Pääkirjoitukset

Mi­nis­te­ri­pe­lis­sä pohjoisen vuoro – sopivia ehdokkaita löytyy useasta eri puolueesta

Hallitusohjelmasta sopimisen jälkeen on vuorossa ministerivalinnat. Silloin selviää, ketkä pohjoissuomalaiset kansanedustajat pääsevät ministereinä tasavallan presidentin esittelysaliin valtioneuvostossa. KUVA: Mäntylä Kimmo
Pääkirjoitukset 30.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Ministeripeliä käydään kulisseissa täyttä päätä. Salkkuja ei ole vielä jaettu, mutta selvää on, että pohjoisen pitää saada osuutensa ministereistä. Yksistään Oulun vaalipiiristä on tarjolla päteviä ehdokkaita useasta puolueesta.

Säätytalolla hallitusneuvottelut ovat siinä vaiheessa, että kohta on vuorossa monien mielestä jännittävin vaihe eli ministeriruletti. Ministerivalinnoissa on lupa odottaa eurovaalien meppipaikkoja tasaisempaa jakautumista koko maahan.

Euroopan parlamentin vaalit olivat pettymys, kun yli puoli Suomea jäi kokonaan ilman omaa edustajaa. Siksi on pidettävä huoli siitä, että kotimaassa ministereitä valittaessa ei käy yhtä huonosti.

Eduskuntavaalien ja hallitusneuvottelujen lopputuloksena on lupa edellyttää, että ministerisalkkuja tulee myös pohjoiseen. Ministeripaikkoja jaettaessa alueellinen edustavuus on poikkeuksellisen tärkeää, kun meppipaikat jäivät Pähkinänsaaren rajaakin etelämmäksi.

Brysselissä tosin etelän mepitkin ovat huomanneet, että EU:ssa asiat skaalautuvat suuriksi kokonaisuuksiksi. Suomi on muuhun Eurooppaan verrattuna poikkeuksellisen pohjoinen ja harvaanasuttu maa. Mepit ovatkin vuosien mittaan kasvaneet, kuten pitääkin, koko Suomen mittakaavaan.

Kotimaassa ministereiden salkkujakoa koskevat päätökset tehdään eduskuntaryhmissä ja puolue-elimissä. Näissä pöydissä on ymmärrettävä tilanteen herkkyys ja tehtävä kokonaisuuden kannalta hyväksyttäviä ratkaisuja.

Pohjoisen edustajien on tarjottava osaamistaan ja perusteltava, miksi pohjoinen on otettava huomioon. Muutkin alueet pitävät kovassa pelissä puolensa.

Hallitusneuvottelija Antti Rinne (sd.) on hillinnyt ministerispekulaatioita toteamalla, että kokonaisuudesta tai edes ministerien määrästä ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä. Kulisseissa ministeripeliä käydään kuitenkin täyttä vauhtia.

Ministereitä on tulossa todennäköisesti 18, joista SDP:lle seitsemän, keskustalle viisi, vihreille kolme, vasemmistoliitolle kaksi ja RKP:lle yksi. Kokonaisuuteen voi vielä tulla hienosäätöä, jotta lopputuloksesta saadaan eheä.

Ministereitä valittaessa monen asian pitää osua kohdalleen, mutta eri osa-alueita voidaan painottaa tilanteen mukaan. Tällä kertaa valinnoissa pitäisi yleisesti hyväksyttyjen kriteereiden lisäksi ottaa huomioon erityisesti alueellinen edustavuus.

Hallitukseen on tulossa viisi puoluetta, joten pelkästään Oulun vaalipiiristä päteviä ja kaikin puolin sopivia ministeriehdokkaita on tällä kertaa periaatteessa tarjolla jopa neljästä puolueesta. Tilanne on harvoin tällainen, joten olisi suuri vahinko, jos pohjoinen jäisi ilman salkkuja.

Pohjoisen valintoja helpottaisi, jos pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei olisi ehtinyt torjua ajatusta ministeripestistä. Hän olisi ollut pääministerikokemuksellaan itseoikeutettu ministeri.

1990-luvulta lähtien Oulun vaalipiiristä ministereinä ovat Sipilän lisäksi olleet Tapani Tölli, Paula Lehtomäki ja Tytti Isohookana-Asunmaa, vasemmistoliitosta Merja Kyllönen, Martti Korhonen ja Terttu Huttu-Juntunen, kokoomuksesta Suvi Lindén, SDP:stä Liisa Jaakonsaari ja sinisistä Pirkko Mattila. Vielä kauempaa muistetaan SDP:n Matti Ahde ja keskustan Ahti Pekkala.

MAINOS

Kommentoi

Yksi on ylitse muiden: Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, ollut mm. Lapin kansanedustajan Esko-Juhani Tennlän avustaja eduskunnassa. Työkokemusta on kertynyt monessa muussakin asiassa, esimerkiksi Helsingin kaupungin nurmikonleikkaajana. Suomi on eturintamassa taistelemassa ilmastonmuutosta vastaan, osaavia poliitikoita tarvitaan laajalla rintamalla pohjoisesta etelään, lahjakkuudet käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoministeriksi Pekka Haavisto. Heti lähetettävä Afrikkaan koko ministeri kaudeksi, niin ei pääse myymään valtion omaisuutta kuten sähköverkkoa hänen edellisellä ministeri kaudella

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

90 lukua kauempaa muistetaan ministereistä myös Arvo Aalto työministerinä. Aalto lanseerasi silloin eläkeläisten remonttiavustukset. Ilman niitä rahoja mitä vuosikymmen käytettiin heikompien asunto olojen parantamiseen, pohjois suomen kylistä olisi jo silloin tyhjentynyt monet, monet kylät.
Nyt on todella tilanne, että ministeriainesta olisi pohjoisesta tarjolla, sekä ministerikokemuksella, että muilla meriiteillä. Esimerkiksi työministeriksi pitkällä kansanedustaja kokemuksella, kylläkin ilman ministerikokemusta, mutta niinsanotuissa oikeissa töissä ollessaan nimenomaan työvoimatoimiston päällikkönä asian sisältäpäin tunteva henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopun listaus ei kannusta haaveilemaan pohjoisen ministeristä. Nurkkakuntaministeriys tulee korvata pätevyysministeriydellä. Ministereitä erityisavustajineen tulisikin valita pätevyysperustein myös eduskunnan ulkopuolelta. Vain salkun sisältöön perehtynyt tiimi pärjää omaa agendaansa ajavan virkamiesjohdon ja nurkkakuntapoliitikkojen pyörityksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image