Pääkirjoitukset

Murha on aina kunniaton

Pääkirjoitukset 29.7.2010 0:00
Unknown
Niin sanotun kunniaväkivallan ilmaantuminen Suomeen ei ole yllätys. Ilmiön vahvistumista on voinut odottaa sitä mukaa kuin erilaisista kulttuuritaustoista saapuneiden ihmisten määrä on meillä kasvanut. Silti monikulttuurisen järjestön, Monika-naisten, keskiviikkona esittämä väite Suomessa tehdyistä kunniamurhista säpsäytti.

Virallinen totuus on tähän asti ollut, ettei kunniamurhia ole tehty Suomessa. Poliisin tietojen mukaan niitä ei edelleenkään olisi tapahtunut. Voi kuitenkin olettaa, että Monika-naisten tieto pitää kutinsa. Järjestön edustajilla on suorat kontaktit maahanmuuttajaryhmiin ja myös kotien suljettujen ovien taakse.

Järjestön tietojen uskottavuutta lisää sekin, että se pystyi antamaan tapauksista tarkempiakin tietoja: Tapahtuneet kunniamurhat ovat sattuneet pääkaupunkiseudulla, maahanmuuttajataustaiset uhrit ovat olleet täysi-ikäisiä, ja tekijänä on ollut surmatun naisen lähisukulainen tai entinen puoliso. Näiden tapausten lisäksi järjestö pitää mahdollisena, että muutama vuosi sitten sattunut alaikäisen tytön itsemurha oli todellisuudessa kunniamurha.

Nyt tietoon tulleet tapaukset voi suhteuttaa muuhun suomalaiseen väkivaltaan. Tammi-kesäkuun aikana meillä tilastoitiin 56 tappoa, surmaa tai murhaa.

Voitaisiin todeta, ettei muutama kunniamurha ei noita tilastoja suuremmin heilauta. Yhtä lailla voi sanoa, ettei surullisen suomalaisperinteen päälle enää tarvita uutta väkivallan lajia.

Ikävä totuus tosin on, että tuo väkivallan muoto on jo saapunut Suomeen. Helsinkiläisen maahanmuuttajanaisten tukikeskuksen tietoon väkivaltatapauksia on tullut vuosittain puolensataa. Varmaa kuitenkin on, ettei moni väkivallanteko tule koskaan viranomaisten tietoon. Oulussakin maahanmuuttajien kanssa työskentelevät tietävät tapauksia, joissa ovat heiluneet nyrkit ja kepit.

Yhden määritelmän mukaan kunniaväkivalta on fyysistä tai psyykkistä painostusta tilanteessa, jossa henkilöä epäillään loukanneen yhteisön siveysperiaatteita. Kunniaväkivallalla pyritään turvaamaan suvun tai perheen arvovalta. Väkivalta kohdistuu useimmiten naisiin, joiden parisuhteiden katsotaan uhkaavan yhteisön kunniaa.

Yhtä hyvin tekoja voidaan kutsua häpeäväkivallaksi, mutta ei siksi, että uhrit olisivat saattaneet sukunsa häpeään vaan siksi, että nämä väkivallanteot ovat poikkeuksellisen vastenmielisiä ja häpeällisiä.

Ilmiön torjumiseksi maahanmuuttajia tulisi rohkaista kertomaan tapauksista. Tukea voivat antaa heidän omat järjestönsä ja suomalaisviranomaiset. Hanke kunniaväkivaltaa vastaan on jo menossa ainakin Mannerheimin Lastensuojeluliitolla.

Viranomaisten ja esimerkiksi terveyden- ja sosiaalihuollon henkilöstön pitäisi nykyistä herkemmin pystyä havaitsemaan kunniaväkivallan merkit. Tähän pääsemiseksi olisi tärkeää, että poliisilla olisi tiiviit yhteydet maahanmuuttajien yhteisöihin. Viranomaisten ei pidä pelkästään odottaa, että joku väkivallan uhri tulee tekemään henkensä kaupalla rikosilmoitusta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
94
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
70
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
60
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image