Pääkirjoitukset

Oulusta on ai­nut­laa­tui­nen mahdollisuus kehittää suis­to­kau­pun­ki

Kuusisaari kunnostettiin kesällä 2017. KUVA: Arkisto/Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 21.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Jopa harrastajakalastaja voi nostaa lohen Hartaanselältä Oulussa. Kokeneiden kalamiesten mukaan Hartaanselkä on kuin paratiisi (Kaleva 17.7.). Rannoilta tai veneestä pienessä jokivirrassa saaliiksi saattaa tarttua myös taimen, ahven, siika, hauki tai lahna.

Aikuiset, lapset ja ulkomaalaiset kalastavat siellä sulassa sovussa, kun rajoitukset ja vastuut ovat kaikilla selvillä. Apua tarjotaan ja sitä annetaan tarvitseville. Ottipaikkoja ei salailla muilta.

Kalastusalue kaupungin ytimessä tarjoaa ainutlaatuista luksusta. Harvassa maailman kaupungissa kalastaja pääsee yhtä edullisesti jokiluontoon nauttimaan harrastuksestaan kuin Oulussa. Kalastusta Hartaanselällä on edelleen mahdollisuus kehittää rakentamalla rannoille lisää harrastusta tukevia kohteita kuten laitureita tai taukopaikkoja.

Myös kalastuspalveluja tai kalastukseen liittyviä tapahtumia kannattaisi lisätä Oulujoen suistoalueella, jolloin kokemattomatkin rohkenisivat nousemaan laiturille ja astumaan veneeseen.

Suistoaluetta on kehitetty kiitettävästi Oulussa viime vuosina, ja tulosta alkaa näkyä. Kuusisaari palasi onnistuneesti kaupunkilaisten ulkoilualueeksi, jossa pystyy järjestämään suuriakin ulkoilmatapahtumia kuten ensi perjantaina alkavan Qstock-festivaalin.

Kilometrin säteellä Oulujoen suistosta asuu noin 40 000 oululaista. Väkimäärä lisääntyy koko ajan, kun etenkin Toppilansalmen ympäristö täyttyy uusista kerrostaloista. Vanhaa puretaan ja uutta rakennetaan nyt erityisen paljon eri puolilla kaupunkia.

Oulun kaupunki on laatinut Oulujoen suistoalueen kehittämisestä näkemyksellisen suunnitelman, jota kansalaiset saivat kommentoida viime keväänä. Jokaisen oululaisen kannattaa lukea tämä Suistokaupunkivisio Oulun kaupungin nettisivuilta (www.ouka.fi/suistokaupunki), sillä siinä kuvataan kiinnostavasti kuvien ja karttojen avulla, miten jokialue saarineen voitaisiin ottaa uudella tavalla ihmisten yhteiseksi kaupunkialueeksi.

Valtakunnalliset asuntomessut järjestetään Oulussa kuuden vuoden päästä 2025 Hartaanselän ympäristössä, tällä tietämällä molemmin puolin Toppilansalmen suuta. Messualueesta järjestetään arkkitehtikilpailu, jonka tuottanee uusia ideoita suunnitteluun, kaavoitukseen sekä rakentamiseen.

Nyt on aika keskustella julkisesti ja arvioivasti – ei perioululaiseen tapaan arvostelevasti – millaisen suistokaupungin oululaiset haluavat. Haasteita nostattaa esimerkiksi mataloituminen maankohoamisen sekä joen tuoman maa-aineksen takia, mikä edellyttää vesialueiden ruoppaamista. Suiston lukuisilla saarilla on myös paljon luontoarvoja, joiden ei kuitenkaan tarvitse olla ristiriitaisia uuden rakentamisen kanssa.

Jos Oulu saavuttaa Euroopan kulttuuripääkaupungin aseman vuodeksi 2026, suistoalue näkyköön kulttuurivuoden toteutuksessa. Ovathan meri ja Oulujoki luoneet Oulun yli 400-vuotisen historian aikana väylän elämälle Oulussa.

MAINOS

Kommentoi

Meri ja merellisyys esiin ja saaret ja jokisuisto hyötykäyttöön. Tehdään Oulusta jälleen arvoisensa merikaupunki. Suistoaluetta ja salmia pitää ruopata, vesistöjen mataloituminen ja umpeutuminen pitää estää. Saaret raivattava puistoiksi ja ulkoilualueiksi. Rantapöhöeikköä Oulussa riittää. Rohleasti rannoille ja saariin laitureita, kahviloita ynnämuuta sellaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulua pitäisi suistottaa ruoppaamalla Johteensalmi ja Mustasalmi ja avaamalla ne veneilykäyttöön. Silloin Viheäsaari, Hietasaari ja Mustasaari olisivat selvästi erillään, kuten joskus ovat olleet. Toppilansaaren ja Mustasaarenkin välissä on kai joskus ollut jokihaara, jonka myös voisi avata. Oulu näyttäisi heti vedellisemmältä.

Toki pitää sitten tehdä sillat uusiksi. Olisiko Oulun sataman toiminnalle parempi, jos Vihreäsaaren autoliikenne kulkisi Oritkarin eikä Hietasaaren kautta?

Pienveneilijät kiittäisivät, jos Oulun sisävesiltä pääsee avomerelle kulkematta sataman kautta. Se on hankala ja jopa vaarallinen laivaliikenteen sekä satamarakenteiden muodostaman ristiaallokon vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä minä jo niin mieleni pahoitin. En kyllä vielä tiedä mistä, mutta pianhan se selviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:31
Kolumni: Kun pääministeri lupasi pelastaa Paavo Posteljoonin, on hänen pelastettava ensi keväänä myös Sari Sairaanhoitaja
16:51
Suomi ei saa rangaistusta "pitch invasionista" – UEFA armahti kannattajien kentälle ryntäyksen, joka johtui historiallisesta miesten EM-kisapaikasta
16:50
Yle: Rami Hietaniemen painiura päättyy itsenäisyyspäivän Ruotsi-otteluun –  "Se on vähän niin kuin yhden elämän hautaisi"
16:34
Pääministeri Antti Rinne: Työehtoshoppailun kitkeminen työryhmiin – "Tietenkin tämä on työmarkkinatoimijoiden asia"
16:34
Pohjantien rampin ja Poikkimaantien risteyksessä peräänajo – liikenne jonoutunut
15:10
Hallitus esittää kolmen miljoonan euron lisämäärärahaa Oulun pääpoliisiaseman väliaikaistilojen kustannuksiin
15:05
Kokoomuksen Talvitie: Hallituksen latauspistevaatimus kaatuu yritysten ja taloyhtiöiden niskaan
56
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
54
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
33
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
32
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
14
Rekat seisovat terminaaleissa ja jotkin aluksetkin satamissa – postilakon tukitoimet vaikuttavat varsinkin Pohjoismaiden ja Länsi-Euroopan liikenteeseen
13
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
13
Telian matkapuhelinverkossa perjantaina laajoja häiriöitä – ongelmat saatiin korjattua ennen viittä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Mistähän johtuu kaunasi oikeasti ay-liikettä kohtaan? Olet työnantaja joka on määrätty lakituvassa maksamaan lain mukais... Lue lisää...
tämä on jo vainoamis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image