Pääkirjoitukset

Poliisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei saa päästää ryöpsähtämään – on puututtava juurisyihin ja otettava oppia muualta

Poliisiin kohdistuvat väkivallanteot ovat kaksinkertaistuneet 20 vuoden aikana. KUVA: Silja Viitala
Pääkirjoitukset 27.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Porvoossa ammuttiin viikonloppuna kahta virkatehtävissä ollutta poliisia, Jyväskylässä päivää aikaisemmin poliisi sai piiritystilanteessa kaasutoimisen ilma-aseen ammuksen kasvoihinsa. Kummassakin tapauksessa ampujia epäillään ainakin murhan yrityksestä.

Kansalaiset voivat huokaista helpotuksesta siinä, että kummassakin tapauksessa epäillyt tekijät on saatu kiinni. Etenkin Porvoon tapauksessa ampujien pakomatkan katkaisu ja nopea kiinniotto ovat suomalaisen poliisikunnan ja rikostutkinnan komea taidonnäyte.

Samalla tuli myös osoitetuksi, että poliisille hankittu järeä kalusto ja muu kehittynyt suojavarustus on tullut tarpeeseen.

Huojennuksen tunteen jälkeen ilmaan jää kiusallisia kysymyksiä. Jyväskylän tekijää on kuvattu itsetuhoiseksi, mutta sen sijaan Porvoon tapaus vaikuttaa suunnitellulta, kylmäveriseltä murhayritykseltä.

Miksi hyökkäys kohdistettiin poliisiin? Miksi surmatyötä tultiin tekemään Ruotsista? Onko kyse järjestäytyneen rikollisuuden voimannäyttöyrityksestä tai uuden ryhmittymän maihinnoususta?

Tapahtuman taustalla voi toki olla jokin satunnaisempi selitys kuten kosto. Motiiveista saadaan ehkä selvyys jo pian.

Joka tapauksessa väkivalta poliisia kohtaan osuu lopulta myös tavallisiin kansalaisiin. Näin etenkin jos syntyy tunne, että kun poliisi ei ole suojassa, emme me muutkaan. Porvoon tapauksen kohdalla voi onneksi arvioida, että luottamus poliisin toimintakykyyn pikemminkin vain vahvistui.

Ikävä tosiasia joka tapauksessa on, että väkivallanteot poliisia kohtaan eivät meilläkään enää ole yksittäistapauksia. Poliisiin kohdistuneesta väkivallasta väitöstutkimuksen tehneen Henri Rikanderin mukaan nämä teot ovat 20 vuodessa kaksinkertaistuneet (Kaleva 26.8.). Tutkijaa nyt nähdyt tapaukset eivät siksi yllättäneet.

Poliisiin kohdistuu myös uudenlaista uhkailua, maalittamista. Siinä yksittäiset poliisit tai muut viranomaiset nostetaan näkyviin sosiaalisessa mediassa ja levitetään heistä tietoa, jonka tarkoitus on yllyttää aggressiiviseen käytökseen heitä ja jopa heidän perheitään kohtaan. Tämä vastenmielinen ilmiö on jo johtanut siihen, että jotkut poliisit ovat vaihtaneet toisiin töihin.

On hyvä, että hallitus aikoo lisätä poliisien määrää. Se vahvistaa osaltaan yhteiskunnan turvallisuutta.

Olennaista on kuitenkin päästä väkivallan juurisyihin. Rikanderin mielestä aggressioihin taipuvaisilla henkilöllä pitäisi olla kanava tunteidensa käsittelyyn ja purkamiseen.

Keskeisiä, pitkävaikutteisia torjuntakeinoja lienevät myös väkivaltarikollisuuden kohdalla hyvän tulevaisuuden näkymien säilyminen kaikilla suomalaisnuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Epäilemättä hyödyllistä on myös katsoa, miten asiat ovat kehittyneet länsinaapurissamme Ruotsissa, mitä siellä on tehty tilanteen kohentamiseksi ja missä on epäonnistuttu. Ruotsissa turvallisuusviranomaiset ovat joutuneet todistamaan samaa kehitystä, josta meillä nyt nähdään oireita.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Erittäin trendin mukainen pääkirjoitus, jossa viitataan muodinmukaisesti juurisyihin ja nähdään itse yhteiskunta aggressiota ja rikollisuutta synnyttävänä tekijänä. Tässä ajattelussa on vanhaa marxilaista luokka-asenteellisuutta, mutta kuinka pitkälle voidaan viedä asenne, että yhteiskunnan tulee ensisijaisesti kantaa vastuu jopa aggressiivisen yksilön tuottamasta väkivallasta. En ole konservatiivi, mutta jo pitemmän aikaa yhteiskunnasta, mm. kouluista, on puuttunut hyvä järjestys ja "kuri". Niitä pitää vaatia ja pystyttävä toimimaan järjestäytyneen yhteiskunnan tavalla. Mielestäni yksi juurisyy on vanhempien ja muiden kasvatuksesta vastuussa olevien onneton lepsuilu ja huuhailu. Tämä asia kuntoon. EIvät lapset ja nuoret opi, jos heitä ei kukaan ohjaa ja opeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsin rikollispiirit valuvat Suomeen. Kyllä naapurimaassamme on paljon vikaa, vaikka kuinka haluttaisiin muuta uskotella. Heillä on talouskasvua, töitä ja hyvinvointia, mutta samaan aikaan alamaailma tekee omaa rinnakkaisyhteiskuntaansa. Siellä jopa poliisit kieltäytyvät menemästä tietyille alueille suorittamaan tehtäviä, mikä on todella hälyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole itse poliisi, mutta kaikki tuntemani poliisit ovat ihan fiksuja tyyppejä. Toki kuten kaikissa ihmisryhmissä, niin varmaan myös siellä on seassa rikollisia (esm. tapaus Aarnio). Lähtökohtaisesti kuitenkin uskon, että Poliisit ovat fiksuja tyyppejä jotka hoitavat tehtävänsä tunnollisesti. Eli en vahingossakaan osoita Poliisia sormellani syyttävässä mielessä.

