Pääkirjoitukset

Matkailu on Lapin Nokia

Manchesterilainen poika pääsi Kuusamossa kokeilemaan pulkkamäkeä.
Pääkirjoitukset 24.12.2004 0:00
Unknown
Lapin talvimatkailusta on rakentumassa menestystarina, jonka taloudellinen ja muu merkitys kasvaa jatkuvasti.
Suomessa on puhuttu paljon siitä, mistä saataisiin maalle uusi Nokia, työllistävä kansainvälinen menestystarina. Tosiasiassa sellainen on jo syntynyt. Pohjois-Suomen matkailu, etenkin talvimatkailu, on hyvää vauhtia kohoamassa todelliseksi merkkituotteeksi. Etenkin se koskee Lapin hiihtokeskuksia, mutta myös Kuusamo ja Kainuu ovat imussa mukana.

Tälle saavutukselle ei ole osattu toistaiseksi antaa sitä arvoa, mikä sille kuuluu. Matkailu on myös tuotantoa: siinä tuotetaan asiakkaille elämyksiä, mielihyvää. Jos tuote on onnistunut, se halutaan ostaa uudelleen. Näillä kansainvälisesti erittäin kilpailluilla markkinoilla pärjääminen vaatii todellista ammattitaitoa ja osaamista. Lapista sitä näyttää löytyvän.

Pohjoisen matkailun menestys ei ole mikään itsestäänselvyys. Tarvitsee katsoa vain Ruotsin Lappia tai Pohjois-Norjaa. Molemmista löytyy yllin kyllin talvista, eurooppalaisittain eksoottista ja puhdasta luontoa, mutta ulkomaiset matkailijavirrat ovat Suomen Lapissa aivan eri tasolla.

Meneillään oleva joulun aika käy hyvästä esimerkistä. Joulumatkailu Lappiin on noin 15 prosentin kasvussa viime vuodesta. Se tarkoittaa, että pohjoisen lentokentille laskeutuu ulkomailta yli 500 tilauslentoa, ja niiden mukana tulee yli satatuhatta matkailijaa.

Näissä luvuissa puhutaan yksin Lapista, mukana eivät ole Oulun läänin talvikohteet, jotka nekin vetävät turisteja. Esimerkiksi Kajaanin kentälle on tänä jouluna saatu ensimmäinen suora lento Britanniasta. Kuusamo on joulumatkailussa jo vanha tekijä.

Rovaniemen, Kittilän ja Ivalon lentokentillä käy kuhina, ja muuten lähes unohdettu Enontekiön kenttäkin ottaa vastaan noin 50 konetta ulkomailta. Jouluna liikkeellä ovat ennen muuta britit, loppiaisen eli venäläisen uuden vuoden aikaan tulijoita riittää idästä, ja kevättalvea kansoittavat sulassa sovussa suomalaiset ja ulkomaiset talvituristit.

Pohjoisessa on kyetty tuotteistamaan niin joulun pimeys kuin kevättalven hohtavat hanget matkailun vetonauloiksi, ja kehitys jatkuu. Esimerkiksi Levillä tavoitteena on, että ulkomaalaisten osuus kävijämääristä nousisi nykyisestä 20 prosentista 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Pohjoisen Suomen käsissä ovat nyt kaikki valtit, sillä talvi- ja luontomatkailussa se on jo huimasti edellä kilpailijoitaan. Vahvuutena on myös se, ettei matkailumarkkinoita hallitse mikään yksittäinen yritys, vaan takana on laaja kirjo erilaisia toimijoita. Vuosien aikana on kerätty kokemuksia ja kontakteja, ja kaikki tämä kantaa nyt hedelmää. Matkailuun on tullut ammattimainen ote, mikä on erittäin tärkeää. Kerran pettynyt asiakas ei palaa.

Pohjoisen valttina on myös ja ennen muuta lumi. Viime aikojenkin säätiedot ovat osoittaneet, että tavallinen talvi alkaa olla harvinaisuus jo Etelä-Suomessa, saati muualla Euroopassa. Pohjoisessa talven tuloon voi vielä luottaa.

Lapin kunnissa Rovaniemeltä pohjoiseen on palvelualojen työpaikkoja suhteessa selvästi enemmän kuin yleensä Suomessa. Se todistaa matkailun merkityksestä työllistäjänä. Suuri haaste on kyetä venyttämään sesonki ympärivuotiseksi siten, että tilapäistöiden sijaan tarjolla on pysyvyyttä. Matkailuyrittäjien verkostoituminen ja yhteistyö on entistäkin tärkeämpää.

Suorat lennot Euroopan suurkaupungeista Pohjois-Suomen kentille ovat jo arkipäivää, mutta eivät itsestäänselvyys. Matkailun kehittäminen on pohjoista osaamista parhaimmillaan, mutta yhä uusia haasteita riittää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
67
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinka moni uskaltaa väittää, ettei ole miettinyt tuonpuoleista?

Tuota,voitko vähän raottaa niiitä salaisuuksia?Oli miten oli mutta tuosta tulee mieleen se satu keisarin uusista vaattei... Lue lisää...
paksu pertta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image