Pääkirjoitukset

Nuoriso kääntänyt selkänsä Boris Johnsonille – syksy kuumentaa Britannian

Boris Johson on viemässä Britanniaa kohti sopimuksetonta EU-eroa. KUVA: NEIL HALL
Pääkirjoitukset 19.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Britannian pääministerillä Boris Johnsonilla ei tunnu olevan halua muuhun kuin sopimuksettomaan EU-eroon.

Äkkilähtö 74 vuorokauden kuluttua tietäisi valtavaa epävarmuutta talouskehitykselle.

Britannia on kesällä valitun pääministerinsä Boris Johnsonin johdolla menossa kovaa vauhtia kohti sopimuksetonta EU-eroa eli kovaa brexitiä. Vaikuttaa siltä, ettei Johnson edes aio yrittää neuvotella erosopimuksesta. Johnson ei esimerkiksi ole tavannut EU-johtajia kertaakaan pääministerin asemassaan.

Eurooppa ja Britannia ovat tuntemattoman tapahtumasarjan äärellä, mikäli äkkiero koittaa 74 vuorokauden kuluttua keskiyöllä.

Johnsonin kotimaan puheiden perusteella vaikuttaa siltä, etteivät pääministeriä tunnu huolettavan äkkilähdön rumat seuraukset.

Brexit on Johnsonille ideologinen valinta, jossa ei paina todellisuus eivätkä vaikutukset reaalitalouteen. Kuuluisa brittiläinen käytännöllinen järkevyys loistaa poissaolollaan.

Britannian elinkeinoelämän ja ammattiyhdistysliikkeen edustajat ovat varoitelleet taloustaantumasta, tullirajan taakse jämähtämisestä ja työpaikkojen menetyksestä.

Monet yritykset ovat jo siirtäneet tuotantoaan muualle Eurooppaan ja vähentäneet investointejaan Britanniassa. Talouskasvu on hidastunut brexitin kynnyksellä lähelle taantumaa.

Huolestumisen sijasta Johnson on esitellyt aivan toisenlaisia teesejään. Hän on luvannut "energisoida" maan, palkata lisää poliiseja ja vetää valokuitukaapelia myös pikkupaikkakunnille.

EU-eroa ajavia brittejä hiertää erosopimuksessa eniten niin sanottu backstop-järjestely. Mutta siitäkään brittiosapuoli ei ole halunnut jatkaa neuvotteluja. Tosin EU on tehnyt selväksi, ettei se aio tinkiä jo tehdystä varsinaisesta sopimuksesta.

Backstopissa ei pystytettäisi tullirajaa Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja EU-jäsenvaltio Irlannin väliin, vaan päivittäinen liikkuminen ja talousyhteistyö jatkuisi yhtä saumattomasti kuten tähänkin saakka – tosin siirtymäajan.

Johnson vastustaa backstopia epädemokraattisena. Parlamenttipuheessaan Johnson huomautti, että yksikään itseään kunnioittava maa ei solmisi sellaista rajasopimusta.

Irlannin rauhanprosessi kokee takaiskun, jos ulkoraja vedetään uudelleen. Synkin vaihtoehto on koko rauhantilan asteittainen romuttuminen. Pelkona on, että irlantilaismielisten ja brittien kannattajien väliset väkivaltaisuudet puhkeavat uudelleen.

Kaikesta uhosta huolimatta Johnsonin asema ei ole vakaa. Varsinkin nuoriso on ryhtynyt vastustamaan brexitiä.

Nuortenlehdissä on laskettu, että Johnsonin valitsi pääministeriksi 0,35 prosenttia koko Britannian äänestäjäkunnasta, kaikki yli 65-vuotiaita. Laskutoimitus osuu oikeaan, sillä hieman yli 92 000 konservatiivisen puolueen edustajaa äänesti Johnsonin puoluejohtajaksi ja pääministeriksi heinäkuussa.

