Pääkirjoitukset

Patrialla on selitettävää

Pääkirjoitukset 16.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Valtionyhtiö Patrian menettelytavat vientimarkkinoilla herättävät jälleen kysymyksiä.

Aseiden vienti tuo työtä ja hyödyttää Suomen turvallisuutta. Tähän tavoitteeseen ei pidä pyrkiä millä tahansa keinoilla.

Toistaiseksi ei ole tarkkaa kuvaa siitä, mitä Ugandan pääkaupungissa Kampalassa oikein tapahtui vajaat kaksi viikkoa sitten. Tapahtumien traaginen seuraus joka tapauksessa oli, että suomalainen liikemies löytyi kaupungissa sijaitsevasta hotellista kuolleena.

Kun Ugandan poliisin ja oikeuslaitoksen toiminta eivät ole luotettavuudessa edes maanosan kärkeä, moni seikka voi jäädä lopullisestikin hämärän peittoon.

Varma tieto on silti se, että suomalainen oli liikkeellä myös Patria-yhtiön asioissa. Suomen valtion enemmistöomistama yhtiö valmistaa puolustustarvikkeita.

Patrian mukaan miehen kanssa oli sovittu siitä, että tämä voi esitellä yhtiön tuotteita Ugandassa ja Mosambikissa. Päätös oli onneton, oli kyseessä sitten esitteiden jakaminen – kuten yhtiöstä on kerrottu – tai jotain pitemmälle mennyttä.

Konsulttien käyttö asekaupassa on yleinen käytäntö. Suomalainen oli puolustustarvikealalla kuitenkin kokematon.

Yhtiön johto on myöntänyt myös, että maaselvitys oli Ugandasta tekemättä. Toimitusjohtaja Olli Isotalo totesi jälkeen päin, että ihmisoikeusrikkomusten takia yhtiö ei pyri sinne kauppasuhteita luomaankaan. Tämä ei ollut yhtiössä kaikille selvää vielä hetki sitten.

Puolustusvälineiden valmistus on teollisuudenhaara muiden joukossa. Patriakin tuo Suomeen vientituloja ja työtä. Vielä tärkeämpää on, että oma puolustusvälineteollisuus pitää yllä sotilaallista huoltovarmuutta.

Keskeinenmoraalinen kysymys on aina se, mihin maihin aseita viedään. Vaikka tuotteista puhutaan puolustustarvikkeina, useimmat niistä käyvät hyökkäyksiinkin, vaikkapa diktaattorien tukemiseen tai siviilien surmaamiseen.

Puolustusteollisuuden tuotteiden vienti on luvanvaraista. Lupia myöntää puolustusministeriö sekä tarvittaessa valtioneuvosto. Valmistajien vastuuta tämä ei poista.

Viime kuussa esitettiin todisteita, joiden mukaan Patrian Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin toissa vuonna viemiä miehistönkuljetusvaunuja on käytetty Jemenissä. Sen sisällissota on aiheuttanut humanitaarisen katastrofin.

Vaikka myytyjen aseiden käyttöä on mahdotonta tietää vuosiksi etukäteen, edes myyntiajankohdan tilanteet pitäisi tuntea. Patria sai luvan myydä ajoneuvojaan Arabiemiraatteihin, kun se jo oli osallisena Jemenin kriisissä. Ministeriöissä nukuttiin, tai suljettiin ainakin silmät.

Ugandan kohdalla vientiaikeet katkesivat traagisesti alkuunsa. Patriassa syypääksi on nimetty keskiportaan toimihenkilö.

Uutta tällainen ei ole. Takavuosien suomalaisessa dopingskandaalissa syylliseksi osoitettiin sähläävä talonmies, Patriassa nyt valtuutensa ylittänyt myyntipäällikkö.

Patrian väitteen totuudenmukaisuus tosin tuli torstaina kyseenalaistetuksi, kun HS esitteli kopion kirjeestä, jonka suomalaismies oli saanut Patrialta vietäväksi Mosambikin hallitukselle. Kirjeen allekirjoittaja oli Patrian johtajistoon kuuluva henkilö. Vyyhti on vielä loppuun asti purkamatta.

MAINOS

Kommentoi

Myös ex-ministeri Suvi Lindenin rooli asekauppojen edistämisessä tulisi läpivalaista perinpohjin. Julkisuudessa on jo selvinnyt, että hän ei matkustanut Ugandaan YK:n laajakaista-mandaatilla, vaan Patrian rahoittamana myynninedistäjänä. Lindenin sopeutumiseläke on pieni , mutta kiusallinen pisara tässä uutisvirrassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on kovasti annettu ymmärtää, että Lindenin ja Patrian välillä ei olisi mitään kontakteja. Nettitietojen perusteella Suvi Lindenin kanssa samoissa NxtVn-yhtiöiden hallituksissa istuva velipoika Seppo on toiminut aiemmin Satakunnan lennoston huoltopäällikkönä yli 10 vuoden ajan. Olisin varsin hämmästynyt, mikäli tuollaisessa tehtävässä ei syntyisi noin pitkän aikajakson aikana varsin kattavaa kontaktiverkostoa Patrian suuntaan ja olisin varsin hämmästynyt, jos kontaktiverkostoa ei olisi käytetty hyväksi jollain tapaa: vähintäänkin myyntimies on Patrian suuntaan antanut ymmärtää toimivansa samoissa bisneksissä tutun miehen ja hänen tunnetun siskonsa kanssa. Tuskin kuitenkaan Patria tai edes sen yksittäinen myyntimieskään ihan kenelle tahansa kadulta konttorille poikenneelle kaupparatsulle laittaa valtuutuskirjettä mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ikävä ajatella, että osa Suomen hyvinvoinnista tulee aseviennistä. Aseilla tapetaan - ei sitä sovi kaunistella. Aseiden myynti levottomille alueille on täysin moraalitonta. Ikävä, että Suomi toimii moraalittomasti. Tämä hallitus ja nykyiset ministeriöt käsittääkseni hyväksyvät asevientiä maihin joihin se ei ennen olisi tullut kuuloonkaan. Ei paljon passaisi nyrpistellä kun sieltä sitten ihmiset tulevat tänne henkensä kaupalla turvaa hakemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on kuin maailman omatunto, kaikki maailman tapahtumat tuodaan esille ihmisten mieliin ja koteihin. Käydään sotia, pommitetaan kaikki tuusan nuuskaksi, tapetaan ihmisiä ja ajetaan ihmiset pakolaisiksi. Suurvallat ovat kaiken takana, Euroopasta varsinkin Ranska ja Iso-Britannia asemyynnillään, Ruotsikin myy hirveät määrät aseita ympäri maailmaa. Suomella ja suomalaisilla ei ole mitään tekemistä maailman sotapesäkkeiden kanssa. Vastustamme kaikkea väkivaltaa, aseiden myyntiä sotapesäkkeisiin ja ihmisten sortoa, kaikki suomalaiset. "Se on minun syy", kuitenkin Suomessa todetaan Kummelimaisesti suurvaltojen aiheuttamiin kriiseihin. Ja sitten budjetoidaan valtion menoihin satoja miljoonia euroja jälleenrakennukseen maailman kriisipesäkkeisiin, lainarahalla tietysti. Pseestä koko touhu, varsinkin uutisoinnit suomalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image