Pääkirjoitukset

Moraalikadon merkkejä ilmassa

Pääkirjoitukset 11.1.2019 7:49
Pääkirjoitus

Puolustusvoimien ja poliisin ylimmillä askelmillakaan ei olla niin korkealla, että oltaisiin lain yläpuolella. Jo yleisen luottamuksen vuoksi on tärkeää selvittää, onko lain määräyksiin suhtauduttu merkittävimmillä virkapaikoilla välinpitämättömästi.

Huipulta näkee kauas, mutta sieltä pitää osata katsoa myös lähelle. Jo useampi ta-paus suomalaisen viranomais- ja virkavallan huipulta antaa viitteitä siitä, että hierarkioiden ylätasolla katsetta ei tarkenneta lähipiiriin tai katse käännetään jopa tarkoituksella muualle.

Viime viikkojen ja kuukausien uutiset kertovat, että lain määräämiä vastuita alaisten toimintaan puuttumisessa ei ehkä ole ymmärretty tai haluttu ottaa vakavasti Puolustusvoimissa ja poliisihallinnossa.

Kahdeksan entisen poliisipomon virkarikossyytteitä käsitellään nyt käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnissä selvitetään, löivätkö korkeat viranomaiset laimin alaisiaan koskevan laillisuusvalvonnan Helsingin huumepoliisissa.

Puolustusvoimissa on kaksikin ikävältä näyttävää ylätason jupakkaa. Entistä Karjalan lennoston komentajaa vastaan on nostettu syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta ja tämän esimiestä Ilmavoimien komentajaa vastaan syyte palvelusrikoksesta.

Tapaus liittyy Ilmavoimien majalla Lapin Lemmenjoella kertausharjoituksessa sattuneeseen tapaukseen, josta on kerrottu julkisuuteen vain vähän. Komentaja on syytteessä, koska syyttäjän mukaan hän viivytteli tapauksen esitutkinnan aloittamista. Kumpikin upseeri on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Merivoimien tapauksessa selvitetään entisen esikuntapäällikön toimia sekä sitä, miksi niitä koskeva esitutkinta aloitettiin vitkastellen. Katse kohdistuu Merivoimien entiseen komentajaan. Hän ei nähnyt tutkintaa tarpeelliseksi, vaikka pääesikunnan oikeudellinen osasto arvioi alaisen toimineen esteellisenä.

Torstaisen uutisen mukaan syyttäjä pohtii nyt myös Puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin toimintaa Ilmavoimiin liittyvässä rikosepäilyssä. Harkinnassa on niin sanotun esiselvityksen teko. Lännen Media kertoi pari päivää sitten, että Lindberg sai tietoa Ilmavoimien majalla sattuneesta tapauksesta jo kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

Mainituissa tapauksissa ei ole annettu vielä ratkaisuja. Se, mitä tähän mennessä tiedetään, viittaa kuitenkin siihen, että korkeat viranomaiset eivät olisi hoitaneet tehtäviään niiden nuhteettomuusvaatimuksen edellyttämällä tavalla. Tapausten julkiseksi tulo on osaksi viestinten toiminnan ansiota.

Yleisen luottamuksen kannalta on syytä toivoa, että kyse on yksittäistapauksista eikä jäävuoren huipusta ja korruptoituneesta kulttuurista, jossa säännöt ovat omat ja jossa kaveria suojellaan.

Kun muistaa, että noin vuosi sitten valtakunnansyyttäjä sai potkut virkarikostuomion takia ja että Tullin vielä virassa oleva pääjohtaja on saanut toiminnastaan pari huomautusta ja hänkin virkarikostuomion, herää kiusallinen kysymys, onko sittenkin kysymys laajemmasta ongelmasta.

Vanhan hokeman mukaan valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti. Valitettavasti tältä ajatukselta ei voi välttyä. On välttämätöntä, että asiat tutkitaan.

MAINOS

Kommentoi

Turmeleva vaikutus koskee myös toimittajakuntaa Ylessä ja lehdistössä. On niin koukuttavaa tuntea olevansa oikeassa ja populistit väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän soppaan voisi lisätä vielä tapauksen, jossa Ilmasotakoulun johtajaa epäillään sukulaisten suosimisesta lentoreserviupseerikurssin hakumenettelyssä. Toivoa todella sopii pääkirjoituksen tapaan, että kyse on vain yksittäistapauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisessa sektorista on paljon väärinkäytöksiä mutta useinkaan niihin ei puututa. Jos / kun henkilö on valittu virkaan poliittisin perustein, hän kokee usein olevansa vastuullinen vain Puolueelleen. Muita kohtaan sitten voidaan toimia aivan kuten haluttaa. Poliitikoilla ei näytä olevan mitään intoa lopettaa poliittisia virkanimitykset. Viimeksi tässä söi sanansa Juha Sipilä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olisin enemmän huolissaan siitä, että valtakunnan hallitus kieltää resurssit aluehallinnolta lakisääteisten tehtävien hoitoon. Resurssien kieltäminen annetun tehtävän jälkeen on sotarikos; paljon pahempi kuin alaisen haukkuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pää tulee vetävän käteen, puolustusvoimissakin. On nähty käsivarren nimismiehen rattijuopumuskäräjät ja Lapin tiehallinnon johtajan Meksikon reissun käräjät, esimerkkeinä työelämän muutoksista valtion töissäkin. Rajavartioston työntekijä teki työnsä hyvin ja puhallutti moottorikelkalla liikkuneen vallesmannin, käry kävi. Toisessa tapauksessa työmatkasta tuli lomamatka, valtion rahoilla. Tiedän, että viimeksi mainituista käräjistä iloitaan erityisesti, loppui yksi huono tapa valtakunnan liikenteen asioiden hoidossa ikuisesti. Työntekijät käräyttivät lehtitietojen mukaan johtajansa, ihan oikein tehty. Kun palkataan hyviä työntekijöitä, koulutettuja ja älykkäita, pitää heidän esimiesten myös olla yhtä hyviä kuin alaisensa, ihan tosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Oulussa voi taas hakea erikoisluokille – Myllytullin kuvataideluokalla pääsee mukaan isoihin projekteihin ja kokeilemaan uusia tekniikoita
21:53
Tyrnävä täydentää Murron alueen kaavaa
21:52
Oulun kaupunki esittää viisivuotiaiden varhaiskasvatuskokeiluun reilut miljoona euroa lisämäärärahaa
21:17
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
20:51
Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa eikä toista kansanäänestystä
19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
200
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image