Pääkirjoitukset

Pieni askel oikeusvaltion tueksi – Suomen EU:ssa ajama malli on kevytversio toivotusta, mutta sillä voidaan lähteä liikkeelle

Pääministeri Antti Rinne ja Unkarin pääministeri Viktor Orban pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Unkarissa 30. syyskuuta. KUVA: Szilard Koszticsak
Pääkirjoitukset 2.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen kuuluu perustellusti Suomen EU-puheenjohtajuuden päätavoitteisiin.

Suomen ajama korjausmalli ei kerralla korjaa asioiden tilaa. Pieniäkin askelia kannattaa kuitenkin ottaa.

Suomen ja Unkarin pääministerien tapaamisen tunnelmaa on tuskin koskaan aiemmin kuvattu sanalla jännitteinen. Kielisukulaisuus on tuonut maiden suhteeseen erityisen lähentävän säikeen.

Maanantaina Budapestissa tilanne oli uusi. Pääministerien Antti Rinteen (sd.) ja Viktor Orbánin tapaaminen oli kolea. Syynä oli se, että Suomi on EU:n puheenjohtajana nostanut esiin oikeusvaltion ongelmat Unkarissa.

Orbán luonnollisesti kieltää ongelmat, mutta tosiasiassa Unkarin demokratian häiriötila on ilmeinen ja vakava.

Siihen nähden Orbán ilmoitti maanantaina yllättäen, ettei Unkari vastusta Suomen ajamaa mallia, jossa EU-rahoitus sidotaan oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Kannatuksesta ei voi puhua, sillä Orbán kutsui aloitetta turhaksi. Hänen mukaansa jäsenmaan toiminnan ja budjetin välillä on jo yhteys.

Joka tapauksessa Suomi, Rinne ja eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) näyttävän saaneen pienen voiton väännössä, jossa yritetään puolustaa keskeistä EU:n perusarvoa. Jyrkkää uutta toimintalinjaa ei silti näytä olevan tulossa.

Tulossa on tietojen mukaan malli, jossa jäsenmaita voitaisiin rangaista tukirahojen väärinkäytöstä ja korruptiosta. Rinne itse kertoi Helsingin Sanomien mukaan, ettei malli laajemmin puutu oikeusvaltioperiaatteen rikkomiseen. Sille ei EU:sta löytynyt riittävästi tukea.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) arvioi tiistaina, että aikaan saatu sopu on kaukana komission aiemmasta esityksestä ja parlamentin kannasta. Hän huomautti, että komission ja parlamentin hyväksymien esitysten mukaan jäsenmaan EU-rahoitus pitäisi voida tulevaisuudessa katkaista, jos oikeusvaltioperiaatteita ei noudateta.

Sarvamaan kritiikille on perusteensa. Olisi silti ollut yllätys, jos Suomi olisi parissa kuukaudessa pystynyt viemään läpi muutoksen, josta EU:ssa on kamppailtu jo vuosia.

EU:n perusarvojen kuten vapauden, ihmisarvon ja oikeusvaltion loukkaamiseen voidaan puuttua käytännössä vain jos jäsenmaat ovat asiasta yksimielisiä. Se ei ole mahdollista, sillä Puola ja Unkari eivät anna tällaisille toimille tukea.

Hallitus on aivan oikealla asialla, syntyy Suomen ponnisteluista sitten tuloksia tai enemmänkin puhetta. Suomi puuttuu nyt kehitykseen, jota monet puheenjohtajat ovat katsoneet läpi sormien.

Onneksi EU:ssa on vähitellen havahduttu siihen, että sen perusarvoja todella pitää puolustaa. Oikeusvaltioperiaatteen kohdalla on kyse koko unionin uskottavuudesta. Ilman sitä ei voi puhua EU:sta vakauden ja vapauden takaajana.

Näyttöinä havahtumisesta voi pitää esimerkiksi sitä, että parlamentin oikeusvaliokunta tyrmäsi Romanian ja Unkarin komissaariehdokkaat jo ennen varsinaista kuulemista. Romanian ehdokas oli sotkeutunut vaalirahaepäselvyyksiin, ja Unkarin ehdokas oli entinen oikeusministeri ja siinä työssä auttanut Orbánia maan oikeuslaitoksen rampauttamisessa. Ei jatkoon -päätös oli ainoa oikea.

MAINOS

Kommentoi

Saksa ja Ranska odottivat, että Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa. Sitten panivat tämän Pohjolan mallioppilaan tekemään likaisen työn.
Itse nauravat partaansa ja jatkavat omia veivauksiaan.

