Pääkirjoitukset

Me­ri­kyl­py­läs­tä vetonaula

Pääkirjoitukset 4.6.2018 6:00
Pääkirjoitus

Merikylpylän rakentaminen Kiikeliin palvelisi niin kaupunkilaisia kuinmatkailijoita.

Ajankohta on sopiva, sillä kiinnostus elämyksellistä saunomista ja senterveysvaikutuksia kohtaan on kasvussa.

Oulun Kiikeliin suunniteltu Löylymaailma on etenemässä ripein askelin. Tontinluovutuskilpailussa kärkeen sijoittunut Allas Sea Pool Oulun taustataho Töölö Urban arvioi voivansa toteuttaa hankkeen ensi vuonna (Kaleva 1.6.).

Töölö Urbanilla on kokemusta vastaavasta toiminnasta, sillä sen tytäryhtiöllä on suosituksi tullut ja laajaa julkisuutta saanut merikylpylä Helsingin ydinkeskustassa Katajanokalla. Toimivaksi konseptiksi osoittautunut Katajanokan merikylpylä avattiin kaksi vuotta sitten syksyllä.

Ouluun suunnitellun Allas Sea Poolin kustannusarvio on noin kuusi miljoonaa euroa. Investoinnin rahoitus on kuitenkin vielä auki. Kaupungin hankkeen eteen tehtävät työt vaatisivat arviolta 500 000–810 000 euroa. Jos kävisi niin, että Töölö Urban ei määräajassa täyttäisi kaupungin ehtoja, hanke siirtyisi kilpailussa toiseksi tulleelle.

Varasijalle valittu Sauna Uleåborgin ehdotus perustuu näköalaravintolaan ja saunaan, joka voisi toteutua vuonna 2020. Kyse olisi noin kahden miljoonan euron investoinnista, jossa kaupungin töiden osuudeksi tulisi 220 000–380 000 euroa. Arviointityöryhmän esitys menee seuraavaksi yhdyskuntalautakunnan käsittelyyn.

Töölö Urbanin merikylpylä olisi Oulussa hyvä lisä elämyksellisten toimintojen ympärille. Merikylpylän myötä kaupunki saisi keskeisellä paikalla toimivan hyvinvointi- ja virkistyskeskuksen. Merikylpylän sijainti mahdollistaisi sen, että se torinrannan muiden toimintojen ohella olisi helposti saavutettavissa.

Kaupunkilaisten palvelemisen ohella merikylpylä voisi olla kiinnostusta herättävä matkailuun liittyvä hyvinvointitrendi. Ajankohta on otollinen.

Kansainvälinen kiinnostus saunomista ja sen terveysvaikutuksia kohtaan on kasvussa. Saunakokemukseen voidaan rakentaa elämyksellisyyttä ja kerrontaa, vaikka se oululaisille kotioloissa olisi arkipäiväinen löyly ja sata astetta.

Todennäköisesti merikylpylä antaisi Oululle ripauksen kaivattua merellisyyttä ja lisäisi kaupungin kiinnostavuutta. Merikylpylällä olisi omalta osaltaan kaupunkikulttuuria elävöittävää vaikutusta.

Oulussa kauppatorin liepeillä on tapahtumassa muitakin vetovoimaisuuteen ja kaupunkikuvaan vaikuttavia asioita. Kauppahallia ryhdytään kunnostamaan samalla kun odotellaan Hallikaisen hotellin rakentamisen alkamista.

Lisäksi kirjaston kupeeseen on tehty suunnitteluvaraus 22-kerroksisesta hotelli-, majoitus- ja toimistorakennuksesta, Terwa Towerista. Torni lisäisi hotellitarjontaa ja toisi kaupunkikuvaan urbaania sykettä. Myös tornihotelliin on tulossa spa-osasto merivesialtaineen.

Kaupungin elinvoimaisuuden kannalta on myönteistä, että yrittäjillä riittää kiinnostusta kehittää kaupunkia varsinkin kun hankkeisiin ei tarvitse panna veroeuroja sen enempää mitä teknisten valmiuksien luominen edellyttää.

Torinrantaan näyttäisi rakentuvan kuin itsestään matkailustrategiasta puuttumaan jäänyt pala Oulu-brändiä.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä taitaa "urbaani syke" jäädä valitettavan vähäiseksi, vaikka kuinka korkea torni rakennettaisiin. Muutama linja-auto pihalla parhaaseen sesonkiaikaan ja siinä se "pöhinä" sitten on. Kummallista suureleisyyttä ja toiveajattelua kaupungin puolelta! Pienimuotoisempi, aivan aito oululainen kulttuuri- ja luontoelämysten tarjonta olisi varmempi investointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

"Jos itseä köyhyys ei millään tavalla kosketa, ei siitä puhumista pidä leimata köyhyyttä kokevien turhaksi valittamiseks... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image