Pääkirjoitukset

Moni les­ta­dio­lai­nen löytää itsensä Tai­vas­lau­lus­sa

Pääkirjoitukset 21.9.2013 0:00
Pääkirjoitus

Oululaisen äidinkielenopettajan Pauliina Rauhalan esikoisromaani Taivaslaulu on noussut Oulun ja sen lähialueen kirjastojen kaikkien aikojen varatuimmaksi kirjaksi. Sitä jonottaa jo lähes tuhat asiakasta.

Taivaslaulussa kerrotaan nuoren vanhoillislestadiolaisperheen elämästä tavalla, jolla uskonliikkeen sisällä ei ole asioista totuttu puhumaan.

Vasta aivan viime vuosina varsinkin nuorempi polvi on rohkaistunut käymään keskustelua liikkeeseen kuuluvia ahdistavista sisäistä rajoituksista, kuten ehkäisykiellosta. Myös vanhat traumat 1970-luvun hoitokokouksineen ovat tulleet uudella tavalla päivänvaloon keskusteluissa, joita käydään pääasiassa verkkomaailman keskustelupalstoilla.

Taivaslaulu-romaani osallistuu omalla kaunokirjallisella tavallaan tähän vuoropuheluun kertomalla monilapsisen perheen nuoren äidin uupumuksesta, jatkuvasta raskaaksi tulemisen pelosta, synnytyksistä ja uskonyhteisön asettamista vaatimuksista.

Sen lisäksi, että Taivaslaulu on nyt kirjastojen halutuin teos, se käynyt myös hyvin kaupaksi. Kirjasta on otettu jo kolmas painos, mikä on harvinaista näin pian esikoisteokselle.

Taivaslaulun vastaanotto osoittaa kirjan tulleen tarpeeseen. Moni vanhoillislestadiolainen samaistuu teoksen päähenkilöihin, jotka käyvät kipeää kamppailua oman tahtonsa ja liikkeen johdon määrittelemän, muusta yhteiskunnasta erottavan normimaailman välillä.

Vilkas verkkokeskustelu ja Taivaslaulu-kirjankin suosio vahvistavat sen, että vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä on nyt enemmän tilaa liikkeen johdon asettamuksia kriittisesti arvioiville puheenvuoroille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Kaikki fundamentalistiset ryhmät - olivat ne uskonnossa, politiikassa, urheilussa taimissä tahansa - ovat pahasta ja niiden vaikutus varsinkin lapsiin on pahasta.

- Lestat uskovat, että jotenkin ihmeellisesti vain tämän etupäässä Pohjois-Suomessa olevan yhteisön jäsenet pelastuvat.

- Jehovat uskovat, että kohta tulee maailmanloppu, Harmagedon, ja vain heistä valitut 144 000 pelastuu.

- Islamilaisten mielestä vain he pelastuvat, vääräuskoiset kuolevat

Kaikkiin näihin ja kaikkiin muihinkin uskontokuntiin liittyy omituisia tapoja ja normeja, mutta pahinta on ajattelu: minä pelastun, mutta sinä naapuri vääräuskoinen kuolet. Kun sinä olet vääräuskoinen, voin myös kohdella sinua sellaisena.

