Pääkirjoitukset

Näytön paikka, kes­kus­jär­jes­töt – kansakunta odottaa nyt keinoja, joilla työllisyyttä vahvistetaan

KUVA: Vesa Joensuu
Pääkirjoitukset 1.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Antti Rinne veti ovelasta narusta kutsuessaan keskeiset työmarkkinajärjestöt pohtimaan työllistämiskeinoja. Keskusjärjestöt pääsevät näin itse vastaamaan huutoonsa.

Tulevan hallituksen työläimmin saavutettaviin tavoitteisiin kuuluu työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin. Tilastokeskuksen uusimpien lukujen mukaan nyt mennään 72,4:ssä.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus onnistui kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti omassa työllisyystavoitteessaan, 72 prosentissa. Sen omien toimien lisäksi vauhtia antoi suotuisa kansainvälinen talouskehitys.

Muutaman päivän sisällä aloittavalla Antti Rinteen (sd.) hallituksella kyse olisi siis noin 2,5 prosenttiyksikön punnerruksesta neljässä vuodessa, ei sen suuremmasta harppauksesta. Juuri nyt näyttää kuitenkin siltä, että tuohonkin tavoitteeseen pääsy on kaukana läpihuutojutusta.

Tilastokeskuksen vahvistettujen lukemien mukaan talouskasvu hidastuu. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvua oli vain 0,2 prosenttia verrattuna edelliseen ja 1,2 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan. Näillä numeroilla työllisyys ei nouse kohisten.

Jos työllisyys ei vahvistu, julkisen talouden pohja ei pitkän päälle kestä. Tämä on tiedossa myös Säätytalolla. 75 prosentin työllisyysasteeseen pääsyyn tarvittaisiin 60 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2023 mennessä.

Jos Sipilä halusi panna valtionyhtiöiden taseen töihin, Rinne aikoo panna töihin työmarkkinajärjestöt. Tuleva hallitus haluaa keskusjärjestöjen miettivän työllisyyskeinoja 30 000 työpaikan edestä.

Rinteen veto on ovela. Ensinnäkin hän lunastaa heti alkuun lupauksensa kuunnella isoissa päätöksissä työmarkkinajärjestöjä. Hän puhaltaa henkiin monen kaipaamaan kolmikantaisen valmistelun.

Toiseksi hän vetää jo nyt mattoa alta järjestöjen mahdolliselta kritiikiltä. On aina vaikeampaa moittia hallituksen toimia, jos on itse päässyt niihin vaikuttamaan.

Kolmanneksi järjestöiltä saatetaan parhaassa tapauksessa saada jopa toimivia ehdotuksia työllisyyden kohentamiseksi.

Keskusjärjestöille pääsy vaikuttamaan on nyt näytön paikka, mahdollisuus myös perustella omaa olemassaoloa. Keskusjärjestöjen rooli on ollut hakusessa sen jälkeen kun työehtosopimusten teko on siirtynyt liitoille.

Muikeita hymyjä lienee nähty etenkin Suomen Yrittäjissä, joka on vuosikymmenten ajan vaatinut pääsyä työmarkkinapöytiin. Nyt ovi aukeaa ainakin yhteen huoneeseen.

Yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on jo arvioinut, että tuleva hallitusohjelmakin on yrittäjien kannalta "pelättyä parempi".

Aivan samaa innostuksen puhkumista ei ole esimerkiksi kuultu SAK:sta. Puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi jo Ylellä, ettei järjestöjä pidä panna vastuuseen, jos työpaikkoja ei synny. Vielä tässä vaiheessa ei kuitenkaan pitäisi luovuttaa.

Mitään vallankumouksellisia uusia keinoja tuskin nähdään, mutta lupa on kuitenkin odottaa ainakin jotain käyttökelpoista. Jos tuloksena on vain mitäänsanomattomien kompromissikeinojen luettelo, järjestöt tulevat edistäneeksi omien yhteiskunnallisten rooliensa kutistumista.

