Pääkirjoitukset

Pienet suuret ympäristöteot

Pääkirjoitukset 11.10.2018 6:00
Pääkirjoitus

Tavallisen kansalaisen mahdollisuus jarruttaa ilmastonmuutosta on rajallinen.

Arjen teoilla on kuitenkin kansakunnan mitassa merkitystä, samoin sillä, miten kansalaiset vaikuttavat päätöksentekoon.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tavoitteena on tarjota tieteellistä tietoa ennen kaikkea päätöksentekijöille. Maanantaina julkistettu raportti on kuitenkin hätkäyttänyt myös miljoonat kansalaiset keskustelemaan keinoista, joilla jarruttaa ilmaston lämpenemistä..

Keskustelu on tarpeellista ja tervetullutta, eikä sitä pidä latistaa toteamalla, ettei yksittäisen ihmisen päätöksillä ole merkitystä.

Puhtaasti matemaattisesti ajatellen yhden ihmiset ratkaisut, vaikkapa auton vaihtaminen pyörään työmatkalla, eivät pelasta maailmaa. Samalla tämä ajattelutapa johtaa harhaan. Yksittäisten kansalaisten teoilla ja mielipiteenilmauksilla on merkitystä, kun näitä tekoja on tarpeeksi paljon.

Suomalaisten kannattaa myös muistaa, että kotitaloudet, siis tavallisten kansalaisten elämä, ai-heuttavat lähes 70 prosenttia kansakunnan hiilijalanjäljestä. Kasvihuonepäästöjä aiheuttavat asuminen, liikkuminen, ruokavalinnat ja muut kulutustavat.

Viestimet ovat nyt täyttyneet vinkeistä, joilla kansalaiset voivat keventää päästötaakkaansa. Keinojen pitkän listan vuoksi voi syntyä kuva, että tavallinen arki on mietittävä kokonaan uudelleen, ja mukavuuden tilalle astuu ankeus.

Ehkä kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Vinkkejä voi pitää kuin ruokalistana, josta voi poimia asioita ensiksi kokeilumielessä. Vaikkapa tylsältä kuulostavat kotimaan- tai lähialuematkailu kaukolentoreissaamisen sijasta saattavat lopulta maistua odotettua makeammalta.

Tai jos vaihtaa kotitaloussähkönsä ilman fossiilisia polttoaineita tuotettuun, mikään muu ei arjessa muutu kuin se, että energia ehkä maksaa jonkin euron enemmän.

Olennaista on kuitenkin pyrkiä muutokseen. Samalla lienee fiksuinta kiinnittää enemmän huomiota omiin valintoihin kuin puuttua toisten tekemisiin tai tekemättä jättämisiin. Esimerkillä on voimansa.

Sama esimerkin voima toimii myös kansakuntien kesken. Suomi on saanut tunnustusta ympäristöpolitiikastaan, ja meidät mainitaan ympäristönsuojelun mallimaana. Hiilidioksidin päästäjänä Suomi on lilliputti Kiinan, Yhdysvaltojen, Intian, Venäjän, Saksan ja monen muun maan rinnalla.

Mutta kun mittaa suomalaisen keskimäärin jättämää hiilijalanjälkeä, kuva ei enää ole yhtä auvoinen. Varsin kovaan päästölukemaamme vaikuttavat esimerkiksi tarve lämmittää asuntoja ja raskas teollisuutemme. Oli syy mikä hyvänsä, muun maailman arvioinnissa nenänvartta pitkin kannattaa olla varovainen.

Iso osa ilmastonmuutoksen torjunnasta perustuu päätöksiin, joita tehdään yhteiskunnan ylätasolla. Näihin linjauksiin on mahdollista vaikuttaa normaaleissa vaaleissa.

