Pääkirjoitukset

Paateron piina jatkuu – tarvittava jälkipyykki jatkuu vielä vä­li­ky­sy­myk­ses­sä

Posti-kiistan jälkipyykki jatkuu. Välikysymyksen jättävät puolueet haluavat selonteon omistajaohjauksen tilasta, ministerien toiminnasta sekä hallituksen sekaantumisesta työmarkkinaneuvotteluihin. Kyseeseen tulevat muun muassa kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) puheet siitä, mitä hän ties ja mitä ei. Myös pääministeri Antti Rinne (sd.) joutuu selittämään tekemisiään. KUVA: Jussi Leinonen
Pääkirjoitukset 28.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Postilaisten piina on tällä erää ohi, mutta poliittinen jälkipyykki jatkuu välikysymyksessä.

Ministeri Paateron luottamus on vaakalaudalla, jos käy ilmi, että hän olisi puhunut eduskunnalle muunneltua totuutta.

Kaksi viikkoa kestänyt postilakko on päättynyt, ja posti kulkee taas niin lujaa kuin Kusti ehtii polkea. Joulupostin perillemeno on turvattu ja tukilakot peruuntuvat.

Kiistan kohteena olleet 700 pakettilajittelijaa voivat olla tyytyväisiä. Pakettilajittelijoiden osalta Postin tytäryhtiö palaa Palvelualojen työnantajien Paltan jäseneksi, joten työntekijöihin noudatetaan Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun kanssa tehtyä työehtosopimusta.

Postilaisten piina on tällä erää ohi, mutta kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) ja pääministeri Antti Rinteen (sd.) osalta ei. Asian pöyhintä jatkuu, sillä oppositiopuolueet kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt tekevät hallitukselle välikysymyksen Posti-kriisistä. Perussuomalaiset puolestaan vaatii pääministerin ilmoitusta Postin tilanteen kriisiytymisen taustoista.

Tilanne kaipaakin selvyyttä, sen verran ristiriitaista tietoa asioiden kulusta on ollut liikkeellä. Kyse on siitä, milloin Paatero sai tietää, että Posti toteuttaa liikkeenluovutuksen ja pakettilajittelijoiden siirron edullisemman työehtosopimuksen piiriin.

Paatero on kertonut uskoneensa liikkeenluovutuksen ja työehtosopimusten siirron tapahtuvan molempien vasta marraskuussa. Se selittäisi, miksi hän ei puuttunut asiaan aiemmin, vaikka Postin hallitus oli päättänyt asiasta jo elokuussa. Liikkeenluovutus tapahtui jo syyskuussa, mutta työehtosopimuksen siirto vasta marraskuussa.

Postikiistassa selviytyi voittajaksi Pau kun taas Postin hallitus pantiin selälleen kääntämällä sen tekemä päätös 180 astetta. Postin hallitus välitti näin tulemasta erotetuksi, mutta se voi tietenkin erota itse.

Jos Postin hallitus toimi vastoin valtio-omistajan kantaa saati sitten erehdytti sitä, johtopäätös on selvä: edessä on ero. Nyt jäätiin vielä lillumaan jonnekin välimaastoon.

Kiistassa suhmuroineet demariministerit saavat katsoa peiliin, vaikka saavatkin varmaan omiltaan kehuja. Oppositiolle aihe on herkkupala, jolla hallitukseen kylkeen voi lyödä vieläkin isomman loven kuin on tähän asti jo tullut.

Paatero on kertonut vaiheittain tiedoistaan. Hän on myöntänyt, että asiassa olisi pitänyt olla tarkempi ja herätyskellojen soida aiemmin. Niinpä.

Melkoisesta taitamattomuudesta kertoo, jos Postin ratkaisut valkenivat ministerille ja hänen esikunnalleen vasta jälkijunassa. Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin tehtäviin kuuluu tietää valtionyhtiön strategisista linjauksista ja ratkaisuista.

