Pääkirjoitukset

Nettimaailma ar­ki­päi­väis­ty­nyt

Pääkirjoitukset 22.8.2011 0:00
Pääkirjoitus
Kansalaiset ovat vähitellen kyllästyneet sosiaaliseen mediaan. Vuosien varrella sosiaalinen media on arkipäiväistynyt, eikä ole ihmisten elämässä enää kovin merkittävässä asemassa.

Sosiaaliseen mediaan ladatut odotukset ovat olleet ylimitoitettuja, kun havaittiin, että se on vain yksi keino pitää yhteyksiä ja vaihtaa tietoja, jotka ennen hoidettiin puhelimitse tai kirjeitse.

Tieto leviää nopeasti, mutta eri asia on, miten relevanttia sisältö on. Sosiaalisen median käyttö on vähentynyt ja käyttötapa on muuttunut. Kaikille avoimien sivustojen sijaan keskitytään pieniin yhteisöihin tai työpaikkojen sisäisiin järjestelmiin.

Moni on havahtunut miettimään, mitä virheitä on tehnyt, kun on vastannut kaikkiin pyyntöihin ja päivittänyt tietojaan avomielisesti.

Vahinko on kuitenkin jo tapahtunut. Henkilökohtaisten tietojen leviämisellä voi olla kiusallisia seurauksia. Kuka tahansa voi antaa vääriä tietoja tai levittää arkaluonteista materiaalia. Klikkaukset, kommentoinnit, tykkäykset ja linkitykset tallentuvat pahimmassa tapauksessa ikiajoiksi bittimaailman koko ajan laajenevalle linnunradalle.

Nettiä on lähes mahdoton padota. Tietoja on vaikea poistaa jälkikäteen ja hakukoneyhtiöt pesevät asiassa kätensä. Päätösvalta omasta yksityisyydestä on pitkälti menetetty. Yksin tietokoneensa tai älypuhelimensa ääressä istuvat nuoret ovat päätyneet jopa itsemurhiin nettikiusaamisen takia.

Sosiaalisesta mediasta on tullut naapureiden ja työtovereiden kyttäyspaikka.

Työnhaussa on törmätty kummalliseen ongelmaan. Lain mukaan netin hakukoneilla saa hakea tietoja työnhakijasta vain tämän luvalla. Muussa tapauksessa kaikkien tietojen pitää perustua hakemukseen ja haastatteluun. Hakija on hankalassa välikädessä, sillä luvan epääminen voidaan tulkita ongelmiksi. Työantaja puolestaan haluaa varmistua työntekijän sopivuudesta.

Tekninen kehitys on kiitänyt lainsäädännön ohi. Lain noudattaminen perustuu pelkästään työpaikkojen ja rekrytointifirmojen hyviin käytäntöihin. Outoa on, että laki kieltää työnantajalta tiedon, joka on kaikkien muiden ulottuvilla. Kiusaus kurkata netistä hakijoiden tietoja onkin suuri, kun kiinnijäämisen riski on olematon.

Netti on tullut jäädäkseen ja sen kanssa on elettävä. Ilmeistä on, että kansalaiset tarvitsevat yhä lisää valistusta sosiaalisen median varjopuolista. Myös työnantajat voivat käyttää tervettä järkeä ja jättää nettitiedot omaan arvoonsa. Netissä pyörivät tietävät, että joskus voi haksahtaa tyhmiin mutta harmittomiin juttuihin.

Jos ilmapiiri kehittyy siihen suuntaan, että hakukoneyhtiöt halutaan vastuuseen internetissä olevista aineistoista, vaatii se sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä ja uutta lainsäädäntöä. Suomessakin älähdettiin Googlelle pihanäkymien kuvauksesta.

Yksityisyyttä voi olla vaikea suojata, mutta aivan mahdotonta se ei ole, jos internetin hakukonefirmojen vastuuta lisätään. Sekin aika voi vielä koittaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
13:28
Yle: Suomenlapinkoirien kenneliä pitänyt nainen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta
12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
38
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
21
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
17
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
15
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
14
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pandemia tulee oletko valmis?

Pelonlietsonta on nykyajan muoti-ilmiö. Ilmeisestti lietsojat pyrkivät korottamaan sillä itsetuntoaan Lue lisää...
näkee, että

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image