Pääkirjoitukset

Pää­kont­to­ri­ki­sa ratkesi

Pääkirjoitukset 30.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Pyhäjoki on tottunut muutokseen, mutta ydinvoimapaikkakunnalle muuttavat Fennovoiman työntekijät aiheuttavat silti melkoisen ruljanssin.

Suuryrityksen pääkonttorin paikka kelpaisi mille tahansa kunnalle.

Ydinvoimayhtiö Fennovoima siirtää pääkonttorinsa Pyhäjoelle (Kaleva 29.11.). Pääkonttorin siirto Helsingistä Pyhäjoelle on imagollisesti, mutta myös käytännössä merkittävä asia niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti.

Myönteistä on, että miljardi-investointia tekevä yhtiö haluaa hoitaa kaikki voimalaan liittyvät asiat paikan päällä laitospaikkakunnalla sen sijaan, että tyydyttäisiin johtamaan asioita etäisesti Helsingistä.

Sinänsä tieto pääkonttorin sijoittamisesta Pyhäjoelle ei tule suurena yllätyksenä. Jo pitkään on ollut tiedossa, että pääkonttorin paikka on jossain muualla kuin Helsingissä. Muutama vuosi sitten sijaintipaikasta käytiin vilkkaampaa keskustelua.

Tuolloin vaihtoehtoisina paikkakuntina mainittiin Pyhäjoen ohella myös Raahe ja Oulu. Mikään listalla ollut paikkakunta olisi tuskin pannut pahakseen pääkonttorista koituvaa mainehyötyä, uusia työpaikkoja ja veronmaksajia.

Uuden 20 000 neliön hallintorakennuksen rakentaminen Pyhäjoen Hanhikivellä alkaa ensi keväänä.

Pyhäjoki on viime vuosina tottunut jatkuvaan muutokseen ja muutoksen ennakointiin. Edessä on silti melkoinen ruljanssi, kun Fennovoiman henkilöstö siirtyy kahdessa aallossa vuosina 2019 ja 2020 Pyhäjoelle. Henkilöstömäärän Pyhäjoella arvioidaan olevan noin 450 siinä vaiheessa, kun ydinvoimala on toiminnassa. Muutos on suuri, sillä tällä hetkellä Pyhäjoella työskentelee noin 30 fennovoimalaista.

Lähivuosina sadat perheet muuttavat Pyhäjoelle ja sen lähikuntiin. Mitä ilmeisimmin myös pendelöinti Ouluun, Raaheen ja Kokkolaan kasvaa. Kerrannaisvaikutuksia riittää, sillä Fennovoiman henkilöstö tarvitsee asuntoja, puolisot työpaikkoja, lapset kouluja ja harrastusmahdollisuuksia.

Fennovoiman pääkonttorin siirtäminen Pyhäjoelle on pitkässä juoksussa looginen ratkaisu, sillä yhtiö toimii kotimaan markkinoilla ja tuotanto on pysyvästi Hanhikiven niemellä.

Yritysten sijaintiin ja pääkonttoripaikan valintaan vaikuttavat monet tekijät. Kansainvälisesti toimivien yritysten pääkonttoriratkaisuissa pääkaupunkiseutu on usein vahvoilla, vaikka tuotanto olisikin muualla. Suuryritysten kaipaamaa rahoitusta on neuvoteltavissa läheltä ja kansainvälistä markkinointia osaavaa työvoimaa on enemmän tarjolla. Lisäksi toimivat liikenneyhteydet kallistavat vaakaa pääkaupunkiseudun hyväksi.

Päinvastaisiakin esimerkkejä on olemassa. Helsingin pörssissä on joitakin pohjoissuomalaisia yrityksiä, jotka ovat säilyttäneet juurensa ja pääpaikkansa kotipaikkakunnalla, siitä huolimatta että niiden toiminta on hyvinkin kansainvälistä tai toimipaikat sijaitsevat ympäri Suomea. Tällaisia ovat muun muassa Bittium, Technopolis, Lehto-Group, Suomen Hoivatilat ja Talenom.

Yritykset sijoittuvat sinne, missä on saatavilla tuotantoon tarvittavaa raaka-ainetta, soveltavaa osaamista ja osaavaa työvoimaa. Moni yrittäjä perustaa yrityksen kotikuntaansa silkasta kotiseuturakkaudesta ja ottaa siihen liittyvät vaikeudet haasteina.

MAINOS

Kommentoi

Oletteko kuulleet, että Terrafamella Sotkamossa olisi pulaa osaavasta työvoimasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaampa, ettei tule onnistumaan.
Esimerkkiä voi hakea lääkeviraston yrityksestä siirtyä Kuopioon. -Ja Kuopio on sentään suurkaupunki typpukylä Pyhäjokeen verrattuna! Sinkkuja sinne saattaa muutama saada houkuteltua (rahalla), mutta perheitä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista olisi nähdä pääkonttorin henkilöstön naamat - minkälaisella mutkalla ne nyt on. Siinä on sopeutumista, kun täytyy Helsingin sumuista ja humuista siirtyä kopukengillä ja jakkupuvussa kopsuttelemaan kirkonkylän raittia jossain Pohjanmaan perukoilla. Hah haa, ihan virkistävää vaihtelua nykyisen keskittämishuuman aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

silloin, kun työntekijät tekivät työsopimuksen, se siihen kirjattiin muuto, joten ei tule yllätyksenä kellekkään. ja jos on ihastunut helsingin humuun ja sumuun, aina voi ottaa lopputilin. sitä ei kukaan estä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

94
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
42
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image