Pääkirjoitukset

Pohjois-Pohjanmaa tarvitsee Oulun ankkuriksi, joka jarruttaa vuolaaksi äitynyttä nuoren sukupolven muuttoa etelään

Nuorten mukana maakunnasta lähtee elinvoimaa: tulevia työntekijöitä ja työllistäjiä, perheiden perustajia, veronmaksajia. KUVA: Pekka Aho
Pääkirjoitukset 30.12.2019 20:00
Pääkirjoitus

Päättyvältä vuosikymmeneltä koottu tilasto kertoo nuorten aikuisten massamuutosta Pohjois-Pohjanmaalta.

Näkymä on huolestuttava. On koko maakunnan etu, jos Oulu onnistuu toimimaan vetovoimaisena vaihtoehtona ja muuton stopparina.

Aluetutkija Timo Aro sai joulun uneliaina välipäivinä monen kuntapäättäjän havahtumaan. Aro julkaisi Twitterissä muuttotilaston, joka kertoi, millaisella voimalla Uusimaa imee nuoria aikuisia muista maakunnista.

Vuosia 2010 – 2018 koskevat luvut ovat pysäyttäviä. Tuolla jaksolla Uudenmaan muuttovoitto 15 – 34-vuotiaiden suomalaisten kohdalla oli peräti 79 000 henkeä.

Monen maakunnan näkökulmasta nuorten katoa voi luonnehtia jopa pelottavaksi.

Vähintäänkin huolestuttava on Pohjois-Pohjanmaatakin koskeva tilastotieto. Uudenmaan imu iski suonta yli 10 000 ihmisen verran. Pohjois-Pohjanmaan tappiolukema oli tilaston korkein.

Jos muuttotappion suhteuttaa maakunnan väkilukuun, moni muu maakunta valahtaa Pohjois-Pohjanmaan alapuolelle. Tästä ei kuitenkaan kannata suuremmin kaivaa lohtua. Virta vie pohjoisesta myös Tampereen seudulle.

Nuorten mukana maakunnasta lähtee elinvoimaa: tulevia työntekijöitä ja työllistäjiä, perheiden perustajia, veronmaksajia. Kerrannaisvaikutukset näkyvät myös esimerkiksi siinä, riittääkö Oulun yliopistoon lahjakkaita hakijoita sen perinteiseltä vaikutusalueelta.

Mitä tehdä muuton jarruttamiseksi?

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on epäilemättä asian ytimessä Aron tilastoa kommentoidessaan. Laajalan mukaan merkittävin syy Oulusta ja Oulun seudulta muuttoon on nuorilla ja vastavalmistuneilla työpaikka.

Jos työnäkymät kotiseudulla ovat kehnot, nuoren onkin viisasta lähteä työn perään muualle. Kiinnostavan työpaikan takia kannattaa vaikka sietää ahdasta pääkaupunkiasumista. Moni hakee kaiken lisäksi myös elämänkokemusta.

Työpaikkoja on kyllä pohjoisessakin. Oulussa oli marraskuussa 2 600 ilmoitettua avointa työpaikkaa, ja koko maakunnan lukema oli 3 900.

Etenkin pääkaupunkiseudun työpaikkapaletti on kuitenkin selvästi laveampi kuin Oulussa saati muualla Pohjois-Pohjanmaalla. Jos täällä työtä saa insinöörimies, niin löytääkö työpaikan myös opettajavaimo?

Kaupunginjohtaja Laajalan mukaan avainasemassa ovat nyt työllistävät yritykset ja julkiset toimijat, Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi puolestaan näki omassa Aro-kommentissaan tarpeelliseksi alueen vetovoiman ja koulutusmahdollisuuksien vahvistamisen.

Vetovoimaan vaikuttaa myös se, mitä seutu tarjoaa asukkaalleen työajan ulkopuolella. Tässä esimerkiksi Oulu on tehnyt paljon työtä. Liikuntapalvelut ovat kaupungissa erinomaiset ja kulttuuriantikin mittavampi kuin muualla maassa tunnutaan tietävän. Asuntojen edullisuuskin on iso valtti. Näitä pitää ehkä rummuttaa uusilla tavoilla sekä omaan maakuntaan että muualle maahan.

