Pääkirjoitukset

Olematon kilpailu kallista – veronmaksajan pitää saada julkisesta kil­pai­lu­tuk­ses­ta parempi tulos

Julkisten hankintojen kilpailutuksella pyritään siihen, että julkiset varat olisivat mahdollisimman tehokkaassa käytössä. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että julkisia kilpailutuksia vaivaa kova kilpailun puute. KUVA: Leinonen Jukka
Pääkirjoitukset 27.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Julkisten hankintojen kilpailutus toimii vain, jos syntyy aitoa kilpailua. Muutoin voidaan tarjota mitä vain, mihin hintaan vain.

Pelisääntöjä on tarvittaessa muutettava, jotta useammat yritykset ottaisivat osaa tarjouskilpailuihin.

Julkisten hankintojen kilpailutuksessa on suuria puutteita. Jossain on vikaa, kun kiinnostus julkisia hankintoja kohtaan on kovin laimeaa. Kilpailutuksen puutteet voivat käydä kalliiksi, jos tavoite käyttää julkisia varoja mahdollisimman tehokkaasti vesittyy.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ja Aalto-yliopiston viime keväänä julkistaman laajan tutkimuksen mukaan yli puoleen kilpailutuksista osallistuu korkeintaan kaksi yritystä ja kolmannekseen ei ainuttakaan yritystä.

Tilanne on huolestuttava, sillä kilpailuttaminen toimii vain, jos syntyy aitoa kilpailua. Onkin syytä kysyä, ovatko julkiset varat tällä hetkellä tehokkaassa käytössä. Saadaanko kilpailutuksella laadukkaita palveluja ja tavaroita kohtuullisin kustannuksin?

Laskun maksaa veronmaksaja, kun olematon kilpailu nostaa hankkeiden ja palvelujen hintoja. Yritykset voivat esittää minkälaisia pyyntihintoja tahansa, jos ei ole vaaraa muista kilpailijoista.

Hämmästyttävältä kuulostaa näkemys, jonka mukaan valtionhallinnossa ei edes tarkalleen tiedettäisi, paljonko julkisiin hankintoihin lopulta käytetään verorahoja. Nyt arviot ovat noin 30–50 miljardia euroa vuodessa (Kaleva 24.11.).

Toimiva kilpailu säästäisi veronmaksajien rahoja, sillä jokaisen lisätarjoajan tulo kilpailuun merkitsee karkean arvion mukaan 5–10 prosentin alennusta hintaan.

Talouteen tulisi kaivattua liikkumavaraa, jos julkisten hankintojen tehokkaampi kilpailutus toisi vuositasolla miljardin tai parin säästöt nykymenoon verrattuna.

Julkisia hankintoja koskevien säännösten yksinkertaistamista on syytä selvittää. Aluetalouden kannalta olisi perusteita luoda pelisäännöt, jotka tosiasiallisesti mahdollistavat myös pienten ja keskisuurten yritysten osallistumisen tarjouskilpailuihin. Lisää kilpailutusta tarvitaan kaikilla toimialoilla niin kuntien, valtion kuin muiden julkisen sektorin toimijoiden joukossa.

Julkisissa hankinnoissa noudatetaan kansallisia hankintalakeja ja EU:n hankintadirektiivejä kynnysarvoineen. Tarkoitus on tehostaa julkisten varojen käyttöä ja parantaa yritysten kilpailukykyä. Tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin tai hinnaltaan halvin vaihtoehto.

Avoimen ja tasapuolisen kilpailuttamisen pitäisi avata yrityksille ja palveluntarjoajille mahdollisuuksia tarjota tuotteitaan ja palvelujaan entistä enemmän myös julkiselle sektorille. Nyt moni yritys jättää osallistumatta kilpailutukseen, koska tarjousten laatiminen on kallista ja vie paljon aikaa.

Järjestelmässä on rahareikiä myös tilaajapuolella. Näin pääsi käymään Oulussa Tulevaisuuden sairaalan ravintokeskuksen väistötilojen kohdalla, kun kustannusarvio tehtiin puutteellisin lähtötiedoin (Kaleva 26.11.). Matkan varrella maksettavaa kertyi peräti neljä miljoonaa euroa lisää kustannusarvioon nähden.

Julkisia varoja käsiteltäessä on oltava tarkkana, sillä kaikenlainen taitamattomuus käy kalliiksi veronmaksajille.

MAINOS

Kommentoi

Olisiko syynä vähiin tarjouksiin, että hankintarenkaat paketoivat tarjouspyynnöt niin isoiksi, että pienet ja keskisuuret yritykset eivät niihin pysty.
Ja tarjouksiin liittyvä hirveä byrokratia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kustannusarvio tehdään väärillä lähtötiedoilla, niin sehän on aivan ammattitaidon puutetta, tyhmyyttä kerrassaan. Rahalla pitää olla isäntä, koulutettua, osaava ja kokenut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image