Pääkirjoitukset

Niinistö hakee kolmatta tietä

Pääkirjoitukset 11.6.2014 0:00
Pääkirjoitus

Presidentti Sauli Niinistö hakee puolustusratkaisua kumppanuuksista, etenkin EU-yhteistyöstä. Se on kuitenkin pitkän tien päässä, ja EU:n turvatakuut ovat heppoiset.

Ukrainan kriisillä on ollut Suomessa ainakin yksi hyvä seuraus: tasavallassa on alettu keskustella turvallisuuspolitiikasta avoimemmin kuin koskaan.

Venäjän karhua ei kutsuta enää mesikämmeneksi ja Nato-jäsenyyden hyödyistä ja haitoista puhutaan suoraan. Enää ei vaadita keskustelua, vaan keskustellaan. Inttämisestä on edetty perusteluihin.

Toisen kerran käydyt Kultaranta-keskustelut kuvastavat hyvin uutta keskusteluhenkeä. Avoimuutta olisi edistänyt se, että työryhmien suljetuista keskusteluista olisi annettu enemmän tietoa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö asettautui nyt pysyvän tuntuisesti liittoutumattomuuden ja Nato-jäsenyyden välimaastoon. Hän hakee kestävää turvallisuusratkaisua kolmannesta tiestä, joka nojaisi Suomen omaan puolustukseen sekä kumppanuuksiin Pohjoismaiden, EU:n ja Naton kanssa.

Niinistö sanoi suoraan Ylen A-studion haastattelussa, etteivät Suomen resurssit riitä tällä hetkellä uskottavaan puolustukseen. Lausunto on hätkähdyttävä varsinkin kun se tulee ulkopolitiikan johtajan suusta. Koivistolaisittain jotakin siis tarvitsisi tehdä ja vielä kohtuullisen nopeasti.

Niinistö tuntuu uskovan vahvasti eurooppalaiseen puolustusyhteistyöhön ja myös EU:n turvatakuisiin. Puolustusyhteistyö on vielä lapsenkengissä ja vaatisi vuosikymmenien kehitystyön. Turvatakuut ovat taas Naton turvatakuisiin verrattuina heppoiset – vaikka niitäkään ei ole tositilanteessa testattu.

Kolmannen linjan etsintä näyttää niinistöläiseltä tavalta hakea ratkaisua, joka ei ärsyttäisi Venäjää. Niinistö perustelee uskoaan EU:n puolustukseen sillä, että kun kerran unionin jäsenet auttoivat hätään joutuneita finanssikriisissäkin, mikseivät myös sotilaallisessa kriisissä. Ajatuksen heikkous on siinä, etteivät kriisit ole yhteismitallisia.

On kiinnostavaa, että Niinistön ajattelu saa tukea keskustassa ja SDP:ssä, mutta ei niinkään hänen omassa taustapuolueessaan kokoomuksessa. Voikin päätellä, että kun aiemmin Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka oli konsensushakuista, nyt siihen on vaikeampi päästä.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Suomen-vierailu osui sattumoisin yksiin Kultaranta-keskustelujen kanssa. Vaikka räväköitä lausuntoja Venäjältä hakeva niitä myös saa, Lavrovin viesti oli liehakoivan sovitteleva: hän kehuskeli Suomea, mutta antoi EU:n kuulla kunniansa.

EU on rajoittanut päätöksillään korkean tason vierailuja Venäjälle. Tämä EU:n huippukokouksessa, ilman Niinistön läsnäoloa sovittu linja on ärsyttänyt selvästi häntä.

Tapaamisrajoitetta ei tarvinnut kirjaimellisesti rikkoa, kun Lavrov tulikin Suomeen. Vaikka Suomi on pysynyt Ukrainan kriisissä EU:n vitjassa, sen ei haluta estävän Suomen omaa Venäjän-politiikkaa.

