Pääkirjoitukset

Näpräämisen aika on ohi

Pääkirjoitukset 24.10.2014 0:00
Pääkirjoitus

Suomen taloussyöksy hipoo jo aiempia 1990-luvun alkuvuosien ennätyksiä. Lähes kuusi vuotta kestäneelle kurimukselle ei näy loppua.

Irtisanomiset ja lomautukset ovat lisääntyneet Suomessa nopeasti. Työttömyyden kasvu on hyydyttänyt kotimaista kysyntää. Esimerkiksi kaupanala on suurissa vaikeuksissa.

Äskeinen Standard & Poor’sin tekemä luottoluokituksen lasku ei ole kohtalokas, mutta se muistuttaa, ettei Suomessa ole kyetty rakenneuudistuksiin eikä pitkäaikaiseen palkkapolitiikkaan. Myös työttömyys pahenee.

Työttömyysaste oli syyskuussa 8,2 prosenttia Tilastokeskuksen mukaan. Työttömänä on lähes 220 000 suomalaista. Työ- ja elinkeinoministeriön erilaisen tilastoinnin mukaan työttömiä on huomattavasti enemmän, 315 000.

Talouden pohja ei ole kestävä. Hyvät neuvot ja rohkeat otteet ovat tarpeen.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta kuunteli tiistaina talousviisaiden näkemyksiä siitä, miten Suomi nousisi kuopasta. Asiantuntijoiden lääke oli perin tuttua ja moneen kertaan kuultua: elvytys, monivuotinen palkkaratkaisu, verotuksen laskeminen, kotimaiset rakennushankkeet. Kovin oli vähän uutta professoreiden, eläke- ja elinkeinojohtajien ja tutkijoiden puheissa.

Nopeammaksi selviytymiskeinoksi on julkisuudessa tarjottu muun muassa palkka-alea eli sisäistä devalvaatiota. Ekonomistipiireissä suosittu ratkaisu ei ole kestävä, vaikka siihen kytkettäisiin tuloveron lasku.

Palkkojen leikkaaminen murjoisi kotimaisen kysynnän entistä ahtaampaan rakoon. Vienti kenties kohenisi, mutta kotimarkkinat pysähtyisivät. Seurauksena olisi työttömyyden kasvu entisestään.

Suomen ongelmat ovat suuret mutta täysin ratkaistavissa. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi vuosi sitten raportin, jossa tavoitteeksi asetettiin 200 000 uuden työpaikan luominen yrityksiin vuoteen 2020 mennessä. Maa tarvitsee politiikkaa, joka lisää työpaikkoja ja kannustaa työntekoon. Vain niillä keinoin on mahdollista lisätä talouskasvua ja täyttää kestävyysvaje.

Työpaikkoja on mahdollista luoda yritysten investointiedellytyksiä parantamalla ja elvytyksellä. Kokonaan toinen kysymys on, mistä Suomi saa tarvittavan työvoiman. Eläkeiän nosto on yksi keino, mutta ei riittävä.

Suomessa on jäänyt miltei huomiotta kauhukuva, jossa maassa voi vallita yhtäaikaa sekä suurtyöttömyys että työvoimapula.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen laskelmien mukaan 8 prosentin työttömyysasteesta vähennetty rakenteellinen työttömyys paljastaa, että Suomessa on vain 50 000 sellaista työtöntä, jotka voi kouluttaa uusille toimialoille.

Määrä ei riitä kasvun käynnistämiseen, sillä elinkeinoelämä tarvitsee työvoiman tarjontaa. Yritykset eivät välttämättä uskalla investoida maahan, jossa työmarkkinoilla ei ole saatavilla tarpeeksi koulutettua väkeä.

