Pääkirjoitukset

Merk­ki­tuot­tei­ta pakkopullana – hallituksen aie puuttua elin­tar­vi­ke­kaup­paan voi lopulta osua kovimmin kuluttajiin

Private labelit ovat kauppojen omia tuotesarjoja kuten Keskon Pirkka, S-ryhmän Rainbow tai Lidlin Pohjolan Meijeri. Ainakin Keskolla ja S-ryhmällä on omia merkkejä usein parissakin hintaryhmässä. KUVA: VESA JOENSUU
Pääkirjoitukset 18.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Ministeriön työryhmä pohtii keinoja, joilla päivittäistavarakaupan neuvotteluasemaa ruokamarkkinoilla heikennettäisiin.

Pöydällä on muun muassa Pirkka- ja Rainbow-tuotteiden asema. Edessä voi olla niiden valikoiman kutistuminen.

Rinteen hallituksen 180-sivuisessa ohjelmassa sanat "selvitään" ja "pyritään" esiintyvät tiuhaan, mutta on suorasukaisempaakin nuotitusta. Tällainen on kohta, jossa hallitus lupaa hillitä ylivoimaiseksi näkemäänsä päivittäistavarakauppojen neuvotteluasemaa.

Puuttumisen keinoksi mainitaan lainsäädäntö. Sitä aiotaan kohdistaa ns. private label -tuotteisiin.

Private labelit ovat kauppojen omia tuotesarjoja kuten Keskon Pirkka, S-ryhmän Rainbow tai Lidlin Pohjolan Meijeri. Ainakin Keskolla ja S-ryhmällä on omia merkkejä usein parissakin hintaryhmässä.

Nämä tuotteet ovat usein edullisempia kuin elintarviketeollisuuden omat merkkituotteet. Tästä syystä kaupan merkkien myynti on viime vuosina kasvanut.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan hallitus on halukas muuttamaan "arvonlisän muodostamista elintarvikeketjun sisällä". Muutosoperaatiossa on siis kyse ennen kaikkea rahasta eli siitä, minne katteet ketjun varrella jäävät.

Nyt kotimaiselta elintarviketeollisuudelta jää tuloja saamatta, kun asiakas nostaa ostoskärryyn Pirkkaa ja Rainbow'ta. Sama kotimainen elintarviketeollisuus toki valmistaa lukuisia Pirkka- ja Rainbow-tuotteita, mutta niissä katteet tapaavat olla kapeat kaupan neuvotteluvoiman takia. Tämä puolestaan heijastuu alkutuotantoon asti, siis viljelijöille maksettuihin hintoihin.

Maataloustuottajien ahdinko on Suomessa totta, joskin kuvassa on eroja tuotantosuunnasta riippuen. Myös kotimaisen maatalouden turvaaminen antaa perusteen pohtia arvonlisän jakautumista.

Suomessa teemaa joudutaan selvittämään myös tuoreen EU-direktiivin takia. Se koskettelee elintarvikeketjun osapuolten epätasapainoista neuvotteluvoimaa.

Suomessa ministeri Leppä on puhunut myös nykytilanteen vaikutuksesta tuotekehitykseen: kun tuottajat ja teollisuus tekevät uuden tuotteen, kauppa tuo pikapikaa markkinoille oman kopionsa, mikä latistaa tuotekehitystä.

Tämän vaikutuksen todistaminen on kuitenkin vaikeaa. Ja monet tuotteet kaupan omat tuotteet, vaikkapa Pirkka-grillimakkara tai Rainbow-ketsuppi, eivät edes voi suuremmin poiketa teollisuuden merkkituotteista.

Kaupan omia merkkejä valmistava kotimainen teollisuus hyötyy myös siitä, ettei sen itse tarvitse markkinoida tuotteita.

Tuottajalta elintarviketeollisuuden kautta kauppaan kulkeva ketju päättyy kaupan hyllyjen välissä kulkevaan kuluttajaan. Ainakin ministerin puheista päätellen menossa oleva selvitys johtaa myös käytännön päätöksiin.

