Pääkirjoitukset

Populistiset pulinat pois – EU tuo laskelmien mukaan enemmän hyötyä kuin haittaa

KUVA: OLIVIER HOSLET
Pääkirjoitukset 24.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomi on brittiselvityksen mukaan hyötynyt huomattavasti pian 25 vuotta kestäneestä EU-jäsenyydestä. Laskelmat osoittavat, ettei EU-eron haikailulla ole minkäänlaista taloudellista todellisuuspohjaa.

Ensi vuonna Suomessa juhlitaan neljännesvuosisataa EU:n jäsenenä. Juhlaan on myös aidosti aihetta, sillä jäsenyys Euroopan unionissa on tuonut Suomelle arveltua enemmän hyötyä.

Brittiläisen konsulttiyhtiön Oxford Economicsin Akavalle tekemän laskelman mukaan EU-jäsenyys on nostanut kotitalouksien keskituloja reilusti yli tuhat euroa ja kasvattanut bruttokansantuotetta 1,2–1,7 prosenttia asukasta kohden.

Jäsenyyden aikana Suomeen on syntynyt 40 000 uutta työpaikkaa. Tämä on merkittävä tieto, sillä esimerkiksi globalisaation aiheuttaman myllerryksen vuoksi entisiä ammatteja on hävinnyt ja teollisuustyötä siirtynyt muualle.

Tutkimuslaitoksen koostaman laskelman pitäisi osoittaa sitkeimmillekin epäilijöille, että haikailu paremmasta ja itsenäisemmästä elämästä EU:n ulkopuolella ei olisi käytännön maailmassa mahdollista. Jäsenmaksujakaan on turha liioitella. Kuten Kaleva kertoi (23.8.), esimerkiksi vuonna 2017 Suomi maksoi EU:lle noin 1,6 miljardia euroa ja sai takaisin 1,7 miljardia.

Selvitys on tehty toteutuneiden tilastojen perusteella. Numerot ovat nähtävillä ja myös muiden laskettavissa. Mukana ei ole politikointia, vaan analyysi on selkeä. Lisäksi Oxford Economics toimii Britanniassa, joka valmistautuu EU-eroon.

Jäsenyys tarjoaa Suomella vapaan pääsyn yli 500 miljoonan kuluttajan sisämarkkinoille. EU-jäsenyys on lisännyt Suomen kokonaiskauppaa arviolta 9–26 prosenttia.

Kauppaa voi tehdä esteettömästi ja investointeja houkutella vauraasta ympäristöstä. EU on myös tehnyt kauppasopimuksia useiden Aasian maiden kanssa. Niinpä kaupalliset reitit ovat avoinna Japanin, Vietnamin ja Singaporen kaltaisiin maihin.

Parhaillaan EU neuvottelee muun muassa Meksikon, Argentiinan ja Brasilian kanssa tehtävistä sopimuksista. Jokainen ymmärtää, ettei Suomella olisi lihaksia solmia kunkin valtion kanssa kahdenkeskisesti vientiä edistäviä jättisopimuksia. EU:lla on maailman suurimpana talousalueena huomattava painoarvo neuvottelupöydissä.

Kun Suomi liittyi yhdessä Ruotsin ja Itävallan kanssa EU:hun vuonna 1995, maailma oli hyvin toisenlainen. Euroopassa elettiin kommunistisen blokin kaatumisen jälkeisessä riemukkuudessa. Demokratia tuntui voittaneen ja sotilaalliset uhat väistyneen.

Tilanne on muuttunut ratkaisevasti, kun Venäjä on voimapolitiikallaan horjuttanut Euroopan sotilaallista tasapainoa ja ryhtynyt houkuttelemaan muutamia Itä-Euroopan maita pois liberaalista demokratiasta.

Oxford-selvityksessä ei painotu muu kuin talous, mutta kuvitella voi sitäkin, millainen Suomen turvallisuuspoliittinen asema olisi ilman EU-jäsenyyttä. Todennäköisesti varsin epämukava.

Sotilaallisten jännitteiden kasvu pelkästään Itämerellä olisi tyrkännyt Suomen vaikeaan ja yksinäiseen rakoseen. Venäjä ei välttämättä ottaisi huomioon pienen naapurimaansa näkemyksiä, koska Suomella ei olisi nykyisenkaltaista merkitystä Euroopan poliittisella kartalla.

MAINOS

Kommentoi

Jutun mukaan: "Kuten Kaleva kertoi (23.8.), esimerkiksi vuonna 2017 Suomi maksoi EU:lle noin 1,6 miljardia euroa ja sai takaisin 1,7 miljardia."

Eikös tämä ole selvää huttua! Suomi onkin yhtäkkiä muuttunut nettomaksajasta nettosaajaksi. Joku tolkku tulisi olla EU:n ihannoinnillakin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, ihan kiva paitsi että "tutkimuksen" tulokseksi ei olisi hyväksytty mitään muuta kuin että "EU on hyödyksi".

Tilastoilla voidaan perustella mitä tahansa valitsemalla joko omaa agendaa tukevat tai vastustajan agendaa haittaavat tilastot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

boris vain kuvittelee britannian selviäväv ilman eu;ta, mitään brexit-lsaskujen lievennyksiä on ihanturha vaatia, kyllä sitoumiksistaab pitää maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Boris kieltäytyy maksamasta sitä mitä Eu haluaa ja tuumaa että "pitäkää tunkkinne" niin mitä Eu voi tehdä? Lähteekö sotavoimin(mitä ei ole olemassakaan) perimään saataviaan. Britit tässä on niskan päällä, ei Eu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika marginaalisia (tutkimus) tuloksia 25 vuodessa nämä. Paljonko euro on vienyt, ei voida selvittää, koska esim. Ruotsiin ei voi verrata (?). Mitättömistä tuloksista noinkin ylistävä pääkirjoitus. Ihmettelen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutu-meiningillä on taas Kalevan pääkirjoitus tehty.

Ehkä EU-jäsenyydestä on ollut hyötyä ja eurolla se on menetetty. Tämäkin mutua - eikä kukaan voi tietääkään eikä laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä ei pääkirjoittaja kirjoita sanaakaan. Olisihan sitäkin pitänyt ylistää. Siinä tutkimuksessa oli arvio myös siitä, eikä kyllä kehuttu hyödylliseksi. Tämähän ei ollut edes oikea tutkimus vaan arviointi, eli sama kuin mielipide. Mielipide voi perustua ihan muuhun kuin tapahtuneisiin tosiasioihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta paljonko on tullut vastuita finanssikriisin jälkeisestä politiikasta - ongelmamaiden velat euromaiden veronmaksajien vastuulla, EKP painanut rahaa vuosikausia ja korot epäterveen alhaalla? Euron kurssista on ollut vaikkapa Ruotsiin verrattuna välillä hyötyäkin Suomelle, välillä haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurosta on ollut vain haittaa vuoden 2008 jälkeen. Työllisyys ei ole vieläkään edes vuoden 1998 tasolla. Missä ne 40 000 uutta työpaikkaa ovat??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Mutta kun niitä vastuita ei kukaan osaa laskea tai niitä ei haluta tuoda julkisuuteen. Samoin kuin maahanmuuton kustannuksia kukaan ei osaa laskea. Italia on seuraava ongelmamaa, jota Euromaat joutuvat avustamaan.

Rikolliset ovat hyötyneet auki olevista rajoista. EU-poliitikot ja virkamiehet pääsevät nauttimaan hulppeista eduista. Lobbarit saavat työtä ja korruptiolle on tullut uusia mahdollisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image