Nyt on kuitenkin tunnistettava, että Poliisilla ei ole turvallisuuteen luonnollista monopolia, vaan se on lakiin - eli pelkkään paperiin -perustuva monopoli. Kun asioita ei hoidettu fiksusti niin muistamme miten kävi Etelä-Italiassa, mafia on edelleen haasteellinen kitkettävä ongelma. Suomessa poliitikot ovat median mukaan pyrkineet ohjaamaan poliisit pelkiksi sakottajiksi tulojen lisäämiseksi ja innokkaimmat poliisit vielä suhmuroivat poliitikkojen kanssa, vaikkapa vuokraamalla saunansa. Lisäksi suomalainen oikeuslaitos ei ikävä kyllä läheskään aina tuota yleisen oikeustajun mukaisia päätöksi suojemalla rikollisia ja aiheuttamalla ongelmia uhreille ja itsensä suojelijoille. Jälleen kerran mielikuvaksi tulee, että sitä sakotetaan kellä on rahaa ja niistä pyritään pääsemään eroon joista on vain pelkkiä kustannuksia. Pahimmillaan mielikuvaksi tulee, että rikolliset halutaan nopeasti vapaalle tekemään uusia rikoksia että asianajajilla riittää valtion maksamaa duunia. Poliisien käyttö "rahastajina" ja rikollisten yleisen oikeistajun vastaiset liian hyvät oikeudet vievät uskottavuutta koko systeemiltä, jolloin Poliisien tärkeää merkitystä ei enää ymmärretä vaan alkaa sattumaan tämän kaltaisia ylilyöntejä.

Peräänkuulutan siis oikeuslaitokselta ja poliitikoilta vastuun ottamista kokonaisuudessaan, ettei poliisien arvokas työ meidän kaikkien turvallisuuden takaajana koe arvon menetystä ja johda poliisin arvostuksen romahdukseen ja sitä kautta turvattomampaan tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikolliset kostaa poliisin luoteihin kuolemia. Ainakin heti tuli sellanen mieleen tuosta että jokin kostohan tuossa on..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme jos tästä tarvii vielä spekuloida, niin selvästi "Suomi on Ruotsin tiellä."
Joka tämän kieltää ei kyllä voi olla asiantuntija tai vastuussa oleva...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen poliisit ovat lupsakoita miehiä, joilla oli oikeustaju kohdallaan. Kaikki sujui hienosti. Nykyään kytätään suurella innolla autoilijoita ja poliisin otteet väkivaltatilanteissa koventuneet, joka johtaa myös rikollisten otteiden kovenemiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No,aloitetaan vaihtamalla hallitus,jonka ministerit ovat lisäämässä SUOMALAISIIN kohdistuvaa uhkaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päättäjät tekoihin ei puhua kauniisti että ovat pahoillaan. Kyllä kai sitä koko kansa on pahoillaan mutta te Päättäjät olette päättämässä joten hoitakaa tehtävänne. Ehkäisynä on töitä työttömille, työnjakoa että sitä on kaikille 6h/pv ja kahdessa vuorossa mikäli vain mahdollista esim. kunnalliset terveysasemat. Työvoimatstot hommiiin työttömien saamiseksi työhön, koulutukseen. Näin estetään mielenterveysongelmia. Lakia kovemmaksi rikollisten osalle. Päänsilittely ei auta. Oikeat nimikkeet käyttöön- Varas on varas ei luvaton käyttöönotto ym. Rikollisten kuvat lehtiin. Töitä vankilassa asunto ja ruokaa vastaan, Ei tarvita siellä mitään kuntosaleja sinne, teattereita tms. rikoksesta tulee saada rangaistus. Poliisien maalittaminen ja heidän perheensä häirintä tulee saada rikoslakiin eli tuomio siitä. Työrauha on oltava yhteiskunnan, kansan suojelu tehtävissä olevilla. Kiitos poliisit, hyvää työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia työhönne! Ja turvallisia vuoroja! Vaatikaa oikeudet puolustaa itseänne joutumatta syytetyn penkille.. siitä se lähtisi.. Nyt rikolliset tietävät, että kynnys on liian korkea ja käyttävät sitä hyväkseen.. Epäröinti saattaa maksaa hengen, lakimuutos tarvitaan! Nyt teitä ei nämä pahimmat kunnioita, ja nuoremmat ottavat mallia- surullista! Maailma kovenee ja teidän pitäisi vain hyssytellä. Toistan: VOIMIA JA JAKSAMISTA! Te olette tärkeitä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessähän ei ole luonnonilmiö, vaan harjoitetun politiikan aikaan saama tulos! Asiastahan ei ole mitään epäselvää, kun katsoo millainen määrä Ruotsiin täytyy yrittää palkata poliiseja, jotta maassa saataisiin pidettyä kuri ja järjestys. 10 000 poliisin tarve ei ole syntynyt itsestään. Suomessa ministeri Ohisalo on kovasti ollut samanlaisen kehityksen puolesta. En vain ymmärrä miksi. Hänenhän pitäisi sisäministerinä EDISTÄÄ Suomen sisäistä turvallisuutta, ei tuhota sitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin toivoisi, että myös journalismin taholla poliittinen korrektius voisi jo riittää ja tosiaankin voitaisiin katsoa mallia Ruotsista ja sitten UUTISOIDA REHELLISESTI että sikäläistä yhteiskuntaa romahduttava asia on haitallinen maahanmuutto.

