Pääkirjoitukset

Pakolaispaine vaihtaa paikkaa

Pääkirjoitukset 14.4.2016 0:00
Pääkirjoitus

Kevään saapuessa Eurooppaan on käymässä niin kuin ennakoitiinkin: ihmisten virta Välimeren yli pohjoiseen kiihtyy, etenkin kun pakolaisten reitti Turkin kautta Eurooppaan on nyt lähes tukossa. YK:n mukaan lähes 20 000 siirtolaista on alkuvuonna tullut Välimeren yli yksin Italiaan.

Se on selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Tulovauhdista kertoo keskiviikon uutinen, jonka mukaan Italian rannikkovartiosto pelasti kahden päivän aikana aluevesiltään 4 000 ihmistä.

Turkin kanssa tehty erikoinen ostopalvelusopimus pakolaisten palautuksesta ei ratkaissut kuin osan ongelmasta. Yksi arvio on nyt, että Italiaan voisi tulla tänä vuonna 300 000 ihmistä yli meren. Tulijat ovat esimerkiksi Somaliasta, Eritreasta sekä useista muista Afrikan maista mutta myös Syyriasta.

Jos raportit Idomenin leiriltä Kreikan ja Makedonian rajalta harvenevat, eurooppalaiset ehkä pääsevät kohta seuraamaan siirtolaisten jumiutumista Italian ja Itävallan väliselle rajalle. Italiaan tulijoista maahan halunnee jäädä vain pieni vähemmistö.

Äärimmäisen tiukan pakolaislinjan omaksunut Itävalta rakentaa jo tarkastusasemia Italian rajalle. Turvapaikkapäätökset aiotaan vastedes tehdä huippunopeasti.

Pakolaisvirran kauttakulkumaaksi viime vuonna joutuneen Itävallan toimintatapa ei ole edes karuimpia Euroopassa. Maan viranomaiset myös huomauttavat, ettei Italia ole hoitanut omia velvollisuuksiaan tulijoiden rekisteröinnissä.

Vakavia ongelmia on vastuun jaossa. Unionissa ei esimerkiksi toimi se sopimus, josta päätettiin viime syyskuussa. Sen oli määrä taata jäsenmaan vastaanottokapasiteetin huomioon ottava taakanjako EU:n sisällä. Tarkoitus oli, että 160 000 Italiaan ja Kreikkaan tullutta turvapaikanhakijaa sijoitetaan kahden vuoden aikana muihin jäsenmaihin.

Tulokset ovat toistaiseksi olleet surkeat. Sijoitusmaan on saanut runsaat 1 100 tulijaa. Kahdeksan maata ei ole ottanut vastaan yhtään pakolaista: Itävalta, Kroatia, Tshekki, Puola, Unkari, Slovakia, Slovenia ja Tanska. Eniten tulijoita ovat ottaneet sopimuksen perusteella Ranska ja Suomi, EU Observer -lehden mukaan 379 ja 246.

Samaan aikaan voi kuuluttaa myös Yhdysvaltain vastuuta Lähi-idän epävakauden synnyssä ja sen seurauksien kannossa. Venäjä taas on kaatanut lisää bensaa liekkeihin Syyriassa.

Sankka tulijavirta tuo mukanaan ongelmia, riskejäkin. Vastaanottajamaat kantavat tulijoista alkuvaiheessa kovan taloudellisen taakan. Puheet terroristien soluttautumisesta Eurooppaan eivät nekään ole kokonaan olleet vailla perää. Tulijavirran kokoon nähden ongelmat ovat kuitenkin olleet yllättävän vähäisiä, Suomessakin.

Voi olla, että nyt eletään vasta suuren muutoksen alkua. Vauraasta maanosasta on tullut vailla tulevaisuuden näköaloja elävien ihmisten pelastusrengas. Työntöapua antaa ihmissalakuljettajien halu pitää miljardibisneksensä elossa. Paluuta aiemmin vallinneeseen tilanteeseen Euroopassa tuskin enää on.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Olisiko syytä pohtia pakolaisvirtojen syntyjä syviä? USA on operoinut ympäri maailmaa ... ja melkein aina epäonnistunut kyseenalaisen demokratiansa viennissä. Arabimaihin kohdistuneet USA:n toimenpiteet ovat omintakeisia diktaruurijohtajia kumonneet, mutta heidän sijalleen on syntynyt paljon pahempi ja lännelle vihamielinen joukko: ISIS. Jos USA luuli Osama Bin Ladenin pois raivattuaan, me eurooppalaiset olemme liipaisimella edelleen ja pahemmin. Voisi jopa toivoa, että jenkit pysyisivät omalla mantereellaan sekaantumatta tervejärkisten eurooppalaisten asioihin. Taikka jopa Ison Britannian herruuteen, johon britit ovat alistuneet vastoin EU-ta. Ja ennenkaikkea että he pyssynsä edes muutamaksi vuodeksi jemmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyriasta tuleva pakolaisvirta saadaan pysäytettyä ja pakolaiset palautettua turvallisesti takaisin kotikonnuilleen kun Syyriassa saadaan aikaiseksi ensin sotilaallinen ratkaisu ja sen jälkeen poliittinen sekä taloudellinen ratkaisu. Ehkä Syyrian rauhan takeeksi sinne pitää sijoittaa sen verran sotilaallista voimaa, että uusia kähinöitä ei synny. Kenelle tämä tehtävä sitten kuuluisi ?

Vertailuna todettakoon Saksan ja Euroopan sekä Japaninin tilanne toisen maailman sodan jälkeen. Itä-Saksan puolella toipuminen kesti hieman kauemmin ja muualla Itä-Euroopassa vielä kauemmin aina 1990 -luvun alkuun saakka. Länsi-Euroopassa ja Länsi-Saksassa päästiin jenkkien Marshall -avun avulla tolpille jo 1950 -60 -lukujen vaihteessa. Länsi-Euroopassa ei sitten 1940 -luvun lopun ollut enää joukkoliikehdintää, mutta Itä-Euroopan suunnasta ihmiset yrittivät jostain syystä länteen vielä 1980 -luvun lopussakin. Japanin osalta USA toteutti Japanissa kolmen vaiheen ohjelman, jonka tuloksen oli mm. maareformi ja demokraattinen hallinto. Tämän pohjalta Japan nousu 1960 -luvulla taloudelliseksi jättiläiseksi.

Tulee myös mieleen entisen Jugoslavian rauhoittaminen. Se tehtiin Naton ja sen kumppanien sotilaallisella voimalla sekä länsieurooppalaisella rahalla.

Jos Syyrian sotilaallinen tilanne jämähtää ratkaisemattomaksi , ylläpitää se erilaisia taistelevia joukkoja ml. terroristijärjestöt. Tämä jatkuu sitten pahimmoillaan vuosikymmeniä, eivätkä kansalaiset voi turvallisesti palata kotimaahansa ja pakolaisvirrat sivuvaikutuksineen jatkuvat hamaan tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tottakait ne lähtee vähillä bensoillakin, kun italia hinaa ne omaan maahansa. jos hinaisivat lähtöpaikkaan, loppuisi leikki nopsaan. höhlää sakkia nuo pelastajat, jotka toimillaan lisää vaan tulijoita. tuolle touhulle nauraa vareksetkin oksilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image