Pääkirjoitukset

Muuri murtui, muutos jatkuu – au­to­ri­taa­ris­ten vuo­si­kym­men­ten perinne tuntuu yhä entisissä so­sia­lis­ti­mais­sa

Pääkirjoitukset 9.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Berliinin muurin murtuminen avasi rautasaappaiden alta vapautuneille maille ovet parempaan tulevaisuuteen

Harppaukset ovat olleet näyttäviä etenkin taloudessa. Politiikassa monessa maassa koetaan outoa vetoa vanhaan.

KUVA: Lehtikuva

Marraskuun 9. päivänä 1989 tapahtunut Berliinin muurin murtuminen jää historiaan Euroopan suurena murrospisteenä. Tapahtumasta voi puhua myös todellisena sukupolvikokemuksena, jonka Euroopassa muistavat lähes kaikki nelikymppiset ja sitä vanhemmat ihmiset.

Nilkuttavan järjestelmän lopulle sopi hyvin, että rajapisteiden avaaminen tapahtui lopulta puolivahingossa. Sitä seurannut spontaani ihmisvirta länteen päästi lopullisesti ilmat DDR:näkin tunnetun valtion tulevaisuudelta.

Tapahtuma vaikutti ratkaisevasti myös Euroopan muiden kommunistivaltioiden kaatumiseen.

Edelleenkin syksyn 1989 suuria ihmeitä on se, kuinka vähän ihmishenkiä valtavassa tapahtumien vyöryssä menetettiin. Verta vuodatettiin lähinnä vain Romaniassa saman vuoden joulupäivinä.

Kolmeseuraavaa vuosikymmentä ovat tuoneet entisen sosialistisen leirin maihin odotettuja ja odottamattomia ilmiöitä. Taloudellisesti on nähty menestystarinoita esimerkiksi Puolassa ja Tshekissä mutta myös eriarvoisuuden kasvua. Vaikkapa Romaniassa ja Bulgariassa asuu edelleen myös paljon rutiköyhiä ihmisiä.

Merkittävimpiin muutoksiin kuulunut matkustusvapaus on ajat sitten muuttunut arkiseksi. EU-jäsenyys toi uusien jäsenmaiden kansalaisille myös oikeuden työntekoon ja opiskeluun muualla EU:ssa. Sitä oikeutta ovat käyttäneet miljoonat.

On myös asioita, joissa otettiin ensin harppauksia eteen päin mutta sitten askelia taakse. Jo sosialismin vuosilta periytynyt korruptio elää vahvana useassakin maassa.

Pohjanoteeraus lienee Romaniassa pari vuotta sitten nähty yritys muuttaa rikoslakia niin, että virka-aseman väärinkäytöstä olisi tullut rangaistavaa vasta kun siitä saatu hyöty ylittää 200 000 euroa. Kansan lähtö kadulle esti hankkeen toteuttamisen.

Korruptiota tutkivan Transparency International -järjestön tuoreimmassa listauksessa Romaniaakin pahempana korruptio jyllää kuitenkin Unkarissa ja etenkin Bulgariassa. Huomionarvoista on, että kahdesta viimeksi mainitusta puuttuvat merkittävät riippumattomat viestimet – siis vallanpitäjien vahdit.

Ehkä yllättävintä on ollut usean maan kääntyminen tunkkaiseen kansallismielisyyteen ja autoritaarisen hallinnon suuntaan. Osaksi näin on tapahtunut äänestäjien tuella. Esimerkiksi Unkarissa nykyjohto ja sen lähipiiri on kuitenkin ottanut viestimet ja jo osan talouselämääkin siinä määrin otteeseensa, että suunnan kääntö demokraattisin keinoin voi jo olla mahdotonta.

Nationalismia ja väitettyä oman kansan puolustamista ulkopuolisia uhkia vastaan käytetään taitavasti johdon omien valtapyyteiden tukemiseksi. Yhden puolueen perinne pyritään elvyttämään uudessa kuosissa.

Katse kohdistuu nyt erityisesti nuoreen sukupolveen. Jättääkö se ahtaalta tuntuvan kotimaansa, mitä on jo laajasti nähty, vai pyrkiikö se muuttamaan maan kehitystä sisältä päin henkisesti avarammaksi ja demokraattisemmaksi?

