Pääkirjoitukset

”Pat­rioo­teil­la” outoa isän­maan­rak­kaut­ta

Pääkirjoitukset 1.2.2013 0:00
Pääkirjoitus

Jyväskylän kirjastossa olisi keskiviikkoiltana saattanut käydä vielä paljon pahemminkin. Keskustelutilaisuuteen, jossa oli paikalla vajaat satakunta ihmistä, pyrki muutama nuorimies aseinaan puukkoja, keppejä ja pullokassi. Joukkion mielestä sana on ilmeisesti Suomessa liian vapaa eikä ainakaan äärioikeistoa saa arvioida kriittisesti.
Jos vartijat eivät olisi pystyneet pysäyttämään tunkeutujia, jäljet olisivat voineet olla paljon rajummatkin. Nyt selvittiin yhdellä sairaalakäynnillä.

Hyökkääjät olivat kaikesta päätellen äärioikeistolaisia uusnatseja, jotka jostain syystä kutsuvat itseään patriooteiksi eli isänmaanystäviksi. Ryhmittymällä on pienimuotoista toimintaa pääkaupunkiseudun ohella useissa maakuntakeskuksissa, Oulussakin.

Hyökkäys keskustelutilaisuuteen, jossa aiheena oli äärioikeistolaisuutta käsittelevä kirja, tapahtui päivälleen 80 vuotta sen jälkeen kun Adolf Hitler nousi Saksassa valtaan. Tämänhetkisessä Suomessa väkivaltaisen äärioikeiston nousu näyttää onneksi mahdottomalta. Yhteiskunnallinen tilanne ei luo sellaiselle pohjaa. Toisin on muutamissa muissa Euroopan maissa.

Pienikin väkivaltaan uskova joukko voi kuitenkin aiheuttaa paljon ongelmia, on kysymys minkä ääriaatteen kannattajista tahansa. Erilaisten tilaisuuksien järjestäjien pitää tästedes oikeasti ryhtyä varautumaan henkeä ja terveyttä uhkaaviin hyökkäyksiin. Vapaa kansalaistoiminta vaikeutuu ja ilmaisunvapaus kärsii.

Iso osa äärioikeistolaisista nuoristamiehistä jättää liikkeen luonnollisen kehityksen kautta, kypsyttyään aikuisuuteen. Jyväskylän tapahtumat toivottavasti aiheuttavat itsetutkistelua tässä joukossa. Leikki on mennyt liian pitkälle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

On ehkä vähän väärin kirjoittaa, että he "kasvavat aikuisiksi". Ympäri maailmaa on aikuisia jotka protestoi väkivaltaisesti, eikä se johdu siitä että ollaanko aikuisia vai ei, vaan kertoo paljon maan tilanteesta. Suomessa moni on kyllä ehkä vähän aivopestykkin näissä porukoissa, mutta ei suomessakaan ole täyttä sananvapautta vaikka kuinka kerrotaan.

"Joukkion mielestä sana on ilmeisesti Suomessa liian vapaa eikä ainakaan äärioikeistoa saa arvioida kriittisesti."
Itseasiassa minä en usko tähän. Sanoittekin tässä että 'ilmeisesti', joka on vain paikalla olleiden arvioita. Veikkaan, että oikea motiivi oli joku muu, kuten että "suomessa ei saa arvostella ulkomaalaisia kriittisesti" tms...

Itse en siis ole tätä mieltä, mutta näiden tyyppien suusta yleensä tuon kaltaista puhettta kuulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestäni on varsin luonnotonta kehitystä vaihtaa kuulapää ja keklunheiluttelu Perussuomalaisten poliittiseen toimintaan?

