Pääkirjoitukset

Melko huo­les­tut­ta­vaa, Nokia – yhtiö ei näytäkään olevan valmis 5G-kauteen

Nokian 5G-laitteistoa kehitetään muun muassa Oulussa. KUVA: Matti Räty
Pääkirjoitukset 26.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Mobiiliviestinnän viidennen sukupolven toivottiin merkitsevän Nokialle riemullisten aikojen paluuta. Nyt se vaihe siirtyi taas kohti horisonttia.

Yhtiötä puristavat kova kilpailu ja tuoteongelmat.

Verkkolaiteyhtiö Nokian kurssi romahti torstaina lähes neljänneksen, ja lasku jatkui vielä perjantaina, toki edellispäivää loivempana. Pudotus on rajuin vuosiin.

Syynä syöksyyn ei ollut se, että Nokian ilmoittama tulos vuoden kolmannelta neljännekseltä olisi ollut yllättävä tai heikko. Varsinaiset tuloslukemat olivat jotakuinkin odotusten mukaiset.

Säikähdyksen aiheutti sen sijaan Nokian oma arvio yhtiön lähiaikojen näkymistä. Niitä voi kutsua jopa huolestuttaviksi. Osa sijoittajista otti ilmeisen raskaasti myös sen, ettei Nokia aio maksaa omistajilleen osinkoja euronkaan vertaa päättyneeltä neljännekseltä eikä seuraavaltakaan.

Mobiiliviestinnän siirtymistä niin sanottuun viidenteen sukupolveen eli 5G:hen on pidetty Nokian suurena mahdollisuutena. Yhtiö kuuluu näillä markkinoilla kolmen suurimman joukkoon. Isoin tekijä on kiinalainen Huawei, jonka perässä tulevat ruotsalainen Ericsson ja Nokia.

Ericsson julkisti tuloksensa viime viikolla. Yhtiö, jonka vielä äskettäin povattiin putoavan kahden kilpailijansa vauhdista, teki odotettua paremman tuloksen. Ericsson myös kertoi nostavansa ensi vuotta koskevia myyntitavoitteitaan ja ilmoitti, että 5G on nyt pääsemässä vauhtiin odotettua nopeammin.

Jälkimmäisen näkymän pitäisi luvata hyvää myös Nokialle samaan aikaan kun Huaweihin vielä kohdistetaan vakavia epäilyksiä kyseenalaisesta yhteistyöstä Kiinan valtion kanssa. Juuri nyt Nokialla kuitenkin kangertaa.

Vaikka 5G:n tulosta on tiedetty jo vuosia, näyttää siltä, että Nokia ei sittenkään ole saanut tuotteitaan uuden tilanteen vaatimaan kuntoon. Esimerkiksi alkuvuonna Nokialta jäi saamatta 200 miljoonan euron myyntitulo Yhdysvalloista, kun toimitetut tuotteet eivät olleet lupausten mukaisia.

Nokian on epäilty jääneen tuotekehityksessä jälkeen Huaweista ja Ericssonista. Tämän yhtiö luonnollisesti kiistää. Tilanne on sille kuitenkin tiukka.

Kiinalaisjätti panostaa tuotekehitykseen – joka tosin koskee muutakin kuin verkkolaitteita – 14 miljardia euroa vuodessa, kymmenisen miljardia enemmän kuin Nokia. Olisi ihme, jos se ei jotenkin näkyisi.

Nokian talousjohtaja Kristian Pullola totesi Helsingin Sanomissa, että yhtiöllä on matkapuhelinverkoissa kaksi ongelmaa: yksittäisissä tapauksissa hintapaineet ja laajemmassa katsannossa tuotekustannukset. Tämän voinee tiivistää niin, että yhtiö ei pysty myymään tuotteitaan riittävän kilpailukykyisillä hinnoilla.

Ei Nokian tilanne toisaalta ole vailla valoakaan. Yhtiön asema voi myös vahvistua ilman sen omiakin ansioita, jos Huawei vajoaa entistä syvemmälle tietoturvaepäilyjen hetteikköön.

Tämän varaan Nokia ei kuitenkaan voi tulevaisuuttaan rakentaa vaan sen on pantava omat rivinsä ja oma toimintansa kuntoon. Yhtiö on osoittanut aiemminkin kykyä uudistua pakkotilanteessa.

