Pääkirjoitukset

Outoa keskustelua poliisista – Porvoon tapauksen avulla yritettiin noukkia arveluttavia poliittisia irtopisteitä

Veljekset otettiin kiinni takaa-ajon jälkeen Ikaalisissa sunnuntai-iltana. KUVA: Silja Viitala / Aamulehti
Pääkirjoitukset 29.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Porvoon ampumistapaus herätti hämmentävän keskustelun poliisin tiedotuskäytännöistä. Tiedottaminen on tärkeää, mutta sitä on myös rikostutkinnan tuloksellisuus. Tämä edellyttää joinakin hetkinä viisasta vaikenemista.

Viime viikonlopun väkivaltaiset tapahtumat Porvoossa etenevät kohti varsinaista oikeuskäsittelyä. Kahta miestä esitetään tänään vangittavaksi epäiltynä useista murhan yrityksistä.

Poliiseja kohti ampuneet veljekset saatiin sunnuntai-iltana kiinni Ikaalisissa valtatie 3:lla alle vuorokausi Porvoon murhayritysten jälkeen. Nopea kiinniotto on erinomainen näyttö poliisin ammattitaidosta.

Ennen epäiltyjen pysäyttämistä erityisesti sosiaalisessa mediassa ehti kuitenkin nousta keskustelu, jossa arvosteltiin poliisin tiedottamista tapauksesta.

Kritiikkiä viranomaiset saivat etenkin siitä, että he eivät kertoneet kaikkea, mitä tiesivät – tai mitä heidän oletettiin tietävän. Lisäinformaatiota ja esimerkiksi epäiltyjen rikoksentekijöiden tuntomerkkejä perättiin muun muassa yleisön turvallisuuteen vedoten.

Epäilemättä osa vaatimuksesta perustui aitoon huoleen – näin siitä huolimatta, että poliisin mukaan kansalaisiin kohdistuvaa konkreettista uhkaa ei ollut.

Kun tietoa annettiin toivottua niukemmin, kävi niin kuin aina käy: aukot tiedoissa alkavat täyttyä huterilla spekulaatioilla. Poliisin myös epäiltiin suojelevan rikoksentekijöitä näiden etnisen taustan takia.

Ei ole yllätys, että nettipalstoilla alkoi kiehua, kun huhuilla ja omilla arveluilla vahvistettiin toisia huhuja ja arveluita. Se on nykyistä somemaailmaa.

Valitettavaa vaikkei uutta on se, että samaa soppaa lähtivät hämmentämään myös muutamat poliitikot. Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho paheksui Twitterissä poliisin niukkaa tiedottamista ja viittasi Haagan aiempaan puukotukseen. Siinä tekijän pakeneminen ulkomaille Halla-ahon mukaan "varmistettiin samalla tiedottamistyylillä".

Politiikassa kerätään irtopisteitä mitä arveluttavimmilla tavoilla. Halla-ahon kuitenkin olettaisi tuntevan poliisin työtä esimerkiksi siksi, että hän on johtanut eduskunnan hallintovaliokuntaa. Se käsittelee muun muassa poliisiasioita.

Puheenjohtajan luulisi tietävän senkin, että niin sanotuista tutkinnallisista syistä poliisi ei aina voi tuoda julki kaikkea, mitä tietää. Jos rikoksen tekijä saa julkisuuden kautta tietää kaiken, minkä poliisi tietää, se voi helpottaa pakenemista tai pahimmassa tapauksessa johtaa vaikkapa sieppaustilanteisiin.

Avoin tiedottaminen rikostapauksista on tärkeää monestakin syystä. Rikosten selvittämisen ja yleisen turvallisuuden kannalta tästä on joskus hetkellisesti tingittävä.

Tätä perustelua on toki mahdollista käyttää myös väärin. Porvoon tapauksessa näin ei voi sanoa tapahtuneen.

Huomionarvoista tapauksen synnyttämässä somekohinassa on se, että se vaimeni olennaisesti, kun epäillyt tekijät oli saatu kiinni. He kun eivät olleetkaan turvapaikanhakijoita taikka "partalapsia" kuten eräs kansanedustaja jo ehti julistaa, vaan suomalaistaustaisia rikollisia.

Tämän selviäminen oli monelle somejulistajalle ilmiselvä pettymys.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

