Pääkirjoitukset

Paineet alkavat kasautua – tällä viikolla pitäisi tulla jo tes-solmun päänavauksia

Syksyn työmarkkinatilanne kuumenee vähitellen, sillä katkolla on isoja sopimuksia, mutta päänavaajaa on vaikea löytää. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pääkirjoitukset 29.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Työmarkkinatilanne on vaikea, sillä katkolla on isoja sopimuksia, mutta päänavaajaa ei näy.

Pahimmassa tapauksessa on luvassa lakkosyksy ja sitä seuraava lakkokevät. Nyt tarvitaan malttia pöydän molemmin puolin.

Työehtosopimusneuvotteluja on käyty parin kuukauden ajan vaikeissa asetelmissa. Paineet tuloksen aikaansaamiseksi alkavat kuitenkin kasautua, kun yli 200 000 työntekijän työehtosopimukset ovat katkolla lokakuun lopussa.

Syksyn neuvotteluja seurataan silmä kovana, sillä vientialoilta odotettavat päänavaukset viitoittavat tietä myös ensi kevään sopimuksille.

Torstaina katkolla on vaikutusvaltaisen SAK:laisen Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välinen työehtosopimus. Neuvottelut ovat kuitenkin jumiutuneet eikä tes-solmun avaajaa tahdo löytyä. Marraskuussa vuorossa on vielä muita vientialoja.

Kilpailukykysopimus on iso kiistanaihe. Työntekijäpuoli haluaisi lopettaa palkattomat kiky-tunnit tai saada niistä ainakin korvauksen. Työnantajapuoli tulkitsee, että kiky-tunnit on sovittu pysyviksi.

Palkankorotusvaatimusten esittämistä ja toteuttamista varjostaa heikkenevä taloustilanne. Työntekijät haluaisivat tällä kertaa vahvistaa ostovoimaansa. Hallitus ei ole ainakaan vielä luvannut erityistä vastaantuloa sovun helpottamiseksi.

Yrityksille ei ole liioin luvassa kikyn kaltaista miljardihelpotusta työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuihin, vaan mahdolliset sosiaaliturvamaksujen korotukset on määrä jakaa jatkossa puoliksi palkansaajien ja työnantajien kesken. Voidaan myös kysyä, käytettiinkö tukipotti tuottavuutta parantaviin investointeihin vai valuiko se omistajien taskuihin.

Tilanne Postissa on äitynyt niin pahaksi, että SAK:lainen Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on antanut työtaisteluvaroituksen. Kuljetusalan liitot ovat jo ilmaisseet valmiutta tukitoimiin.

Pau vastustaa työnantajaliitto Paltan pyrkimyksiä siirtää osa henkilöstöstä halvemman työehtosopimuksen piirin. Toimialan vaikeuksista huolimatta olisi kohtuutonta, että koko Suomi pysähtyisi Postin kiistan takia ja jopa kahdeksi viikoksi.

Vaikea tilanne on myös STTK:laisen Pron ja Teknologiateollisuuden välillä. Niillä on iso näkemysero työaikaan ja korvauksiin liittyvistä kysymyksistä.

Kevään työehtosopimuskierroksen lopputulos riippuu joka tapauksessa siitä, mitä vientialat lähiviikkoina sopivat.

Hoito- ja hoiva-alan liitot ovat esittäneet kovia vaatimuksia palkkatasa-arvon puolesta. Hoitajat vaativat sote-alan palkkojen nostamista 1,8 prosenttiyksikköä vientialojen palkkoja enemmän joka vuosi kymmenen vuoden ajan. Se maksaisi 100–150 miljoonaa euroa vuodessa, ja pakettiin onkin vaadittu valtiota apuun.

Hoitoalan tilanne on monitahoinen. Hallitus ajaa sitovaa hoitajamitoitusta ympärivuorokautiseen hoivaan, mutta monissa kunnissa, kuntayhtymissä ja sairaanhoitopiireissä käydään sote-henkilökuntaa koskevia yt-neuvotteluja.

Tilanne työmarkkinoilla on herkässä tilanteessa, ja vaarana on lakkosyksy ja sen päälle vielä lakkokevät. Neuvotteluissa tarvitaan pöydän molemmin puolin nyt malttia, jotta varovaista talouskasvua ei tyrehdytettäisi heti alkuunsa.

MAINOS

Kommentoi

Taisi olla jutussa mainittu hoitajamitoitus puheena vaalien edellä, muuttuiko sen jälkeen henkilömitoitukseksi koskemaan koko henkilöstöä eikä pelkästään hoitajia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö osata käyttää tuloja niin, että ne riittää elämiseen? Jos rahankäyttö ei ole hanskassa, ei isoillakaan palkankorotuksilla ole merkitystä, ne menee kuitenkin, eikä riitäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postilla kun saavat palkka alen läpi muut tulee perässä että rytisee,siinäpä jokainen voi sitten miettiä millä maksaa laskut ja mitä laittaa leivänpäälle,ja te jotka hehkutatte että ei vaikuta minuun niin taitaa pitemmän päälle vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä sitten, kun palkka ja peruspäiväraha alkaa olla samoisaa summissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin voi käydä vain osa-aikatöissä, jolloin voi saada mitä lie soviteltua päivärahaa eli silti pärjäät työtöntä paremmin.
Alin tessin mukainen palkka kokopäivätöistä on vielä yli tuplasti työttömyysrahaan vai millä nimellä lie kulkeekaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen taloustilanne ja uhakuvat vaativat tuntuvia palkkojen alennuksia. Tarkemmin sanottuna kyse on palkkakustannuksista, joita voidaan alentaa myös fiskaalisen devalvaation keinoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu koskee lähinnä kunnan ja valtion töitä palkka yli 3000e kk t vientivetoisessa teollisuustyössä yli 30v ansiot 35000e vuodessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stora Enso irtisanoi työntekijöitä, mutta yhä työntekijät osallistuvat tehtaalla pidettäviin Kiky -päiviin Suomi nousee talkoisiin. Mahtaa olla kannattavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kikyä riittää niin kauan kuin Eurossa roikutaan. Jäykkä euro ei jousta kun sen arvo määrittyy Saksan vahvan talouden mukaan. Täällä sopeudutaan palkatonta työaikaa jatkamalla, reaali palkkoja alentamalla ja työvoimaa vähentämällä. Hauskaa kikyä vain kaikille Euron kannattajille, itseppä sitä haluatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sepän hauskaa sekoitellaan asioita toisiinsa. Niinkö tehtaan tuotannon muuttaminen ja kiky. Jos eivät osallistuisi, rikkoisivat itse sopimaansa tessiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image