Pääkirjoitukset

Poliittinen myrsky yllätti soten

Pääkirjoitukset 9.3.2018 6:00
Pääkirjoitus

Hallituksen suurin tavoite, sote-uudistus, on politisoitunut maakuntamallin ja valinnanvapauden yhdistämisen vuoksi.

Yltyvä kritiikki ei poista tosiasiaa: sosiaali- ja terveyspuoli kaipaa ripeää uudistamista.

Hallituskauden tärkein tavoite, sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistus, joutuu happotestiin kuluvan kevään aikana. Eduskunta aloitti laajan lakipaketin viimeisen osan käsittelyn torstaina.

Hallitukselle eduskuntakäsittely on ratkaiseva. Juha Sipilä (kesk.) on sitonut hallituksensa jatkon soten etenemiseen. Jos sote kaatuu, myös hallitus kaatuu. Edessä olisivat uudet eduskuntavaalit, ellei vaihtoehtoista hallituspohjaa löydy.

Keskustelu valinnanvapaudesta nostaa eduskunnassa taatusti uudelleen esille myös maakuntamallin ja koko soten järkevyyden.

Kolme vuotta valmistellusta sotesta on periaatteessa avoinna enää valinnanvapaus. Hankkeen muut palikat, muun muassa maakuntajako, rahoituslaki ja verolainsäädäntö on viety läpi valiokunnissa ja eduskunnassa viime vuonna.

Vaikka maaliviiva häämöttää, raju poliittinen myrsky on puhjennut. Varsinkin hallituspuolue kokoomuksen riveistä on paukkunut sote-kritiikkiä ja halua kaataa koko hanke. Ruuvia ovat vuorollaan käyneet vääntämässä maakuntamallia pitkään kritisoinut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Elina Lepomäki, joka aikoo äänestää sotea vastaan.

Muutaman kokoomusedustajan vastustus on jälkijättöistä, mutta hallituksen sisällä se tuntuu. Li-peämisen varaa ei ole, kun eduskunta äänestää paketista ensi kesäkuussa. Enemmistö on käytännössä viiden edustajan varassa.

Kokoomuksessa pelätään, että valinnanvapaus kaatuu viimeistään EU-komissiossa, mikäli sote viedään sen arvioitavaksi. Näin kokoomuksen päätavoite kariutuisi. Jäljelle jäisivät keskustan lempilapset kuten maakunnallisen vallan betonointi.

Kriitikoidenmukaan 18 maakunnan ylimääräinen hallintoporras on kallis. Muuttotappioalueilla maakuntamalli voi olla vanhentunut jo aloittaessaan. Keskusta näkee, että maakunta poistaa nykyisen himmelin, jossa palveluita järjestää laskentatavoista riippuen jopa sadat eri tahot.

Sotessa neuvonantajana aluksi toiminut emeritusprofessori Martti Kekomäki on huomauttanut (HS 8.3.), että uudistuksessa on mennyt metsään juuri maakuntahallinnon ja valinnanvapauden kietominen yhteen. Kahden eri asian yhdistäminen estää hallitusta näkemästä tärkeintä eli asiakasta.

Joidenkin vaikutusarvioiden mukaan uudistuksen rahoitustapa siirtäisi nykyiset terveyskeskusjonot erikoissairaanhoitoon, jolloin säästöjen sijasta tulisi lisämenoja.

Suuresta linjasta tuskin yksikään eduskuntapuolue, olipa kyse hallitus- tai oppositiopuolueesta, on eri mieltä: sosiaali- ja terveystoimi tarvitsee perusteellisen kustannus- ja palveluremontin sekä turhan sääntelyn vähentämisen.

Aika uudistukselle on ollut kypsä jo pitempään. Ennen Sipilän johtamaa hallituskoalitiota jo kaksi aiempaa hallitusta ovat yrittäneet palvelu-uudistusta siinä onnistumatta. Kansalaisten kannalta tärkeä hanke on aina politisoitunut kohtalokkaalla tavalla. Niin näyttää käyvän tälläkin kertaa.