Tiedon olisi pitänyt kulkea. Paun puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan omistajaohjaukselle viestitettiin toistuvasti Postin päätöksistä ja henkilöstön huolesta. Lisäksi Postin hallituksen jäsen työskentelee omistajaohjausyksikössä.

Paatero on pääministerin luottopelaajia, joten jupakassa on kyse myös Rinteen uskottavuudesta. Omistajaohjausministeri ei voi vedota viestinnällisiin ongelmiin ja piiloutua Postin hallituksen selän taakse.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

kyllä Rinteen ja Paateron on syytä ottaa jämäkkä ote näihin valtion yhtijöihin. Siellä näyttää pikku porukka kuvittelevan että he omistavat nämä. Hallituksesta ei tarvi kenenkään erota vain raju jämäköinti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain palautetta tästä postihässäkästä täytyy tulla! Joko vähintäänkin hallituksen valtionohjausministerille ja pääministerille, tai vähintäänkin niin, että Postin hallitus eroaa ja tilalle valitaan uusi! Jälkimmäinen vaihtoehto vain sitä varten, että jos hallituksen ministereitä ei haluta, tai ei käytännössä saada vastuuseen tässä asiassa, niin laitetaan sitten Postin hallitus vastuuseen!? Onhan se nyt aivan käsittämätöntä, että tuollainen 700 postin lajittelijan siirto halvempaan työsopimukseen pääsee tapahtumaan valtion yhtiössä, kun Postin hallituksessa työskentelevä on valtionohjausyksikön työntekijä!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuushan alkaa olla se että koko eduskunta on täynnä omasta mielestään liian päteviä naisia ja miehiä pelkästään eduskuntatyöhön. Välillä ollaan vastaamassa eduskunnan edessä valtiohallinnon päätöksiin ja suunnitelmiin. Seuraavaksi samat vastaajat saattavat hallituspohjan vaihdoksen myötä olla kyselemässä yhtä älyttömiin ja tyhjänpäiväisiin samoihin kysymyksiin. On hyvin vaikea kansalaisena uskoa kun läpinäkyvyyden huomaan jo tyhmenpikin, etteikö tässäkin asiassa hyväveliverkosta ja suhmurointi toimi ihan joka tasolla ja puolueella. Hyvää tässäkin asiassa on se minkä postin lakko toi taasen esiin on tämäkin edustuksellisen hallituksen kyvyttömyys ja haluttomuus tehdä rakentavia ja kauaskantoisia hyviä päätöksiä. Edellinen hallitus kyllä sitten päinvastoin näytti kuin helppoa on kuitenkin kurmuuttaa kansalaisia ja kuinka salamanopeudella esim. aktiivimalli toteutettiin, mikä vieläkin herättää kysymyksen sen laillisuudesta, mutta läpi meni. Siis on paljon helpompi ottaa kuin antaa kun kyseessä ei ole rahanvalta.