Jos seurauksena on joidenkin tuotteiden hintojen nousu tai poistuminen hyllyiltä, isoin muutos iskee päivittäistavarakaupan sijasta kuluttajiin. Olisi yllättävää, jos markkinoiden toimintaan puuttuvat toimet noin vain nieltäisiin viiden puolueen hallituksessa.

Kestävä tapa vahvistaa kotimaista maataloutta ja elintarviketeollisuutta on viennin kasvattaminen. Niitä ponnisteluja pitää yhä lisätä.

MAINOS

Kommentoi

Nämä Kepun Sos.dem'in hallitukselle asettamat reunaehdot tulevat lyömään raskaasti suomalaiseen eläjään, vähävaraiseen, kuluttaan ja veronmaksajaan ja erityisen kovaa ympäristönsuojelun tavoitetarpeiden täyttämismahdollisuuteen. Näitä ovat mm. maanviljelyn tukien nosto, pakkohajasijoittamisella kehityksen jarruttaminen, turpeenpolton jatkaminen, 18 sotemaakunnan inttäminen, polttoaineverojen nosto, sähköautojen kehityksen jarrutus, äärikalliitteen biopolttoaineiden (tekodiesel ja tekokaasu) olemattomalla hyötysuhteella, turvemaiden viljelyn jatkaminen varoituksista huolimatta, ....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maatalouden surkea tuotantotehokkuus tulee jokaisen suojaustoimenpiteen johdosta edellen romahtamaan lisää ja ylitämme juuri 200% tukiasteen. Viljelijä saa 1 euron tuotteidensa myynnistä ja veronmaksaja maksaa 2 euroa tukirahaa! Sellaisen tuotteen vienti tuhoaa taloutemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko esim. Oikea veto politikoilla kieltää oma kalastajien pyytämäänsä tuoreen kalan suoramyynti järvestä paikallisille kaupoille , tämä kalojen kierrätys tukunkautta oli taas yksi kikka rahastukselle , eihän kala voi olla parempaa ja tuoreinta kun se tuodaan suoraan kauppoihin kun pyrstö vielä liikkuu , ihmisille syötäväksi. Yli 40v kokemuksella talvikalastusta ammatikseen työtä tehneenä ei voi kuin ihmetellä.näitä mielettömiä poliittisia vetoja ja kikkailuja,eipä ime jos ei tekijöitä kohta löydy suomalaisen ruoan tekijöiksi, esim.k.kaupan omistaja totesi että oli laittanut kirjolohi lähetyksen takaisin tukkuun jotka olivat märänneitä valmiiksi, tämän laatuistako on nykypäivän ihmisen evästä ja ruokaa. Onhan selvä että ei ole luotettavampaa ,laadukkaampaa ja terveellisempää kuin kotimaassa tuotettu ruoka syötäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllä sanottiin aivan lopussa, että:
"Kestävä tapa vahvistaa kotimaista maataloutta ja elintarviketeollisuutta on viennin kasvattaminen."

Todellisuudessa maallemme ei talouden kannalta ole mikään niin vahingollista kuin viedä valtion velanottorahalla kasvatettuja elintariviketuotteita ulkomaille, koska sellaisessa vientipaketissa on vain vähän ruokaa ostajalle, mutta paljon tukirahaa paketissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulemme kuulemaan Keskustapuolueen tuutuista päivittäin näitä "parannusulostuloja" milloin hajasijoituksen ja milloin turpeenpolton ja milloin kotimaisen ns. puhtaan ruuan puolesta. Heikko kannatus ajaa näin uhmakkaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepun ei kannattaisi joka kerta hymistellä alle 50 000 maanviljelijän suuntaan ja käätää takpuoltaan yli 100 kertaiselle joukolle muita suomalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuluttajalle koituvat huonot päätökset lähtevät usein Keskustapuolueen hautumosta. Puuttuu enää tuonitkielto ulkomaisille ruokatuotteille ja pakotus "suomalaisen puhtaan ruuan" käyttämiseksi. Samalla joudutaan jälleen lisäämään huono- osaisille tukia ja valtiolle valanottoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaanko nyt suomalaisen kuluttajan asialla vai onko tarkoitus vain tukea Suomen elintarviketeollisuutta? Kaikki ostavat ruokaa, mutta hyvin pieni osa saa elantonsa ruoantuotannosta. Kansa maksaa, kun valiolaiset, atrialaiset yms. rikastuu.

