Pääkirjoitukset

Merkittävä ennakkotapaus – oikeuden ratkaisu ryh­mä­kan­tees­ta olisi hyvä saada

Kuluttaja-asiamies aikoo puuttua järein keinoin pikaluottojen kohtuuttomiin kustannuksiin. Seuraavaksi ryhmäkannetta varten kerätään ennakkoilmoittautumisia kahden pikavippifirman tiettyjen lainojen luotonottajista. KUVA: Jenni Gästgivar
Pääkirjoitukset 24.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kuluttaja-asiamies on viimeinkin ottamassa järeät keinot käyttöön saadakseen ryhmäkanteella ennakkotapauksen aikaiseksi.

Oikeuden ratkaisu olisi hyvä saada, sillä se on sitova verrattuna viranomaisen suositukseen.

Pikavippiyhtiöiden kulutusluottojen takia vaikeuksiin joutuneet kansalaiset voivat hakea itselleen oikeutta kilpailu- ja kuluttajavirastolta, joka on nostamassa ryhmäkannetta kahta pikavippifirmaa vastaan.

Kuluttaja-asiamies kertoi keskiviikkona harkitsevansa ryhmäkanteita kahden pikavippiyhtiön myöntämästä kuluttajaluotosta, joilla on sen mielestä kohtuuttomat luottokustannukset.

Kyseessä ovat kahden pikavippiyhtiön myöntämät tietyt 2 000 euron luotot. Kuluttaja-asiamies pyytää näitä kyseisiä luottoja ottaneita kuluttajia ilmoittautumaan kanteeseen ennakkoon.

Oikeus nostaa ryhmäkanne on Suomessa varattu ainoastaan kuluttaja-asiamiehelle. Ryhmäkannetta ei ole kuitenkaan käytetty kertaakaan, vaikka se on ollut mahdollista yli kymmenen vuotta. Ajoittain on käyty keskustelua siitä, pitäisikö ryhmäkanneoikeutta laajentaa muillekin toimijoille ja yksittäisille ihmisille. Ryhmäkanne saattaisi toimia esimerkiksi ympäristöasioissa.

Miksi ryhmäkannetta ei ole käytetty? Asiantuntijoiden mukaan syy voi olla se, että ryhmäkannelaki on varovainen kannustaessaan toimiin. Toinen vaihtoehto on se, että jo pelkkä ryhmäkanteen mahdollisuus on toiminut riittävänä pelotteena.

Kuluttaja-asiamiehen vireillä olevan ryhmäkanteen toteutuessa saadaan esimakua siitä, miten ryhmäkanne toimii käytännössä. Pikavippifirmoja vastaan nostettava kanne olisi epäilemättä sopiva kohde, sillä niiden toiminta on herättänyt pitkään voimatonta närkästystä.

Vakuudettomien pikaluottojen aiheuttamista kärsimyksistä on runsaasti näyttöä. Erityisesti nuoret ovat viime vuosina velkaantuneet pikavipeistä. Kun rahaa saa nopeasti ilman vakuuksia, yhdelle ihmiselle voi kasautua useita korkeakorkoisia luottoja ja sen seurauksena maksuhäiriöitä.

Kohtuuttoman kalliita luottoja myöntävät muutkin pikalainoilla voittoja takovat yhtiöt, mutta kuluttaja-asiamiehen ryhmäkanteeseen haetaan sellaisten velallisten vaatimuksia, joille luotot on otettu samoilta luotonantajilta keskenään samanlaisilla ehdoilla.

Pikavippifirmojen toimintaa on viime aikoina pyritty suitsimaan. Syyskuun alussa voimaan tuli korkokattosäätely. Viime viikolla hallitus vei eteenpäin ehdotusta, joka antaisi kuluttaja-asiamiehelle mahdollisuuden hakea markkinaoikeudelta seuraamusmaksun määräämistä, jos yritys rikkoisi kuluttajaluottoja koskevaa sääntelyä.

Tulevaisuuteen tähtäävät toimet ovat tarpeellisia, mutta tekeillä olevalla ryhmäkanteella haetaan helpotusta vanhoihin luottoihin. Jos neuvotteluissa pikavippifirmojen kanssa ei päästä sopuun, asia tulee Helsingin käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Mielenkiintoista on nähdä, saako kanne pikavippifirmat perääntymään vai haetaanko tuomioistuimesta ennakkotapaus, joka määrittää tulevia kanteita. Oikeuden ratkaisu olisi hyvä saada, sillä se on velvoittava kuluttajaviranomaisen suositukseen verrattuna.

MAINOS

Kommentoi

Oikealla asialla ollaan kun pikavippejä suitsitaan. Sähköpostiini tulee kymmenisen lainatarjousta päivässä. "Lainaa ilman vakuuksia 60 000 asti." "Nosta lainasi heti, maksa kun jaksat." "Lainasi on valmis, lähetä hakemus." "Lainaa jopa 10 minuutissa." Merkkaan ne aina roskapostiksi, mutta sama viesti saattaa tulla pian vähän eri osoitteesta. Minä ymmärrän merkitä nämä roskapostiksi ja ärtyä ja paheksua, mutta miten toimii huono-osainen nuori tai vähän vanhempikin, jota kukaan ei neuvo eikä kukaan ole ajoissa opettanut? Semmoinen, jolla on muutenkin vaikeuksia eikä oikein osaa eikä pärjää? Joku kommentoija sanoi, että oma vika kun nostaa lainan. Mutta jos heikkoa ja ymmärtämätöntä tai omia kykyjään suurempien vaikeuksien kanssa kamppailevaa houkuttelee, se sortuu. Hyvä että touhuun puututaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulin Ylen radiouutisista, että kyseisten pikavippiyrityksien todelliset vuosikorot ovat 300 ja 350 prosenttia. Olen luullut, että koronkiskonta on Suomessa rikos, en uskaltaisi edes pyytää rahani lainaajalta tuollaisia korkoja vitsinäkään. Onko tosi, että on rahalla kysyntää, jos korot ja lainakulut ovat noin suuret, enpä usko. Rahanpesuakin on Suomessa monenlaista, voisi olla aika hyvä menetelmä naamioida se pikavippibisnekseksi. En syytä asiasta ketään, mietinpä vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ottaa kallista lainaa niin eikö se ole oma vika?Kun nostaa lainan niin silloin on sopimus kuluista syntynyt eikä se ole luotonantajan vika vaan oma vika.Hölmöt marisee ja itkee että on kallista rahaa mutta sitä ei tarvitse ottaa. Toivottavasti oikeus lisää luottoihin oikeudenkäyntikulut päälle.Suomessa on elämäkin jo ylihintaista eikä kukaan nosta kannetta valtiota vastaan vaan hyväksyy asian murisematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image