Se, että Nokia nyt jättää maksamatta osinkoja ja käyttää ne rahat tuotekehitykseen, on järkevä veto, ehkä suorastaan selviämisen ehto.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Surinin puheet ovat olleet kaikkea muuta kuin luottamusta herättäviä, vaikka hän on vuodesta toiseen toistanut, että: ei nyt, mutta ensi vuonna....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpahan lyhytnäköistä kirjoittelua. 5g syklin huippujen arvellaan olevan jossain 2020-luvun loppupuoliskolla. Jopa 10 vuoden päästä. Nyt ihmetellään, että aivan syklin alkutekijöissä katteet ovat paineessa. Tämä sykli on vasta käynnistymässä ja Nokia on hyvissä asemissa. Unohtakaa nyt nuo ensi vuoden näkymien laskut. Vuoden 2020 näkymät perustuivat Nokian omiin ennusteisiin 2017 Q4 raportissa. Nyt lasketut näkymät ylälaitaan osuessaan ovat aivan vastaavat kuin Ericssonin ensivuoden ohjeistus. Osaamatonta talousjournalismia. Valitettavasti kellään ei ole omaa näkemystä vaan jokaisessa lehdessä toistetaan toisesta lehdestä luettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on 5g vouhotuksessa hullu. Terveydellisiä haittoja ei ole tutkittu tarpeeksi, kaupunkien ihmiset toimivat koekaniineina, itse ainakin pyrin välttämään kulkemista 5g:n vaikutusalueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Nokia huijattiin Elopin usalaisten markkinavoimien toimesta sivuun kuten nyt tehdään Huaweille, ei tekniikan paremmuudelle ole mitään tekemistä globaalin talousmahdin vallalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usalaiset ei voi mitään Huawein nousulle. Apple on se joka tulee siinä sodssa häviämään. Ihmiset kyllästyy Yhdysvaltalaisten markkinahäiriköintiin ja alkaa boikotoida kuten iste jo teen. Vältän ostamasta mitään yhdysvaltalaista. En halua edes matkustaa sinne käymään. Pitäkööt tunkkinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokia osti 2016 ranskalais-amerikkalaisen Alcatel-Lucentin maksaen kauppasumman ALU:lle suunnatulla osakeannilla eli käytännössä suoraan osakkkeenomistajien kukkarosta. 2 mijardia uutta osaketta liudensi Nokian osakkeen 6,6 eurosta noin 4,4 euroon. Kummallisiin kaupanehtoihin kuului, ettei Nokia irtisano ranskalaisia muutamaan vuoteen sekä sitoutuu lisäämään tuotekehitystä Ranskassa tulevina vuosina. Onkohan 5G kehitystä tehty ranskalaisella suurpiirteisyydellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5G kehitys on ollut puoskarien kynsissä.Tiesimme tämän jo kun nimittivät 5G vetäjiä Nokialle . Onko Nokian ongelma ettei saada oikeita tuotekehittäjä? Nyt tulos näkyy karkeimmalla tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uutinen ei yllätä, mitä olen kuullut nokian sisäisistä ongelmista niin arvaahan se että jossain vaiheessa tulee ongelmia.
Esimerkiksi rektytoiminen, pelkästään halutaan rektytoida nuoria ja vastavalmistuneita puskaradioiden läpi, yrityksen maine on jo sellainen että nämä osaavimmat ei edes hae, he menevät muualle. Eri tiimit ovat eriarvoisessa asemassa, osalle annetaan rekrylupa ja jaellaan rekrypalkkioita ja osa sitten joutuvat rekryämään vain talon sisällä ja kun alkaa YT neuvottelut näistä tiimeistä poistetaan osaavimmat ja muiden työtaakka kasvaa, joka tarkoittaa myös sitä että osaavimmat pakenee muualle ja taas työtaakka kasvaa.
Tämä ei kasvata ainakaan innovaation määrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas se nähdään Suomen talousasiantuntijoiden viisaus: moittivat tavallisia ihmisiä pankkisäästöistä ja asuntosäästämisestä. Eipä ole mennyt yöunet eikä ole hävinnyt rahaa viisaalla ja nöyrällä. Suomen valtion sijoitusyhtiö Solidium menetti Nokian viimeisimmässä pörssiromahduksessa satoja miljoonia euroja. Eduskunta ei puhu asiasta mitään, Suomen hallitus on hiljaa ja vielä hiljempää on sijoitussalkkua hoitavat virkamiehet. Luulisi Nokian johtajien varovan puheitaan, että ei lopu luottamus yrityksen toimintaan. Jos Suomen valtiolla olisi ollut viisaita poliitikkoja ja virkamiehiä, olisi Suomessa tuottavia valtion omistamia omia yrityksiä