Pääkirjoitukset

Neu­vos­to­lii­ton velat maksuun

Öljytulojen hulppea kasvu antaa Venäjälle mahdollisuuden maksaa ulkomaisia velkojaan. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 27.6.2006 0:00
Pääkirjoitus
Neuvostoliitolta jäivät Venäjän rasitteeksi raskaat velat. Velkojamaissa, myös Suomessa, arveltiin saamisten hoituvan vain verkalleen, jos ollenkaan, mutta nyt on koettu käänne. Venäjä maksaa suurimman osan veloista tänä kesänä.
Sosialistista Neuvostoliittoa ei erityisemmin jääty Suomessa kaipaamaan, mutta siltä velaksi jääneet 3,6 miljardia markkaa, noin 600 miljoonaa euroa, olisi kernaasti otettu valtion kassaan. Venäjä otti vastattavakseen Neuvostoliiton velat, kuten kuuluikin, mutta valan lyhentyminen kävi hitaasti. Vuodesta 2002 lainasumma on kutistunut vuosittain noin 24 miljoonalla eurolla. Maksuksi on tullut rahan ohella monenlaisia laitetoimituksia. 90-luvulla Venäjä maksoi pelkät velan korot.

Laina oli määrä suorittaa loppuun vuoteen 2020 mennessä. Siihen saakka ei kuitenkaan tarvitse odottaa. Öljytulojen vaurastuttama Venäjä maksaa valtaosan ulkomaisista veloistaan jo heinäkuun loppuun mennessä.

Neuvostoliiton velka Suomelle kertyi suomalaisyritysten vientituotteiden hinnoista. Suomen valtio oli maksanut ne takuina yrityksille. Kahdenvälisessä kaupassa Neuvostoliiton vastatoimitukset laahasivat usein jäljessä.

Venäjän kanssa bilateraalista kauppaa ei enää ryhdytty käymään. Suomessa kuten muuallakin lännessä toivottiin vain, että Neuvostoliiton perillinen maksaisi edes huomattavan osan veloista.

Venäjälle jäi maksettavaksi ns. Pariisin klubin jäsenmaille yli 40 miljardia dollaria. Klubi on julkisten velkojien epävirallinen ryhmä, joka etsii maksuvaikeuksiin joutuneille valtioille kestäviä tapoja velan hoitamiseen.

Niin suuri kuin Venäjän velkasumma Suomen kansantalouteen suhteutettuna olikin, Suomen osuus Venäjän ulkomaisista veloista Neuvostoliiton hajotessa oli vain 1,3 prosenttia. Suurin velkoja oli Saksa 20 prosentin osuudella. Myös Ranskalla, Japanilla ja Italialla oli suuria saamisia Venäjältä.

Tällä hetkellä Venäjän velka Pariisin klubin jäsenmaille on vielä liki 21 miljardia dollaria. Nopeutetun kertasuorituksen ehdoista on neuvoteltu jo viikkoja. Venäjän hallitus hyväksyi sovitut ehdot viime torstaina.

Maa säästää vanhojen luottojen aiottua nopeammalla takaisinmaksulla 7,7 miljardia dollaria velkojen hoitomenoissa. Samalla Venäjä toivoo saavansa nykyistä paremman luottoluokituksen, jolloin valtiontalouden hoitomenot edelleen supistuisivat. Näin öljyn kallistuminen keventää myös Venäjän vastaista kansantaloutta riippumatta siitä, mikä tuleva hintakehitys on.

Kahdenvälisissä kauppasopimuksissa Neuvostoliittoon vietäväksi tarkoitettujen tuotteiden valmistaminen työllisti merkittävästi suomalaisia, mutta bilateraalisen kaupan paisumista valtaviin mittoihin voi silti kauhistella. Noin suuri valtion rahoitusosuus, kaupan muuttaminen valtion kassasta maksetuksi luotoksi, rasitti koko kansantaloutta.

Jos sama rahasumma olisi sijoitettu vaikkapa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, työllisyyttä olisi varmasti voitu hoitaa kestävämmin.

Kohtuuttoman laajaan kahdenväliseen neuvostokauppaan johti historiallisten syiden ohella myös poliittisten päättäjien ja teollisuusmiestenkin hyväuskoisuus, jollaiseen ei olisi pitänyt hairahtua. Neuvostoliiton romahduksen mahdollisuutta ei nähty tai ei haluttu nähdä. Tässä tilanteessa on syytä olla tyytyväisiä siitä, että tuon ajanjakson kirjanpitoon voidaan lopultakin laittaa piste.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image