Pääkirjoitukset

Naisten urapolun katkeaminen on osaamisen haaskausta – tutkimuksen mukaan ura tyssää asenteisiin

Pääkirjoitukset 10.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan tytöt ja nuoret naiset haluavat johtajiksi, mutta ura tyssää asenteisiin. Tytöt niin Suomessa kuin ympäri maailmaa ajattelevat johtajan roolin aiheuttavan naiselle syrjintää ja häirintää.

Vaikka Suomessa on syytä iloita hallituksen naisenemmistöstä ja eduskunnan 92 naiskansanedustajasta sekä useista näkyvistä naispuolisista johtajista, syvälle juurtuneet kuvitelmat rajoittavat edelleen naisten mahdollisuuksia nousta päättäviin asemiin.

Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin julkaisemasta maailmanlaajuisesta tutkimuksesta ilmenee, että valtaosa tytöistä haluaisi tulevaisuudessa johtoasemaan, mutta urapolku usein keskeytyy.

Esteenä ovat joko omat tai muiden rajoittavat käsitykset siitä, mikä tytöille ja nuorille naisille on mahdollista ja sopivaa.

Periaatteessa prosenttiluvut ovat kunnossa Planin viime viikolla julkaistussa Taking the Lead -nimisessä tutkimuksessa.

Tutkimukseen on haastateltu lähes kymmentätuhatta 15–24-vuotiasta tyttöä ja nuorta naista 19 maasta. Joukossa on yli 500 suomalaista.

Vastaajista 76 prosenttia kertoi haluavansa johtajaksi työelämässä, yhteiskunnassa, yhteisössä tai perheessä. Heistä 62 prosenttia kertoi luottavansa omiin kykyihinsä johtajana.

Haastateltujen oma itseluottamus on korkealla tasolla, mutta ympärillä oleva yhteiskunta muuttaa tilannetta. 94 prosenttia uskoo, että naisjohtajat kohtaavat epäoikeudenmukaisempaa kohtelua verrattuna miesjohtajiin. 60 prosenttia vastaajista arvioi, että naisjohtajien täytyy työskennellä ankarammin kuin miesjohtajien.

Masentava on myös tulos, että yli yhdeksän kymmenestä uskoo naisjohtajien joutuvan kohtaamaan seksuaalista lähentelyä. Tulokset ovat Planin mukaan samansuuntaisia maanosasta, kulttuurista ja taloudesta riippumatta.

Tutkimuksen perusteella on paikallaan kysyä, miksi johtajuuden huonot puolet näyttäytyvät näin suurina? Tyttöjen johtamishalukkuuden nujertuminen varhaisessa on huolestuttavaa henkisen pääoman ja osaamisen haaskaamista.

Vakavaa ihmetystä herättää, minkä vuoksi tytöt niin Suomessa kuin ympäri maailmaa ajattelevat johtajan roolin aiheuttavan naiselle syrjintää ja häirintää.

Todennäköisesti tytöt kokevat kaavamaisiin käsityksiin liittyvää alistamista, joka on pesiytynyt myös rakenteisiin. Johtaminen nähdään miehisten alfaurosten temmellyksenä.

On selvää, että työelämän arkisissa pelisäännöissä on luultua enemmän korjattavaa myös Suomessa.

Tutkimuksen Suomen-osuus osoittaa, että myös meillä, tasa-arvon eräässä kärkimaassa, on paljon työtä tehtävänä tyttöjen innostamisessa tarttumaan johtajuuteen.

Suomalaistyttöjen johtajuusinto on kansainvälistä keskiarvoa alhaisempaa. Vain 65 prosenttia vastanneista haluaa johtajaksi jollakin työelämän osa-alueella. Politiikan johtotehtäviin tahtoo viisi prosenttia.

Näillä tuloksilla ei kannata odottaa pätevien naisten ryntäystä johtopaikoille. Epäkohtiin pitää puuttua mitä pikimmin. Muuten seuraavatkin tyttösukupolvet kadottavat halunsa pyrkiä johtajiksi pystymättä kehittämään yhteiskuntaa.

MAINOS

Kommentoi

Sivusta seuranneena, on tullut mieleen, että pitäisikö naisvaltaisien työyhteisöjen johtamisilmapiirejä ja niiden työilmapiirejä myös kehittää.

Tulee myös mieleen, että ketkä näiden tyttöjen, jotka eivät uskalla pyrkiä johtaviin asemiin aikuisena, on vastannut ? Isätkö ? Kuka on kotona näyttänyt tytöille niitä roolimalleja ? Isätkö ?

Vielä tulee mieleen, että kun globaalisti tehdään tutkimus ja että kun Suomi on kuitenkin poikkeus yleisestä mallista, niin sitten meillä pitää taas etunojassa lähteä muuttamaan omia käytäntöjämme ja kulttuuriamme siksi että muualla asiat eivät ole ehkä kohdallaan. Toki tässä lienee myös Suomessakin tekemistä varsinkin niiden perheiden ja sukujen osalta, jotka tulevat muualta hyvinkin erilaisista kulttuuriympäristöistä. Näissä kulttuureissa matriarkaalisuus ja patriarkaalisuus poikkeavat usein merkittävästi suomalaisesta ja pohjoismaisesta kulttuurista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen kokee, että juuri häntä sorretaan hänen itsensä tai hänen viiteryhmänsä vuoksi ja hän joutuu tekemään menestyäkseen enemmän töitä kuin toiset, jotka saavat menestystä itsestään tai sattumalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites tuo poikien koulutuksen tyssääminen nykyään jo toiselle asteelle? Valtaosa akateemiseen koulutukseen hakeutuvista on tyttöjä. Tämäkö ei sitten ole haaskausta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oot ihan oikeassa, ei tähän töttöjen ongelmaan kannata pureutua lainkaan. Ei ainakaan ennen kuin kaikki poikien ongelmat on ratkaistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image