Pääkirjoitukset

Mus­li­mi­po­lii­ti­kot yllättivät puolueet

Pääkirjoitukset 25.4.2013 0:00
Pääkirjoitus

Puolueet ovat neuvottomia, miten suhtautua maahanmuuttajajäseniinsä, jotka toimivat vastoin puolueiden hyväksymiä ohjelmia ja asettavat kyseenalaiseksi läntisiä demokraattisia arvoja.

Ruotsissa sosiaalidemokraattien puoluehallitukseen nostettu Omar Mustafa joutui äskettäin jättämään tehtävänsä. Islamilaista liittoa johtavan miehen järjestämissä tilaisuuksissa oli esitetty juutalaisvastaisia puheenvuoroja. Järjestön säännöissä ei liioin tunnusteta naisten ja miesten tasa-arvoa.

Omar piti erottamistaan pelottavana viestinä. Vielä pelottavampaa on, jos hänen edustamansa arvot nousisivat valtavirtaan.

Oulussa SDP:n varavaltuutettuna toimii imaami Abdul Mannan. Hän kertoi Ylen haastattelussa, ettei islam hyväksy homoseksuaalisuutta ja että naisten ja miesten velvollisuuksissa on eroa.

Islamilaiset painotukset tulevat puolueille epäilemättä yllätyksenä, sillä lähtökohta toimintaan osallistumiselle on luonnollisesti yhteisten arvojen jakaminen ja puolueen periaateohjelmien hyväksyminen.

Puolueet ovat halunneet välittää itsestään modernia ja liberaalia kuvaa haalimalla maahanmuuttajia ehdokaslistoille. Aatteiden lähempi tarkastelu on siinä rytäkässä jäänyt vähemmälle. Tässä suhteessa maassa maan tavalla on hyvä tapa.

Sen sijaan on kannatettavaa, että maahanmuuttajat osallistuvat politiikkaan, sillä siten he kiinnittyvät yhteiskuntaan, kun he saavat myös vastuuta.

Demokratiassa on kestettävä se, että asioista ollaan eri mieltä. Ihmisarvoon ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset ovat kuitenkin universaaleja, syvälle pohjoismaiseen kulttuuriin juurtuneita arvoja, joita ei pidä polkea, oli päättäjän tausta mikä tahansa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Erotettu muslimi on Tukholman vaikutusvaltaisimpia muslimeja ja hänelle oli tarkoitus antaa paikka valtiopäivillä. Ruotsissahan on listavaalit ja puolueet päättävat ketkä pääsevät valtiopäiville.

Ruotsin sosiaalidemokraatit todennäköisesti erottavat erottajan Veronica Palmin. Jos Palmia ei eroteta, siirtyvät muslimit äänestämään muita puolueita tai he kenties perustavat oman puolueen. Tähän asti suurin osa muslimeista on äänestänyt sosiaalidemokraatteja.

Ruotsissa on jo lähes miljoona muslimia ja heidän lukumääränsä ja osuutensa väestöstä kasvaa koko ajan. Ruotsalainen tasa-arvokäsitys tulee joustamaan väestön arvojen muuttuessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tannoin eräs poliitikkomme puhui siitä että maahanmuttajia pitäisi pyrkiä valitsemaan sellaisista kulttuureista jotka voivat sopeutua suomalaiseen kulttuurii. Ajatusta pidettiin pöyristyttävänä ja rasistisena, oltiin niin liberaaleja ja sivistyneitä. Totuus lienee että jossain vaiheessa kupla puhkeaa ja totuus asiassa paljastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika käsittämätöntä, että demarit pitävät listoillaan tällaisia rasisteja.aivan posketonta, jos ei media tähän suuremmin tartu
Olisi kiinnostavaa tietää puolueen johdon kannat esim kyseisen imaamin avoimeen rasistisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten pääkirjoituksessa todettiin:maassa maan tavalla on hyvä tapa.Se on näin ja vielä ainoa oikea tapa ja jos ei kelpaa,niin rajathan ovat auki myös poispäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoituksen naiivius on murheellista luettavaa. Ihmisarvoon ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset eivät todellakaan ole universaaleja. Ihmisarvoon ja tasa-arvoon liittyvät näkemyserot ovat hyvin suuria ja nykyinen pohjoismainen malli edustaa näiden saralla lähinnä pientä ääripäätä.

Pohjoismaisia sosiaalidemokraatteja on varmaankin jokunen satatuhatta. Muslimeja on miljardi tai pari. Kumman porukan luulette joutuvan taipumaan, kun maahanmuuttajien määrä kasvaa huomattavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
8:40
Britannian uusi pääministeri selviää tänään – tulos kerrotaan alkuiltapäivästä Suomen aikaa
8:35
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
7:49
Elokuvallisia albumeita ja mystinen M - Oulun Musiikkivideofestivaalien koko ohjelmisto on julkaistu
7:19
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
64
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
27
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
13
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
12
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
12
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
7
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image