suomen poliisin selkärangan muodostavat kenttämiehet, siis reinikaiset ja jäppiset, poliisin luottamudsta ovat purreet somessa kyttäävät vihapuhepoliisit, kun heidän sijaansa åpoliiseja tarvitaan kenytälle turvallisiúutta tuomaan, laittakaa nuo somekytät maipjapartioo ja välillä jalkautumaan oikeaan elämään, hankkikaa somekytiölle elämä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin tutkinnanjohtaja sanoi selvällä suomen kielellä tiedotustilaisuudessa, että niukan tiedottamisen syy on se, että Suomi ei ole 24/7 yhteiskunta, ei edes 8/7. Eli sunnuntaina poliisin omaa väkeä ja avustavia palveluja ei ole tutkintaan käytettävissä, eipä silloin ole paljon kerrottavaa rikoksista. Olisin jättänyt poliisina koko tiedotustilaisuuden pitämättä, turha kehittää tietä huhuille ja mediasirkukselle. Maalaisjärkeähän Suomessa ei nykyisin käytetä, surullista, surullista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kritiikkiä viranomaiset saivat etenkin siitä, että he eivät kertoneet kaikkea, mitä tiesivät – tai mitä heidän oletettiin tietävän. "
Joo. Niinkuin se olisi hyvä ajatus. Jos kaikki kerrotaan. Kuvitteleeko näin ajattelevat hölmöt ettei rikolliset seuraa mediaa? Silloin autetaan kenties pakomatkalla vielä olevia vaarallisia rikollisia pakenemaan. Kuinka tyhmä pitää ihmisen olla ettei ymmärrä miksi poliisi ei voi kertoa kaikkea mitä tietää? Tietojen paljastaminen kun ei välttämättä auta pätkääkään rikoksen ratkaisemista. Usein päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisin sunnuntainen tiedotustilaisuus olisi voitu jättää tekemättä, tiedottaa vasta maanantaina kun tekijät oli jo kiinni. Tämä näytti menevän enempi politikoinniksi lähes kaikissa ulos tuloissa, myös poliisilla sunnuntaina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai poliisi voi tiedottaa ennakkoon asioita, joita rikolliset voivat käyttää pelastuakseen. Poliisi toimi tällä kertaa erinomaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosielämän rikollisuus on viihteellistynyt ja sitä voi seurata jopa vankilasta käsin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisten tapausten yhteydessä niitä "asiantuntijoita" ilmestyy kuin sieniä sateella arvosteelmaan muita ja tulukuttamaan omiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tämän pääkirjoituksen kirjoitti? Taas nimi puuttuu. Puskista huudellaan ja juuri tämä asenne on tuhonnut suomen ja suomalaisten turvallisuuden. Tämä on niin kalevaa taas kuin olla voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tässäkin tapauksessa irtopisteiden kerääjäksi löydettiin vain H-A?
Aika hassua kun on saanut aivan eri mielikuvan tapauksen uutisointia seuratessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös sisäministeri tohkeissaan antoi väärää tietoa poliisien määrärahoista. Molempien kilpailijoiden puolue on uusi "isojen puolueiden" areenalla ja pisteitä pitää hankkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ei saisi olla ilmiselvä pettymys? Jos vaimosi surmattaisiin, niin olisi varmasti pettymys jos selviäisi että surmaaja onkin oma lapsesi, eikä naapurin poika jota aluksi epäilit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin tervetullut pääkirjoitus. Perussuomalaisten toiminta on ihan käsittämätöntä. En suoraan sanoen ymmärrä, miten kyseisen puolueen toimintaan ei jokin virallinen taho ala pikku hiljaa puuttumaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PS on varoitellut tällaisesta suunnasta jo vuosia, mutta ei muuta kuin vaan päätä puskaan joka kerta
Ruotsin tiellä ollaan ja siellä tapahtuu kamalia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut puolueet olivat oikealla asialla kun ottivat kantaa tuohon tapaukseen? Myös teidän puolueenne sisäministeri. Hyssyttelyä lisää, asioista ei saa puhua oikealla nimellä, pitää salata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä kirjoitus. Juuri noinhan se meni. Perussuomalaiset toivoivat, että epäillyt olisivat maahanmuuttajia, mutta katkera pettymys heille. Nolasivat vain nyt itsensä. Ja samalla söivät omaa uskottavuutta. Ensi kerralla kun he puhuvat, niin heihin luotetaan vähemmän. Niin siinä tuppaa yleensä käymään kun puhutaan luulolla ilman tietoa.
Erityiskiitos Suomen poliisille ja muille viranomaisille. Tekivät hienoa työtä. Nyt sitten ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan. Tämän kun muutkin suomalaiset ymmärtäisivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohtaa noin on persut toivoneet? Eikö saa toivoa poliisilta informaatiota tekijöistä, vaan pitää salata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Netissä kommentoivat poliitikot ja muut ihmiset tekevät sitä työtä, jota median pitäisi tehdä: tutkivat asiaa ja nostavat esille kysymyksiä. Jostain syystä media on jo vuosia pitänyt tärkeämpänä keskustelun vaimentamista kuin asioiden tutkimista.

Poliisien ampuminen, mahdollisesti jopa ennalta suunniteluna, on erittäin poikkeuksellista. Jos sen seurauksena pääkirjoitukseen halutaan nostaa muutama some-mielipide, niin media on kyllä ymmärtänyt tehtävänsä täysin väärin tai haluaa tietoisesti kerätä poliittisia irtopisteitä tiedonvälityksen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos mediat jostakin asiasta ovat hyssytellen kirjoitelleet, jopa vaienneet, niin perusputinistien (PePut) maanpetoksellisesta toiminnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löytyisikö tästä jotakin konkreettista näyttöä? Siis Perussuomalaisten yhteyksistä Venäjään ja Putiniin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image