On älyllisesti epärehellistä selitellä ilmiötä syrjäytymisellä ja segregaatiolla yms. muotisanoilla kun jokainen itsenäisesti ajatteleva ymmärtää, että syy noihin on yksinkertaisesti länsimäiseen elämään sopeutumattomien väestöryhmien valtava invaasio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista seurattavaa mutta kannattaa muistaa sekin että moista elämäntyyliä on medioissa ihailtu ja idolisoitu täysin varauksetta jo ties kuinka kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään kansalaiset Suomessa taitavat olla jo niin itsekkäitä, että eivät tajua yhteisen demokratian tarvivan puolustamista. Pitävät kait itsestäänselvyytenä sitä. Sama juttu tuon koulusivistyksenkin kanssa. Ei voi jäädä leijumaan eilisen menestyksen kanssa, vaan joka päivä pitää rakentaa perustuksesta alkaen. Rangaistuksen pitäisi mielestäni edelleen sisältää pelotteen. Se että on vain hetken pois normaalielämästään, ei näytä paljoa hidastavan. Juurisyy lie se, että ihmisille entistä vähemmän kasvatuksessa annetaan sellainen arvomaailma, joka pitää heidät pois rikollisesta elämästä. Yhteiskunnan ei tule edelleenkään sietää sitä tuhoavia voimia- muuten käy hiljalleen väkisinkin huonosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiheen vierestä kommentoin vielä, että todella vähän suomalaisissa medioissa julkaistaan uutisia, mitä naapurissamme Ruotsissa tapahtuu harva se päivä. "Lastenvaunuja työntänyt äiti ammuttiin kadulle", "mies ammuttiin ruotsissa", "konepistoolilla ammuttiin kerrostaloasuntoon, kahdesti viikon sisään". Viikon sisään taisi olla myös muutama räjähdyskin. Autojen polttohan on jo arkipäivää. Poliiseja kivitettiin virkatehtävällä. On muuten melko villi meno "rauhallisessa" naapurimaassamme. Ja kaikki tämä rantautuu ennenpitkään myös suomeen, jos tällä linjalla jatketaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

syy ei varmasti ole poliiseissa vaan arkadian mäellä kun ne säätelevät lakeja itseään suojelevaksi. Poliiseilla ei ole juuri minkään laista valtaa toimia kun pitää pelätä syytteeseen joutumista ja kansalaiset käyttää tätä hyväksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset kolumnit edustavat "jyrkkä ehkä" -linjaa, jossa ei suostuta kaiken maalailun keskellä puhumaan itse juurisyystä.
Jurisyy, uhkan lisääntyminen, yhteiskunnallinen kehitys, ... eli kaikki ovat valmiita osallistumaan kehyksen rakentamiseen, mutta kukaan ei halua aloittaa taulun maalaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ps.n Peltokangas juurikin painotti näitä samaisia asioita facebookin videossa heti Porvoon tapauksen jälkeen. Hyvä, jos edes osa päättäjistä alkaa heräilemään, mutta vielä on liian monta, ketkä ummistaa silmänsä ja antaa empatiakyvyn vaikuttaa rationaaliseen ajatteluun. Kaikki eivät ole pelastettavissa ja osa ei edes halua olla, se pitäisi ministeritason ihmisenkin tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Televisio suoltaa yötäpäivää väkivalta sisältäviä elokuvia niin ei mikään ihme. Toisaalta poliisi on omalla toiminnallaan rapauttanut arvokkuutensa. Reality sarjat myöskään eivät nosta arvostusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image