Li Andersson kertoi viikonloppuna olevansa pienen ihmisen asialla. Voisitko ministerinä lopettaa tämän selvittelyn alkuunsa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen elintavikemarkkinoiden järjettömän korkeaa kuluttajahintatasoa ylläpitävistä voimista yksi suurimmista on - niin nurinkurista kuin se onkin - K-ryhmän tuhansien kauppiaiden marginaalit, joita vastaavat voitot S-ryhmä ja LIDL saa keskitetysti - LIDL:ssä yksi saksalainen perheyritys.

Millekään näistä Suomen markkinoita täysin suvereenisti hallitsevien Suomen mittakaavassa jättiläisten ei tietenkään kannata lähteä todelliseen omien maginaaliensa leikkaamiseen siis todelliseen markkinatalouden mukaiseen kilpailuun, jonka kustannusrakenteensa vuoksi K-ryhmä häviäisi väistämättä mutta silloin myös muut häviäisivät erittäin merkittävästi voittojensa pienentyessä todella rajusti - pysyvästi.

Suomi ei ole markkinatalousmaa tälläkään liiketoiminta-alueella näiden jättiläisten kartellin käsissä.

Suomalaisten etu on siirtyä mahdollisimman paljon paikalliseen lähiruokaan, joka on parasta hankkia mahdollisimman suoraan tuottajilta.
Siten saa koko valtavan ''jalostus-'' ja jakeluketjun pois vetämästä välistä ja rahat pysymään kotikonnuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin maitopurkin kyljestä: "Tämänkin pakkauksen pinnoite valmistetaan tätä nykyä metsäteollisuuden sivuvirroista syntyvästä mäntyöljystä". Pakkaus on kauppaketjun private label- maidolle. Siinäpä suomalainen vientituote parhaimmillaan: elintarvike ympäristöystävällisestä pakkauksessa. Toivottavasti hyvät keksinnöt metsäteollisuudessa pysyvät suomalaisten yrityksien hallinnassa ja myös valmistetaan Suomessa. Täytyypä lukea elintarvikkeiden pakkauksia tarkemmin, löytyykö muita ympäristöystävällisiä suomalaisia tuotteita, ostan sellaisen varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

” Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan hallitus on halukas muuttamaan "arvonlisän muodostamista elintarvikeketjun sisällä".”

Toisin sanoen:

Kepu yrittää suojella erittäin pientä edunsaajajoukkoaan (maataloustuottajat) miljoonien kuluttajien edun kustannuksella. 80-luvun protektionismia parhaimmillaan.

Kas kun ei ehdoteta rajojen sulkemista elintarviketuonnilta kokonaan, paitsi niiltä osin mitä ei voi Suomessa tuottaa. Tosin eihän me mitään ulkomaisia hedelmiäkään oikeasti tarvita: juureksilla, kaalilla ja puolukoilla pärjää kyllä mitä vitamiineihin tulee...

Onneksi kepu, tai kukaan muukaan, ei voi käytännössä puuttua markkinoiden toimintaan. Kauppojen omia merkkejä ei voida kieltää mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kotimainen ruoan tuotanto halutaan turvata, niin jotain on tehtävä. Nythän ei ole kyse siitä, että ruoan hinta nousisi, vaan että tuotto jaettaisiin reilummin. Kesko ja varsinkin Sokos voisivat ihan itsekin tämän asian hoitaa eettisesti oikein, mutta "omistajat" vissiin eivät välitä muusta kuin siitä, että on halpuutettu oikeasta kohti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin - tarvitaan lisää markkinataloutta ja kilpailua, jotta kaupan katteet pienenevät.

Kesko operoi noin 4-5% katteella, mikä on aika paljon päivittäistavarakaupassa.

Maailmalla jättiketjut tekevät keskimäärin noin 2% voittoa, mutta juuri missään ei olekaan Suomen kaltaista duopolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeämpää olisi jälleen alkaa panostamaan elintarvikkeiden hyvään laatuun ja maittavuuteen kuin "halpuuttamiseen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tämä hallitus hyökkää jo romahtaneen Kepun johdolla kotimaisten kauppojen kimppuunkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image