Pääkirjoitukset

Miltä tuntuisi, jos val­von­ta­ka­me­ra lukisi ajatuksesi?

Pääkirjoitukset 31.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Uiguurien asuinmaakunta Kiinassa on muuttunut valtaisaksi tarkkailuteknologian koealueeksi.

Kiinalaishallinto on ottanut käyttöön muun muassa valvontakameran, joka päättelee kasvonilmeistä mielessä liikkuvat asiat.

Xinjiangin maakunnassa Kiinan läntisellä kulmalla eletään ilmeisen täydellisessä isoveli valvoo -yhteiskunnassa. Kiinan hallinto on rakentanut puolen Euroopan kokoiselle alueelle vertaansa vailla olevan kasvojentunnistusteknologiaan perustuvan valvontajärjestelmän.

Terrorismin vastaisen kampanjan nimissä tehtävän jatkuvan silmälläpidon kohteiksi ovat joutuneet muslimivähemmistöt kuten uiguurit, uzbekit ja kazakit. Uiguurien vanhoilla asuinalueilla on meneillään tehokas, teknologiaa hyväksi käyttävä kiinalaistaminen, jonka etenemistä keskushallinto seuraa tarkoin.

Miljoonientavallisten ihmisten liikkeitä seurataan uiguurialueella muun muassa kaduille sijoitetuin valvontakameroin.

Le Monde Diplomatique -lehti kirjoitti (3/2019), että Xinjiangista on tullut valtava koealue kehittää uudenaikaisia huipputeknologisia valvontavälineitä. Niitä on jo runsaasti. Poliisi voi käden käänteessä purkaa ihmisten älypuhelinten viestiliikenteen.

Oma lukunsa on kasvojentunnistuksella varustettu yleinen kameravalvonta, jossa Kiina edustaa maailman huippua. Kasvojentunnistuskameroita on poliisin ohella käytössä lentokentillä, vuokra-asuntojen ovilla ja vaikkapa wc-tiloissa.

Kiinassa on kehitetty älykkäämpi Integrated Joint Operations Platform (IJOP) -tunnistusohjelmisto, joka lienee jo käytössä uiguurialueilla. IJOP osaa hälyttää kasvojen ilmeiden perusteella, mikäli yksittäisen kadulla kulkija näyttää mielessään hautovan yhteiskunnan vastaisia ajatuksia.

Yksilön oikeusturvan kannalta IJOP:n kaltainen "ajatustenlukija" edustaa huolestuttavaa kehityssuuntaa. IJOP-valvonnassa viranomaiset eivät tartu videokuvissa nähtyihin rikoksiin vaan myös siihen, mihin henkilön arvellaan ilmeidensä nojalla mahdollisesti syyllistyvän.

Harva oikeusjärjestelmä maailmassa tuntee tällaista kasvoihin pohjaavaa ennakoitua epäilyksenalaisuutta.

Tarkka valvonta on johtanut vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin. Uiguureiksi tiedettyjä yliopiston tutkijoita, taiteilijoita ja tunnettuja urheilijoita on kadonnut.

Läntisten arvioiden mukaan uiguuriväestöstä yli kymmenen prosenttia eli noin miljoona ihmistä on joko ”uudelleenkoulutuksessa” työleiriolosuhteissa tai vankilassa.

Keskushallinto on kuitenkin tyytyväinen lisääntyneeseen tarkkailuun. Se aikoo muutamassa vuodessa asentaa suurten kaupunkien kaduille yli 600 miljoonaa valvontakameraa. Hallinnon tietokannoissa tiedetään olevan yli miljardi kasvokuvaa, miltei kaikista kiinalaisista.

Miljoonien kameroiden lisäksi samalla otetaan käyttöön sosiaalinen pistelaskujärjestelmä, jossa kansalaisen tilille kertyy hyvistä teoista plusmerkintöjä ja huonoista teoista miinuksia.

Käyttäytymistieteellisesti ajatellen pistelaskulla on vaikutusta elämään. Julkisilla paikoilla liikkuessaan kiinalainen joutuu väistämättä esittämään ja harkitsemaan jokaista liikettään.

MAINOS

Kommentoi

sehän se on saina mielessä, mutta kävellään nyt rauhassa ja katsellaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on menemässä vauhilla tuohon suuntaan, uusi tiedustelulaki 1.6 alkaen mahdollistaa poliisin ja supon mielivaltaisen kansalaisten seuraamisen ja tutkimisen ilman mitään syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä pystyn kans tunnistaan alaisteni kasvojen ilmeistä, jos ne ajattelee väärin. Joku app-assimilaattori olis toki hyvä, niin alaisten ajatustenvalvonta voitas tehdä 24/7/365.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämänkin puhelimen välityksellä tiedetään tarkkaan missä ja milloin olen. Reitti piirtyy tiedostoihin jatkuvasti. Myös netin käytöstä menee reaaliaikainen tieto talteen. Kummasti alkaa tulla mainoksia siitä tavarasta mistä on jonkun kanssa netissä keskusteltu. Monesti ei tarvi kuin keskustella nokakkain niin että puhelin on valmiustilassa niin heti se näkyy kohdennettuna mainontana, meitä kuunnellaan puhelinten välityksellä ja saatetaan myös katsella etukameran välityksellä. Ilmeisesti kävi niin että Huawei ei antanutkaan puhelimiinsa vapaata seurantaa amerikkalaisten käyttöön niin Trumpp antoi siitä johtuen Huaweille uhkauksiaan.
Minulle on aivan sama vaikka seuraisivat 24/7 jatkuvasti, rehellisen ja vilpittömän ihmisen ei tarvitse pelätä seurantaa. Se että meitä seurataan monin tavoin ja monelta taholta on varmaa. Yhdysvalloilla lienee maailman suurin ja laajin seurantakoneisto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rehellisen ja vilpittömän ihmisen ei tarvitse pelätä seurantaa, jos ja vain jos myös seuraaja on rehellinen ja vilpitön. Onko varmasti?

