Pääkirjoitukset

Pienet suuret ympäristöteot

Pääkirjoitukset 11.10.2018 6:00
Pääkirjoitus

Tavallisen kansalaisen mahdollisuus jarruttaa ilmastonmuutosta on rajallinen.

Arjen teoilla on kuitenkin kansakunnan mitassa merkitystä, samoin sillä, miten kansalaiset vaikuttavat päätöksentekoon.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n tavoitteena on tarjota tieteellistä tietoa ennen kaikkea päätöksentekijöille. Maanantaina julkistettu raportti on kuitenkin hätkäyttänyt myös miljoonat kansalaiset keskustelemaan keinoista, joilla jarruttaa ilmaston lämpenemistä..

Keskustelu on tarpeellista ja tervetullutta, eikä sitä pidä latistaa toteamalla, ettei yksittäisen ihmisen päätöksillä ole merkitystä.

Puhtaasti matemaattisesti ajatellen yhden ihmiset ratkaisut, vaikkapa auton vaihtaminen pyörään työmatkalla, eivät pelasta maailmaa. Samalla tämä ajattelutapa johtaa harhaan. Yksittäisten kansalaisten teoilla ja mielipiteenilmauksilla on merkitystä, kun näitä tekoja on tarpeeksi paljon.

Suomalaisten kannattaa myös muistaa, että kotitaloudet, siis tavallisten kansalaisten elämä, ai-heuttavat lähes 70 prosenttia kansakunnan hiilijalanjäljestä. Kasvihuonepäästöjä aiheuttavat asuminen, liikkuminen, ruokavalinnat ja muut kulutustavat.

Viestimet ovat nyt täyttyneet vinkeistä, joilla kansalaiset voivat keventää päästötaakkaansa. Keinojen pitkän listan vuoksi voi syntyä kuva, että tavallinen arki on mietittävä kokonaan uudelleen, ja mukavuuden tilalle astuu ankeus.

Ehkä kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Vinkkejä voi pitää kuin ruokalistana, josta voi poimia asioita ensiksi kokeilumielessä. Vaikkapa tylsältä kuulostavat kotimaan- tai lähialuematkailu kaukolentoreissaamisen sijasta saattavat lopulta maistua odotettua makeammalta.

Tai jos vaihtaa kotitaloussähkönsä ilman fossiilisia polttoaineita tuotettuun, mikään muu ei arjessa muutu kuin se, että energia ehkä maksaa jonkin euron enemmän.

Olennaista on kuitenkin pyrkiä muutokseen. Samalla lienee fiksuinta kiinnittää enemmän huomiota omiin valintoihin kuin puuttua toisten tekemisiin tai tekemättä jättämisiin. Esimerkillä on voimansa.

Sama esimerkin voima toimii myös kansakuntien kesken. Suomi on saanut tunnustusta ympäristöpolitiikastaan, ja meidät mainitaan ympäristönsuojelun mallimaana. Hiilidioksidin päästäjänä Suomi on lilliputti Kiinan, Yhdysvaltojen, Intian, Venäjän, Saksan ja monen muun maan rinnalla.

Mutta kun mittaa suomalaisen keskimäärin jättämää hiilijalanjälkeä, kuva ei enää ole yhtä auvoinen. Varsin kovaan päästölukemaamme vaikuttavat esimerkiksi tarve lämmittää asuntoja ja raskas teollisuutemme. Oli syy mikä hyvänsä, muun maailman arvioinnissa nenänvartta pitkin kannattaa olla varovainen.

Iso osa ilmastonmuutoksen torjunnasta perustuu päätöksiin, joita tehdään yhteiskunnan ylätasolla. Näihin linjauksiin on mahdollista vaikuttaa normaaleissa vaaleissa.

IPCC:n raportti näyttää nyt herättäneen poliitikot yli puoluerajojen huolehtimaan ympäristön kestokyvystä. Ilmastokysymysten ei pidäkään olla minkään puolueen erityisvastuulla. Viimeistään ensi eduskuntakaudella nähdään, onko politiikan isossa linjassa tapahtunut suurta käännettä.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä Suomi voi tehdä paljonkin ilmastonmuutosta vastaan, metsät ovat maapallon keuhkot. Katselin televisiosta ohjelmaa maapallosta ja sen luonnon ilmiöistä. Yhdysvaltalaiset tutkijat olivat mitanneet ilmakehän kaasujen pitoisuuksia, tutkimuksien mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli noussut vuodesta 1990-2017 8 prosenttia. Samalla oli sään ääri-ilmiöt yleistyneet maailmalla, myrskyt ovat entistä tuhoisampia. Tutkijat ovat tehneet mallinnuksen ilmakehästä, jossa happi on näytetty sinisenä ja hiilidioksidi punaisena värinä ilmakehässä. Kesällä pohjoisen pallonpuoliskon ilmakehä on happirikasta, hiilidioksidi sitoutuu metsiin. Syksyllä ja talvella ilmakehä on täynnä hiilidioksidia, samalla alkaa maapallon sään ääri-ilmiöt mm. hurrikaanit ja supersateet. Ohjelmassa todetaan, että maapallolla on keuhkot eli metsät. Epäpuhtaudet poistetaan "hengittämällä" samoin kuin ihmisellä toimivat keuhkot. Suomessa tehdään avohakkuita ja vieläpä jätetään lahopuut jäljelle, viimeisin "keksintö" Metsähallitukselta. Lahopuut muodostavat maatuessaan hiilidioksidia, mutta eipä ole puita ja muuta kasvustoa sitomaan sitä avohakkuuaukeilla. Suomalaisen suurin ilmastoteko on avohakkuiden ja soiden ojittamisen lopettaminen. Pidetään metsät Ja maapohja terveenä niin kuin on luonto tarkoittanut, vesistötkin pysyvät kunnossa samalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se ole kuin hetken, noin vuoden avohakkuu kun metsän kasvu alkaa rajusti muutaman 4-5 vuoden päästä saa alkaa taas jo harventelemaan ettei aivan pusikoituisi, näkee noista monista kirjoituksista etteivä ole ikinä nähyt metsän kasvua, tuskin metässä käyneetkään koskaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huuhata kerrassaan, avohakkuiden vastustaminen ja yhdysvaltalaiset tiedemiehet. Tänään meni Suomen lokakuun lämpöennätys rikki, +20.9 astetta päivällä ja +14.9 astetta yöllä. Taimet pienet avohakkuiden, ne maailman pelastaa ja meitä kansat rakastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Helsinki vastustaa kaukolämpöä Loviisasta? Ja sen sijaan polttaa kivihiiltä. Saksan esimerkki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

kuin vanhemmat,maksaa eläkemaksuja ja veroja tulojensa mukaan tähän yht.kuntaan..Kukaan ei ole "mailapoikana,paitsi jos ... Lue lisää...
Niin nuoret

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image