Pääkirjoitukset

Parisataa turhaa uhria – huumekuolemia torjutaan en­nak­ko­luu­lot­to­mil­la keinoilla, ei moraalisella paheksunnalla

KUVA: VESA JOENSUU
Pääkirjoitukset 8.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kaksisataa suomalaista kuolee joka vuosi huumeiden käytön takia. Luvun pitäisi hätkähdyttää voimakkaisiin toimiin.

Huumekuolemien määrää voidaan vähentää. Se vain vaatii sitkeyttä ja ennakkoluulottomuutta.

Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen (EMCDDA) tuore raportti toivottavasti nostaa keskusteluun ilmiön, joka on meillä jäänyt vähälle huomiolle. Kyse on suomalaisista huumekuolemista.

Niitä tapahtuu meillä vuosittain noin 200. Huumekuolemia on Suomessa seitsemänneksi eniten vertailussa, jossa on mukana 30 eurooppalaista maata. Sijoitus ei mairittele, vaikka sen taustalla olisikin myös tilastointitapaan liittyviä syitä.

Tätä nykyä huumeet ovat meillä toiseksi yleisin alle 40-vuotiaiden miesten kuolinsyy. Vain itsemurha on yleisempi.

Huumekuolemiksi kirjataan tapaukset, joissa peruskuolemansyynä on huumeiden aiheuttama myrkytys tai huumeiden käytöstä johtuva käyttäytymisen häiriö. Samalla kannattaa muistaa, että huumeet kuten muutkin päihteet ovat usein itsemurhissa mukana yhtenä osatekijänä.

Huumekuolemien määrän voi suhteuttaa vaikkapa tieliikennekuolemiin. Niitä oli meillä viime vuonna runsaat 220. Huumekuolemien torjuntaa ei kuitenkaan nähdä tärkeänä kansallisena tavoitteena.

Johtuuko tämä siitä, että huumekuolemat koskevat usein syrjäytyneitä kansalaisia ja kuolemat katsotaan itse aiheutetuiksi? Tältä vaikutelmalta on vaikea välttyä.

Kiistatta kyse pitkälle onkin yksittäisen ihmisen tekemien valintojen seurauksista. Kun huumekuolemiin halutaan puuttua, olisi päästävä kiinni näihin valintahetkiin.

Se ei ole helppoa, sillä taustalla vaikuttavat yleiset asenteet. Ainakin poliisi on pitkään ollut huolestunut nuorten asenteista huumeita kohtaan. Niiden arvioidaan muuttuneen sallivammiksi.

Jos EMCDDA:n tiedot pitävät paikkansa, joka kuudes suomalainen 15–34-vuotias mies vähintäänkin kokeili viime vuonna kannabista, naisten kohdalla lähes joka kymmenes.

Mietojen huumeiden kokeilu ei tietenkään johda suoraan huumeongelman syntyyn. Silti vaarattoman tuntuisten kokeilujen kautta ovat huumeisiin yleensä tutustuneet nekin, jotka lopulta ovat syvällä riippuvuus- ja rikoskierteessä.

Tarvitaan siis edelleen huumevalistusta ja asennekasvatusta. Se ei ole touhotusta vaan sillä voidaan myös estää kuolemia.

Myös EMCDDA katsoo, että huumeiden käyttäjät tarvitsevat valistusta, ennen kaikkea sekakäytön vaaroihin liittyvää. Tarvitaan silti myös toisenlaisia keinoja.

Seurantakeskus puhuu valvotuista huumeidenkäyttötiloista. Ne estäisivät yliannostuskuolemia.

Jälkimmäinen keino saattaa jopa kuulostaa huumeiden käytön suosimiselta. Mutta jos huumekuolemia todella halutaan estää, tarvittaneen myös keinoja, jotka herättävät ristiriitaisia tunteita.

Suomessa käytiin aikoinaan kovaa keskustelua siitä, pitääkö huumeiden käyttäjille perustaa neulojenvaihtopisteitä. Porusta huolimatta niitä perustettiin. Se on pelastanut ihmishenkiä, kun suonensisäisten huumeiden käyttäjät voivat välttää hiv-tartunnan tai C-hepatiitin.

Moraalisen paheksunnan sijasta tarvitaan nytkin ennakkoluulottomuutta.

