Pääkirjoitukset

Nato-askel pitäisi ottaa

Pääkirjoitukset 20.12.2010 0:00
Pääkirjoitus

Presidentti Martti Ahtisaari ei ole pahemmin peitellyt myönteistä suhtautumistaan Suomen jäsenyyteen sotilasliitto Natossa. Viimeksi lauantaina Ahtisaari hämmästeli Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa sitä, ettei jäsenyys etene.

"Missään tapauksessa Nato ei ole uhka tänä päivänä Venäjälle. Joskus minua vaivaa myös se, ettemme jaksa ottaa askelta liittyäksemme Naton jäseneksi. Tämä on keskeinen rauhanturvaoperaatio joka tapauksessa tänä päivänä", hän sanoi ohjelmassa.

Ahtisaari oli myös huolissaan Suomen brändistä ja asemasta kansainvälisessä yhteisössä. Nato ja Venäjä ovat lähentyneet toisiaan, ja pysytellessään sinnikkäästi Naton ulkopuolella Suomi luetaan samaan ryhmään kuin Ukraina, Valko-Venäjä, Turkmenistan tai Tadzikistan. Albaniakin on jo ehättänyt liittymään. Onneksi ulkopuolella ovat vielä muun muassa Ruotsi ja Sveitsi. Muussa tapauksessa Suomi olisi peräti oudossa seurassa.

Suomen Nato-jäsenyyden suurin este on ulkopoliittisen eliitin kokema Venäjän pelko. Ahtisaari on aivan oikeassa viitatessaan siihen, ettei Suomessa uskota Venäjän muuttuvan ja muuttuneen. Maa nähdään liian suorana jatkumona Neuvostoliitosta, joka valtiollisena kokonaisuutena oli jotakin aivan muuta kuin nykyinen Venäjä.

Natoa vastustavissa piireissä katsotaan samoin Yhdysvaltoja liikaa historian näkökulmasta. Maailman suurimpana sotilasmahtina sen ja sotilasliiton välille vedetään yhtäläisyysmerkit. Samoin unohtuu, että ideologiset ristiriidat ovat kutistuneet murto-osaan varustelukilpailun kiihkeimmistä ajoista.

Lisäksi Venäjä on aktiivisesti hakenut kumppanuutta läntisen maailman kanssa jo vuosikaudet. Mikäli Venäjän WTO-jäsenyys lopulta toteutuu parin vuoden sisällä ja sen suhteet Natoon edelleen tiivistyvät, sotilasliiton ulkopuolella pysyttelevä Suomi viestittäisi juuttuneensa kylmän sodan juoksuhautoihin.

Niin ei saa käydä. Aivan samalla tavalla kuin talouden rakenteita joudutaan aikojen muuttuessa korjaamaan myös ulkopoliittisia rakenteita on aika ajoin tarkasteltava kriittisellä silmällä.

Nato-jäsenyyden esteenä on Suomessa pidetty myös sitä, ettei hankkeella ole kansalaisten tukea. Peruste on tietenkin hyvä. Silti sen takana ei voi kovin pitkään kyyristellä.

Otetaan esimerkiksi julkisen talouden säästökuuri, joka alkaa vaalien jälkeen. Aivan varmasti etuuksia leikataan, veroja korotetaan, maksuja lisätään. Mikäli kansalta kysyttäisiin, hyväksyykö se kipeät leikkaukset, jotka vievät euroja kulutuksesta, hyvin suuri osa vastanneista tyrmäisi pelkät aikeetkin tulikivenkatkuisin saatesanoin. Kuitenkin uusi eduskunta ja hallitus joutuvat tekemään rajuja säästöpäätöksiä.

Natossa on kyse samasta. Johtajiksi valittujen pitää hoksata maailman muutos - ja reagoida siihen. Kun jäsenyyden todelliset ja kuvitellut esteet ovat tyystin poistuneet, Suomen tulisi Nato-askel ottaa. Kansa huomaisi pian, että eihän tässä kuinkaan käynyt.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:34
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
6:22
Rakennus tuhoutui täysin palossa Kemijärven Lakkisaarella – ei henkilövahinkoja
6:00
Kesän vietto siirtolapuutarhassa on ilmastoteko – mistä löytyisi uusia paikkoja vuokrausperiaatteella toimiville palstoille? Lukijalta
6:00
Poliisi saa ison joukon apureita, kun rahanpesun valvonta kiristyy – oululaisyritys kehittää tietopalvelua rahanpesuriskien torjuntaan Tilaajille
19.5.
Kärppäbarometri: Kiiminkiläislähtöinen Niko Mikkola avasi maalitilinsä leijonapaidassa
19.5.
Jere Sallinen laukoo komeasti lusikkapuolelta yläkulmaan
19.5.
Niko Mikkola täräyttää ensimmäisen maalinsa Leijonissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Niiden romujen kanssa pois liikenteestä. Ja jaloista. :-) Lue lisää...
Pysykää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image