Pääkirjoitukset

Pinochet oli viekas diktaattori

Pääkirjoitukset 12.12.2006 0:00
Unknown
Tummat silmälasit, viivaksi suljettu suu, tuima katse kameraan. Takana yhtä tiukkailmeinen lähimiesten ja adjutanttien piiri. Yhden selän takaa pilkottaa kiväärin piippu.

Tämä kuva Chilen sotilasjohtajasta ja sen johtajasta, kenraali Augusto Pinochetista levisi maailmalle pian sen jälkeen kun hän oli kaapannut vallan kotimaassaan syyskuussa 1973. Potretti kuvasi myös tarkasti sitä, että vajaan viiden miljoonan asukkaan valtio oli saanut määrätietoisen, keinoja kaihtamattoman ja julman hallitsijan.

Kovin toisenlainen kuva välittyi Pinochetista hänen viimeisten elinvuosiensa aikana: lastenlapsiaan rakastava harmaantunut, suorastaan hauras isoisä, jonka joutuminen Britanniassa kotiarestiin herätti jopa säälin tunteita. Terveydellisten syiden tähden hänen myös sallittiin oikeuteen joutumatta palata kotimaahansa, jonka lentoasemalla vanhus koki ihmeparantumisen: kenraali nousi pyörätuolista ja lähti kävelemään kohti vastaanottajiaan. Sotilaan taktiseen osaamiseen kuului myös hämäämisen taito.

Pinochet oli viime vuosikymmenten diktaattoreista kovaotteisimpia. On totta, että Chile oli lähellä kaaosta, kun hän kaappasi vallan presidentti Salvador Allendelta. Sekasorron luonnissa oli kuitenkin osansa ulkoisilla tekijöillä, erityisesti Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:lla. Vasemmistolainen presidentti oli Yhdysvalloille punainen vaate. Tässä tilanteessa Washingtonin ja Pinochetin edut kohtasivat.

Vallankaappauksen jälkiselvittelyssä kuoli pari tuhatta ihmistä, tuhansia kidutettiin ja muutama satatuhatta joutui jättämään kotimaansa. Osa lähtijöistä ei ollut turvassa edes maanpaossa. Chilen entisen Yhdysvaltain-suurlähettilään surmasi myöhemmin pommi. Kaappaus näkyi erikoisella tavalla myös Suomessa. Aikana, jolloin käsite kiintiöpakolaisuus oli tuntematon ja ulkomaalaistoimisto torjui lähes tulijan kuin tulijan, Suomeen päätettiin ottaa Chilestä 200 poliittista pakolaista.

Pinochet onnistui väistämään oikeuden eteen joutumisen elämänsä loppuun asti. Terveyssyiden ohella häntä suojasi pitkään elinikäisen senaattorin asema. Entisellä diktaattorilla oli loppuun asti uskolliset kannattajansa. Heidän määränsä kuitenkin kutistui pari vuotta sitten, kun ilmeni, että kenraali oli häpeällisesti piilottanut miljoonia euroja salaisille tileille.

Elämänsä loppuun asti Pinochet puolusti toimintaansa. Hän sanoi pelastaneensa Chilen kaaokselta. Samalla tavoin diktaattorit aina perustelevat raakuuksiaan.

paakirjoitus@kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image