MAINOS

Kommentoi

krooniseen kipun olen joutunut käyttämään opiaattia, oksikodona, joka opopiaateista tappanut enitenihmisiä. kokeilinsittekannabista, jolloin oksikodonin käyttö väheni murto-osaan. lailllista kannabista en tule saamaan virallisiulla ibdikaatioilla, jotem hankin sitten lsittomasti.kun kerta olen kannabiksesta apua saanut kipuihini, niin miksi en saisi sitä käytttää. olen 67-v, enkä olehuumeisiinkoukussa, en tupakoi, joten käytän kannabista iltateessä, tuoksuu hyvälle, ei maistu pahaklle ja auttaa estämään yökipuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huumeet tulee laillistaa valtion täydelliseksi monopoliksi, jolla valtio kerää suuret rahat myös näiden haittojen hoitamiseen - käyttäjien itsensä maksamina huumeiden kaupasta kerättyinä voittoina aikoinaan Alkon tapaan.

Samalla kaikki huumerikollisuus katoaa. Poliisi pääsee muoihin töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä saa mitä tilaa ja perheenjäset sellaista mitä eivät tilanneet.
Varkauksia, rikoksia, huolta, huonosti nukuttuja öitä, töissä puolella teholla jne.
Omasta kodistani perheenjäsen vei korut ja säilytetyt vanhat rahat sekä kipulääkkeet.
Kaupat, apteekit, kioskit ja yksityiset ihmiset ovat saaneet kokea mitä huumerikollisuus on.

Kun lukee lehdistä käsittämättömän raaoista murhista ja kidutuksista, se on todellisuutta huumemaailmassa.
Se maailma tunkeutuu väkisinkin koteihin. Siis myös tuiki tavallisiin koteihin.

Enpä todellakaan tiedä mitä huumeongelmassa oleville pitäisi tehdä.
Joskus tosin voi lukea onnistumistarinoita, mutta entäpä ne muut? En tiedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin pitäisi käyttö pitäisi ottaa rikoslaista pois ja hoitoonohjaus vahvemmista huumeista. Toiseksi kannabiksen laillistaminen täysi-ikäisille verotulojen kattamiseksi vahvempien huumeiden osalta.
Mutta ei vaikka näillä jo päästäisiin eteenpäin ongelman hoidossa enemmän kuin lie ehkä koskaan suomen historian aikana, niin päättäjillä ei ikävä kyllä ole tahtoa asian hoitoon, ennen kuin joku tarpeeksi isolla pallilla istuva henkilö joutuu keskelle huumeidenkäyttöä joko oman tai läheisen toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihme että tämmöisessä maassa on tämmöinenkin ongelma. Pitää puuttua kovin ottein huumekauppaan. Poliiseja, valvontaa, kameroita jne ja joka ainoa myyjä kiinni ja kymmenen vuotta linnaa. Käyttäjät lukkojen taakse pakkohoitoon. Eiköhän se sillä asetu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miedot huumeet (olemattomat tai vähäisemmät haitat kuin esim. alkoholilla ja tupakalla) mm. kannabis ja psilosybiini lailliseksi. Ei onnistu päihteetön elämä koko kansakunnalta, niin mietojen huumeiden vapautus ja verotus olisi hyvä keino kerätä rahaa kaikkien huumeiden aiheuttamien haittojen torjumiseen ja maksamiseen, ja sillä vältettäisiin ihmisten asiointi hämärien huumediilereiden kanssa, joilla onkin sitten laidasta laitaan aineita tarjolla, ja ne katteet otetaan ihan muista aineista kuin näistä miedoista.

Ei tämä ongelma ratkea sillä, että tehdään käyttäjistä rikollisia, jotka syrjäytyessään muusta yhteiskunnasta tuntevat, ettei heillä ole enää mitään hävittävää. Sillä tavalla syntyy sitten sitä oikeaa huumeisiin liittyvää rikollisuutta. Eikä se ole myöskään tasa-arvoa nähnytkään, että jos haluat käyttää miedompaa päihdettä kuin kansallishuumettamme alkoholia, niin kiinni jäädessäsi putoat yhteiskunnan alimpaan kastiin..