Yliopiston mahdollinen muutto kaupungin Oulun kaupungin ytimeen voisi sekin olla uusi kilpailuvaltti ja etelään lähdön jarru.

Oulu ei pelasta muuta Pohjois-Pohjanmaata, mutta jos Oulun kehitys hyytyy, Timo Aron tulevat tilastot ovat vielä rumempia kuin nyt.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Oulun keskustan kehittäminen kannattaa ottaa tosissaan. Mitään sanomattomat Hiukkavaarat ja Ritaharjut on mennyttä aikaa. Oulussa on historiallinen keskusta, jota kannattaa vahvistaa. Matkakeskus on yksittäinen tärkein kohde, jonka rakentamisen kanssa ei kannata aikailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka näin kävi? Oli aika jolloin Oulu investoi rohkeasti nuoriin, ympäristöön ja elinkeinoelämän monipuolistamiseen. Oli rohkeita kaupunginjohtajia ja päättäjiä. Saatiin Merikosken voimala, Nokia, NuKu, Technopolis, pyörätieverkosto. Kaikki näistä visionäärien ja riskejä kaihtamattomien persoonien uurastuksen hedelminä. Mitä meillä on tänään? Nahisteleva ylisuuri kyläpoliitikkojoukko, arat ja näköalattomat johtajat, sisäänpäin lämpiävä virkamiehistö. Yksityisellä sektorilla on lukuisia ideoita, joiden kehittämiseen tai toteuttamiseen tarvittaisiin vain "kaupungin" suostumus. Ei, ei ja vielä kerran ei. Aina löytyy peruste kiellolle, joku syy vähintäänkin valittaa pienestäkin poikkeamasta keskinkertaisuuteen, lahkolaismaalaiseen tasapäisyyteen.
Meillä on vielä maailmanluokan osaajia, joiden osaamista ei ymärretä hyödyntää. Voi Oulu, milloin annat luoville voimille mahdollisuuden tehdä työtä omaksi parhaaksesi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmen lapsen isänä ja vasta talon rakentaneena ihmettelen Oulun tonttipolitiikkaa. Kalliita pikkuplänttejä on tarjolla ja kaavoitetaan järjettömän tiiviiksi. Ritaharjussa ja Metsokankaalla hirveän näköistä, kun talot melkein toisissaan kiinni. Sama kai se on lähteä muualle paremman työn perässä kun kylki kylessä joutuu asumaan täälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

asenneilmapiiri on Oulussa mikä on ja uskonnollinen päälle. mahdotonta yrittää normaalin ihmisen monellakaan alalla tehdä mitään. näihin tosiasioihin ei tulla koskaan puuttumaan. Oululle käy kuin Keskustapuolueelle. Näivettyy, kun nepotismi jyllää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole uusi ilmiö, joka toinen vuosikymmen on menty etelään töihin.
Ite menin 70 luvulla kun töitä ei löytynyt muuta kuin yksi kesätyö, 80 luvulla palasin takaisin. Myös 90 luvulla oli menijöitä taas enempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun ei kykene siihen. Valtuuston jäsenmäärä ylimitoitettu. Päätöksiä ei synny

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei nuorten kannata jäädä tänne jos eivät täällä näe mitään hyvää kuten en näe itsekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova halu olisi jäädä, mutta Oulussa vaikea saada edes mahdollisuutta näyttää osaamistaan. Moni työpaikka jäänyt saamatta, kun paikan on vienyt esim. työntekijän jälkeläinen, oli osaamista tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka nyt Ouluun oikeasti haluaa? Ei täällä ole tarjolla kuin kolkkoa lähiöelämää ja kuollut kaupunkikulttuuri.

