Pääkirjoitukset

Net­ti­ää­nes­tyk­sen aika meni jo

Pääkirjoitukset 23.2.2017 0:00
Pääkirjoitus

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) asetti tiistaina työryhmän valmistelemaan selvitystä nettiäänestyksen toteuttamisesta Suomessa. Taustalla on hallituksen viimesyksyinen linjaus, jonka mukaan Suomessa siirrytään sähköiseen äänestykseen perinteisen äänestyksen rinnalla kaikissa vaaleissa.

Ensimmäisenä toimenaan työryhmän kannattaa sopia termien käytöstä. Nettiäänestys on sähköistä äänestystä, mutta sähköinen äänestys voi olla muutakin kuin nettiäänestystä.

Sähköistä äänestystä kokeiltiin Suomessa vuoden 2008 kunnallisvaaleissa Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä. Äänet annettiin äänestyspäätteellä joko ennakkoäänestyspaikalla tai varsinaisella äänestyspaikalla.

Kokeilu päättyi mahalaskuun. Äänestyksen tekninen toteutus oli epäkelpo, mistä syystä parinsadan äänen anto meni mönkään. Vaalit piti noissa kunnissa uusia. Tämän jälkeen sähköinen äänestys pantiin hyllylle.

Nyt oikeusministeriö puhuu nettiäänestyksestä. Tuulta hankkeeseen lienee tullut ainakin Viron suunnasta, jossa nettiäänestys on ollut yleisissä vaaleissa käytössä vuodesta 2005. Vuoden 2015 parlamenttivaaleissa netin kautta äänensä antoi 30,5 prosenttia äänestäneistä.

Virossakin äänestyksen tietoturvaa kohtaan on esitetty epäilyjä, mutta näyttöjä väärinkäytöksistä ei ole ollut. Viro jatkaa valitsemallaan tiellä.

Norjassa taas testattiin nettiäänestystä vuoden 2011 aluevaaleissa ja vuoden 2013 parlamenttivaaleissa. Tuon jälkeen kokeilua ei kuitenkaan jatkettu.

Teknisiä ongelmia tai väärinkäytöksiä ei Norjassakaan todettu, mutta nettiäänestyksen ei myöskään havaittu lisänneen äänestysaktiivisuutta. Nettiäänestyksenhän on toivottu innostavan nuoria osallistumaan vaaleihin.

Norjan hallitus perusteli päätöstään painokkaasti myös sillä, että se haluaa säilyttää kansalaisten ehdottoman luottamuksen vaalijärjestelmän turvallisuuteen. Jo keskustelua nettiäänestyksen epäluotettavuudesta pidettiin ongelmallisena.

Viro aloitti nettiäänestyksen ja Norja teki kokeilunsa aikana, jolloin kysymys ulkopuolisista vaikutusyrityksistä vaalien tulokseen ei ollut ollenkaan niin akuutti kuin nyt. Nyt tilanne on olennaisesti muuttunut.

Hakkerointiepäilyt nousivat pintaan viimeksi Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Todennäköisesti Venäjän verkkohyökkäyksiä ja vaikuttamisyrityksiä on ollut myös Georgian ja Ukrainan vaaleissa.

Asiantuntijoiden mukaan täydellisen turvallisia tietojärjestelmiä ei ole. Tämä näkemys pitää nyt ottaa vakavissaan. Jos vaalitulosta päästään peukaloimaan tai ilmassa on edes perusteltuja epäilyjä sellaisesta, ollaan kriisissä.

Mikään merkittävä tekijä ei pakota tuomaan nettiäänestystä Suomeen. Nettiäänestys ei myöskään ole enää maan digitaalisen kehitysasteen mittari. Netin hyödyntämistä kannattaa edistää hankkeissa, jotka ovat yhteiskunnan kannalta vähemmän riskialttiita.

MAINOS

Kommentoi

Net­ti­ää­nes­tyk­sen aika on tulossa. Monissa maissa se on käytössä ja toimii hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minäkin olin alkuun sen kannalla, vaan olen alkanut miettimään, josko tutut/sukulaiset voi sitä vanhuksilta väärin käyttää. epäluuloinen nyt olen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä taas olen ryhtynyt miettimään, että muut valtiot tai pelkästään vain hakkeriporukat voivat "äänestää" Suomeen haluamansa vaalituloksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:57
60 vuotta täyttävä Tommi Läntinen kaipaa musiikintekoon kapinaa – "Jos minulta kysytään, mitä teen, kerron olevani rockmuusikko"
22:19
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
21:10
Norsunluukauppa ajoi kuninkaan luopumaan kruunustaan Euroopassa – luubisnes rehottaa pahemmin kuin vuosikymmeniin
20:58
Oulussa kadunnimien muutoksia: Rantakadun ja Iinatintien eteläosille uudet nimet
20:48
Brittilehdet: Sprintteritähti Christian Colemania uhkaa kilpailukielto dopingrikkeestä
20:04
Kun sivistysvaltioissa laitetaan peput penkkiin tai lähdetään kadulle protestoimaan, suomalaiset jurisevat kiltisti kotona – hyväksymmekö liian helposti mitkä tahansa muutokset työelämässä? Tilaajille
19:04
Naisten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-urakan perjantaina Turkissa, kapteeni Laura Pihlajamäki: "Pelin tempo on nykyään haastavin juttu"
111
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
84
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
61
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
57
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
56
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun
49
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
33
Oulun poliisi: Vesilintujen metsästäjillä asiat pääosin kunnossa, mutta osalta löytyi yhä lyijyä sisältäviä patruunoita

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

persu Jussi Halla-aho epäilee poliisia, edessä siintää iso taistelu Arkadianmäellä

Ihan vaan sellaista kyselen, että tämäkö on persujen kärkihanke. Siis, ei talous, ilmasto, työllisyys, vaan se saako kan... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image