IPCC:n raportti näyttää nyt herättäneen poliitikot yli puoluerajojen huolehtimaan ympäristön kestokyvystä. Ilmastokysymysten ei pidäkään olla minkään puolueen erityisvastuulla. Viimeistään ensi eduskuntakaudella nähdään, onko politiikan isossa linjassa tapahtunut suurta käännettä.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä Suomi voi tehdä paljonkin ilmastonmuutosta vastaan, metsät ovat maapallon keuhkot. Katselin televisiosta ohjelmaa maapallosta ja sen luonnon ilmiöistä. Yhdysvaltalaiset tutkijat olivat mitanneet ilmakehän kaasujen pitoisuuksia, tutkimuksien mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli noussut vuodesta 1990-2017 8 prosenttia. Samalla oli sään ääri-ilmiöt yleistyneet maailmalla, myrskyt ovat entistä tuhoisampia. Tutkijat ovat tehneet mallinnuksen ilmakehästä, jossa happi on näytetty sinisenä ja hiilidioksidi punaisena värinä ilmakehässä. Kesällä pohjoisen pallonpuoliskon ilmakehä on happirikasta, hiilidioksidi sitoutuu metsiin. Syksyllä ja talvella ilmakehä on täynnä hiilidioksidia, samalla alkaa maapallon sään ääri-ilmiöt mm. hurrikaanit ja supersateet. Ohjelmassa todetaan, että maapallolla on keuhkot eli metsät. Epäpuhtaudet poistetaan "hengittämällä" samoin kuin ihmisellä toimivat keuhkot. Suomessa tehdään avohakkuita ja vieläpä jätetään lahopuut jäljelle, viimeisin "keksintö" Metsähallitukselta. Lahopuut muodostavat maatuessaan hiilidioksidia, mutta eipä ole puita ja muuta kasvustoa sitomaan sitä avohakkuuaukeilla. Suomalaisen suurin ilmastoteko on avohakkuiden ja soiden ojittamisen lopettaminen. Pidetään metsät Ja maapohja terveenä niin kuin on luonto tarkoittanut, vesistötkin pysyvät kunnossa samalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se ole kuin hetken, noin vuoden avohakkuu kun metsän kasvu alkaa rajusti muutaman 4-5 vuoden päästä saa alkaa taas jo harventelemaan ettei aivan pusikoituisi, näkee noista monista kirjoituksista etteivä ole ikinä nähyt metsän kasvua, tuskin metässä käyneetkään koskaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huuhata kerrassaan, avohakkuiden vastustaminen ja yhdysvaltalaiset tiedemiehet. Tänään meni Suomen lokakuun lämpöennätys rikki, +20.9 astetta päivällä ja +14.9 astetta yöllä. Taimet pienet avohakkuiden, ne maailman pelastaa ja meitä kansat rakastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Helsinki vastustaa kaukolämpöä Loviisasta? Ja sen sijaan polttaa kivihiiltä. Saksan esimerkki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
6
Kalen! kalluppi: Yritäkkö nää estää ilimastonmuutoksen?
5
Kari-Pekka Toivonen ei saapunut torstaina teatterin tulevaisuutta pohtineeseen kansalaistyöpajaan
4
Ympäristöministeri Tiilikainen teki ilmastolakiesityksiä – kivihiili kiellettäisiin 2029, biopolttoaineet korvaisivat
3
JHL:n lakko sulkee Oulun jäähallit ja uimahallit – Liiga-joukkueelle ja vanhimmille junioreille järjestetty aamuvuorot Raksilan kakkoshallista
2
Yrittäjät pitävät kuuman liittokokouksen Turussa – tunteita nostattaa yrittäjien etuja ajava kiistelty irtisanomislaki
2
Prinssi Harryn sormessa komeilee oululainen älysormus – Oura Healthin sormus mittaa aktiivisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

että työeläkettä saava maksaa myös omalla tekemällään työllä. Miten et osaa arvostaa tehtyä työtä? Taidat saada liikaa s... Lue lisää...
unohdat aina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image