Pääkirjoitukset

Pahat teot järkyttävät

Pääkirjoitukset 7.12.2018 6:00
Pääkirjoitus

Poikkeuksellisen vakavat lapsiin kohdistuneet seksuaalirikosepäilyt ovat herättäneet tyrmistystä Oulussa.

Lapsia voidaan varoittaa koulussa ja kodeissa riskeistä, mutta myös kotouttamisessa on tehtävä selväksi, että maassa maan tavalla.

Oulussa ovat herättäneet tyrmistystä ilmi tulleet epäilyt vakavista seksuaalirikoksista, joiden kohteena on ollut alaikäisiä tyttöjä. Seksuaalirikosepäilyt ovat herättäneet myös valtakunnallista huomiota. Valtiojohto on ottanut niihin kantaa presidentti Sauli Niinistöä ja pääministeri Juha Sipilää myöten.

Presidentin muistutukseen siitä, että jokaisen täällä olevan on kunnioitettava yhteiskunnan perustuksiin kuuluvaa koskemattomuutta, on helppo yhtyä. Sipilä puolestaan pukee sanoiksi monien tunnot, joiden mukaan lapsiin kohdistuva seksuaalirikos on pahuutta, jota ei voi käsittää.

Poikkeuksellisen huolestuttavana on pidettävä tapausta, jossa useiden ulkomaalaistaustaisten miesten epäillään käyttäneen hyväkseen yhtä lasta eri puolilla Oulua usean kuukauden ajan. Epäiltyjen rikosnimikkeinä ovat törkeä raiskaus tai törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tai molemmat. Herää kysymys, miten tällainen pedofiilirinkiä muistuttava toiminta on voinut jatkua niin pitkään. Rikosepäilyihin liittyen poliisi on vanginnut useita miehiä.

Lisäksi marraskuulle ajoittuu kaksi muuta tapausta, joissa kummassakin uhrina olivat alaikäiset tytöt. Näissä rikosnimikkeenä on törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. On mahdollista, että ilmi tulee vielä uusia epäiltyjä seksuaalirikoksia ja kiinniottoja.

Poliisi onkin kehottanut erityisesti nuoria tyttöjä ja heidän vanhempiaan tarkkaavaisuuteen sosiaalisessa mediassa. Suomen kieltä taitamattomat ulkomaalaiset miehet ovat viime aikoina houkutelleet nuoria tyttöjä kontaktiin.

Tähän liittyen oululaiskouluissa on tarkoitus puhua some-käyttäytymisestä ja valistaa verkossa vaanivista vaaroista. Ei ole pahitteeksi, että koulussa ja kodeissa asiaan kiinnitetään huomiota ja katsotaan tavallista tarkemmin lasten perään.

Laajan julkisuuden ja toverituomioistuinten ei kuitenkaan pidä lietsoa pelkoa, vaikka kyse on kuohuttavasta asiasta. Tolkku on hyvä säilyttää tässäkin asiassa. Oikeusvaltio toimii ja epäillyt tekijät vastaavat teoistaan oikeuslaitoksen edessä. Osaa heistä odottanee vankeusrangaistuksen jälkeen karkotus.

Epäillyt tekijät edustavat eri kansalaisuuksia ja he ovat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina. Valitettavaa on, että rikoksista epäillyt ovat käyttäneet suomalaisen yhteiskunnan vieraanvaraisuutta väärin hyväkseen.

Koulussa ja kodeissa on hyvä valistaa lapsia ja nuoria, jotta kukaan ei viattomuuksissaan joutuisi uhriksi. Vielä tärkeämpää on, että kotouttamisessa erilaisesta kulttuuritaustasta tulevien opettamiseen kiinnitetään huomiota.

Samalla on muistettava, että etninen tausta ei tee kenestäkään rikollista. Kaikissa ihmisryhmissä on rikollista mieltä, jota vastaan yhteiskunta joutuu suojautumaan.

Ensisijassa on huolehdittava siitä, että törkeiden tekojen uhreina olleiden lasten yksityisyyden suojaa varjellaan ja että he pääsevät toipumaan ja saavat kaiken mahdollisen avun ja tuen.