MAINOS

Kommentoi

Kohtahan sitä taas Suomessakin vietetään tunkkaista itsenäisyyden muistopäivää 6. 12.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansallismielisyydestäkö on tullut tunkkainen mörkö?
Ei kelvannut suomalaisille itsenäisyys, nyt on rakennettu uusi Neuvostoliiton kaltainen autoritäärinen hallintokoneisto joka määrää suomalaisten elämää lähes kaikessa. Oma vaikutusvalta on annettu pois ja jopa maksetaan siitä että saadaan olla Eurostoliiton nöyriä alamaisia. Eu on Neuvostoliiton uusi versio joka muuttuu yhä tiiviimmin esikuvansa kaltaiseksi, kansallisvaltiot häviävät olemasta kokonaan lähitulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Suomessa katsoo näitä nykyisiä "kansallismielisiä", niin käyttämäsi termi tunkkainen mörkö todellakin tulee mieleen.

Suomalaiset "kansallismieliset" ovat EU-parlamentissa liittyneet venäjämieliseen ryhmään, joten herää kysymys, mistä kansasta tässä lopulta onkaan kyse.

Euroopassa valtaan päässeet kansallismieliset ovat rakentaneet maihinsa autoritäärisen hallintokoneiston, jonka avulla he toivovat saavansa pysyvän vallan itselleen. Se taitaa kuitenkin olla turha toivo, sillä autoritääriset hallinnot ovat yleensä olleet lyhytikäisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se on Eu:n autoritäärinen hallintokin joka hyvin todennäköisesti hajoaa jossain vaiheessa kuten edeltäjänsä Neuvostiliittokin teki. Britit ovat jo lähtemässä ja muutaman vuoden kuluttua seuraa muita maita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosikymmenien saatossa on ollut erittäin mielenkiintoista seurata median kirjoittelua DDR:stä. Nyt viime aikoina jälkiviisaus heilimöi: mm. Yrjö Rautio ei HS:n kolumnissaan löytänyt maasta muuta hyvää kuin sähkögrillin, kertoili kuinka häntä 1989 ( toimi Kansan Uutisten päätoimittajana) arvosteltiin siitä, että DDR:n 40-vuotisjuhlakuvien asemasta julkaisi kuvia mielenosoittajista. Niin varmaan oli, sitä en kiellä. Mutta mitä suomalainen
media ja "älymystö" kirjoitteli sitä ennen, siis aikana, jolloin maan konkurssitila ei ollut vielä paljastunut, esimerkiksi vuosina 1968 - 1988, onkin jo toinen juttu, niitä kirjoitteluja sopisi muistella nyt.
Nyt "vainajasta" puhutaan pelkkää pahaa, jopa nuo takinkääntäjäkommunistitkin. Toki jotain hyvääkin oli, täytyi olla: turvattu työpaikka, maan sisäinen turvallisuus, turvattu asuminen - ei tosin kovin laadukas, turvattu terveydenhoito, koulutus, lasten asema jne.. Kyllä hyvääkin löytyy, tosin epäonnistumista, vahdintaa ja rajoituksia oli enemmän. Maa kaatui mahdottomuuteensa. Mutta - Sähkögrillin lisäksi oli muutakin positiivista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomessa arvosteltiin niin Neuvostoliittoa kuin Itä-Saksaa. Sen ymmärtäminen vaati lukutaitoa. Sitä ei taatusti löydy alle nelikymppisiltä, joten turha tulkita vanhoja lehtileikkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet alle nelikymppiset eivät myöskään ymmärrä että Hiili-Reetan ympärille rakennettu kohu on vastaavanlainen ilmiö. Saa nähdä mitä siitäkin seuraa, tuskin kuitenkaan mitään ympäristön kannalta merkitsevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimmalle osalle ex-sosialistimaiden ihmisistä olisi kuitenkin tärkeintä ollut kohtuullisen toimeentulon tuova työpaikka kotimaassa ja mielellään jopa kotiseudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksojen yhdistyminen on ollut kallista puuhaa, mutta onneksi yhdistymisen rahoittajia on löytynyt. Yksi parhaimmista rahan lähteistä on pikkuinen isänmaamme Suomi. Suomen valtion määräysvallassa ollut Sonera osti Saksasta umts-toimiluvan vuonna 2000 4.3 miljardilla eurolla. Ostos oli täyttä "ilmaa" eli aivan hyödytön sijoitus. Viisaita nämä saksalaiset ja suomalaiset päättäjät harvinaisen tyhmiä, hattua pitää nostaa molemmille. Saksa porskuttaa ja Suomi vikisee nykyisinkin: Fortum ostaa ja vissiin jo ostanutkin Uniperin saastuttavat ja vanhat hiilivoimalat sekä Suomi käy alijäämäistä kauppaa Saksan kanssa. Muuri kaatui ja Saksa yhdistyi ja rikastuu. Suomi Saksaa rahoittaa, hah, hah.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkelissa unohtui mainita, että sama meno jatkuu Suomessa edelleen. Ihmisten vapautta rajoittava muuri, tuo näkymätön ruosteinen piikkilanka-aita jäi aukaisematta.