MInisteri on pelkkä kumileimaisin silloin kun ei paneudu ja hallitse tehtäväkentäänsä. Ministeriöiden ja valtiosihteereiden valta menee mennentullen tällaisten kynnysmattojen yli silloin kun sellaisella on vaikka tähtäimenä EUn huippuvirka tai joku muu mukava pesti, näissä hommissahan ne kannukset hankitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MOT ohjelma postista oli järkyttävää katseltavaa. Onko Postin johto koko ajan viilannut kansaa linssiin, kun on kertonut normaalin postitoiminnan tuottavan tappiota, kun todellisuudessa suomalaisset ovat maksaneet kirje- ja pakettimaksuissa Venäjän logistiikan tappioita vuosikausia. Koko postin johto olisi erotettava ja saatettava oikeuteen vastaamaan huonosta ja valheellisesta toiminnasta ja uusi johto tilalle ja heille kohtuulliset palkat siis johdon palkat pilvistä maanpinnalle. Siinä olisi Paaterolle työtä, joka säästäisi veronmaksajien ja Postin asiakkaiden rahoja. Miten ihmeessä se omistajaohjaus voi olla jatkuvasti täysin hunningolla, vaikka on pilvin pimein kovapalkkaisia avustajia ja virkamiehiä? Haavistokin myi Carunan oman maan kansalaisten häviöksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta ois nyt että postinhallitus erotetaan ja vähintään Pinne ja Paatero eroaa jottei tarvis kaataa hallitusta. Mätää on ku hallituksen riveistä ei kuulu tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymyshän on kokoomuksen kipuiliusta oppositiossa ja yleensä porvarien yhteistyöstä saada hallitus pois toimestaa, kun se yritää saada köyhimmillekin kansalaisille vähän paremmat olot. Oikeisto-oppositiollehan ei käy, että me köyhät saisimme muutaman euron lisää eläämiseemme, vaan meiltä pitäisi viedä viimeiset roposet ja kaikki vain toimeentuloluukulle kyykytettäväksi. Nythän on valjastettu kaikki EK:n alaiset firmatkin taistoon heikentämään työläisten oloja, palkattomat kiky-päivät pidettävä, ei palkata lisää työvoimaa puhumattakaan, että on vara nostaa palkkoja. Työntekijät väsyvät työpaikoissaan sairaiden työntekijöiden tuuraamiseen ja ylitoihin. Ilmeisesti omistajatahot itse tekevät työt tulevaisuudessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useita kausia eduskunnassa olleiden kansanedustajien yhteinen ongelma on irtautuminen kansalaisten arkielämästä. Eivät he ymmärrä sitä kuinka pienellä palkalla olevat työläiset elämäänsä elävät. Nuo postin päähänpotkimat työntekijät eivät vietä kulutusjuhlaa, shoppaile merkkivaatteiden osastolla ja vaihda autoaan uuten vuosittain. Mitä ministeri Paateron toimintaan tulee, hän ei liene tajunnut mihin posti johdon toiminta jakajien työehtojen heikentämisessä johtaa. Hänelle kelpasi työsopimuksen huonontaminen kahden vuoden siirtymäajalla. Varmaan kahden vuoden aikana oppii kiristämään nälkävyön entistäkin kireämmälle. Sama asia koskee kaikkia muitakin kansanedustajia joiden toimeen kuuluu valtionyhtiöiden ohjeistaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallituksen pitäisi olla nyt myrskyn silmässä, koska vaikuttaa, että se on toiminut harhaanjohtavasti, salakähmäisesti ja jopa vastoin omistajan ohjeita. Postin hallitus on menettänyt uskottavuutensa ja mikäli omistajan edustaja, suomen hallitus ei toimi asian vaatimalla tavalla, on senkin uskottavuus vähintäänkin kyseenalainen.
Välikysymys itsestään näyttäytyy täällä kentällä kysymyksen tekijöiden kiukustumiselta, siihen ettei onnistuttukaan romuttamaan palkka- ja työehtoja.
Hallaaho osoitti kyllä pelisilmää, kun repäisi itsensä irti epäonnistuneen operaation vastuunkannosta, eikä liittynyt turhautuneiden joukkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kesällä Rinne vielä mainosti kuinka uusi hallitus esti 9000 postin työntekijän siirron toisen työehtosopimuksen piiriin, ja nyt meidän pitäisi uskoa että tämä sama hallitus "ei hoksannut" 700 saman yhtiön työntekijän siirtoa, tai että tämä tieto olisi jotenkin "pimitetty"? Vaihtoehtoja on tasan kaksi, joko toimenpiteelle oli omistajaohjauksen hyväksyntä ja ministerit ovat puhuneet eduskunnalle muunneltua totuutta, tai sitten koko hallituksen toiminta on täysin epäpätevää. Molemmissa tapauksissa olisi syytä erota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässä kannattais kattoa tätä soppaa vähän laajemminkin kuin pelkästään yhen ministerin touhua. Mitä se Postin hallitus siellä San Franciscossa suomalaisten postilaisten asioista päättää? Kiva tekosyy lähteä lomareissulle firman piikkiin? Ja työntekijät maksavat laskun heikennetyillä työehdoilla. Reilu meininki. Ja jos viestintä hallituksen suuntaan on ollut tyyliä, tärkein asia on pienellä präntillä. Saa postin hallitus lähtiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallituksen matkustamisella ja ministeri Paateron kompuroinnilla ei ole tekemistä keskenään. Turha puolustella ja puhua asian vierestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sillä on tekemistä, sillä Postin hallituksen ns. saneerauskokouksessa ulkomailla oli mukana myös valtion omistaohjauksesta ja Paateron kanssa yhdessä työtä tekevä virkakailija, joka toimi linkkinä Paateron ja Postin välillä.
Tämä asian Paatero myönsi Ylen ajankohtaislähetyksessä tiistaina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postinhallitus teki päätöksen työehtosopimuksen vaihtamisesta San Franciscon reissulla ja siitä raportoitiin tietenkin ministeri Paaterolle. Paateron sanojen mukaan tiistaisessa A-studiossa raportti oli epäselvä ja heidän pitää palata postin hallituksen kanssa viestintä asioihin lakon jälkeen. Toivottavasti tiimipelihenki löytyy, sillä me kaikki siitä kärsimme, jos viestintä ei pelitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Reaalimaailmassa sellainen johtaja joka on avainkysymyksissä yrittänyt vedota että "en minä tiennyt", "en ole kuullutkaan koko asiasta" tai muuta vastaavaa, on yleensä ollut melko äkkiä entinen johtaja.

