Pääkirjoitukset

Oulussa vallitsee yllättävän syvä epä­luot­ta­muk­sen ilmapiiri – kun­ta­päät­tä­jil­lä on tässä vakava peiliin katsomisen paikka

Päättäjäkyselyn perusteella oululaisessa toimintakulttuurissa on parantamisen varaa, sillä heikko luottamusilmapiiri vaikuttaa väistämättä kuntalaisten arvioihin päätöksenteon toimivuudesta. KUVA: Jukka Leinonen
Pääkirjoitukset 5.2.2019 6:00
Pääkirjoitus

Oulussa vallitsee yllättävä epäluottamuksen ilmapiiri verrattuna muihin suuriin kaupunkeihin.

Toimintakulttuuri kaipaa ilmiselvästi kohennusta varsinkin, jos se vaikuttaa kaupungin kykyyn kehittää omaa kuntaa.

Oulussa kuntapäättäjillä on edessään vakava peiliin katsomisen paikka, jos kaupungin päätöksentekoilmapiiriä halutaan parantaa. Keskinäisessä luottamuksessa ja yhteistyöhalussa on ilmennyt puutteita. Tylyt tulokset raportoitiin kaupunginhallitukselle maanantaina esitellyssä ARTTU2-päättäjäkyselyssä.

Oulussa yleensä osataan, siksi heikot tulokset keskinäisessä yhteistyössä yllättävät. Toimintakulttuuri kaipaa kohennusta, sillä ilmapiiri vaikuttaa väistämättä kuntalaisten arvioihin päätöksenteon toimivuudesta, puhumattakaan kaupungin kykyyn kehittää kuntaa.

Kuntapäättäjien keskuudessa tehdyssä selvityksessä Oulu sijoittuu ilmapiiriä kuvaavassa indeksissä huonommin kuin muut suuret kaupungit ja kaikki tutkimukseen osallistuneet kunnat keskimäärin. Oulun paikka päätöksentekoilmapiirissä on niinkin alhaalla kuin sijalla 30. Kuntaliiton koordinoimassa selvityksessä on mukana 40 erikokoista kuntaa.

Päättäjäraportti perustuu valtuutettujen, hallituksen jäsenten ja johtavien viranhaltijoiden näkemyksiin kotikuntansa päätöksentekoilmapiiristä 2015 ja 2017. Tulokset ovat merkittäviä, sillä ne heijastavat päätöksenteon kannalta keskeisten henkilöiden kokemuksia kotikuntansa ilmapiiristä.

Luottamus kuntalaisten ja luottamushenkilöiden välillä, mutta etenkin puolueryhmien välillä ja puolueryhmien sisällä arvioitiin Oulussa huonommaksi kuin muissa suurissa kaupungeissa. Epäluottamuksen kokemukset henkivät päälle siellä ja täällä. Kaupunkilaiset suhtautuvat luottamushenkilöihin epäluuloisesti, mutta kärhämää käydään myös puolueiden sisällä ja välillä.

Puolueiden keskinäinen nokittelu on politiikan ominaispiirre, kun tavoitteet ja näkemykset poikkeavat toisistaan. Suurissa kaupungeissa kuitenkin 45 prosenttia arvioi puolueiden välisen ilmapiirin hyväksi, mutta Oulussa vain 27 prosenttia. Kuntapolitiikassa ei yleensä ole hallitus–oppositio -asetelmaa, vaan konsensus on ollut tavoiteltu tila.

Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta Oulun valtuustossakin nähty ylimielinen ja repivä tyyli on lopulta vain tympeää. Piintyneet toimintatavat voivat olla kohtalokkaita, kuten Kittilän tapaus osoittaa. Keskinäisen luottamuksen matala taso herättää kysymyksiä, sillä Oulussa on totuttu visioimaan isosti samalla, kun on korostettu päätöksenteon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Keskeinen huonontunutta ilmapiiriä selittävä tekijä on todennäköisesti kuntaliitoksen jättämät hiertymät. Kuntaliitos vaikuttaa eri toimijoiden suhteisiin ja henkinen sopeutuminen voi kestää vuosikymmeniä.

Hyvin aikein toteutettu uusi Oulu on ollut osalle liitoskuntien asukkaita pettymys, kun kouluja ja palveluja on karsittu säästöjen takia. Valtuutetut eivät välttämättä koe pääsevänsä vaikuttamaan asioihin.

Selvityksen tuloksissa eivät vielä näy Oulua raastavat seksuaalirikosepäilyt, jotka puolestaan ovat luoneet uusia epäluottamuksen jakolinjoja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Oululaisten luottamus päättäjiin meni irtisanomisuojan kanssa, jota vielä jatkettiin. Toimihenkilöitä ja heidän avustajiaan oli niin paljon yhdistymisen seurauksena ettei kukaan vastannut mistään ja johto pelkäsi niin että jatkoi painostuksen alla irtisanomis suojaa ties mihin saakka. Syyllisiä ovat temarit ja vassukka rievut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ihmettele luottamuspulaa! Yksi esimerkki, julkiset terveyspalvelut. Terveyskeskukset vietiin kaupungin laidalle johon lapsiperheiden ja rollaattori vanhusten on vaikea hakeutua! Tulee kalliiksi jo matkat sinne puhumattakaan sitten lääkäri- ja lääkemaksut lisänä. Keiden "viisaisen" päätös tämäkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi asia mikä lisää epäluottamusta on se että Oulussa rakennusfirmat tuntuvat saavan läpi aivan kaikki ideansa vaikka kaavoitusvastuu on lain mukaan kaupungilla. Vähäkään kyynisempi kaupunkilainen saa sen kuvan että näistä asiosita päätetään ihan väärissä pöydissä ja kenties päätöksen tekoon vaikutetaan aktiivisesti rakennuttajien taholta.