Sitä paitsi tällainen tuomarointi sattuu ennen pitkää omaan nilkkaan. Kansojen ja ihmisten perusluonteeseen kuuluu kostaminen sopivassa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kestää sukupolven ajaa suomen hyväveli järjestelmä eurooppalaisille.Suomalainen on hyvä suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusvaltioperiaatteet ovat kunnioitettavia, mutta suuressa osassa EU-maita ne ovat toteutuneet samalla tavalla kuin kovalla tuulella hiekkaan piirretty viiva.

Ilmastonmuutos ja oikeusvaltioperiaatteet: kaikilla on oikeus puhtaaseen ilmaan ja ympäristöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi lähti rakentamaan mallia, jolla EUssa maat saadaan ruotuun oikeusvaltioperiaatteissa: luotettava oikeuslaitos, vapaa lehdistö, akateeminan vapaus yliopistoille jne. Korruptio ja muuta taloudelliset väärinkäytökset sinänsä eivät ole näitä oikeusvaltiokysymyksiä. Tälssä tavoitteessa hallitus ei ole edennyt pätkääkään. Otsikointi tässä pääkirjoituksessa vois siis olla lähempänä tekstissä mainittua Rinteen kommenttia "ettei malli laajemmin puutu oikeusvaltioperiaatteen rikkomiseen. Sille ei EU:sta löytynyt riittävästi tukea" . Eli, kuten Hesari kirjoitti: ”Rinteen mukaan jäsenmaiden neuvoston yhteisymmärrys koskee vain yleistä EU-tukiin liittyvää korruptiota ja rahojen väärinkäyttöä, ei oikeusvaltiota”
Voitaneen todeta, että Oulun Tytti ole vielä saanut merkittäviä tuloksia aikaiseksi. Jäädään siis seuraamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko lailla veteen piirretyltä viivalta vaikuttaa tämä 'oikeusvaltioperiaate'. Jos EU:ssa ei pystytä selviä ja mitattavia asioitakaan noudattamaan ja sanktioimaan, niin miten kävisi 'oikeusvaltioperiaatteen'. Jos naamavärkki ei miellytä, vedetään oikeusvaltiokortti esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä se taas nähtiin, että mitä pieni Suomi saa aikaan. Tämä on todella hyvä esimerkki siitä - ei mitään merkittävää. Isot maat edelleen määräävät ja mitä muuta voisi olettaakaan. Hallituksen EU puheet ja tavoitteet luisuvat näin kuin vesi hanhen selästä. Suomi olisi voinut ajaa ennen tätä omia asioita eli Venäjäkaupan vapauttamista. Onko Suomi kysynyt esimerkiksi Saksalta, että miksi se saa viedä autoja Venäjälle ja Suomi ei omia tuotteita?

Turha mennä sekaantumaan toisten maiden asioihin, eikö omissakin ole aivan tarpeeksi. Pakote- ja sanktiopolitiikka ei ole koskaan saanut mitään merkittävää aikaan. Aina näissä kärsii normaali kansalainen, ei päättäjät, oli maa minkälainen tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa saatava ensin kotipesän asiat kuntoon sitten voi mennä toisten nurkkiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti, samaa ajattelen täälläkin. Suomi maksaa kauheat summat EU:lle nettomaksajana, pitäisi saada jotakin vastinettakin rahoille. Miksi pitää Suomen nöyristellä ja olla juoksupoikana, omaa etua pitää puolustaa kynsin hampain, järki hoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin noin. Suomessa ei ole perustuslakituomioistuinta, eikä varmaan koskaan tulekaan.
Väitetän, että perustuslakivaliokunta ajaa saman asian. Ei taatusti aja! Siellähän kansanedustajat valvovat omaa työtään. Siis pukki kaalimaan vartijana.
Todellisessa oikeusvaltiossa olisi eduskunnasta riippumaton perustuslakituomioistuin, jota eivät poliitikot myöskään valitse. Melkein kaikissa Euroopan valtioissa näin onkin. Miksi ei meillä?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansandemokraattisia oikeusvaltoita rakentelemassa, jälleen kerran. Tällä kertaa EU:n toimiesta.
Historiasta ei tosiaankaan ole opittu mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos valtio ei taivu EU:n (Saksan suurteollisuuden) tahtoon, maa ei saa maksamistaan EU-maksuista sille kuuluvia tukia mm. maataloudelle. Tämähän on peräti oikeusvaltion toiminnan kulmakivi eli suomeksi kiristystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image