Pääkirjoitukset

Oulun aika siirtyä eteenpäin – por­mes­ta­ri­mal­lin kanssa ei ole syytä jäädä aikailemaan

Oulun päätöksentekoon tarvitaan uutta dynamiikkaa, jota pormestarimalli voisi parhaimmillaan tarjota. KUVA: Pekka Peura
Pääkirjoitukset 16.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Päätöksenteon pohjaksi tarvitaan pormestarimallin kaltaista dynaamista poliittista johtajuutta. Oulu ei voi jäädä aikailemaan oman ratkaisunsa kanssa kovin pitkäksi aikaa, kun verrokkikaupungit menevät menojaan.

Oulun johtamisjärjestelmässä on aika siirtyä eteenpäin. Päätöksenteon pohjaksi tarvitaan pormestarimallin kaltaista poliittista johtajuutta, joka sopii paremmin Oulun nykyisiin ja tuleviin haasteisiin.

Pormestarimallissa kaupungit voivat saada jäntevyyttä päätöksentekoon ja myös kovasti kaivattua näkyvyyttä. Helsingin Jan Vapaavuori (kok.) ja Tampereen Lauri Lyly (sd.) ovat esimerkkejä vaikutusvaltaisista ja verkostoituneista pormestareista. Myös Turku ja Lahti siirtyvät pormestarimallin 2021, jolloin käydään seuraavat kuntavaalit.

Oulun päätöksentekoa vaivaa tuttu tauti. Asioita jappastaan vuositolkulla niin valtuustoryhmien sisällä kuin välillä ennen kuin päästään eteenpäin – eikä sittenkään olla tyytyväisiä. Samat asiat palautuvat toistuvasti uudelleen virkamiesvalmisteluun.

Johtamisjärjestelmää Oulussa on hiottava, sillä nyt päätöksenteossa on ajauduttu vaikeaan tilanteeseen. Oulu ei voikaan jäädä kovin kauaksi odottelemaan ja katsomaan, kun keskeiset verrokkikaupungit menevät menojaan.

Päätöksentekojärjestelmä on puuroutunut niin, että kaupunginhallituksen avuksi perustettiin äsken erillinen ryhmien puheenjohtajatoimikunta valmistelemaan ja varmistamaan päätöksentekoa.

Taustalla näkyy nykyistä johtamisjärjestelmää arvioineen raportin näkemys, jonka mukaan Oulussa kaupunginhallituksen kokouksiin voi osallistuva muista kaupungeista poiketen laaja joukko, jolla on läsnäolo- ja puheoikeus.

Oulussa on käytössä duaalimalli, jossa kaupunginjohtajan ohella toimii osa-aikainen hallituksen puheenjohtaja sekä osa-aikaisia lautakuntien puheenjohtajia. Duaalimalli on toiminut kohtalaisen mutta ei riittävän hyvin. Taloudellisen murroksen ja kuntaliitoksen jälkimainingeissa muotoutuneen kulttuurin jäljiltä Oulu tarvitsee kipeästi uutta dynamiikkaa.

Pormestarimallissa poliittisen johdon valta kasvaisi jo asioiden valmisteluvaiheessa, ja pormestari antaisi myös selkeät kasvot poliittisesta vastuusta kuntalaisten suuntaan.

Tulevaisuudessa edunvalvonta keskittyy enenevästi kaupunkeihin, jolloin Oulukin tarvitsee valtakunnallisesti näkyvän poliittisella mandaatilla toimivan keulakuvan, mieluiten sellaisen, jonka sanomisilla on vaikutusta ja painoarvoa.

Oulun kaupunginhallituksessa on pohdittu johtamisjärjestelmän uudistamista lähinnä kahden vaihtoehdon pohjalta. Nykyisen duaalimallin kehittämisen rinnalla esillä on pormestarijärjestelmään siirtyminen.

Kaupunginhallitus otti johtamisjärjestelmän uudistamisessa maanantaina aikalisän, mutta keskusteluja on luvassa lisää ja päätöksiä on edessä lähiviikkoina.

Melko pian selviää myös, siirtyykö kuusivuotisen kautensa huhtikuussa 2017 Oulussa aloittanut kaupunginjohtaja Päivi Laajala Kansaneläkelaitoksen uudeksi pääjohtajaksi. Sinänsä Laajalan ratkaisut eivät vaikuta siihen, miten Oulun johtamisjärjestelmää kehitetään.

