Pääkirjoitukset

Oulusta on ai­nut­laa­tui­nen mahdollisuus kehittää suis­to­kau­pun­ki

Kuusisaari kunnostettiin kesällä 2017. KUVA: Arkisto/Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 21.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Jopa harrastajakalastaja voi nostaa lohen Hartaanselältä Oulussa. Kokeneiden kalamiesten mukaan Hartaanselkä on kuin paratiisi (Kaleva 17.7.). Rannoilta tai veneestä pienessä jokivirrassa saaliiksi saattaa tarttua myös taimen, ahven, siika, hauki tai lahna.

Aikuiset, lapset ja ulkomaalaiset kalastavat siellä sulassa sovussa, kun rajoitukset ja vastuut ovat kaikilla selvillä. Apua tarjotaan ja sitä annetaan tarvitseville. Ottipaikkoja ei salailla muilta.

Kalastusalue kaupungin ytimessä tarjoaa ainutlaatuista luksusta. Harvassa maailman kaupungissa kalastaja pääsee yhtä edullisesti jokiluontoon nauttimaan harrastuksestaan kuin Oulussa. Kalastusta Hartaanselällä on edelleen mahdollisuus kehittää rakentamalla rannoille lisää harrastusta tukevia kohteita kuten laitureita tai taukopaikkoja.

Myös kalastuspalveluja tai kalastukseen liittyviä tapahtumia kannattaisi lisätä Oulujoen suistoalueella, jolloin kokemattomatkin rohkenisivat nousemaan laiturille ja astumaan veneeseen.

Suistoaluetta on kehitetty kiitettävästi Oulussa viime vuosina, ja tulosta alkaa näkyä. Kuusisaari palasi onnistuneesti kaupunkilaisten ulkoilualueeksi, jossa pystyy järjestämään suuriakin ulkoilmatapahtumia kuten ensi perjantaina alkavan Qstock-festivaalin.

Kilometrin säteellä Oulujoen suistosta asuu noin 40 000 oululaista. Väkimäärä lisääntyy koko ajan, kun etenkin Toppilansalmen ympäristö täyttyy uusista kerrostaloista. Vanhaa puretaan ja uutta rakennetaan nyt erityisen paljon eri puolilla kaupunkia.

Oulun kaupunki on laatinut Oulujoen suistoalueen kehittämisestä näkemyksellisen suunnitelman, jota kansalaiset saivat kommentoida viime keväänä. Jokaisen oululaisen kannattaa lukea tämä Suistokaupunkivisio Oulun kaupungin nettisivuilta (www.ouka.fi/suistokaupunki), sillä siinä kuvataan kiinnostavasti kuvien ja karttojen avulla, miten jokialue saarineen voitaisiin ottaa uudella tavalla ihmisten yhteiseksi kaupunkialueeksi.

Valtakunnalliset asuntomessut järjestetään Oulussa kuuden vuoden päästä 2025 Hartaanselän ympäristössä, tällä tietämällä molemmin puolin Toppilansalmen suuta. Messualueesta järjestetään arkkitehtikilpailu, jonka tuottanee uusia ideoita suunnitteluun, kaavoitukseen sekä rakentamiseen.

Nyt on aika keskustella julkisesti ja arvioivasti – ei perioululaiseen tapaan arvostelevasti – millaisen suistokaupungin oululaiset haluavat. Haasteita nostattaa esimerkiksi mataloituminen maankohoamisen sekä joen tuoman maa-aineksen takia, mikä edellyttää vesialueiden ruoppaamista. Suiston lukuisilla saarilla on myös paljon luontoarvoja, joiden ei kuitenkaan tarvitse olla ristiriitaisia uuden rakentamisen kanssa.

Jos Oulu saavuttaa Euroopan kulttuuripääkaupungin aseman vuodeksi 2026, suistoalue näkyköön kulttuurivuoden toteutuksessa. Ovathan meri ja Oulujoki luoneet Oulun yli 400-vuotisen historian aikana väylän elämälle Oulussa.

MAINOS

Kommentoi

Meri ja merellisyys esiin ja saaret ja jokisuisto hyötykäyttöön. Tehdään Oulusta jälleen arvoisensa merikaupunki. Suistoaluetta ja salmia pitää ruopata, vesistöjen mataloituminen ja umpeutuminen pitää estää. Saaret raivattava puistoiksi ja ulkoilualueiksi. Rantapöhöeikköä Oulussa riittää. Rohleasti rannoille ja saariin laitureita, kahviloita ynnämuuta sellaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulua pitäisi suistottaa ruoppaamalla Johteensalmi ja Mustasalmi ja avaamalla ne veneilykäyttöön. Silloin Viheäsaari, Hietasaari ja Mustasaari olisivat selvästi erillään, kuten joskus ovat olleet. Toppilansaaren ja Mustasaarenkin välissä on kai joskus ollut jokihaara, jonka myös voisi avata. Oulu näyttäisi heti vedellisemmältä.

Toki pitää sitten tehdä sillat uusiksi. Olisiko Oulun sataman toiminnalle parempi, jos Vihreäsaaren autoliikenne kulkisi Oritkarin eikä Hietasaaren kautta?

Pienveneilijät kiittäisivät, jos Oulun sisävesiltä pääsee avomerelle kulkematta sataman kautta. Se on hankala ja jopa vaarallinen laivaliikenteen sekä satamarakenteiden muodostaman ristiaallokon vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä jo niin mieleni pahoitin. En kyllä vielä tiedä mistä, mutta pianhan se selviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

110
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
81
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
50
92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto meni Siilinjärvelle – voitosta tuli 50 miljonääriä
49
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
39
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
37
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
29
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

155 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image