Pääkirjoitukset

Perustuloa kokeillaan viimein

Pääkirjoitukset 6.1.2017 0:00
Pääkirjoitus

Kansainvälisesti ainutlaatuisen perustulokokeilun ensimmäiset maksut kilahtavat kokeiluun valittujen kansalaisten tileille maanantaina. Kelan aloittaman kokeilun myötä perustulo on askeleen lähempänä neljänkymmenen vuoden jahkailun ja kymmenien malliehdotusten jälkeen.

Suomen kokeiluun kohdistuu poikkeuksellisen laaja kansainvälinen mielenkiinto. Se luo onnistumispaineita. Suuret mediat muun muassa Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ranskassa ovat raportoineet kokeilusta. Mallia on esitelty ja arvioitu yksityiskohtaisesti.

Hallitusohjemaan kirjattu perustulokokeilu on merkittävä myös Suomessa. Perustulo on viime vuosina ollut tavoitteena vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan ohjelmissa. Kokoomuksessa kiinnostus on ollut hajanaista. SDP:n, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n piirissä asiaan on suhtauduttu kriittisemmin.

Keskustelua perustulosta on käyty vaihtelevalla intensiteetillä, mutta aina vaalien alla keskustelu on vilkastunut. Kansalaispalkan, kansalaistulon ja perustoimeentuloturvan sijaan perustulo on vakiintunut käytetyksi termiksi.

Vuosien varrella perustulon tavoitteet ovat vaihdelleet, mutta 2000-luvulta alkaen keskustelussa on painotettu silppu- ja osa-aikatyön tekijöiden toimeentulon vahvistamista ja sosiaaliturvaa saavien henkilöiden työnteon kannusteiden parantamista.

Kokeilulla haetaan vastausta polttavaan kysymykseen, edistääkö perustulo työllistymistä vai ei. Perustulon tavoitteena on yksinkertaistaa ja sujuvoittaa sosiaaliturvaa sekä poistaa hankaliksi koettuja kannustinloukkuja ilman byrokratian tukahduttavaa ja passivoivaa otetta.

 

Palkkatulot ja sosiaalietuudet ovat tällä hetkellä monimutkaisessa keskinäisriippuvuudessa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kannustavuus on heikkoa. Tilkkutäkkimäistä etuusverkostoa on yritetty perata ja sovittaa muihin tuloihin useaan otteeseen, mutta heikoin tuloksin.

Kelan kokeilussa saadaan toivottavasti lopulta tietoa siitä, täyttyvätkö odotukset perustulon kannustavasta vaikutuksesta vai toteutuvatko uhkakuvat moraalisesta katastrofista.

Perustulokokeiluun on arvottu 2 000 25–58-vuotiasta peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella olevaa henkilöä. Heille maksetaan kahden vuoden ajan 560 euroa kuukaudessa verottomana. Sen päälle he voivat ansaita lisätuloja satunnaisesti tai vakituisesti. Palkkatulot voivat vaikuttaa mahdollisiin etuuksiin kuten asumistukeen, mutta eivät perustuloon.

Koehenkilöihin ei oteta kokeilujakson aikana yhteyttä, jotta ei vaikutettaisi heidän käyttäytymiseensä. Opiskelijat ja eläkeläiset on rajattu kokeilun ulkopuolelle, koska tavoitteena on nimenomaan poistaa työllistymisen esteitä.

Kokeilu toivottavasti tuo ilmassa leijuviin kysymyksiin käytännössä koeteltua tietoa, jonka perusteella voidaan päättää jatkotoimista. Malli tuskin on valmis ja saattaa vaatia lisäkokeiluja. Nyt asiassa on vihdoinkin päästy alkuun.

MAINOS

Kommentoi

Raha on aina hyväksi ihmisille. Kansankotomme on voimissaan, kun mietitään ihmisten selviytymistä arjestaan ja rahatilannetta. Paras keino ihmisten auttamiseksi, on järjestää työpaikkoja. Kotimaiselle tuotannolle tehtävä kilpailuetu ulkomaista tuontia vastaan. Työpaikkoja on helppo synnyttää elintarvikkeiden alkutuotantoon maaseudulle ja jatkojalostukseen. Hyvin kohdeltu ja ruokittu suomalainen lehmä, sika, kana, broileri ja lihakarja on parasta ruokaa maailmassa. Kalastuselinkeinoa Suomessa ei ole kehitetty mitenkään, tuhansia järviä on tyhjänpanttina. Kemijoki on pohjois-Suomen perusturva, kun sinne saadaan lohi takaisin. Porotalous saadaan kestävälle ja tuottavalle pohjalle, kun leikataan poromäärää ja harrastelijat laitetaan sivuun. Luontomatkailusta tulee uusi kivijalka Suomessa, kun laitetaan ryöstömetsästys ja metsien raiskaaminen kuriin. Maalinnut röpisemään metsiin ihmisten iloksi, ah mikä ihana kokemus ja muisto. Perustulo hyvä, työpaikka kaikista paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän saakka vastikkeettoman rahan jakaminen on ollut ihmiselle turmioksi. Onko ihmiset nyt parempia siten, ettei vastikkeeton raha vie viimeistäkin työnteon halua. Kansalaispalkan rahoittamiseksi on teollisuus pantava maksamaan robottiveroa saman verran kuin ihmisten palkkaaminen kyseiseen työmäärään maksaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, palaajille luvassa tiukka vastaanotto lentoasemalla – yöpymispaikkoja varattu tarvitseville
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
43
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
29
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image