Mikäli meillä ei olisi ruotsinkieltä äidinkielenään puhuvaa vähemmistöä, tilanne olisi suomessa vielä huomattavasti pahempi.

Ylen kanavilla sen huomaa helpoimmin, eikä MTV ole Pekkaa pahempi saati sitten parempi.

Kaleva on itseasiassa aika hyvä, ainakin Helsinskin Sanomiin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten kommunistien mallimaa oli DDR. Nyt perussuomalaisten mallimaa on Unkari, ja unelmana rajamuuri Suomen ympäri ulkomaailmaa vastaan.

Sattumaako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä rajamuuri? Kerro kuka on muuria ehdottanut? Käsittääkseni se että rajoilla joutuisi todistamaan henkilöllisyytensä ei ole sama asia kuin muuri? Korjaa toki!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo,kyllä oli jännät paikat .
Sosialistisen järjestelmän konkurssipesää siivotaan edelleen.
Kovan hinnan ovat Itä-Euroopan ihmiset joutuneet maksamaan.
Onneksi tässä kävi hyvin.Ainut huonopuoli ,että vallanvaihto Suomessa jäi toteutumatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessahan tapahtuu vallanvaihto neljän vuoden välein. Kansa valitsee uudet päättäjät. Tätä kutsutaan demokratiaksi. Suomi on maailman vähiten korruptunein valtio eli demokratia vielä toimiikin. MOT

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et nyt huomannut punaista lankaa. Vallanvaihto ei ole suomessa tapahtunut. Puoluejärjestelmämme on rakennettu noina samoina vuosikymmeninä siten, että se ottaa ilman pois oikealta demokratialta ja näin se on osittain edelleen. Nyt vain ei kukaan suoraan sano, mikä puolue saa olla vallassa. Rahalla tukeminen ja toivotun porukan näkyvyyden auttaminen ja perättömien valheiden keksiminen ovat niitä nykypäivän vaikutuskeinoja.
Vaaleissa valitaan mikä puolue saa vuorollaan keksiä mitä tehdään neljä vuotta. Ei sillä ole mitään väliä millä teeseillä nämä kyseiset puolueet tulevat valituiksi. Äänestäjällä ei ole mitään väliä ja puolueet johtavat Suomea riippumatta kuinka sinä äänestät. Toisilla puolueilla vähän enemmän ja toisilla vähemmän. Tämähetkinen pääministeri on varsin hyvä esimerkki. MOT

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoiitanee, että puolueilla, eduskunnalla ja vaaleilla ei ole oikeastaan väliä, koska todellista valtaa käyttävät
1) ay-liike, ja
2) suuryhtiöt
tässä järjestyksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jouhevasti kävi entisen PM puolueen meno uuteenkin hallitukseen. Se on aivan sama, vaikka hallitus vaihtuu 4v välein, itse politiikka ei muutu. Jotain pientä viilailua on, ei mitään suurta. Näkihän sen kepusta, ettei sille ollut vaikeaa mennä vasemmiston pöytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
Verkossa tyhmätkin mielipiteet säilyvät hamaan ikuisuuteen - syytä pyytää operaattoria poistamaan, jos pelkää syytettä, sanoo oikeuskansleri

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image