Britanniassa odotellaan myös parlamentin ratkaisuja syyskuun alussa. On mahdollista, että alahuone yrittää antaa Johnsonille potkut järjestämällä hallituksen luottamusäänestyksen. Silloin brexitin takaraja siirtyisi jälleen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Iso-Britannia elää vielä siirtomaa-ajan valtatunnelmissa. Onneksi nuoriso tajuaa, missä mennään. Toivon todella, että EY pysyy tiukkana tälle ylimieliselle valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Brittien talouskasvu lähes taantumassa". Talouskasvua kuitenkin on toisin kun EU:n jäävällä Saksalla.

"0,35% briteistä äänesti Johnsonin pääminusteriksi". Meillä Rinne taisi tulla valituksi vieläkin alhaisemmalla prosenttiluvulla. Stubbin valitsi muutama sata kokoomuslaista.

Kaikkea sitä EU uskovaiset yrittää syöttää.. .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vähän logiikka pettää... Rinne oli kuitenkin SDPn puheenjohtaja vaaleissa ja kansa äänesti SDP:n suurimmaksi puolueeksi. Johnson valittiin vaalien jälkeen istuvan pääministerin korvaajaksi. Eli ei kansan vaan puolueen toimesta. Britannian talous on jo hävinnyt valtavasti. Pankit ovat muuttaneet Frankfurtiin ja loppujakin patistetaan kiirehtimään loppujenkin toimintojen siirtämistä pois Lontoosta EU alueelle. Jo viisi autotehdasta on ilmoittanut sulkevansa ovensa. 30% koko Britannian taloudesta on saksalaisten teollisuusjättien Britanniassa tuottamaa taloutta. Tämä saksalainen teollisuus tulee siirtämään leijonan osan toimistaan muualle EU-alueelle. Ja jos joku ei tiedä minkälainen lobbaus näihin teollisuusjätteihin on menossa tällä hetkellä, niin valtava koneisto yrittää saada nuo yritykset tulemaan omaan maahansa. Myös Suomi Business Finlandin johdolla toimii vastaavasti. Teollisuuden jättimuutta Britannista tullimuurin ulkopuolelta tullimuurin sisälle on ovella ja tapahtuu ennemmin kuin osaat arvatakkaan. Autotehtaiden logiikkahan perustuu ihan matematiikkaan, ei tunteeseen. 24% tulli henkilöautoille jotka tulevat EU:n ulkopuolelta. Luuletko että yksikään tekee enää autoa Britanniassa EU-markkinoille? Ei takuulla. Järkeä nuihin tunteellisiin argumentteihin EU vastustuksesta! Yritykset toimii rationaalisesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet suur ja pienemmätkin yritykset on siirtäneet tuotannon ja työpaikat ulkomaille. Myös investoinnit Suomeen on vähenntyneet ja ulkomaille lisääntyneet, tämä kaikki EU:n liittymisen jälkeen.
Pääomien ja tuotannon pako ulkomaille on tosiasia joka tulisi tunnustaa ensin ennenkuin aletaan hehkuttaa EU:n tuomaa ihanuutta. On aivan turhaa kehua sellaista mihin ei ole konkreettisia todisteita.
Brittien eroa yritetään epätoivoisesti demonisoida ettei tarvitsisi nähdä sitä mikä on todellisuus Eu:n ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suhtautuuko pääkirjoittaja samalla talousviisaudella muidenkin valtioiden väärinajattelijajohtajia? Esimerkiksi Suomessa Antti Rinteen vasemmistohallitus ajaa holtittomuudellaan Suomen taloudelliseen ja moraaliseen perikatoon? Voisiko Kaleva vastustaa oman maan perikatoa yhtä jämäkästi kun lehti vastustaa Britannian hallinnon talouspoliittista ymmärtämättömyyttä? Onko helpompi vastustaa hallitusta joka on kauempana toimituksen ylivertaisesti taloustietämyksestä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brexitiä ajavat etuoikeutettuun eliittiin kuuluvat huijaripoliitikot, jotka ovat siirtäneet omia omistuksiaan ja sijoituksiaan turvaan EU:n alueelle. Kaikki hankkeen keskeiset toimijat ovat rikkaita eliittikoulut ja -ylioistot käyneitä epäisänmaallisia koijareita, jotka pyrkivät itse rahastamaan
ajamalla oman isänmaansa onnettomuuteen. Poikkeuksellisen moraalitonta toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei EU:n pidä neuvotella uutta sopimusta . Muuten käy niin, että britit noukkivat rusinat pullasta.
Kyllähän Johnson yrittää kaikkensa, jotta jo neuvoteltu sopimus avattaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin Boris Johnson lopettaa tämän tämän Brexit-tarinan, siitä miehelle pisteet. Voihan se olla niinkin, että EU:lla tulee ikävä Brittejä, onhan se edelleen suurvalta, vaikka asuvat pienellä saarella. Vaikka ero koskee enemmän kauppa- ja talouspolitiikkaa, sillä on vaikutukset myös erillaisiin puolustuksellisiin ja poliittisiin suhteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä potaskaa lehdet kirjoittaa muuneltuatotuuta Iso-Britania maksaa vuodessa 11 mrd jäsenmaksuja ja Suomi 1.2 mrd tulevaisuudessa 2.3 mdr Brittien lähtiessä elikkä Syömävelkaa lisää veronmaksajien piikkiin...Ikävä kyllä":)Puskin Itä-rajalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi sekä maksaa että vastaanottaa rahaa EU:lta. Vuonna 2016 Suomen nettomaksu oli 294 miljoonaa euroa, 54 euroa per asukas, 0,14% Suomen BKT:stä.