Kukaan kaupungin päättäjä ei ole koskaan edes yrittänyt selittää miksi esimerkiksi hotellihanke kauppahallin viereen meni läpi. Itseään ja historiaansa kunnioittava kaupunki ei olisi antanut sille hankkeelle vihreää valoa, mutta Oulun kaupunki teki niin oikein sujuvasti. Ihan kuin päätöstä olisi voideltu jotain. Sitä päätöstä tullaan katumaan tulevina vuosina vielä monesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri niin. Turun tauti ryöpsähti valloilleen edellisen kaupunginjohtajan valtakaudella. Oulun hyvä henki 2000 luvun alusta tuhottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, täällä rakennetaan ihan liian vähän keskustaan, ja liian matalia taloja. Kaikki vanha kumoon ja uutta tilalle, vanhalla tarkoitan 60-90-luvun teokset, vanhemmat saisi jäädä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä se luottamus voisi syntyä? Täyttä vehkeilyä ja suorastaan kuntalaisille tuhoisaa toimintaa. Kaikki kultturipääkaupunkihöpötykset ja monikulttuuriset valheet eivät vain mene enää läpi täysipäisille kuntalaisille. Kaupunginjohtaja Laajala on myös täysi floppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen tulos, mutta ihan odotettu. Yksi syy voi olla että valtuustoon on tullut uusia jäseniä jotka eivät tunne järjestelmän tapoja ja toimintaa. Valtuustossa kuullaan hämmästyttävän typeriä puheenvuoroja. Valtuutetulla on tietenkin "oma kannattaja " jota valtuutettu mielestään kuuntelee, mutta taito sovittaa omannäkemyksen ja kunnan edun välilla puuttuu. Lisäksi valtuutettujen tulisi ymmärtää että useimmat virkamiehet ovat oman alansa asiantuntioita ja ovat useasti paremmin perillä päätettävien asioiden taustoista ja vaikutuksista. Tietenkinon on aina ns?"kansakoulun opettajia "jotka tietävät kaiken ja pistävät nokkansa joka asiaan . Kaiken avain on tietysti aito avoimmuus, niin virkamiesten kuin valtuutettujenkin osalta. Lisäksi vastuuntunto asioiden hoidossa. Esim päällä oleva pelottelu maahanmuutajista ei saisi kuulua valtuuston puheenjohtajan agendaan. Oulun maine valtakunnan päättäjien keskuudessa ei ole paras mahdollinen. Lisäksi on huomattava että olemme Oulussa aluella jonka poliittinen rakenne ei vastaa muiden ns isojen kaupunkien rakennetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se vaaditaan sama jäsenkirja, sama seurakunta ja Klubilla tavataan, että asiat sujuis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä menee aika hukkaan, kun aletaan peiliin katselemaan, eikä se johda mihinkään ehkä uuden peilin hankintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyllä se kantaouluun saatu kaikki hyvä teiden auraukset pyöräbaanat laanapjan valaisu jajne.. liitoskunnissa ei edes luistelukenttiä ja hiihtolatuja tehdä saatikka teitä edes aurata joten olen katkera liitoskuntaöainen oulu vei terveysasematki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mitä tekee päättäjät tälle asialle? Juovat kahvia ja syövät pullaa, ja nostavat palkkioita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liitoskuntien poliitikot vetävät härskisti kotiin päin. Kaupungin ja maaseudun tavoitteet eroavat toisistaan, kun kaupungissa kannetaan huolta kansallisen tason kilpailukyvystä ja liitoskunnissa tärkeimpiä poliittisia päämääriä on saada oma pihatie aurattua veronmaksajien piikkiin. Liitos on purettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos / kun virkamiehet on valittu jäsenkirjan perusteella, se luo valtavasti epäluottamusta sekä virkamiesten keskuuteen että suhtautumisessa heihin. Tällöin ei vallitse luottamuksen ilmapiiriä vaan kyräily. Tämä tulee kalliiksi veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ristiriitaa varmaan aiheuttaa se että muualta tulleiden päättäjien ajatukset eivät kohtaa paljasjalkaisten oululaisten ajatuksia Oulun kehittämisessä. Varsinkin historian ja perinteiden säilyttämisessä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualta tullut ei noin vaan pääse poliittiseksi päättäjäksi, vaan aika monta vuotta ja vuosikymmentä pitää Oulussa asua.

Minun kohdallani epäluottamus kunnallispolitiikkaan seuraa siitä, että luottamukseni valtakunnanpolitiikkaan ja puolueisiin on romahtanut. Erityisesti siihen vaikuttaa lama ja laman ratkaisuksi esitetty lyötyjenlyöntipolitiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eliitti vs. tavikset ovat tässäkin asiassa kyseessä. Entä sitten kun tavis nousee päättäjäksi - eli eliittiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image