Joustamaton yksipuolinen ajattelu on aina pahasta. Tarvitaan suvaitsevaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti, "Tarvitaan suvaitsevaisuutta". Väänsit heti lestadiolaiset "lestoiksi" (pilkallinen termi) ja jehovan toditajat "jehoviksi" (Jumalan nimi). Ja väitteesti ovat joko täysyn pielessä tai vahvasti vääristyneitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä, että näistä vl-liikkeen asioista keskustellaan avoimesti. Itse kasvoin suurperheen vanhimpana tyttärenä ja äitini oli ankaraakin ankarampi uskovainen. Enpä muista , että olisin koskaan saanut olla itse lapsi, vaan minun piti koko ajan yrittää olla äitinä nuorimmille sisaruksilleni.
Ja voi kamala sitä syyllistämistä ja helvetillä pelottelua, kun vihdoin lähdin pois ko. liikkeestä.
No, kaikki mikä ei tapa se vhvistaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos minä oonki tännään kännisä niin entä sitte? Pyyellään huomena syntejä anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Miksi te, ikäänkuin eläisitte maailmassa, sallitte määrätä itsellenne säädöksiä: "Älä tartu, älä maista, älä koske!" Onkohan tuo se Raamatunpaikka mihin nämä haluamattomuudet perustuvat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai tulevat normit raamatusta. Mikä kohta raamatusta kieltää television katselun? Missä kohdassa on lueteltu kielletyt ehkäisymenetelmät? Taitaa olla viimeisin päivitetty versio raamatusta joillakin käytössä, tai sitten kyse ei ole raamatun kirjoituksista vaan tulkinnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nämä "normit" tulevat Raamatusta, ja mikäli niiden mukaan haluaa elää, pitää olla valmis maksamaan siitä hintaa. Palkintona on kuitenkin taivaspaikka. ". Niin ettäkö se ei riitäkään, kun Jeesus kuoli ristillä, vaan itse sitä taivaspaikka maksetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hassua, että vl:t vetoavat Raamattuun kun eivät sitä keskimäärin juuri edes tunne, edes puhujat. Juu, ei tarvitsekaan tuntea, mutta silloin "Raamatulla perusteleminen" on vain aika löyhissä kantimissa. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onpa hyvä että myös liikkeemme miehet haluavat elää Raamatun ja omantunnon mukaan. He ovat rehellisiä ja luotettavia, haluavat pitää huolta perheestään ja puolisostaan, sekä ottaa yhdessä vaimonsa kanssa vastaan ne lapset jotka heille annetaan, huolimatta maailman ihmisten mielipiteistä. Naiset eivät ole alistettuja eikä kenenkään ole pakko "tehdä" lapsia, vaan jokainen heistä on Taivaan Isän lahjaa.Niin myös omani, joita olen yhdessä mieheni kanssa saanut 14.Nyt mummonakin elämä on rikasta ja antoisaa kun pienet lapsenlapset tuovat iloa elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muslimeilla on samat elämänohjeet ja naisten asema on se mikä on. Lapset ovat "armonlahjoja" mutta ei kai niitä kaikkia armonlahjoja ole tarvista ottaa vastaan, ahneella kun se loppu on vähemmän mairitteleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä aiheesta pitäisi keskustella myös että lestadiolaiset ovat omineet taivasten valtakunnan itselleen.
Raamatun mukaan mikään kirkko tai liike ei pelasta vaan ainoastaan usko Jeesuksen sovituskuoleman merkitykseen.
Kenelläkään muulla kuin Jumalalla ei ole valtaa tuomita ketään ihmistä valtakuntansa ulkopuolelle.
Hirvittävää opetusta ja eksytystä jo lapsille että että he ovat menossa taivaaseen, mutta "väärin uskovat" kaverit helvettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taivaassa on tilaa.Sinne pääsee raamatun mukaan uskovat.Ei sitä kukaan ole ominut.Jo olet kerta taivastiellä miksi epäröit ja yleensä asiasta kyselet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kapeakatseista tulkintaa toimittajalta. Ei kirjan suosio välttämättä osoita kriittisten ajatusten lisääntymistä, vaan ylipäänsä kiinnostusta. Toisekseen SRK ei ole mikään ylin päättävä elin - se pitäisi tähän mennessä jo aiheeseen perehtyneen toimittajan tietää. Kyllä ratkaisut tehdään omassa sydämessä/omalla järjellä. Silloin kun se on samanlainen "johdon" näkemysten kanssa, se ajatellaan ulkoapäin sanelluksi. Olen itsenäinen moderni nuori yliopistokoulutettu aikuinen (oliko tarpeeksi vakuuttavaa ;) ), mutta ajattelen vanhanaikaisesti monista asioista. Se ei tee minusta kuitenkaan kenenkään alistamaa - kyllä nämä asiat pitää jokaisen funtsia omalla kohdallaan. Oma vakaumukseni ja uskon käsitykseni kohtaa tämän liikkeen näkemykset ja siksi kuulun mukaan. Jos toisin olisi, valitsisin toisen tien ja irtautumisen , vaikkei se helppoa olisikaan varmasti. Olisi syytä miettiä, loukkaako tällainen asioiden toistelu ja kriittisten asioiden julkituonti kymmenien tuhansien muodostaman hiljaisen "massan" uskonnonvapautta. Toisinaan itsestäni ainakin siltä tuntuu. Ihanaa syksyä - Nauttikaa Luojan luomistyöstä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kirja kertoo aivan selvästi julkisesta salaisuudesta joka on ollut kaikkien tietoisuudessa vuosi kymmeniä . Ei siis mitään uutta kuin ett aiheesta nyt keskustellaan avoimemmin ja se kai on herran tahto .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä, että aiheesta puhutaan. Ainoa keino on liikkeen sisällä miesten käytöksen muuttaminen. Ainoastaan mies voi vaikuttaa siihen, onko vaimo raskaana kokoajan vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

23:01
OLS päätti viikonloppunsa salibandyliigassa vakuuttavaan kotivoittoon, katso kuvia
22:09
Nyt vaihtuu Telian hallituksen puheenjohtaja – potkut saa Euraasia-sotkuja selvitellyt Marie Ehrling
21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
198
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
42
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
38
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
36
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
34
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

oletko aivan kärryltä tipahtanut minulta ainakin lähti rekka kuorma myllylle ohra rieska värkiksi.sulla ei ole hajuakaan... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image