Työpaikka edellä meno on yksi asia. Mutta sellaiselle, jolla on mahdollisuus saada työtä useammasta kaupungista, työ ei aina ole se ykköskriteeri asuinpaikkaa valitessa. Tämä korostuu varsinkin nuorilla. Oulu ei vain pysty kilpailemaan kaupunkina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän asti Oulu on kilpaillut asukkaista oman maakunnan kaupunkien kanssa. Vähän aikaa se lämmitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä aloilla ne marraskuun 2600 avointa työpaikkaa olivat? Ei varmasti paljon kiinnosta, jos työpaikat ovat a) osa-aikaisia, b) puhelinmyyntityötä, jossa työntekijää kusetetaan niin paljon kuin ehditään tai c) siivoushommia, nekin usein nollatuntisopimuksella, kun ei täysillä tunneillakaan elä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin tonttien vuokrat nousee ja nousee.. Katoaa kohta se pohjoisen edullisemman asunnon etu. Myöskin jos uusien asuinaluiden tontteja saisi enemmän kerralla saataville niin ei tarvisi vuositolkulla odottaa rulettia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se katoa, hinnat nousevat vähintään samaa vauhtia muuttovoittoisella uudellamaalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston muuttopuuhat keskustaan näyttävät kyllä sekoilulta. Vasta hehkutettiin, miten amkin muutto Linnanmaalle tuo kaikkea hyvää ja vahvistaa molempia osapuolia. Sinänsä yliopiston muutto uusiin terveisiin tiloihin olisi edistysaskel.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy sanoa että Oulu on valitettavasti kuollut kyläpahanen. Täältä ei saa kunnon kulttuuria, ei ole kunnon keskustaa, ei saa rakentaa korkealle, ei oikeasti kehitetä mitään. Liekkö uskonto vaikuttaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin uskonto vaikuttaa. Tuomiokirkkoa korkeampia rakennuksia ei saa rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmiöhän koskee myös Turkua ja Tamperetta, sillä Aron tilastosta kävi ilmi, että seuraavana tilastossa oli Pirkanmaa, joka on kymmenen vuoden aikana menettänyt nuoria toiseksi eniten koko Suomessa Uudellemaalle. Ennustaminen on silti mahdotonta ja aika usein ennusteet ovat menneet hyvinkin pieleen.

Pääkaupunkiseutualue silti usein tuntuu olevan nuorelle aluksi mukava testialusta, mutta lopulta alueen negatiiviset asiat, kuten hurjat asumiskulut suhteessa tuloihin, vähentävät voimakkaasti sitoutumisintoa pk-seutuun. Myös perheen perustamisiän lähestyessä voi pk-seudun huomattavasti suurempi turvattomuus alkaa mietityttämään, ja oma kotiseutu voikin alkaa tuntua miellyttävältä ja turvalliselta paikalta kasvattaa perhettä.

Myös alueemme luonto ja liikkumisen nopeus (lyhyet työ- ja harrastematkat) ovat hyvä valtti, mutta paljon pitää tehdä jotta alueen (minkä tahansa alueen) vetovoima säilyy. Itse näkisin helppona piristysruiskeena - pelkästään henkisestä näkökulmasta - Oulun asemanseudun alueen nopean kehittämisen, asumiskustannusten kontrolloinnin tarjoamalla kohtuuhintaisia tontteja pientalorakentajille sekä hyvin kohtuuhintaisen lisäjunaraideinvestoinnin lentokentälle (alle 10 milj.e.), jolla nykyinen Suomen toiseksi vilkkain kenttä ylittäisi nykyisen noin miljoonan matkustajan rajan vielä runsaammin ja toisi ehkä lisäinvestointeja imagoetujenkin kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ollaan asian ytimessä, Oulun alueen liikenne infra tulee saattaa ajan vaatimalle tasolle. Yritykset tarvii ja ihmisten liikkuminen tulee saatta toimivalle tasolle ! Tässä yksi Oulun alueen vetovoimatekijä ja vielä kaupanpäälle tulee ilmastoetua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image