Tässähän tämä meidän "sananvapautemme" on. Jos Soini julistaa "loukkaantuneena", "etteivät PErsut natseja ole" sitä on parempi uskoa ja ummistaa silmänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehän tarvitaan aina joku jota saa haukkua ja potkia. Nyt se on Persut. Kaiken pahan alku ja juuri. Soinin pitäis ottaa vastuu jokaisesta Suomen hörhöporukasta, koska taas tämä meidän ihana yleinen mielipide sitä vaatii. Ajatelkaa nyt vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän näiden tekijöiden täytyy vähintään tyhmiä olla, tämähän sataa suoraan vasemmiston laariin. Eihän Gu Lux Laanikaan voittanut lopuksi väkivallalla vaan turpiin tuli ja sama tulos tulee näille hölmöläisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siinä ole mitään outoa, koska osa kansasta jätetään osattoamaksi hyvinvoinnista omassa synnyinmaassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni pääkirjoituksessa aliarvioidaan tilannetta ja laitetaan toiminta aivan liian helposti "nuoruuden hölmöilyjen" piikkiin. Samatenkin - tämänkaltainen toiminta ei ole mitään urheilua, josta siirrytään "aikuisten hommiin" sitten kun paikat eivät enää kestä. Ehkä myös ensimmäiseksi mietityttää miksi todetaan kovin varmoin äänenpainoin että huligaanit olivat nuoria miehiä (ja mikä on nuoren miehen raja, kahdeksantoista vuotta kenties?).

Pääkirjoittajan logiikalla voisi olettaa että esim. moottoripyöräjengeissä väkivaltainen toiminta perustuisi nuoreen jäsenistöön. Tai partiolaisten hommat ovat vain lapsille ja nuorille.

Entäpä jos käykin niin että nämä nuoret ovat ainakin osin jo kolmekymppisiä - ja että aikuistuessaan he ovat rakentaneet maailmankuvan omassa piirissään selllaiseksi, että toiminta jatkuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Median pitää pitää huoli siitä ettei väkivaltaa edes uutisoida poliittisena tekona.
Väkivalta on väkivaltaa ja kuuluu samalle osastolle rattijuopumus- ja nakkikioskitappelu-uutisten kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraus sananvapauden rajoittamisesta. Sananvapaus tulee olla kaikilla ja ehdoton, muuten joudutaan ajamaan omaa asiaa väkivallalla kun oikeudet eivät ole yhtäläiset kaikilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaus _on_ Suomessa kaikilla. Vapauden mukana tulee kuitenkin vastuu, jonka huomiotta jättämisestä aiheutuvia seurauksia kattaa esim. rikoslaki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaus on sananvapaus. Rajoitettu sananvapaus on rajoitettu sananvapaus. Ovatko ihmiset jo niin kaukana oikeuksistaan etteivät enää edes ymmärrä mitä vapaus tarkoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rikoslain (1995/578) 11 luvun 8 §:n mukaan "Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, rodullista, etnistä tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Jos ei tuota kykene noudattamaan niin parempi sitten pitää päänsä kiinni tai jos jostain maasta löytää mielestään suuremman sananvapauden niin lähteköön sinne melskaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Iso osa äärioikeistolaisista nuoristamiehistä jättää liikkeen luonnollisen kehityksen kautta, kypsyttyään aikuisuuteen." Se on juurikin näin. Ikävä kyllä angsti ei kaikilla edes iän myötä häviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

68
OYSin parkkitalo suljetaan viikonvaihteessa – purkutyöt muuttavat kevyen liikenteen reittejä sairaala-alueella
45
Sipilä hallituksen neuvottelusta: "Nyt on kyse ensisijassa kansainvälisten sopimusten tulkinnasta, ei niiden muuttamisesta "
36
Oulussa tähän mennessä talven kylmin päivä, pakkasta 25,2 astetta – sunnuntaiaamuna pakkanen voi paukkua vielä kylmempänä
29
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
26
Kiireellisellä hälytystehtävällä ollut poliisiauto suistui yöllä tieltä Raahessa väistettyään rekkaa - molempien kuljettajien toimia tutkitaan
26
"Suunnittele ruokaostoksesi, ja vähennä liha- ja maitotuotteiden kulutusta" – SDP:n ilmasto-ohjelmassa päästöjä vähennetään viidellä toimenpiteellä
24
Kiertokaarelle jäi viime vuonna 7 000 tonnia jätettä, jolle etsitään paikkaa – Laanilassa poltetaan vain kotitalouksien jätteet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko olet maksanut veroja palkastasi?

En ole tarkkaan laskenut, mutta noin miljoona euroa. Parisataatuhatta ajattelin vielä maksaa ennen kuin orava loikkaa py... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image