eli SIJOITUKSIA: Kemira, Outokumpu, Rautaruukki, Valmet, Veitsiluoto ja monia muita. Teollista toimintaa olisi joka puolella Suomea, olisi työtä ja eläketurva kymmenillä tuhansilla suomalaisilla. Stanan pelurit pilaavat kaiken ja vievät rahat sekä työpaikat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Nokia voisi siirtyä heti kerralla kehitteleen jotain vaikka 9G verkkoa. Jäisi muut kauas taakse näprään 5,6,7,ja 8G verkkoja. Tosiasiassa kun saisivat ensin edes 4G verkon toimimaan kunnolla joka paikassa niin muuta verkkoa ei edes tarvitsisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka tarvitsee 5G:tä? Ei kuluttajat ainakaan. Teknologian jatkuva uusiminen ja muuttaminen aiheuttaa enemmän haittoja kuin hyötyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummasti kuluttajat ovat lähteneet mukaan esim. TV-sarjojen ja elokuvien katselemiseen mobiililaitteilla yhä enemmän ja enemmän. Liikennemäärä on kasvanut eksponentiaalisesti, eikä 4G:n tarjoama kaista tahdo enää riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän teknologiakehittäjät voi jäädä odottamaan, että operaattorit ympäri maailman saavat maailman valmiiksi vanhempien teknologioiden osalta. Sama, kuin lopettaisi lääketieteen kehityksen siksi aikaa, että kaikilta saadaan flunssa pois. Sitäpaitsi 5G ei ole niinkään kuluttajille, vaan bisnesten käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokialta tulossa osakeanti keväällä 2020,kerätään sijoittajilta 3-5miljardia euroa 5G tuotekehitykseen, samalla käänteinen splitti osakkkeelle, nykyiset osakkeet puolittavat arvonsa ennenkuin tulevan talven lumet ovat sulaneet, sanokaa minun sanoneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa-a, "Esimerkiksi alkuvuonna Nokialta jäi saamatta 200 miljoonan euron myyntitulo Yhdysvalloista, kun toimitetut tuotteet eivät olleet lupausten mukaisia.". Siis, amerikkalaisethan osaa yltiö-isänmaalliseen tyyliinsä ulkomaalaisen tuotteen vähätellä, ei ole sopimusten mukainen, ei vastaa tilaamaamme tuotetta, jne. eli he kuin sitä perinteistä slogania mukaillen vääntää bisnestä: "asiakas aina oikeassa".. Luultavasti he kuitenkin saivat hyvän tuotteen ja alle sopimushintojen ja naureskelelevat partaansa, kuinka taas vedätettiin ulkomaalaista yritystä.. Sitten: "Ei Nokian tilanne toisaalta ole vailla valoakaan. Yhtiön asema voi myös vahvistua ilman sen omiakin ansioita, jos Huawei vajoaa entistä syvemmälle tietoturvaepäilyjen hetteikköön.".. Tämähän on ihan puhtaasti Trumpin "kiina-sotaa" vailla mitään todisteita vakoiluista ja suomalaisetkin alan asiantuntijat pitää ihan puhtaasti kauppasotana tuota Huawein vakoilusyytöstä.. Trump vielä itsekin lausunut ääneen, jos/kun Kiinan kanssa sopimus saadaan aikaan, että "ongelma postuu sen myötä", siis tarkoittaen vakoilusyytöstä.. Silloin ainakin Huawein business oikenee jyrkästi ylöspäin.. Nokian vaan pitää jatkaa sitkeästi valitsemallaan linjalla, ei he huonoja ole. Se kyllä on toinen juttu, jos Huawei samalla tasolla tekniikassa, niillä kun tuotantokustannukset niin alhaiset kuin voi olla, ja jos Ericsson vielä teetättää Kiinassa tai aasiassa yleensäkin verkkolaitteensa, niin huono silloin on Nokian kilpailla hinnoilla eli valmistus Nokiankin on siirrettävä halpamaihin.. Business is business!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei tarvita mihinkään, mutta onpahan tuotekehittelijöille ja myyntimiehille töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
10:59
Oulaskankaan sairaala luopuu rajoitetuista asiakaspalvelun soittoajoista
10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
9:52
OP:n syksyn toiset yt-neuvottelut päättyivät – irtisanottuja tällä kertaa ainakin 270, ei vaikutuksia Pohjois-Suomeen
9:51
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
8:50
Hepokankaantien risteykseen jumittunut raskas ajoneuvo sulki Hyrynsalmentien Puolangalla yli tunniksi
8:28
Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli peruttiin
53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image