MAINOS

Kommentoi

Hallitus presidenttiä myöten hyssyttelee muka järkyttyneenä. He ovat niin Eu kiimasta sokeita, ei mitään järkeä päätöksillä tai päättämättömyydellä. Ny on Yk:n gcm sopimus mikä halutaan voimaan ja suomi täyttämään kaiken maailman terroristeilla ja estämään viimeinenkin sananvapaus. Hyi HÄVETKÄÄ, valehellaan vaa silimät pyöreinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minussa teko herättää vihaa. Miten on tuollaisia rikollisia maassa, kaikkien taustat piti olla tiedossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"kotouttamisessa on tehtävä selväksi, että maassa maan tavalla." sanoi Urpilainen aikoinaan ja media lähes ristiinnaulitsi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen joka on seurannut muutakin kuin ”luotettavaa ja vastuullista mediaa”, tiesi jo vuosia sitten mitä oli tulossa. Kantakaa vastuunne älkääkä lässyttäkö jälkiviisauksia. Kaikilla ei ole aikomustakaan kotoutua kun maassa riittää hölmöläisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän me tiedettiin, että kun perussuomalaiset pääsevät hallitukseen, niin maahanmuuttovirastolle ei anneta lisärahoitusta päätösten tekoon eikä muille viranomaisille kotouttamistyöhön, koska ulkomaalaisia ei saa "hyysätä".

Kyllähän me tiedettiin, että kun kokoomus on hallituksessa, julkisia menoja vain leikataan.

Kyllähän me tiedettiin, että kun keskusta on hallituksessa, tutkimustiedosta ei välitetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanattomaksi vetää tällainen pöty. Perussuomalaiset ja rahan puuteko ovat syynä tällaisiin tekoihin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:04
Keskustan ministerit kieltäisivät energiajuomien myymisen alle 15-vuotiaille – "Myyntikielto on kirjattava seuraavan hallituksen ohjelmaan"
13:35
Virossa pidätettiin kymmenen Danske Bankin entistä työntekijää epäiltynä rahanpesusta
13:22
Vaalan uusi vankila rakennetaan kylän ulkopuolelle Tervareitti
13:18
Hehku Kauppaa koskevat yt-neuvottelut päättyivät – liikkeiden toiminta loppuu kevääseen mennessä, Oulussa kaksi myymälää
13:15
Poliisin uusi rekisteri kokoaa tietoa uhkaavasta käytöksestä ja "hiljaisista signaaleista" – Turun iskun kaltaisten tapahtumien ennakointi paranee
12:49
Oulun poliisi: Joulun menoliikenteen ruuhka alkaa perjantaina – kauppojen parkkipaikoilla pelti kolisee
12:37
Teollisuudelle aiempaa isompi siivu ruokarahoista, tuottajien ja kaupan osuudet pienentyneet – raaka kilpailu on auttanut kuluttajia mutta tuottajia ahdistaa
51
Isokatu ja Kirkkokatu kaksisuuntaisiksi – Oulun kaupunki investoi ensi vuonna liikenteeseen ja ympäristöön 19 miljoonaa euroa
21
Valtuusto nuiji päätöksen: Oululaisnuoret saavat maksuttoman ehkäisyn käyttöönsä alkuvuoden aikana
17
Kirkko ennakoi jäsenenmääränsä tippuvan pian 70 prosenttiin – Yhä useampi kirkkoon kuuluvista vanhemmista ei halua lastaan kastettavan
16
Yön uutiskooste: Talousahdinkoon joutuneet maatilat joutuvat ottamaan pikavippejä, joulupaketin ehtii lähettää vielä tänään
16
Oikeusministeriö: Vaalan uusi vankila sijoitetaan keskustaan
15
Oulu sitoutuu päästövähennyksiin – tavoitteena hiilineutraali sähkön- ja lämmöntuotanto vuoteen 2050 mennessä
14
Oululainen mies iski salaattibaarissa Tikkurilassa – mieheltä löytyi myös iso keittiöveitsi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

TALOUSKASVU HIIPUU ENSI VUONNA

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

on, osaatko laskea kuinka paljon Alahuhta on maksanut muiden eläkeitä eläkemaksuina kun hänelle on kertynyt noinkin hulp... Lue lisää...
Mites

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.12.

Fingerpori

19.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image