Se on sillä lailla että johtajan aivan ydintehtäviä on tietää ja olla tilanteen tasalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki muut ovat osallistuneet Postin asioiden setvimiseen, paitsi Postin hallitus. Katselin netistä, että Postin hallituksessa on mm. entinen Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes, mutta eipä kuulu eikä näy enää aatteen paloa häneltä, on oikea "ökyjohtaja" nykyisin. Onpa Postin hallituksessa sveitsiläinen ja ruotsalainen jäsen, tietävätkö nämä johtajat Suomen asioista tarpeeksi. Onko Postin hallituksessa osaamista ollenkaan, onko väärä osoite haukkumisessa, kun Suomen pääministeriä ja ministeriä moititaan. Maalaisjärjellä ajateltuna, Postin hallituksen pitäisi luotsata osakeyhtiötään kannattavasti, noudattaen Suomen lakeja sekä vaalia Suomen postilaitoksen mainetta luotettavana kansalaisten palvelijana. Postin hallitus on selvästi epäonnistunut työssään, moitteet ja luottamuksen mittaus siis sille. Pitääkö tästäkin asiasta neuvoa Suomen eduskuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi jatkuvasti jauhetaan noista päivämääristä, kun se asia ei ole jutun ydin, vaan se, että Paateron olisi heti tiedon saatuaan pitänyt sanoa, että tämmönen peli ei vetele, ja nyt lähtöruutuun takaisin ja kieltää työntekijöiden työehtojen heikentäminen. Paatero vain oli hissukseen ja toivoi, että työntekijät suostuvat kaikkeen, mutta onneksi kävi toisin, sillä eiväthän työntekijät orjia ole. Paaterolle sanktiot ja postin hallitus järjestäytyköön uudelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hivenen arveluttaa kansanedustajien pätevyys kaikkiin ammatteihin, mutta ei kai auta muu kuin uskoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuollaisia Paateroita alunpitäenkään pitäisi nimittää noin tärkeisiin tehtäviin. Oikeassa elämässä tuolla koulutuksella siivotaan valtioyhtiöiden vessoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että politiikkojen osa perataan nyt tarkasti. yleensä he pääsevät, kuin koira veräjästä. Jos virheitä löytyy, niistä pitää kantaa vastuu, eikä vyörytellä syitä muiden niskoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image