MAINOS

Kommentoi

Kovinta ääntä pitävä Martti Kekomäki on suomen suurimman sairaanhoitopiirin entinen hallintoylilääkäri,hän puhuu omassa asiassaan,hänen tontilleen on tulossa kilpailua ,kukapa siitä olisi innoissaan.Tiedä kuinka tehotonta toimintaa paljastuisi.
Median pitäisi kertoa suurita ääntä pitävien taustat ja mahdolliset motiivit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote maaliin 11.3.2018 19:48
Kannattaa käydä hesarin sivulla
Lukekaapa sunnuntain Helsingin Sanomista mielipidekirjoitus, jossa kolme eniten käytettyä SOTE- asian asiantuntijaa kertoo miten he nyt antavat tukensa Sipilän hallituksen SOTE-laeille. Professori Heikki Hiilamo sanoo että hallitus on ottanut heidän viime vuonna esittämät muutos toiveet huomioon ja nyt esitys kelpaa heille maaliin vietäväksi.
Ote asiantuntijoiden kirjoituksesta
"Viittaukset sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijaryhmän yksimielisen kriittiseen lausuntoon johtavat nekin harhaan, sillä ryhmä kritisoi viime syksynä lausuntokierroksella ­ollutta esitystä valinnanvapauslaiksi. Siihen hallituspuolueet tekivät joulun alla yhteisellä ­sopimuksella korjauksia, jossa huomioitiin lausuntokierroksella ja asiantuntijaryhmältä saatu kritiikki."
Marina Erhola ylijohtaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Heikki Hiilamo professori, Helsingin yliopisto
Katariina Silander tutkimusjohtaja, Aalto-yliopisto
Että siinä kaatui perusta opposition vastustukselta SOTE-asiassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityinen sote-asema saa potilaasta saman maksun kuin maakunnan omistamakin. Tämä on maitolaiturilla hyvä tiedostaa. Lisäksi on syytä muistaa, että sote pitää sisällään myös sen so:n eli sosiaalipuolen. Pieniin maakuntiin ja syrjä-Suomeen näitä ei kuntalaisten haitaksi tule. Saatte edelleen käydä siellä tutussa ja turvallisessa paikassa vaivojanne hoidattamassa ja juttelemassa. Ilman 5 kuukauden jonotusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se on niin vaikeaa:
- yhteinen kansalaisen tietojärjestelmä, jossa myös sote-firmat käyttävät
- potilasseteli - osoitetaan ne paikat, josta sitä palvelua saa
- lähete erikoissairaanhoitoon edelleenkin, jos sitä tarvtisee
- hoitoketju on tietojärjestelmässä

Hyvää:
- saa aina heti hoitoa
- jonot lyhenevät (ei 3kk tai 5 kk jonoja)
- kaikki sote-potilastiedot samassa paikassa, koko historia
- hoitoketju on tietojärjestelmässä

Huonoa:
- ehkä se, että ei ole yhtä vastuutahoa, vaan hoitoketju pirstaloituu
- potilasvahinkoasiat voivat mennä monimutkaiseksi
- kallis veronmaksajalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotetoimi pitää uudistaa pian, mutta nyt sen uudistuksen siivellä ja varjolla tehdään uudistustarpeeseen liittymättömiä muutoksia, jotka parhaimmillaankin vesittävät sote-uudistukseen, pahimmillaan tuhoavat koko soten. En osaa ennustaa, kummin käy, koska paketti on niin epäselvä ja muuttuu päivittäin, että mahdotonta ottaa selvää, mitä milloinkin suunnitellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MEILLÄ MUUTTUU ESKONI

Luuleeko ihmiset tosiaan, että tuleva sote säästää rahaa ja kaikki on hyvin.
Oltaisiin nyt rehellisiä ja kerrottaisiin jatkossa soten korjauksien vaikuttavan seuraavasti.

Kuntien liittäminen lisääntyy, koska ihmiset eivät enää halua maksaa veroja jäljelle jääneille kunnan palveluille.
Maakuntia vähennetään säästösyistä
Sotepalvelut monopolisoituvat, kun isot kansainväliset yritykset valtaavat alaa, jolloin joudutaan hintojen noustessa karsimaan palveluja.
Etäisyydet kasvavat, koska vaativat toimenpiteet keskittyvät entisestään.
Tästä vasta säästöt alkavat.

Toivossa on hyvä elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SOTE uudistus on niin sekava paketti, ettei siitä ota selvää Kuopion povarikaan. En ihmettele sen nostattamaa kuohuntaa. Valinnanvapauden myötä pieniä kuntia ajautuu konkurssin kaltaiseen tilaan, kun ihmiset oivaltavat sen, jotta hoitoon pitää mennä kallaimpaan mahdolliseen sairaalaan ja niin kaus kuin pääse, Kunta maksaa valinnanvapauden kustannukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image