Aloitetaanko vaikka siitä, että jo nyt joka vuosi yli 500 suomalaista lusii vankilassa syyttömänä. Virheitä sattuu, mutta virheiden todennäköisyyttä lisää se, että kaikkia pidetään lähtökohtaisesti syyllisenä. Entäpä jos poliittisessa kentässä tapahtuu voimakas suunnanmuutos? Koskaan et voi tiedä, heiluttaako huomenna Suomessa tahtipuikkoa kommunisti, fasisti vai Vladimir.

Kukaan meistä ei ole täysin rehellinen ja vilpitön. "Joka teistä on synnitön, se heittäköön häntä ensimmäisenä kivellä", sanotaan eräässäkin kirjassa. Kardinaali Richelieun taas väitetään sanoneen suunnilleen: "Jos annatte minulle kuusi riviä maailman rehellisimpien miesten kirjoittamana, keksin jotain, mistä voin hirtättää heidät." Vaikka sitaatin lähde on kiistanalainen, siinä on paljon viisautta.

Kaikista vähänkään epämiellyttävistä ihmisistä saadaan kyllä kaivettua irti jotakin, ja jos tietoja kerätty pitkän aikaa, on syyte odottamassa sopivaa hetkeä. Näin toimivat Itä-Euroopan tiedustelupalvelut vielä 30 vuotta sitten. Eivät viranomaiset Suomessakaan ole täysin korruptoitumattomia. Sekin yllätys voi pian olla mahdollinen, että 10-20 vuotta vanha video, kuva tai äänite tulee eteen työpaikkaa hakiessa.

Valtioilla ja yhtiöillä ei ole mitään oikeutta käsitellä tietojamme ilman lupaamme, jos ei ole vahvaa syytä epäillä rikosta tai sellaisen suunnittelua. Mm. uusi tiedustelulaki pitää korjata. Kansalaisten pitää saada myös tieto siitä, että heitä on tarkkailtu. NATO-kiimaisten kokoomuslaisten valtiopetos tulee lopettaa. Sormenjälkirekisterinkin sormenjäljet tulee tuhota, kun passi menee vanhaksi. Pitäisi myös jakaa passeja, joissa ei ole biometrisiä tunnistetietoja. Jos ei lennä Yhdysvaltoihin, ketään ei nuo tiedot kiinnosta muutenkaan.

Puhelimista ja digilaitteista saa säädettyä yksityisyysasetuksia. Googlen palvelut saa pois päältä ja puhelimen käyttöä voi rajoittaa. Sen voi esim. sijoittaa äänieristettyyn laatikkoon kotiin tullessa. Liikkuessa sitä voi pitää lentokonetilassa, pois päältä, tai se voi olla vaikka foliopussissa. Olen onnistunut tässä siinä määrin hyvin, että minulle merkityksettömien tuotteiden mainostaminen alkaa jo vähän ärsyttää.

Kansalaisille pitäisi opettaa tällaisia digitaitoja, tietoturvaa sekä jakaa tietoa länsimaisten sivistysvaltioiden arvoista, joka ovat mahdollistaneet nykyisen kaltaisen yhteiskunnan kehittymisen. Yksi niistä arvoista on yksityisyyden suoja, jonka tulee olla vankkumaton niin yksityisten, yritysten kuin valtion taholta tulevan tiedustelun suuntaan.

Jos kerran olet rehellinen ja vilpitön ja sinulle on ihan sama, seuraako joku vai ei, niin miksi et julkaisisi kaikkia sijaintitietojasi, viestejäsi ja puheitasi vapaaehtoisesti kaikkien saataville? Alat elämään 24/7 Big Brotheria meidän muiden iloksemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähänkö kiinnostaa toisten tavsallinen elämä. Juuri nämä "sivistyneet länsimaat" seuraavat puhelimen välityksellä liikkeitämme ja puheitamme. Yhtään ainoaa mainosta ei ole tullut muista kuin länsimaisista tuotteista puhelun tai jonkin asian haun jälkeen. Hakukone google ohjailee tietoja kohdennettuun mainontaan ja ties mihin muuhun tiedot ohjataan. Aina on kyseessä "sivistynyt länsimaa" johon nämä tiedot menee. Ei kertaakaan idän suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko hyvä, jos väärin- eli toisinajattelijat voitaisiin parantaa, kuten tieteisfilmeissä jo tapahtuukin?

Sinisilmäiset suomaalaiset voisivat myös havahtua hieman fundeeraamaan, onko suurella hehkutuksella ylistetyssä kiinalaisessa investointirahassa mahdollisesti kielteisiä vaikutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Islamistien ajatuksia sietää lukeakin millä laitteella tahansa se on mahdollista. Kyllä kiinalaiset on viisaita, toisin kuin hölömöläeurooppalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ainoat kamerat eduskuntaan ja 24/7 suoraa lähetystä kansalaisille tahän pyrittävä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinassa, jossa tuo koko järjestelmä on epärehellinen ja mieletön. Tuolla rehellisellä ihmisellä ei ole mitään mahdollisuuutta päästä "valvojaksi". Kaikkea epäillään - mieletöntä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usassa on maailman suurin ja kattavin vakoilujärjestelmä. Ei riitä että omassa maassa vakoillaan, se ulottuu joka paikkaan masilmassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image