Pääkirjoitukset

Paremman elämän toivo on aina ajanut liikkeelle

Pääkirjoitukset 11.10.2012 0:00
Pääkirjoitus

On hyvä muistaa, että toivo paremmasta elämästä on aina ajanut ihmisiä liikkeelle. Yli miljoona suomalaistakin on lähtenyt maasta; eniten Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan ja Ruotsiin.

Viimeisin laaja muuttoaalto koettiin 1960- ja 1970-luvuilla Ruotsiin.

Muutto on ollut useimmille eloonjäämisen ja toimeentulon ehto. Tänä päivänä se liittyy myös kansainvälistymiseen, jossa rajat ja etäisyydet ovat menettäneet merkitystään. Työpaikka voi olla yhtä lailla Oulussa, Oslossa kuin Osakassakin, samoin puoliso ja muut ihmisiä liikuttavat tekijät.

Edelleen työ ja toimeentulo ovat keskeinen liikkeellepaneva voima, samaten sota ja väkivalta omassa maassa.

Tapahtuu muutto mistä syystä tahansa, se on hyppy tuntemattomaan, eri kieli- ja kulttuurimaailmaan.

Kaikki eivät selviä kulttuurisokista ehjin nahoin. Mitä enemmän heitä on, sitä suuremmat heijastusvaikutukset sillä on. Siitä kärsivät paitsi muuttajat ja heidän läheisensä myös vastaanottavan maan kansalaiset.

Maahanmuutto Suomeen on nuori ilmiö verrattuna suomalaisten joukkomittaiseen muuttoon muualle. Niinpä maahanmuuton ongelmat ovat valjenneet pikkuhiljaa.

On tullut todistetuksi jo, ettei ongelmista selvitä ilman, että asialle tehdään jotain.

Maahanmuuttajat tarvitsevat tukea voidakseen osallistua yhteiskuntaan ja tunteakseen uuden maan kodikseen.

Tämän vuoksi ensi vuoden alussa syntyvän uuden Oulun valtuusto saa hyväksyttäväkseen maahanmuuttajien kotouttamisohjelman. Sen onnistumisen kannalta on oleellista, että tänne tulleita ei koeta vain toimenpiteiden kohteina, vaan heidät saadaan vedetyiksi mukaan kotouttamisen suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Pohjois-Pohjanmaa, elokuu 2012

- työttömät työnhakijat: 20.399
- avoimet työpaikat: 2.085

Lisäksi tulee maahanmuuton mukana tulevat islamistit ja luku- ja kirjoitustaidottomat mamut joista saadaankin paljon hyötyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ei ole sinulle tarjottu kotoutumistoimintoja, muille siellä kyllä tarjotaan vrt. filipiinit leireillä Australiassa. Oikeastaan tuo Oulun kotoutumisohjelma onkin sitä varten, että sinä ja minä opimee siihen kon ihmisiä normaalisti tulee tänne meillekin ulkomailta. jep

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei byrokratiaa ja hyysäämistä. Töitä ja toimeentuloa maahanmuuttajille pitäisi tarjota niin kuin suomalaisillekin osattomille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen asunut siirtolaisena Kanadassa, Englannissa ja Australiassa ja ei missään niissä maissa ollut mitään 'kotouttamista', vaan oli löydettävä työt omin neuvoin. Se oli pakko jos aikoi tulla toimeen.Kanadassa olin työttömänä yhden viikon. Ei ollut mitään sosiaaliavustuksia, eikä mitään neuvontaa tai apua, mutta töitä aina löysin, kun oli pakko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No saiko ne suomalaiset siirtolaiset, jotka muutti aikanaan nälkää pakoon amerikkaan, siellä jotain yhteiskunnan tukea ja kotouttamista? Luulenpa että itse oli sopeuduttava tai tultava maitojunalla takaisin, jota sitäkin tapahtui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No saihan ne perhana ainakin silloin 100 v. sitten yhteiskunnan tukea. Ne saivat maata valtiolta.
USA:n puolella kiittelivät Setä Samulia (= Uncle Sam) kun saivat maatilan. Tällaisia tiloja löytyy esimerkiksi paikasta: Toivola, Michigan.
Kanadan puolella valtio antoi todella suuria maa-aloja vehnän viljelyyn, eurooppalaisilla pinta-alamitoilla satoja hehtaareja. Tällaisia löytyy esimerkiksi jos mennään USA:n Pohjois-Dakotasta pohjoiseen rajan yli Kanadan puolelle. Kehuivat siellä että pellot ovat vehnänviljelyn kannalta maailman parhaita. Viljelevät sitä durum-vehnää, mutta kun en ole maanviljelijä niin tämä lajike ei sano minulle mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

132
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
101
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
41
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
40
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
39
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
38
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
35
Kaleva testasi Nallikarin uuden vaijeriliu'un – helppoon extreme-elämykseen ovat tervetulleita lapsetkin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi suuri osa suomalaisista vastustaa velkakattoa?

Kyllä velkakatto olisi järkevää. Jos ei pysty hoitamaan asioitaan. Toisethan siinä ovat maksajina muodossa tai toisessa.... Lue lisää...
Dr. Feelguud

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image