MAINOS

Kommentoi

Pormestarimalli tarkoittaa pormestaria ja 3-4 apulaispormestaria, jotka polittisen mandaatin turvin ja suojassa pystyvät touhuamaan. Voipi joskus kuntalaisten etu jäädä taka-alalle. Kaupunginjohtajalla on juridinen virkavastuu, poliittisella vastuulla ei ole merkitystä kuten niin usein on nähty.

Entä jos epätoivottava puolue pääsee suurimmaksi puolueeksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva toistuvasti ottaa jatkuvasti esille tämän ”jappasun”. Kyllä nykyiselläkin systeemillä saadaan päätöksiä. Ja ollaan saatu: Linnanmaa, OIA, asuntomessut, aseman seutu, tori, paikallisliikenne, kaupunkipyörät, hyvinvointikeskusverkko, integraatioselvitys, AMK ja yo yhdistyminen, baanat, keskustan kaavoitus, Kaupunkirakenteen tiivistäminen jne. Turun pormestarimalli ei ole siellä iso hyppäys. Siellä on viimeksi 60-luvulla ollut kaupunginjohtaja, joka ei ole ollut poliitikko. Eli vahvasti poliittinen kj vaihtuu poliittiseen pormestarin. Sama Helsingissä ja Tampereella. Meillä ei kj ole sitten Nenosen ja Paanasen toiminut politiikassa ennen kaupunginjohtajuutta. Pormestarimallia ei ole haudattu mutta tässä kohdin maltti on valttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä väliä sillä on, mitä muut tekevät. Oulun pitää pystyä itsenäiseen päätöksentekoon. Muiden kokemuksista pitää toki ottaa oppia.

Mitä päätöksiä Oulussa on jäänyt tekemättä pormestarin puutteen vuoksi? Eiköhän päätökset ole juuttuneet lautakuntiin ja valtuustoon ja kaatuneet rahapulaan.

En varsinaisesti vastusta pormestaria, mutta paremmat perustelut pitää esittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
Kristi Raik Viron Nato-kiistasta: En näe mitään vaihtoehtoja sille, että lähtisimme luomaan korvaavaa järjestelmää Natolle tai Yhdysvaltojen roolille
15:39
Kärpät solmi luottopuolustaja Heshkan kanssa jatkosopimuksen – myös Huttula ja Järvitalo jatkavat
15:28
Kärnä haluaa hirviaseille, patruunoille ja hirvikoirille verovähennysoikeuden
15:23
Trumpin virkarikostutkinnassa kuullaan EU-suurlähettilästä – kertonut tapahtumista eri versioita
15:23
EK:n puheenjohtaja Lundmark Postin riidasta: "Valtio-omistajan ei pitäisi omilla toimillaan vaikeuttaa jo valmiiksi vaikeaa tilannetta"
14:25
Erno Saukko lähti elokuussa vuoden mittaiselle vaellukselle – talvi on näyttänyt jo ankaruutensa: "Olimme syysvarusteissa 30 asteen pakkasessa" Tilaajille
14:20
Raksilan K-Citymarket ja Jounin Kauppa äärioikeiston mainoksessa – ”Olihan se järkytys, koska emme missään nimessä ole tuommoisessa mukana”
54
Professori pyysi poistamaan Mannerheimin kuvan Oulun yliopiston opiskelijoiden kiltatilasta – "Esitin oman käsitykseni asiasta"
50
Postilakon purkuyritykset jatkuvat iltapäivällä – tukilakot jatkuvat, vaikka työnantaja syyttää niiden perusteita vanhentuneiksi
48
Oulun yliopiston hallitus: Kiinteistöselvityksen teko alkaa – "Joskus on järkevämpää rakentaa uutta kuin korjata vanhaa"
31
Huuhkajat varmuudella lohkossa A tai B: Tämä tiedetään jo nyt Suomen pelipaikoista, vastustajista ja ottelupäivistä
20
Metsästysrikoksia tutkitaan Kuhmossa: Susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja myrkkyä – metsästäjän koira kuoli myrkkyyn
18
Oulun kouluissa ja päiväkodeissa juodaan jatkossa luomumaitoa, joka kerätään 120 kilometrin säteellä Oulusta
17
MTK:n Juha Marttila: Peltojen metsittäminen olisi täysin vastuutonta – "Jos kotimaan kulutus vähenee, Suomen on vietävä enemmän"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Jos EK:on kuuluva miljonääri maksaa käytännössä muutaman prosentin tuloistaan veroa, siis paljon vähemmän mitä omat palk... Lue lisää...
Maailmanrannan Rellu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.11.

Fingerpori

20.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image