Muualla maailmassa on otettu isoja askelia jo vuosikymmeniä - pieni syrjäinen Suomi tulee tässäkin asiassa valitettavasti jälkijunassa. Tässä olisi vielä hetki aikaa nopeilla päätöksillä tehdä vaikka suomalaisesta kannabiksesta vientituote, kun kohta on isot markkinat auki. Tietotaitoa meiltäkin löytyy, vaikka suurimmaksi osaksi se onkin nyt lain pitkältä kouralta piilossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"ja sillä vältettäisiin ihmisten asiointi hämärien huumediilereiden kanssa, joilla onkin sitten laidasta laitaan aineita tarjolla, ja ne katteet otetaan ihan muista aineista kuin näistä miedoista".
Se on juuri näin. Ei se kannabis johda vahvempiin aineisiin, vaan nämä kontaktit joilla on tämä lause käytössä liiankin useasti: "ei just nyt ole kukkaa, mutta kokeiles tällainen sen sijaan"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis nististä hyötyvät vain huumausaineita välittävän organisaation jäsenet. Nisti aiheuttaa kaikille muille häntä ympäröiville tahoille turhaa huolta ja ennen muuta täysin turhia kustannuksia. En ymmärrä artikkelin väitettä turhista kuolemista, ellei sitten artikkelin kirjoittaja aja vain omaa agendaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunari lääkäreiden hoitovirheisiin kuolee 400 ihmistä vuodessa, eikä mitään vastuuta ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaasassa 1/2 vuoden jonot ei kiirreellinen kuolisko jonoon tai tiskille ruotsiks tai suomeks ok yritän elää suomalaisena

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Internetissä ”käyttäjät” eli markkinointiorganisaatio trollaa huumeita vaarattomina. Eivät tasan tarkkaan ole edes myyjilleen tai myyntiorganisaatio. johtoportaille. Voi vaikuttaa helpolta rahalat, mutta katsopa yli 30 v myyjää tai käyttäjää - hänellä terveet päivät ohi ja elää 80 v vanhuksen elämää sukulaisten ja sossun avulla.
Onpa hankalaa jos ei teini-iän irtiottoon vanhempia kohtaan löydy muuta keinoa alistavaa ja väkivaltaista taloutta pyörittävän huumepisneksen kannattelu !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei huumekuolemat ole turhia. Kun on autettu ja yritetty pelastaa kymmeniä kertoja vuosien ajan ja narkomaani retkahtaa aina uudelleen. Tuo valtavaa surua, huolta ja pelkoa lähimmäisille. Pilaa monen elämän. Vaikea katkaista siteet kokonaan.. voi olla joskus helpotus kaikille, myös narkomaanille itselleen, kun aika jättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinun kantasi siis on, että huumekuolemia ei pidä yrittää estää, ja että tietyssä mielessä niitä pitäisi ennemminkin edistää ja lisätä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näistä turhista kuolemista (automaattisesti) ajatellaan, että kaikkien ihmisten elämä on tärkeä ja säilyttämisen arvoinen. No, tässä yksi henkilö vain kyseenalaisti tämän dogmin. Eikä hän täysin väärässä taida olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on, myös alkoholistin läheisille kuolema on helpotus. Sanoin äidilleni lohdutukseksi, että alkoholisti perheenjäsenemme olisi vienyt meidät kaikki ennen aikaisesti hautaan, jos ei tullut Noutajaa. Ennen reipas ja rehti mies, alkoholisoitumisen myötä sulasivat aivotkin. Vihoiksi pisteli lupaukset ja taas lupaukset raitistumisesta sekä katkaisuhoidoissa käynnit, sitten taas joi alkoholia uusin voimin hirveitä määriä. Veljeni naureskeli alkoholiparantolasta, että on siellä opettajiakin, tarkoitti vissiin paremmin koulutettuja kuin Hän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä opastettu nuorisoa asiasta jo vuosikaudet. Ei ehkä paheksunta aina auta, mutta ei myöskään liian salliva ja liberaali suhtautuminen huumeisiin ja myös alkoholiin. Ainakin alkoholin tuomiin sairauksiin kovin ymmärtäväinen suhde, " se on sairaus yksi monen joukossa".
Mielestäni yksi ero muihin, se on itse aiheutettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen katsonut erään tv-kanavan ohjelmia "huumebisneksistä" Yhdysvalloista, Meksikosta, Etelä-Amerikasta, Australiasta, Kiinasta ja Euroopasta. Rahaa liikkuu miljardeja dollareita ja euroja, väkivaltaista menoa, hirveitä määriä huumeita valmistetaan ja toiminta on hyvin organisoitua. Ihmisryhmät saavat elantonsa myymällä huume-eriä kadun kulmissa, yökerhoissa ja kansanjuhlissa. Huumeen hinta vain nousee, kun sitä levitetään kauemmas "päätuotantoalueilta". Ja ne kemikaalit, joilla huumeet tehdään, kauheita teollisuusmyrkkyjä, aivot ja sisälmykset sulavat niillä." Jos erehdyt huumeisiin, elämä on ohi, mitään toivoa ei ole paremmasta". Näillä sanoilla opastan lapsiani, toivottavasti pysyvät kaukana huumeista ja niiden levittäjistä. Huumeille ei voi ihmiskunta mitään, ne pyörittävät "tärkeänä" osana maailman taloutta nykyisin. Hullua, mutta totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image