Pääkirjoitukset

Paneeli nosti eroja pintaan

Pääkirjoitukset 11.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Kalevan ja Yleisradion presidenttipaneeli tarkensi kuvaa ehdokkaiden vahvuuksista ja heikkouksista.

Pohjoisista erityiskysymyksistä mielipiteet jakaantuivat muun muassa Jäämeren ratasuunnitelman kohdalla.

Keskiviikkona Oulun Musiikkikeskuksessa tehtiin keskiviikkona historiaa, kun ensimmäistä kertaa kautta aikojen kaikki presidenttiehdokkaat saapuivat yhteiseen pohjoissuomalaiseen vaalipaneeliin.

Pohjoinen oli myös paneelin pääteemoja. Tilaisuudessa nousivat esiin muun suunnitelma Jäämeren radasta ja kysymys saamelaisten oikeuksista sekä Pohjois-Suomen turvallisuudesta.

Ratasuunnitelmaan kantaa ottaneista ehdokkaista keskustan Matti Vanhanen oli innokkain Suomesta Norjaan vedettävän uuden radan kannattaja. Hän näki sen peräti Suomen .seuraavana suurhankkeena.. Kansanliikkeen Paavo Väyrynen esitti vaihtoehtonaan ratareittiä Sallasta Venäjän Kantalahden kautta Murmanskiin.

Vihreiden Pekka Haavisto totesi ehdotuksen turvallisuuspoliittisesti kyseenalaiseksi. Jäämeren radan sijasta Haavisto nosti esiin ratayh-teyden kunnostamisen Keminmaan Laurilasta Tornioon.

ILO 169 -sopimuksen ratifiointia on vaadittu keinona taata saamelaisten oikeudet. Vihreiden Pekka Haavisto nimitti häpeäksi sen, ettei Suomi ole sopimusta ratifioinut. Väyrynen oli yhtä tiukasti ratifiointia vastaan.

Pohjois-Suomen turvallisuuskysymyksiä koskevassa osiossa huomionarvoinen oli kansanliikkeen ehdokkaan Sauli Niinistön näkemys siitä, että Pohjois-Suomen turvallisuustilanne on nyt .levollinen.. Venäjän tukikohdasta Alakurtissa Suomen rajan tuntumassa katsotaan hänen mukaansa ennen kaikkea pohjoiseen ilmansuuntaan.

Vanhanen näki Lapin matkailun nousulla yllättävästi myös turvallisuuspoliittisen ulottuvuuden: kun Lappi tunnetaan, siihen mahdollisesti kohdistetut uhat saavat maailmalla suuren huomion.

KaikkiaanOulun vaalipaneeli tarkensi katsojille ja kuulijoille näillä epäilemättä jo olevaa kuvaa ehdokkaiden vahvuuksista ja heikommista pisteistä.

Esimerkiksi demarien Tuula Haatainen puhuu ulkopolitiikasta kovin yleisin ilmauksin, mutta on vahvoilla, kun puhe siirtyy yhteiskuntapoliittisiin ja arvokysymyksiin.

Kyllönen pääsi paneelissa väläyttämään verbaalisia kykyjään, mutta vaikutelmaksi jäi, että hän on mukana vain .erilaisena. vaihtoehtona eikä ole aivan tosissaan pyrkimässä presidentiksi. Sama mielikuva syntyi Nils Torvaldista, joka pääsi muutamassa kohdassa tuomaan esiin kansainvälisten kysymysten osaamistaan.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari oli innokkaimpia puhujia tutulla sanomallaan, mutta puhe kulki välillä kaukana harkinnan edellä. Ajatus eduskunnan hajottamisesta sähköyhtiökauppojen takia ja saamelaisten mainitseminen Lapin matkailuvaltiksi sai osan yleisöstäkin supisemaan hämmästyksestä.

Matti Vanhanen profiloitui tutusti turvallisuuspolitiikassa. Paavo Väyrynen jätti nyt yllättävästi vieressään istuneen presidentti Niinistön rauhaan. Onko kyse uudelleenarvioinnista, että istuvan presidentin aggressiivinen haasto ei olekaan pureva vaaliase?

MAINOS

Kommentoi

Taas kerran vähätellään Huhtasaaren puheita, mutta joka seurasi tilaisuutta näki kyvykkään naisen jota on helppo äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laura oli kirkkaasti heikoin lenkki ehdokaskaartissa. Tulee jopa mieleen, että Jussi pisti Lauran ehdolle nolaamaan itsensä ja sen kautta vilttiketjuun, pois tieltä. Ateistin ja kreationistin yhteistyö ei tule onnistumaan. Lapissa suunnittelevat kuulemma hihamerkkiä Lauralle mahdollisen vierailun ajaksi, että paikalliset tietävät, kuka heitä näyttelyesineiksi haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Kansa aktivoitukaa ja järjestäkää presidentinvaaleihin kaksi äänestyskierrosta. Uusi presidentti on aina demokratialle riemuvoitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

124
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
118
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
86
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
80
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
47
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
38
AC Oululle uusi suuromistaja
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image