Suomella ei ole kuitenkaan paljon pelivaraa. Jäsenyys Euroopan unionissa on Suomen tämän hetken harvoja valttikortteja, joita ei voi riskeerata. Se jäsenyys on sitä tärkeämpi, mitä pidempään Nato-jäsenyyden kanssa vitkutellaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

On kalevan pääkirjoittajalla kova natokiima menossa kun pitää joka välissä yrittää valistaa naton tärkeyttä. Mehän ei mitään usan natoja tarvita,vintouhka pysyy tanakasti omissakin käsissä.Paljon on vielä niitä jotka ei pane päätään natopensaaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Niinistö sanoi suoraan Ylen A-studion haastattelussa, etteivät Suomen resurssit riitä tällä hetkellä uskottavaan puolustukseen.”
Niinistön pitäisi miettiä, mitä sanoo, ettei vahingossakaan sano, mitä ajattelee.
Positiivista lausunnossa on, että hän pitää Euroopan ja erityisesti lähialueemme tilannetta niin vakaana, että että Kultarannan keskustelujen aikana hän antaa lausunnon, ettei Suomella ole uskottavaa puolustusta.
Tasavallan presidentin ja puolustusvoimien ylipäällikön toimenkuvaan ei kuulu vakuutella kansainvälisille uutistoimistoille, että meillä ei ole uskottavaa puolustusta.
Harkitsevan valtionpäämiehen kuuluisi kysyttäessä antaa myönteinen kuva ulko- ja turvallisuuspolitiikastamme.
Ellei hän kykene Suomen kannalta myönteiseen lausuntoon, hänen pitäisi panna suu suppuun. HYSshshshshsss
Jos hän oikeasti on sitä mieltä, että Suomen budjetista liian suuri osuus menee sote-toimeen, koulu- ja kulttuuripalveluihin, muihin peruspalveluihin yms. budjetin menoihin ja vastaavasti sotatarvikkeisiin uhrataan liian vähän resursseja, hänellä on mahdollisuus esittää kantansa Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa sekä keskusteluissa eduskuntaryhmien ja eduskunnan valiokuntien edustajien kanssa ilman että hänen kantansa tiedotetaan kansainvälisten uutistoimistojen kautta koko maailmaan.
Onneksi hän ei sanonut, että melkein kenen tahansa kannattaa hyökätä tänne, koska maamme ei pysty tällä hetkellä torjumaan mitään interventiota..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taisi tuo otsikon lause jäädä kesken eli Niinistö hakee kolmatta tietä Natoon. Niinistö tietää, ettei Suomen kansa halua Natoon, joten kaikenlaisia takaportteja yritetään milloin Suomi-Ruotsi ja nyt Suomi-EU sotilasliittouman kautta. Suomen on säilytettävä itsenäinen puolustuksensa ja puolueettomuutensa. Mihinkään sotilasliittoon ei pidä mennä. Kalliit USA -aseet on vaihdettava kustannutehokkaampiin, jotta uskottava puolustus säilyisi. USAn talous tuntuu nojautuvan ainoastaan aseiden myyntiin. Samalla saadaan uusia valtioita Washingtonin vaikutusvallan alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:46
Varastettua kivääriä ja useita vaarallisia kynäpistooleja Ylivieskassa autossa kuljettaneelle miehelle vankeutta – Sama mies kaahasi rajusti Haapajärvellä
8:33
Syyrian armeija menee pohjoiseen kurdien avuksi Turkkia vastaan
8:17
Peräänajo haittasi aamuliikennettä Kuusamontiellä Laanilan tienoilla
8:00
Miksi kasvissyöjän kakka kelluu? Ulosteet kertovat terveydestämme enemmän kuin uskommekaan – Professori ennustaa kakkanäytteiden yleistyvän verikokeiden rinnalle Tilaajille
7:00
Tahdon morsiuspuvun suomalaisversio on erilainen kuin amerikkalaissarja – nimivalinta ihmetyttää
7:00
Päivän leffapoiminnat: Nicolas Cagen sihti on hukassa tahattoman koomisessa toimintajännärissä
7:00
"Mikään ei ole oudompi kuin vankilan totuus" – Tositarinoita Kakolasta -podcast kertoo vankien ja vartijoiden tarinoita
14
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
10
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
8
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
6
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja
6
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
5
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa
5
Lämpötilat pysyvät Oulussa vielä plussan puolella – keskiviikkona kannattaa varautua huonoon ajokeliin, taivaalta voi tulla vettä, räntää tai lunta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoijalle haluttaisi sanoa, että leipäjonokeskustelu on Suomessa niin loppuun kaluttu ja populistinen aihe, joka ei... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image