MAINOS

Kommentoi

keskusjärjestöt antavat vain suojatyöpaikkija politrukeille, yrittäjät niitä työpaikkoja järjestävät, jos heidän esteettä annetaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilenpä että työmarkkinajärjestöiltä tulevat keinot poikkeavat niin paljon toisistaan että sieltä mitään olennaista uutta ihmekeinoa löytyy työllisyyden parantamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskeisillä työmarkkinajärjestöillä on jo vuosikymmeniä ollut esillä omasta mielestään tehokkaita työllistämistoimia. Ne poikkeavat kuitenkin toisistaan kuin yö ja päivä. Miksi näin?

No siksi, että niissä tapauksissa, joissa yksimielisyys on löytynyt, on ne pantu myös pikaisesti toimeen. Jäljelle ovat jääneet erimielisyydet.

Mikään ei tässä pohdinnassa tule muuttumaan, vaan tämä on pelkkää Antti Rinteen teatteriesitystä. Höttöistä tämäkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovan takana on työllisyyden todellinen parantuminen. Sipilän hallitus käytti jo lähes kaikki tialstojen siivous keinot ja tempputyöllistämisen mahdollisuudet hyväkseen. Todellisia oikeita työllisyyttä lisääviä työpaikkoja ei syntynyt juuri lainkaan. Nyt näyttää siltä että irtisanottavien määrä vain lisääntyy.
Työpaikkojen lisääminen kikkailun avulla ei enää onnistu, Sipilä ehti ne keinot jo käyttää. Nyt joutuu jo luomaan ihan oikeita ja todellisia työpaikkoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain tuotteiden myynti eli kysyntä lisää työn tarvetta,ja se tarvitsee ostovoimaa joka tulee palkkana,eli palkojen on noustava,ja jos valtio meinaa jotenkin muuten ratkaista niin,valtion on ostettava niitä tuotteita ja vaikka kipattava mereen,tai nostettava työnantajien palkollisten palkkoja,ja se taas johtaa siihen että työnantaja sälytää kaikki velvoiteet valtiolle,mikä taas aiheutaa valtionvelan tarvetta,ja osinkojen saajat vaatii verottomana osake annin.
olaan tekemisissä hullupirun kanssa jota kutsutaan markkinavoimaksi sille ei riitä pikku käsi se vie myös jalat.

on tuettava työntekijää ja sen oikeuksia palkankorotuksiin osinkot on kasvaneet vain koska palkoja ei haluta nostaa ,kilpailukyky oli vain huijaus onko ulosvietyjentuotteiden hinnat laskeneet ei muuten ole ei sitten jetiäkään.

ja tätä kilpailukyky palkkakuristinta käytetään nyt sitten tuhatvuotta,tämä on modernia työorjuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, pitäisi olla tuotteita jotka käyvät kaupaksi.

Työnantajille on joku ihmeen erikoiskohtelu (anteeksi vertaus mutta kohdellaan kuin vammaisia jotka eivät pysty huolehtimaan asioistaan) ja syytellään duunaria vaikka kansa on kyllä työnantajaa kohdellut liiankin hyvin ja avokätisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkin syyttää duunareita tai heidän liittojaan, kun se todellakin on heidän syynsä.

