Pääkirjoitukset

Pe­rus­tu­lo­ko­kei­lu saa kylmää vettä niskaansa – suuret odotukset eivät toteutuneet

Perustulokokeilun alustavat tulokset antavat seuraavan hallituksen tärkeimmälle hankkeelle eli sosiaaliturvan uudistukselle vain vähän eväitä. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pääkirjoitukset 9.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Perustulokokeilun alustavat tulokset antavat vain vähän villoja sosiaaliturvan uudistamiseen. Suuret odotukset kääntyvät pettymykseksi, sillä innolla odotettu kokeilu ei lisännyt työllisyyttä.

Suurella innolla odotetun perustulokokeilun ensimmäiset tulokset ovat pettymys. Perustulokokeilun niskaan sataa nyt kylmää vettä. Perjantaina julkistettujen alustavien tulosten perusteella perustulokokeilu ei ole lisännyt työllisyyttä ensimmäisenä kokeiluvuonna, joskin se paransi perustuloa saaneiden hyvinvointia.

Toisin kuin moni odotteli, perustulo ei kokeilun valossa olisikaan erityisen kannustava reitti työelämään tai yrittäjyyteen. Sen sijaan suurena yllätyksenä tuskin voi pitää sitä, että perustulo lisäsi saajiensa onnellisuutta.

Kelan sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta toteuttaman perustulokokeilun 2017–2018 taustalla on paineet uudistaa sosiaaliturvajärjestelmää. Sosiaaliturvan uudistaminen on seuraavan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä.

Kelan asiantuntijat varoittelivat, ettei perustulon toimivuudesta kannata ensimmäisen kokeiluvuoden tulosten perusteella tehdä hätäisiä johtopäätöksiä. Kokonaisarvio onkin paikallaan, kun kaksivuotisen kokeilun tulokset valmistuvat vuoden päästä. Innoton vaikutelma kuitenkin on, että kissalle kaavaillun takin sijaan saatiin tuluskukkaro. Kokeiluun valittiin arvalla 2 000 työtöntä, joille maksettiin kahden vuoden ajan vastikkeetonta ja verotonta 560 euron perustuloa.

Perustulokokeilusta halutaan vastauksia sosiaaliturvajärjestelmän remonttiin. Sosiaaliturvajärjestelmän pitäisi nykyistä paremmin vastata työelämän muutoksiin, kannustaa työntekoon, vähentää byrokratiaa ja yksinkertaistaa monimutkaista etuusjärjestelmää. Etuusjärjestelmässä piilee tunnistettuja loukkoja, jotka johtavat siihen, että työnteko voi olla kannattamatonta etuuksiin nähden.

Perustulon on arvioitu olevan keino, jolla tukiviidakkoa voitaisiin karsia ja yhtenäistää. Perustulo on kuitenkin kiistanalainen asia, jonka vaikutuksista ei ole laajaa tieteellistä näyttöä. Suomesta näyttöä nyt tosin saadaan.

Sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen on sen tilkkutäkkimäisyyden takia osoittautunut vaikeaksi. Useampi työryhmä on lyönyt asiassa päänsä seinään. Etuuksien uudistaminen on kova pala myös poliittisesti, sillä aina astutaan jonkin puolueen kannalta tärkeän kohderyhmän varpaille.

Viime kädessä jokainen ymmärtää, että näin ei voi jatkua loputtomiin, vaan työnteon pitäisi olla elämisen ensisijainen tulonlähde. Suhtautuminen perustuloon jakaa niin kansalaisia kuin puolueita. Perustulon kannatus on kysymyksenasettelusta riippuen vaihdellut 40–80 prosentissa.

Puolueiden perustulokannat voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat vastikkeetonta perustuloa. SDP, kokoomus ja perussuomalaiset kannattavat lähinnä vastikkeellisia ja syyperusteisia tukimuotoja. Keskustan ajatus perustulosta on tulosidonnainen ja vastikkeellinen.

