli sama kuin mielipide. Mielipide voi perustua ihan muuhun kuin tapahtuneisiin tosiasioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta paljonko on tullut vastuita finanssikriisin jälkeisestä politiikasta - ongelmamaiden velat euromaiden veronmaksajien vastuulla, EKP painanut rahaa vuosikausia ja korot epäterveen alhaalla? Euron kurssista on ollut vaikkapa Ruotsiin verrattuna välillä hyötyäkin Suomelle, välillä haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurosta on ollut vain haittaa vuoden 2008 jälkeen. Työllisyys ei ole vieläkään edes vuoden 1998 tasolla. Missä ne 40 000 uutta työpaikkaa ovat??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Mutta kun niitä vastuita ei kukaan osaa laskea tai niitä ei haluta tuoda julkisuuteen. Samoin kuin maahanmuuton kustannuksia kukaan ei osaa laskea. Italia on seuraava ongelmamaa, jota Euromaat joutuvat avustamaan.

Rikolliset ovat hyötyneet auki olevista rajoista. EU-poliitikot ja virkamiehet pääsevät nauttimaan hulppeista eduista. Lobbarit saavat työtä ja korruptiolle on tullut uusia mahdollisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
60
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
44
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
27
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
20
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
16
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image