Pääkirjoitukset

Oulu hullaantui keskustan tuoksuvasta ruusumerestä

Pääkirjoitukset 28.8.2013 0:00
Pääkirjoitus

Oululaiset ovat ottaneet keskustaan levittäytyneen ruusuteoksen hullaantuneen ihastuneesti vastaan. Ruusujen huumaava tuoksu leijailee ympäriinsä, ja ihmiset kulkevat hymyssä suin ruusumuodostelmien keskellä. Ihastellaan, tuoksutellaan ja napataan kuvia.

Tarjolla on tuoksuva yhteisöllinen taidekokemus. Ruusumeren keskellä voi järjestää vaikka piknikin tai jäädä kuuntelemaan ja katselemaan taide-esitystä. Vapaaehtoiset viherpeukalot pääsevät halutessaan kastelemaan taideteosta.

Oulussa elämä ei ole viime aikoina ollut mitään ruusuilla tanssimista, joten ankeuden ja synkkien uutisten keskelle tarvitaan vaihteeksi jotain, mikä ilahduttaa ja elähdyttää. Jo tässä vaiheessa voi sanoa, että uuden Oulun juhlavuosi huipentuu hienolla kaikki aistit avaavalla tavalla.

Oululaiset ovat ottaneet ympäristötaiteilija Kaisa Salmen 34 000 ruusupensaan taideteoksen omakseen. Performanssin luonteeseen kuuluu, että se on aikaan ja hetkeen sidottu. Sunnuntaina lysti loppuu, mutta ruusut jaetaan kaupunkilaisille.

Ruusu kuvastaa onnea ja rakkautta. Ruusun värillä on puolestaan oma symboliikkansa. Kukkien kielellä voidaan ilmaista monia asioita. Ruusu on myös piikikäs, joten sitä on käsiteltävä taiten, ettei veri vuoda. Piikit eivät tapa, mutta varomattoman käsissä ne voivat saada aikaan pahaa jälkeä.

Ympäristötaideteos toimii monella tasolla. Ruususymboliikasta kannattaa uudessa Oulussa ottaa oppia. Myös uutta Oulua tulee voida kehittää rakentaen, mutta niin, että ruusuun olennaisesti kuuluvat piikit pidetään piilossa.

Parasta on, että ruusuteoskin saa muistamaan, miksi vanha Oulu kuopattiin ja perustettiin uusi Oulu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:43
Uudenlainen musiikkipedagogin tutkinto tarjoaa Oulussa myös kirkkomusiikin koulutuksen
15:24
Rovaniemeläinen Mika Pajuniemi toimittaa aterioita varakkaiden turistien yksityiskoneisiin – "Loman jälkeen halutaan kotoista ruokaa" Tilaajille
15:13
Entinen pääministeri Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi
15:08
Kova tuuli sytytti Ra­nual­la tur­ve­au­man pa­la­maan
15:05
Filee­raus­veitsi näyttää tämän kalan rinnalla leikkikalulta – Timo sai jään alta itsenäi­syyspäivänä ­siian, joka yltää kahden tiskialtaan päästä päähän: "Nyt tuli rekordi!"
14:59
Puolitoista tuntia jonotusta puhelimessa – Verohallinnolle moitteita huonosta asiakaspalvelusta
14:55
Poliisi pyytää havaintoja kateissa olevasta 16-vuotiaasta pojasta
54
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
46
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
42
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin
25
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin seurayhteistyö koko Suomessa"
18
Lakon vuoksi jumiutuneet lähetykset saapuvat uuden postin mukana – Posti pyrkii toimittamaan lähetykset jouluksi, mutta viimeiset kirjeet voivat saapua perille vasta tammikuussa
15
Kysyimme, mikä on Oulun budjettikirjaan ilmestynyt Oulu.com-sivusto ja mitä tapahtui Mun Oululle – "Nämä kaksi asiaa ovat menneet budjettikirjassa sekaisin"
13
Omenaakaan ei voi tuoda EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta – kasvintuhoojien leviämistä ehkäistään kiellolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image