Kelan perustulokokeilun alustavat ja keskeneräiset tulokset antavat vain vähän villoja seuraavalle hallitukselle, joka saa heti kättelyssä syliinsä sosiaaliturvan uudistamisen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Perustulokokeilu on valtiotason tiedevilppi. Merkittävin kokeiluun liittyvä havainto on nimittäin se, että kahta todennäköisintä perustulokeilun vaikutusta työttömän työllistymiseen voidaan käyttää perustulon vastaisena argumenttina.

1. Työtön ei ota vastaan lyhytaikaista työtä, koska palkka pudottaa muut tuet pois. Perustulo ei siis tässä tapauksessa helpota lyhytaikaisen työn vastaanottamista, joka on yksi vahvimpia argumentteja perustulon puolesta.

2. Työtön ottaa vastaan kokoaikaisen työn ja saa palkan lisäksi 560 euroa verottomana. Hintalappu tässä olisi n.1,4 miljardia. Samaan aikaan monet julkiset palvelut ovat kriisiytyneet tarkoituksellisen alirahoituksen seurauksena, joten ylimääräisen rahan jakaminen suoraan kansalaisille tuntuisi varmasti hullulta. Aito perustulomalli ei lisää työssäkäyvien tuloja.

Keskustaoikeisto siis brändää Suomea maailmalle tiedevilpin avulla, saadakseen huterille perustulon vastaisille kannoilleen tukea kotimaan politiikassa. Tämä vaalikampanja maksoi Suomelle 20 miljoonaa ja maineen luotettavana länsimaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä voi olla yllätys kenellekään? Jos sosialismi toimisi, niin siitä olisi jossain päin maailmaa esimerkki. Sosialismi ei ole toiminut missään missä sitä on kokeiltu eikä sosialismi toimi myöskään Suomessa. Päinvastoin olemme ajaneet Suomen sosialismilla tarpeettomaan kurjuuteen jossa tavallinen kansalainen hädin tuskin selviää viikosta toiseen. Valtaosa kansasta joutuu massiivisten verojen raippamassa yhteiskunnassa käymään hallinnon sosiaaliluukulla, sillä kukaan ei selviä edes vuokrasta omin avuin, sillä sosialistinen hallinto on lisännyt pääomatulolle 30% verran veroa jonka vuokranantaja laittaa suoraan sinun maksettavaksi vuokran hintaan. Ne eivät vain kerro tätä sinulle ja saavat sinut ajattelemaan, että "hyvä lisää veroa muille", mutta todellisuudessa sinä maksat kaiken ja koska et enää selviä, niin sossun luukulle joudut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä porvarihallitus on tehnyt asumisen verotukselle näiden neljän vuoden aikana? Tai perintöverotukselle? Onko sinulle yllätys ettei palkaton työ lisääkään verovaroja, vaan kuluttaa niitä? Suomalaiset kustantavat ansioistaan ilmaisia palvelijoita itseään ylhäisinä pitävien kansalaisten hoveihin. Tätä orjamarkkinaa kutsutaan uuskielisillä nimillä työharjoittelu, kuntouttava työtoiminta, työkokeilu, osallistuva sosiaaliturva ja vastikkeellinen sosiaaliturva. Samaan aikaan julkisen sektorin palvelut kärsivät kroonisesta alirahoituksesta. Siinä porvaripuolueiden kannattajille hieman pohdittavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

