Pääkirjoitukset

Murha on aina kunniaton

Pääkirjoitukset 29.7.2010 0:00
Unknown
Niin sanotun kunniaväkivallan ilmaantuminen Suomeen ei ole yllätys. Ilmiön vahvistumista on voinut odottaa sitä mukaa kuin erilaisista kulttuuritaustoista saapuneiden ihmisten määrä on meillä kasvanut. Silti monikulttuurisen järjestön, Monika-naisten, keskiviikkona esittämä väite Suomessa tehdyistä kunniamurhista säpsäytti.

Virallinen totuus on tähän asti ollut, ettei kunniamurhia ole tehty Suomessa. Poliisin tietojen mukaan niitä ei edelleenkään olisi tapahtunut. Voi kuitenkin olettaa, että Monika-naisten tieto pitää kutinsa. Järjestön edustajilla on suorat kontaktit maahanmuuttajaryhmiin ja myös kotien suljettujen ovien taakse.

Järjestön tietojen uskottavuutta lisää sekin, että se pystyi antamaan tapauksista tarkempiakin tietoja: Tapahtuneet kunniamurhat ovat sattuneet pääkaupunkiseudulla, maahanmuuttajataustaiset uhrit ovat olleet täysi-ikäisiä, ja tekijänä on ollut surmatun naisen lähisukulainen tai entinen puoliso. Näiden tapausten lisäksi järjestö pitää mahdollisena, että muutama vuosi sitten sattunut alaikäisen tytön itsemurha oli todellisuudessa kunniamurha.

Nyt tietoon tulleet tapaukset voi suhteuttaa muuhun suomalaiseen väkivaltaan. Tammi-kesäkuun aikana meillä tilastoitiin 56 tappoa, surmaa tai murhaa.

Voitaisiin todeta, ettei muutama kunniamurha ei noita tilastoja suuremmin heilauta. Yhtä lailla voi sanoa, ettei surullisen suomalaisperinteen päälle enää tarvita uutta väkivallan lajia.

Ikävä totuus tosin on, että tuo väkivallan muoto on jo saapunut Suomeen. Helsinkiläisen maahanmuuttajanaisten tukikeskuksen tietoon väkivaltatapauksia on tullut vuosittain puolensataa. Varmaa kuitenkin on, ettei moni väkivallanteko tule koskaan viranomaisten tietoon. Oulussakin maahanmuuttajien kanssa työskentelevät tietävät tapauksia, joissa ovat heiluneet nyrkit ja kepit.

Yhden määritelmän mukaan kunniaväkivalta on fyysistä tai psyykkistä painostusta tilanteessa, jossa henkilöä epäillään loukanneen yhteisön siveysperiaatteita. Kunniaväkivallalla pyritään turvaamaan suvun tai perheen arvovalta. Väkivalta kohdistuu useimmiten naisiin, joiden parisuhteiden katsotaan uhkaavan yhteisön kunniaa.

Yhtä hyvin tekoja voidaan kutsua häpeäväkivallaksi, mutta ei siksi, että uhrit olisivat saattaneet sukunsa häpeään vaan siksi, että nämä väkivallanteot ovat poikkeuksellisen vastenmielisiä ja häpeällisiä.

Ilmiön torjumiseksi maahanmuuttajia tulisi rohkaista kertomaan tapauksista. Tukea voivat antaa heidän omat järjestönsä ja suomalaisviranomaiset. Hanke kunniaväkivaltaa vastaan on jo menossa ainakin Mannerheimin Lastensuojeluliitolla.

Viranomaisten ja esimerkiksi terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstön pitäisi nykyistä herkemmin pystyä havaitsemaan kunniaväkivallan merkit. Tähän pääsemiseksi olisi tärkeää, että poliisilla olisi tiiviit yhteydet maahanmuuttajien yhteisöihin. Viranomaisten ei pidä pelkästään odottaa, että joku väkivallan uhri tulee tekemään henkensä kaupalla rikosilmoitusta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:07
SSAB:n yt-neuvottelut päättyivät, henkilöstöä lomautetaan loppuvuodesta 2-3 viikoksi
16:24
Pääministeri Rinne keskustelee Ranskan presidentti Macronin kanssa ilmastotyöstä ja hybridiuhista Pariisissa
16:22
Kärppäyhtiö muuttaa Areena Oulun tiloihin – areenalle oma brändi erilleen jääkiekosta ja Qstockista
16:15
Postin hallitus päätti aikalisästä: palkkataso pysyy tammikuun 2022 loppuun, mutta sopimus vaihtuu – "Pakettilajittelua koskeva asia on nyt ratkaistu"
16:02
Kritiikki: Paras kaveri on matkakumppanina darling – Route 6353 on ystävysten Titta Courtin ja Julie Clevesin yhteinen tanssiteos
15:36
Suomessa ei ole timantteja tai öljyä – uusien innovaatioiden löytäminen huutaa rahaa
15:32
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
82
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
35
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
25
Kampuspaikannin vie ovelle, Oulun yliopistolla voi nyt suunnistaa kännykän avulla
15
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
15
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
15
Ouluntien risteys Tupoksessa saa liikennevalot – risteyksessä on sattunut paljon kolareita
14
Areena Oulu lopettaa Limingantullissa vuodenvaihteessa – uudeksi vuokralaiseksi tiloihin Qstock

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

184 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miten joku voi väittää kaikilla olevan mahdollisuus oppia ja menestyä?

Aika harvassa taitaa olla ne, joilla oikeasti on jotain häiriöitä, jotka estävät oppimisen. Suurimmalla osalla kyse lien... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image