Pääkirjoitukset

Nuorisojengi otti vallan

Pääkirjoitukset 26.5.2012 0:00
Pääkirjoitukset

Vaikka nuorisojengi ottaa nyt vallan, niin SDP on heikossa hapessa. Takana ovat useammat hävityt vaalit samalla, kun peruskannattajakunta harmaantuu vauhdilla.

Nuorisojengi otti vallan SDP:n puoluekokouksessa perjantaina. Puoluekokous uusi puolueen kasvot puheenjohtajaa lukuunottamatta. Valtaan siirtyi hyvinvointi-Suomen kukkeimpina vuosina syntynyt sukupolvi.

Tiettyä ristiriitaa on siinä, että nyt SDP:llä on maan iäkkäin äänestäjäkunta, mutta nuorin johto.

Jutta Urpilainen  hurrattiin  puheenjohtajaksi kolmannelle kaudelle lähes riehakkaissa tunnelmissa.  Urpilaisella on puolue tiukasti näpeissään ja silmissä siintävät jo vuoden 2015 vaalit ja pääministerin tehtävät.  Ei siis ihme, että hän kajautti ilmoille vanhan työväen taistelulaulun Nuorison marssin, kun puoluejohdon valinnat olivat selvillä.

Urpilaisesta on valtiovarainministerinä kuoriutunut nopeasti yksi Euroopan vaikutusvaltaisimmista naisista. Paineista ja kiireestä huolimatta hän  kiertää ahkerasti myös kenttää. Sitä arvostetaan demariväen piirissä.

Puoluekokouksen valinnat vahvistavat Urpilaisen asemaa. Puheet hänen kyvyistään selviytyä ministerinä  ovat menneen talven lumia, eikä puhemieheksi siirretyn Eero Heinäluoman haamu enää kummittele taustalla.

Urpilainen ympäröi itsensä uusilla ihmisillä ja vei samalla sukupolvenvaihdoksen loppuun. Puoluejohdon keski-ikä on  puoluesihteerillä terästettynä vaivaiset 35 vuotta.

Puoluetoimistossa hämmentänyt  Mikael Jungner siirtyi syrjään ja tilalle nostettiin SAK:n viestintäpäällikkö Reijo Paananen.

Paanasen tietä silotti se, että Markku J. Jääskeläinen luopui ehdokkuudestaan puoluekokouksen alla.  Puoluesihteeripelissä spekuloitiin puheenjohtajan käsiohjauksesta.

Lopputulos on, että Urpilainen sai mitä ilmeisimmin itselleen mieluisan työparin. Paanasesta kenttäväki saa järjestötyöhön paneutuvan uurastajan, jolla on myös kokemusta kansainvälisistä tehtävistä.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valitun viestintäministeri Krista Kiurun  valintaa ei voinut estää mikään. Tätienergiaa pursuava sisupussi on tunnettu kyvyistään viedä asioita eteenpäin. Hallituksessa hän toimii myös Urpilaisen kilpenä.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi nousi odotetusti kansanedustaja Antti Lindtman, kun varapuheenjohtaja, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson teki Uudenmaan piirissä vapaaehtoisesti tilaa.

Heinäluoman hengenheimolaiseksi luonnehdittu varapuheenjohtaja Pia Viitanen siirtyi suosiolla puoluevaltuuston johtoon.

Puoluekokouksen yllätysvalinta sitä vastoin on kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittu punavihreä, vasta 25-vuotias opiskelija Eero Vainio.

Hän päihitti sekä varapuheenjohtaja Ilkka Kantolan että ay-väen suosikin, kansanedustaja Jukka Kärnän.

Nuorennusleikkauksen lisäksi SDP siirtyi puoluekokouksessa piirun verran kohti puolueen perinteistä myönteistä EU-politiikka ja kansainvälisyyttä.

Maassa maan tavalla -puheita ei enää kuultu. Sen sijaan puhuttiin eurobondeista.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Villen huoleen vastaukseksi, että SDP kyllä toimii edelleenkin puoluekokouksen linjaamien asioiden puitteissa eikä Eero ole mikään "kaikki mulle heti" -nuori. Se on sitä demokratiaa, että enemmistö päättää. Turha se on täällä märistä, olisit ollut itse paikalla päättämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puoluekokous tekee itse kussakin puolueessa valintoja. Ei siinä sen kummempaa. Jotenkin demarien puoluekokous jäi silti vaimeaksi ja mitäänsanomattomaksi. Kaikki oli ennalta selvää. Se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä tosiaan Kalevan pääkirjoitussivulla olevaa tekstiä?!Luulisi löytyvän erään toisen lehden sivuilta tuollainen suitsutus..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt tarkennetaan niin ei se Urpilainen sitä nuorison marssia aloittanu laulamaan vaan Kontion Timo ja Säkkisen Ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt SDP:ssä unohtuu vanhukset ja vähäosaiset kun tämä "mulle kaikki heti" nuoriso pääsi valtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kasvojen pesua.Entinen meno tulee jatkumaan kositaan äänestäjiä katteettomilla lupauksilla, luvataan kaikkea mukavaa.Tehdään asiat toisin.Tällaisia tekoja normaali elämässä sanotaan petoksiksi,vähintään valehteluksi.Perjantaina Urpilainen kielsi vaikuttaneensa puoluesihteerin valintaan.Enpä usko että edes puoluekokousedustajat uskoo moista vedätystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Maassa maan tavalla -puheita ei enää kuultu". No, ne kuullaan taas kuntavaalien jälkeen kun Urpilainen vaihdetaan Heinäluomaan pakon edessä. Loppu näet häämöttää jo SDP:lle. Kuntavaaleissa SDP:lle ottaa ohraleipä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
13:22
Tuhkapussi terassilla sytytti mökin Posiolla, Kolarissa haisi käry kukkakaupassa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
23
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image