entisen mallin työllistämistä kaivattasiin ehketi ainaki osaittain takasin, tarpeellisia töitä ees säällisellä palkalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattavaa työtä olisi vaikka kuinka paljon, mutta kun ei ole rahhaa investointeihin. ELY on kokemusten mukaan oikea tsaarin ajan byrokratian reliikki, jonka päätehtävä tuntuu olevan luovuuden kitkeminen Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei työllisyys parane mutta byrokratian tarve vähenisi perustulon myötä niin eikö se jo olisi hyvä tai riittävä syy? Sen lisäksi että luotaisiin mahdollisuus tehdä pienyritystoimintaa ja pätkätöitä perustulon pohjalta... Näitä pienyrityksiä ja pätkätyötä pitäisi voida verottaa niin että se auttaisi palvelujen tuottamisessa eikä esteitä aktiviteetille luotaisi vaan mahdollisuuksia. Nythän on monen ainoa mahdollisuus joko tehdä pimeitä töitä tai olla tekemättä mitään. Timpuri sanoi että 15 euroa per tunti pimeänä ja 37,5 euroa verotettunna...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeilu osoittaa hyvin että maksamme turhaan byrokratiasta josta hyötyvät vain poliitikot suojatyöpaikkojen muodossa, missä viipyvät ne byrokratian purkutalkoot?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustulokokeilu olisi kannattanut laittaa iän mukaan. Ei nuorille työttömille. Nuoret oppivat vain makaamaan laakereillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä odotetiin, sitäkö että kakki ryntää töihin kun saa silti perustuloa? Väärin, ei ne ihmiset tahallaan ole työttömänä, se johtuu siiitä kun ei ole työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö parempi työllisyyden lisääjä olisi vaikkapa 200 euron ylimääräinen sakko, jos ei työllisty? Näin saataisiin tukien odottelijat töihin - pakon edessä ihminen voi olla tehokkain ja jopa luovimmillaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska kukaan ei maksaisi sitä 200 eur... Mutta valtio joutuisi palkkaamaan tuhansia, ylijohtajista kanslisteihin harjoittaakseen virkamiesalistusta! Tappioo tulisi mutta onneksi on veronmaksajat joilta ottaa lisää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeää on, että työttömyys ei lisääntynyt ja silti ihmisten hyvinvointi parani. Useiden työpaikkojen koneellistuessa lähivuosina jokin tällainen voisi hyvinkin olla oikea tie. Hyvinvoivat työttömät alkaisivat miettimään mitä voivat tehdä lisätulojen toivossa kun koneet tekevät kaiken perustyön. ongelma on vain siinä, että miten verottaa koneita. Varmaankaan koneisiin investoijat eivät haluaisi kovin paljon maksaa veroja, mutta toisaalta passiiviset ja masentuneet työttömät eivät oikein paljon keksi uusia ansaintatapojakaan.

Ei oikein kuulosta ihannemaailmalta sekään, missä koneet tekevät perustyön ja virkailijat kyykyttävät elääkseen huonosti voivia työttömiä ja koittavat pakottaa heidät työpaikkoihin joita ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatella että tähän asti on töitä löytynyt, vaikka ei kantotuolilla ihmisiä kuljetellakaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohtaa ei saa, että perustulo rahoitetaan muiden maksamista veroista tai lisää ulkomaanvelkaa ottamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyistä byrokratiahelv... järjestelmää. Tarkoitus oli että hallinto ja byrokratia kevenisi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä perustuloa nyt yritetään lytätä joka suunnalta. Kun huomioidaan paljonko säästettäisiin siinä kun voitaisiin KELAn henkilökuntaa supistaa byrokratian vähenemisen vuoksi reilusti, sekä pienentyneet terveydenhuoltokustannukset niin paljonko jää hintaa systeemille? Vai oltaisiinko peräti plussalla? Joku viisaampi voisi laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyväksi havaittu keino tämä pakkoyhteiskunta - vielä parempi olisi se itänaapurin vankileirien saaristo... KELA voisi muuttaa Kansan Leiritys Laitokseksi - KALELA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteiskunnan velvollisuus on pitää työttömät työkykyisinä. Passivoitunut ja sairas ihminen ei pärjää töissä jos niitä jotenkin onnistuu löytämään (9€/päivä pakkotyö). Riittävä perustulo toisi elämään varmuutta että laskut voi maksaa ja lääkäriin voi mennä ja itseään kehittää ilman karenssin pelkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image