Vienti vetää, kun hinnat ovat kohdillaan ja se edellyttää kohtuullisia palkkoja. Yhden palkankorotus on toisen hinnankorotus. Ihan turha on syyttää yrittäjiä, kun eivä myy. Totta kai he myyvät niin paljon kuin pystyvät, mutta ei ulkomaille myydä sillä, että kerrotaan suomalaisen työläisen saavan oikeudenmukaista palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset voivat vihdoinkin nauttia esi-isien ponnistelujen seurauksista ja nauttia vapaa-ajasta. Ulkomailta tulee työntekijät, jotka myyvät vapaa-aikansa edullisesti Suomen vientiteollisuudelle sekä sisämarkkinoille. Näin yritykset voivat lisätä kannattavuuttaan ja siinä sivussa verotuottoaan, jolloin taas voidaan yhteiskunnan piikkiin tukea yhä isompaa vapaa-aikalaisten joukkoa. Se osa suomalaisista, jotka eivät keksi tekemistä omalla ajallaan, voi osa-aikaisesti toimia pomoina ulkomiselle halpatyövoimalle. Win-win-win.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikein. Yhdessä, eri osapuolia kuunnellen suuret päätökset tulee tehdä. Ja erityisesti kun nykyisin ei ole jaettavana kuin kurjuutta sekä leikkauksia mm. suhteessa saavutettuihin etuisuuksiin. Tämä koskee kaikkia yhteiskunnan sektoreita.
Eli nyt myös ammattijärjestöt saavat sanoa ehdotuksensa, vaihtoehtonsa kuinka työhön liittyviä asioita hoidetaan. On niin helppo aina vastustaa kaikkea sekä nousta barrikaadeille mutta kun joutuu ottamaan yhteiskuntavastuuta asioista niin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäs se ulkomaalainen työvoima kohentaa jo valmiiksi täällä olevien työttömien asemaa työmarkkinoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaalainen työvoima on vain yrittäjien yritys tiputtaa koko Suomen palkkatasoa, ei ne paranna työttömien ja työssä olevien asemaa. Nytkin monesti puhutan työvoimapulasta, vaikka oikeasti on pula vain työntekijöistä jotka tekee työtä 8e/h.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, firmoilla niin surkiat tuotteet että ei niitä kukaan osta niin koitetaan tehä vaan halvemmalla, surullista ja helppo nähdä että kurjuus on tuon tien viimeinen pysäkki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mitenkäs se ulkomaalainen työvoima kohentaa jo valmiiksi täällä olevien työttömien asemaa työmarkkinoilla?"

Vastaus tähän kysymykseen on yksinkertainen: Ilman osaavaa ulkomaista työvoimaa moni yritys joutuisi pistämään lapun luukulle. Siinä menisi kotimaisilta työntekijöiltä työpaikat. Sen sijaan ulkomaisia ammattiosaajia hyödyntävä yritys menestyy ja voi palkata lisää työntekijöitä myös kotimaasta.

m.o.t.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri järjestöistä työllistäminen on kiinni. Suomen Yrittäjät jää tietenkin sivuosaan eikä EK:kaan ole kuin näön vuoksi.

Työllisyys ei seuraa talouskasvusta vaan talouskasvu tulee työllisyydestä. Siksi kaikki paukut pitää panna työllisyyden nostamiseen.

Työllisyyden jarru ja kaasu on ay-liike. Vastentahtoinen työttömyys johtuu lähes kokonaan työmarkkinoiden joustamattomuudesta ja ylikorkeista palkoista. Jos vahvat ammattijärjestöt toimivat vastuullisesti, saadaan enemmänkin kuin 30 000 uutta työpaikkaa.

Tuo 30 000 on sitä paitsi mitätön, kun työttömiä on yli 300 000.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne on ennen poliitikaan tuloaan toiminut AY-liikkeessä eri tehtävissä ja tietää kuinka työmarkkinajärjestöt laitetaan tekemään osuutensa työllisyyden parantamiseksi. Sipilä pääministerinä laittoi taseet töihin ja maailman talouspoliittinennoususuhdanne hoiti ne asiat joita hallitus ei voinut tehdä. Nyt on taloussuhdanteiden laskuvaihe ja työmarkkinajärjestöt saavat näyttää osaamisensa, siellä se työllisyyden parantamisen osaaminen on kun vain tahtoa siihen löytyy.
Työnantajien toiminta on ollut kauan maan työllisyyden kannalta varsin tuhoisaa. Ilmoitukset irtisanomisista ja toiminnan siirtämisestä halpamaihin eivät kansan ostovoimaa paranna. Jostakin syystä suurpääoman omistama teollisuus haluaa hävittää suomesta ostovoimaisen keskiluokan. Näin maahan jää hyvin ansaitsevien joukko ja "rupulisakki", sillä viimeksimainitulla se raha käytetään elämän välttämättömiin tarpeisiin. Kulutusjuhlaa heillä ei ole. Onnistuuko seuraava hallitus kääntämään tämän työllisyys suunnan ja saamaan EK:n väen toimimaan vastuullisesti työllisyyden kohentamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image