Haluttiinpa tai ei, Suomi ei nouse lamasta ilman työperäistä maahanmuuttoa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kirjoitus vaikuttaa jonkin suojatyöpaikassa istuvan tekeleeltä. Mihin jäi 200 000 joutilasta virkamiestä? Eikö niistä yhdestäkään ole oikeisiin töihin tai koulutuksen kautta työelämään, kun ne vapautetaan työmarkkinoille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän SDP:n Juhana Vartiaisen laskelmiin en luota yhtään. Joten sen pohjalta tehdyt ulkomaalaisen työvoiman tarpeellisuus ennusteet ovat täyttä hölynpölyä johon uskovat vain ne kaikkein hölmöimmät tahot. Juuri ne tahot jotka ovat pitäneet vuosia aina Suomen kulloistakin poliittista linjaa niin hyvänä. Ja mihin on tällä heidän erinomaisena pitämällä linjalla on jouduttu? Teollisuudesta on viimeisen 10 vuoden aikana hävinnyt 100 000 teollista työpaikkaa. Valtionvelka on kohta 100 miljardia euroa. Mitenkään ei ulkomaalaisten työntekijöiden tänne tuominen ei tätä ongelmaa ratkaise. Kyllä se ongelman ratkaisu on löytää näille suomalaisille työttömille töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomessa on vain 50 000 sellaista työtöntä, jotka voi kouluttaa uusille toimialoille". Kunpa aluksi koulutettaisiin edes heidät.
Suhtaudun skeptisesti Vartiaisen arvioon. Olen työtö ja ollut pitkään. Minun kykyjäni tai aivokapasiteettiani ei ole koskaan arvioitu. Samoin taitaa olla laita suurimmalla osalla työttömiä. Ehkä joku politrukin ruksi on tullut papereihin ilman perusteluja kategorisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko nyt jo aika siirtyä sellaiseen maahanmuuttopolitiikkaan, mikä oli käytössä 150 vuotta sitten? Tervetuloa Suomeen. Voitte tulla töihin ja alkaa pitämään huolta itsestänne ja perheistänne. Jos alkaa tulla liiaksi nälkä ja vilu, niin maasta pääsee poiskin. Eikö niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On olemassa viisaita, ja sitten ovat nämä Suomen talousviisaat. Työvoiman tarjonnan lisääminen maahanmuuton kautta aikana, jolloin maassa on vailla kunnollista palkkatyötä yli 400 000 henkilöä, kuulostaa pähkähullulta, ja sitä se onkin - kuin suoraan Pahkasiasta. Hölmölässä on Hölmölän talousviisaatkin. Jos halutaan nopea ja radikaali tervehdyttäminen, niin siirtyminenen omaan kelluvaan valuuttaan on aloitettava välittömästi. Myös asumisen ja sitä kautta työn kustannuksia on pikaisesta saatava alemmas - pääkaupunkiseutu hyvänä esimerkkinä asumisen kalleudesta. Sama virsi maahanmuuton lisäämisestä talousongelmien ratkaisuksi on täyttä hölynpölyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki, jotka paasaavat työperäisen maahanmuuton tarpeellisuudesta ja sivuuttavat jo olemassa olevat työttömät, eivät koskaan avaa tarkemmin, mitä he hakevat. Yritän arvata. Maahanmuuttajien avulla halutaan luoda halpatyömarkkinat, joilloin työllistäminen on yritykselle edullisempaa. Ei kai tuota muuten voi selittää.

Vartiaisen mukaan vain 50 000 työtöntä voidaan kouluttaa uudelleen. Entäs loput? Toivottomia tapauksia, vai? Kahdet työmarkkinat eivät ole realismia, joten eikö olisi järkevämpää panostaa työttömien uudelleen kouluttamiseen ja työllistämiseen, ja katsoa sen jälkeen, onko potentiaalista työvoimaa syytä scoutata ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämänkin kirjoituksen piiloviesti on, että 40+ ovat kelpaamattomia työelämään.
Eli heitä ei kannata kouluttaa, koska kukaan ei heitä palkkaa, vaan parempi on tuoda maahan vastavalmistuneita nuoria kansainvälisesti kokeneita akateemisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ollut ratkaistavissa, kuuden puolueen hallitus oli rampa jo ennen kuin alkoi hommiin.
Ja nyt, niin kauan kun hallituksessa tavoite on vain näyttää hyvältä ensi kevään vaaleja varten, ei hallitus tule saamaan mitään järkevää aikaan.
EU voisi helpottaa ongelmaa määräämällä Tobinin veron johdannaisille, mutta suurpankeilla on enemmän valtaa kuin päättäjillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

44
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
40
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
14
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Tulikorit ja -padat yleistyvät kotipihoilla, mutta mistä puut? Polttopuiden hinnoissa ja laadussa on isoja eroja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
9
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image