Pääkirjoitukset

Moraalikadon merkkejä ilmassa

Pääkirjoitukset 11.1.2019 7:49
Pääkirjoitus

Puolustusvoimien ja poliisin ylimmillä askelmillakaan ei olla niin korkealla, että oltaisiin lain yläpuolella. Jo yleisen luottamuksen vuoksi on tärkeää selvittää, onko lain määräyksiin suhtauduttu merkittävimmillä virkapaikoilla välinpitämättömästi.

Huipulta näkee kauas, mutta sieltä pitää osata katsoa myös lähelle. Jo useampi ta-paus suomalaisen viranomais- ja virkavallan huipulta antaa viitteitä siitä, että hierarkioiden ylätasolla katsetta ei tarkenneta lähipiiriin tai katse käännetään jopa tarkoituksella muualle.

Viime viikkojen ja kuukausien uutiset kertovat, että lain määräämiä vastuita alaisten toimintaan puuttumisessa ei ehkä ole ymmärretty tai haluttu ottaa vakavasti Puolustusvoimissa ja poliisihallinnossa.

Kahdeksan entisen poliisipomon virkarikossyytteitä käsitellään nyt käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnissä selvitetään, löivätkö korkeat viranomaiset laimin alaisiaan koskevan laillisuusvalvonnan Helsingin huumepoliisissa.

Puolustusvoimissa on kaksikin ikävältä näyttävää ylätason jupakkaa. Entistä Karjalan lennoston komentajaa vastaan on nostettu syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta ja tämän esimiestä Ilmavoimien komentajaa vastaan syyte palvelusrikoksesta.

Tapaus liittyy Ilmavoimien majalla Lapin Lemmenjoella kertausharjoituksessa sattuneeseen tapaukseen, josta on kerrottu julkisuuteen vain vähän. Komentaja on syytteessä, koska syyttäjän mukaan hän viivytteli tapauksen esitutkinnan aloittamista. Kumpikin upseeri on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Merivoimien tapauksessa selvitetään entisen esikuntapäällikön toimia sekä sitä, miksi niitä koskeva esitutkinta aloitettiin vitkastellen. Katse kohdistuu Merivoimien entiseen komentajaan. Hän ei nähnyt tutkintaa tarpeelliseksi, vaikka pääesikunnan oikeudellinen osasto arvioi alaisen toimineen esteellisenä.

Torstaisen uutisen mukaan syyttäjä pohtii nyt myös Puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin toimintaa Ilmavoimiin liittyvässä rikosepäilyssä. Harkinnassa on niin sanotun esiselvityksen teko. Lännen Media kertoi pari päivää sitten, että Lindberg sai tietoa Ilmavoimien majalla sattuneesta tapauksesta jo kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

Mainituissa tapauksissa ei ole annettu vielä ratkaisuja. Se, mitä tähän mennessä tiedetään, viittaa kuitenkin siihen, että korkeat viranomaiset eivät olisi hoitaneet tehtäviään niiden nuhteettomuusvaatimuksen edellyttämällä tavalla. Tapausten julkiseksi tulo on osaksi viestinten toiminnan ansiota.

Yleisen luottamuksen kannalta on syytä toivoa, että kyse on yksittäistapauksista eikä jäävuoren huipusta ja korruptoituneesta kulttuurista, jossa säännöt ovat omat ja jossa kaveria suojellaan.

Kun muistaa, että noin vuosi sitten valtakunnansyyttäjä sai potkut virkarikostuomion takia ja että Tullin vielä virassa oleva pääjohtaja on saanut toiminnastaan pari huomautusta ja hänkin virkarikostuomion, herää kiusallinen kysymys, onko sittenkin kysymys laajemmasta ongelmasta.

Vanhan hokeman mukaan valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti. Valitettavasti tältä ajatukselta ei voi välttyä. On välttämätöntä, että asiat tutkitaan.

MAINOS

Kommentoi

Turmeleva vaikutus koskee myös toimittajakuntaa Ylessä ja lehdistössä. On niin koukuttavaa tuntea olevansa oikeassa ja populistit väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän soppaan voisi lisätä vielä tapauksen, jossa Ilmasotakoulun johtajaa epäillään sukulaisten suosimisesta lentoreserviupseerikurssin hakumenettelyssä. Toivoa todella sopii pääkirjoituksen tapaan, että kyse on vain yksittäistapauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisessa sektorista on paljon väärinkäytöksiä mutta useinkaan niihin ei puututa. Jos / kun henkilö on valittu virkaan poliittisin perustein, hän kokee usein olevansa vastuullinen vain Puolueelleen. Muita kohtaan sitten voidaan toimia aivan kuten haluttaa. Poliitikoilla ei näytä olevan mitään intoa lopettaa poliittisia virkanimitykset. Viimeksi tässä söi sanansa Juha Sipilä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olisin enemmän huolissaan siitä, että valtakunnan hallitus kieltää resurssit aluehallinnolta lakisääteisten tehtävien hoitoon. Resurssien kieltäminen annetun tehtävän jälkeen on sotarikos; paljon pahempi kuin alaisen haukkuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pää tulee vetävän käteen, puolustusvoimissakin. On nähty käsivarren nimismiehen rattijuopumuskäräjät ja Lapin tiehallinnon johtajan Meksikon reissun käräjät, esimerkkeinä työelämän muutoksista valtion töissäkin. Rajavartioston työntekijä teki työnsä hyvin ja puhallutti moottorikelkalla liikkuneen vallesmannin, käry kävi. Toisessa tapauksessa työmatkasta tuli lomamatka, valtion rahoilla. Tiedän, että viimeksi mainituista käräjistä iloitaan erityisesti, loppui yksi huono tapa valtakunnan liikenteen asioiden hoidossa ikuisesti. Työntekijät käräyttivät lehtitietojen mukaan johtajansa, ihan oikein tehty. Kun palkataan hyviä työntekijöitä, koulutettuja ja älykkäita, pitää heidän esimiesten myös olla yhtä hyviä kuin alaisensa, ihan tosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image