Britannian nettomaksu oli 85 euroa per asukas, 0,24% Britannian BKT:stä.

Siellä itärajalla säteilee kaikki muu paitsi järki...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puskin on toistuvasti esittänyt hellyyttävän huolestuneita mielipiteitään suomalaisten taloudellisesta selviytymisestä. Harvalla kansalaisella on varmaan yhtä paljon huolia repussaan. Kyllä täällä Suomessa elämä lipuu valtaosin ihan mukavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhden ainoan oikean totuuden Kalevaa en minä ainakaan ole uskonut pitkiin aikoihin. Enkä usko nytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopimuksen raamit on keskusteltu, Johnson joko hyväksyy ne tai ei. EU:n ei enää kannata käyttää aikaa tämän asian vatvomiseen, antaa Brittien tehdä itse omat päätöksensä. Mutta, ei enää neuvotteluita sopimuksen sisällöstä, joita Boris haluaa muuttaa. Eron tullessa, se vaikuttaa myös meidän suomalaisten tilauksiin hintaa nostavasti. Siis niille, jotka briteistä tilaavat tavaraa. Kaikenkaikkiaan on ihmeellistä, että tuollainen maa kuin Britannia, eivät osaa hoitaa tällaista asiaa kuten heidän arvolleen kuuluisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaanpas tämä kirjoitus talteen!

"varsinkin nuoriso on ryhtynyt vastustamaan..." Nuoriso vastusti jo vuonna 2016 Brexit äänestyksessä Brexitiä. Mikä tämän lauseen syvempi merkitys ja uutisarvo on preesens-muodossa? Onko jotenkin nähtävissä merkittävä lisäys nuorison brexit-vastustuksessa verrattuna vuoteen 2016? Nouseeko nuorison äänestysprosentti? Luetaanko pääkirjoitustoimituksessa muita kansainvälisiä uutislähteitä kuin maakuntalehtiä? Otetaanko pääkirjoitustoimituksessa ollenkaan selvää maailman asioista?

Onko Britannian brexit -taantuma huomattavasti syvempi kuin Saksan "EU-ydin-taantuma"?

Äkkilähtö? Onhan vuoden 2016 äänestyksestä jo joku päivä aikaa.

Katsotaan kiihkottomasti 6 kk -12kk päästä EU erosta tuliko Britanniaan vedenpaisumus ja heinäsirkat. Mitä jos EU menee seuraavan parin vuoden aikana syvään taantumaan ja Britannia ei? Tekikö Boris Johnson silti väärin lokakuussa 2019?

