Pääkirjoitukset

Mökkeily muuttaa muotoaan, kun nuoret haluvat vuokrata lomamökin äk­ki­va­rauk­sel­la lyhyeksi ajaksi

Pääkirjoitukset 13.7.2019 6:00 | Päivitetty 19.7.2019 10:24
Pääkirjoitus

Kesämökkien omistajat vanhenevat, kun oman vakituisen loma-asunnon omistaminen ei houkuttele entiseen tapaan nuorempia sukupolvia.

Kaupungistuminen ohjaa asumisen tyyliä, mikä voi vähentää maaseudun elinvoimaisuutta nykyisestään.

Kesämökin omistavat Suomessa entistä iäkkäämmät ihmiset. Tilastokeskuksen mukaan mökkiomistajien keski-ikä on noussut 59:stä 63:een runsaan kymmenen vuoden aikana 2005-2018. Nuoria sukupolvia mökkeily tai varsinkaan kesämökin omistaminen ei näytä enää kiinnostavan samassa määrin kuin takavuosikymmeninä.

Asunnonvälittäjät kertovat, että myytävänä olevien mökkien tarjonta on lisääntynyt, mutta kysyntä on samaan aikaan vähentynyt. Kesämökin voisi ostaa nyt aikaisempaa halvemmalla. Keskihinnat ovat laskeneet useamman vuoden.

Kesämökit saivat suosionsa Suomessa 1970-luvulla, kun työssäkäyvien ihmisten vapaa-aika lisääntyi ja kesälomat pidentyivät. Uusia kesämökkejä rakennettiin eniten 1980-luvulla. Nykyään Suomessa on puoli miljoonaa kesämökkiä, ja yli 800 000 suomalaista on jollakin tavalla kesämökin omistaja. Kesämökeistä 430 00 oli yksityisten henkilöiden. Noin 77 500 mökkiä oli joko perikuntien, yritysten, yhteisöjen tai ulkomaalaisten omistamia.

Eniten mökkejä nököttää järvenrantojen liepeillä. Mökkivaltaisin kunta on Kuopio, jossa viime vuonna laskettiin olevan 10 800 mökkiä. Paljon kesäasuntoja on myös Mikkelissä, Paraisilla, Lohjalla ja Savonlinnassa. Järvi-Suomessa on paljon pieniä kuntia, jotka elävät mökkiläisistään. Yli 60 kunnassa on enemmän mökkejä kuin vakinaisesti asuttuja asuntoja. Tiheintä mökkiasutus on pienissä meri- ja saaristokunnissa Kustavissa ja Kaskisissa.

Tilastofaktat kertovat ilman kyselyjäkin, että mökkeily kuuluu suomalaisten arkeen, mutta se hiipuu tai muuttaa muotoaan. Uusien sukupolvien elämäntyyli tai maut eivät käy yksiin vanhempien sukupolvien kanssa. Lapsiperheiden kiire kotona ja töissä sekä lasten harrastukset vähentävät kiinnostusta sitoutua loma-asuntoon. Perheillä on lisäksi usein sen verran velkaa asunnosta, että ylimääräistä rahaa ei jää mökin omistamiseen.

Lomakohteeksi nykyään vuokrataan mielellään mökki, jolloin maisemaa voi vaihtaa sujuvasti eri vuosina ja eri vuodenaikoina. Vuokramökkejä välittävien mukaan mökeillä viivytään entistä lyhyempiä aikoja ja mökki varataan viime hetkellä. Ihmiset eivät näyttäisi enää haluavan asettua lomallaan yhteen paikkaan pitkäksi aikaa.

Asuntomessut avattiin Kouvolassa perjantaina ja siellä perinteiseen tapaan suurin osa kohteista on pientaloja. Kyselyjen mukaan mieluisin asumismuoto suomalaisille on edelleen omakotitalo. Uutuutena esillä on palvelullinen ja yhteisöllinen kaupunkiasuminen sekä ekologisuus. Kaupungistuminen on sellainen maailmanluokan ilmiö, joka muuttaa suhtautumista vakituiseen asumiseen sekä loma-asumiseen. Yhtäältä kesäasunto tarjoaa ihmiselle tärkeitä luontokokemuksia, toisaalta liikkuminen mökille sekä mökin jätehuolto voivat tuntua ekologisesti kestämättömältä.

Suomalaisen maaseudun elinvoimaisuudelle on kuitenkin elintärkeää, että kesämökki tai jonkinlainen loma-asunto maalla houkuttelee edelleen uusia sukupolvia.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
31
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image