Pääkirjoitukset

Pisa antaa eväitä kehittämiseen

Pääkirjoitukset 21.4.2017 0:00
Pääkirjoitus

Uusimman Pisa-tutkimuksen mukaan Suomessa asuu elämäänsä tyytyväisiä nuoria, jotka suhtautuvat varsin myönteisesti tulevaisuuteen. Suomalaisnuoret pärjäsivät ilahduttavasti laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa.

Keskiviikkona julkaistu Pisa-tutkimus tehtiin ensimmäistä kertaa mittaamalla 15-vuotiailta tiedollisten kykyjen sijasta hyvinvointiin liittyviä tekijöitä.

Tyytyväisyyden keskiarvo on Suomessa viidenneksi korkein. Tyytyväisyysvertailussa oli mukana 49 maata. Nuorison mielialat näyttäisivät noudattelevan aikuisilla eri yhteyksissä tehtyjä kyselymittauksia, joissa elämä Suomessa nähdään hyvinkin onnellisena.  


Pisa-tutkimuksen mukaan elämään tyytyväisyyden taustalla on maineikas suomalainen koululaitos. Oppimisen lisäksi kuuluminen koulu- ja kaveriyhteisöön parantaa nuoren elämänlaatua. Sosiaalinen yhteenkuluvuus on suomalaisnuorille erittäin tärkeä voimavara.

Kaikesta myönteisyydestä huolimatta Pisa-tutkimuksestakin pilkistää esille nuorten syrjäytymisvaara. Tutkimuksen mukaan sosiaalisesta yhteisöstä vieraantuneiden määrä on selvästi kasvanut runsaassa 14 vuodessa. Nykyisin 15 prosenttia nuorista kokee olevansa ulkona esimerkiksi kouluyhteisöstä.

Lähimmästä porukasta vieraantuminen on hälyttävä merkki, jolla on useita elämäntilanteeseen liittyviä syitä.

Koulutusleikkaukset saattavat olla eräs syrjäytymiskierteen vauhdittaja. Leikkaukset kohdistuvat lähtökohtaisesti jokaiseen peruskoulusta valmistuvaan nuoreen, sillä käytännössä miltei kaikki aloittavat toisen asteen koulutuksen.

Koulutussäästöt näkyvät peruskoulutyössä, mutta tuntuvimmin ne ovat puraisseet toisen asteen opintoja, varsinkin ammatillista koulutusta. Ammattikoulujen lähiopetusta on vähennetty säästöjen vuoksi ja korvattu edullisimmilla etäopinnoilla ja -kursseilla.

Vähiin karsittu lähiopetus ei aina ole minäkuvaansa rakentavalle opiskelijalle hyvä ratkaisu.

Pelkona on, että tuntuma opiskeluun ja ennen kaikkea kouluyhteisöön häviää. Myös säännöllinen päivärytmi saattaa heittää kuperkeikkaa, kun kouluun tarvitseekin nousta vaikkapa vain yhtenä päivänä viikossa, ja muun ajan voi tehdä tehtäviä kotitietokoneen ääressä.


Koulujen järjestämä opinto-ohjaus nousee tällaisissa tapauksissa tärkeään rooliin mutta se ei yksin riitä. Oikein lukemalla Pisa-tutkimuksesta on mahdollista saada pitempiaikaista hyötyä koulutyön kehittämiseen ja sisällön suunnitteluun.

Pisa-tutkimuksen tiedot osoittavat, että tärkeään nuoruusvaiheeseen sisältyvää syrjäytymisriskiä voidaan pienentää tarjoamalla monipuolista ja motivoivaa koulutusta.

Hetkellinen säästö koulutuksesta ei säästä yhteiskunnan varoja myöhemmässä vaiheessa, jolloin syrjäytymispolulta on vaikea enää poiketa.

Hyvin sujuneet opinnot tuovat uskoa omiin kykyihin. Se on käyttöpääomaa, joka näkyy työpaikoilla ja työnjäljessä, kun nuori valmistuu ammattiin.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image