Populistinen pääkirjoitus. Pelottelua. En ymmärrä miksi. Suomi ei voi vaikuttaa toisen maan asioihin. Yrittääkö pääkirjoitustoimittaja osoittaa olevansa fiksumpi kuin brittien enemmistö?

Ei mennyt ihan putkeen Kalevan besserwisser tykitys siitä, miksi Britannian ja Boris Johnsonin ei olisi noudatettava kansansa tahtoa. Britannia toi parlamentaarisen demokratian maailmaan. Boriksen ongelma objektiivisesti ajateltuna lienee se, että enemmistö Britannian parlamentissa ei edusta kansan enemmistön näkökulmaa brexit asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella mielenkiintoisia nämä "turpa tukkoon" kirjoitukset. :D

Brittien Brexit-hanke on todellakin hullun hommaa - populistista pöhinää, jollaista harvemmin näkee sivistysmaissa. Kehitysmaissa tällainen on valitettavan jokapäiväistä.

Lienee selvää, että Brexit peruuntuu tavalla tai toisella. Paluu EU:hun tapahtuu viimeistään siinä vaiheessa, kun Britannian merkittävä suurteollisuus alkaa suuremmassa mitassa pakkaamaan kamppeitaan ja muuttamaan EU:n sisälle. Siellähän heidän päämarkkinansa ovat. Jo nyt lähtijöitä on ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkö on sitten se vaihtoehto? Kiitos ei!
"""
Angela Merkel: Kansallisvaltioiden tulee valmistautua luopumaan itsemääräämisoikeudestaan 25.11.2018

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii kansallisvaltioita luopumaan itsemääräämisoikeudestaan.
Angela Merkel puhui keskiviikkona Berliinissä Konrad Adenauer -säätiön ”Parlamentaarisuus globalisaation ja kansallisen itsemääräämisoikeuden puristuksessa” -konferenssissa.

Tapaamisessa eri maiden parlamentaarikot keskustelivat tavoista selvitä populismista ja vuoden 2019 europarlamenttivaaleista.

– Kansallisvaltioiden tulee olla valmiita luopumaan tämän hetkisestä itsemääräämisoikeudestaan, liittokansleri Merkel painotti.

Merkel muistutti, että esimerkiksi Saksa on jo luovuttanut osan itsemääräämisoikeudestaan Brysselille. Hänen mukaansa EU:n jäsenvaltiot pystyvät kuitenkin vielä päättämään kansainvälisistä sopimuksista.

Liittokansleri painotti kompromissien tekemisen tärkeyttä kansallisessa ja ylikansallisessa päätöksenteossa sekä niihin liittyvissä sopimuksissa ja irtisanoutui kaikesta nationalismista.

– On henkilöitä, jotka kuvittelevat voivansa sanoa näiden sopimusten raukeavan vain, koska he edustavat kansaa, Merkel sanoi.
"""

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Angela Merkelin puhe ei ole sen kummempi vuodatus kuin minkä tahansa muunkaan poliitikon. Saksassakin mielipiteitä löytyy joka lähtöön. Merkel on sitä paitsi lähdössä pois politiikasta.

Populismin eräs päästrategia on kirsikanpoiminta. Tätäkin Merkelin puhetta on paisuteltu hurjasti. Merkel ei kuitenkaan päätä yhtään sen enempää asioista kuin Boris Johnson Britanniassa. Kumpi lähtee ensin? Veikkauksia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nuoriso kääntänyt selkänsä Boris Johnsonille". Suomessa nämä Perussuomalaiset ovat kovasti kannttaneet EU:n sekaannuksen aikaansaamista. Eivät taida olla nuoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Suomessa on liian suuri osa päättäjistä vanhuksia. Tulevaisuus on nuorten ihmisten, joten heidän tulee saada myös päättää siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
9:11
Raahen Reiponkadulle suunniteltu kolmen salin elokuvateatteri ei toteudu, kaupunki vetäytyi hank­keesta – nyt harkinnassa Fregatti-sali
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image