Pääkirjoitukset

Matala syntyvyys vaatii toimia

Pääkirjoitukset 31.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Syntyvyyden jyrkkä alamäki Suomessa jatkuu. Ilmiöllä on liittymäkohtansa myös kysymykseen vanhustenhoidosta.

Jos syntyvien lasten määrää ei saada nousuun, vaihtoehtona on maahanmuuton kasvattaminen.

Tilastokeskuksen tiistaina kertomat tiedot syntyvyydestä kertovat, että aiempi trendi jatkuu. Suomessa syntyi viime vuonna 47 300 lasta, 3 000 lasta vähemmän kuin vuonna 2017. Prosentteina pudotus oli noin kuusi. Se on paljon.

Syntyvyyden laskua voi osaksi selittää matematiikalla: kun synnyttävät ikäluokat pienevät, syntyvien lasten määräkin putoaa. Myös ensisynnyttäjien keski-iän nousu vaikuttaa numeroihin.

Nämä ovat kuitenkin vain osaselityksiä. Myös kokonaishedelmällisyysluku, joka kertoo, kuinka monta lasta naiset keskimäärin synnyttävät, putoaa hätkähdyttävää tahtia. Vuonna 2010 se oli meillä vielä 1,87 mutta nyt enää 1,40.

Maan väkiluku kyllä kasvoi viime vuonna, maahanmuuton ansiosta.

Matalan syntyvyyden syistä ja seurauksista on puhunut paljon valtiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä. Hetemäen hypoteesin mukaan tällä vuosituhannella syntyvyyttä on vähentänyt erityisesti nuorten miesten työllisyysasteen lasku ja syrjäytyminen.

Vaikka lapsettomien miesten osuus on Suomessa poikkeuksellisen korkea, Hetemäen näkemys ei ole saanut tutkijoiden joukossa varauksetonta hyväksyntää.

Esimerkiksi Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch katsoo, että syntyvyyden laskun takana on monia syitä. Viime syksynä hän Talouselämä-lehdessä ”kulttuurisesta murroksesta”, joka suosii lasten hankinnan lykkäämistä.

Jos syntyvyys halutaan kasvuun, on selvitettävä laskuun syyt ja etsittävä sitten korjauskeinot. Asian ei pitäisi olla mahdoton analysoitava.

Peruskysymys tietysti on, onko syntyvyyden lasku hyvä vai huono asia. Kieltäytymistä lasten hankkimisesta tai pientä lapsilukua on alettu pitää ympäristötekona.

Hetemäen kiinnostava päätelmä on, ettei putoava syntyvyys Suomessa välttämättä hidasta ilmastonmuutosta. Hänen ajattelunsa kulkee niin, että jos syntyvyyden lasku aiheuttaa meillä paineita julkiseen talouteen, säästöt haetaan esimerkiksi kansainvälisistä velvoitteista. Silloin heikkenevät esimerkiksi mahdollisuutemme tukea Afrikan kehitystä sekä väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen torjuntaa siellä.

Joka tapauksessa lasten määrän putoaminen on uhka hyvinvointivaltiolle. Nyt syntyvät lapset ovat tulevaisuuden työntekijöitä ja veronmaksajia, joiden varassa yhteiskunnan on mahdollista ylläpitää palveluita.

Esimerkiksi hoivapalveluiden tarve kasvaa ja hintalappu nousee koko ajan. Esperi tuskin tulee olemaan viimeinen kohu, jossa puhutaan vanhustenhoidon ja rahan suhteesta. Näillä näkyvin yhtälö on tulevaisuudessa vielä vaikeampi ratkaistava kuin nyt.

Vanhustenhuoltokohu on ehtinyt muuttua poliittiseksi mäiskimiseksi. Se ei vie asioita eteenpäin. Keinoja syntyvyyden kääntämiseksi kasvuun voidaan toivottavasti etsiä yhteisymmärryksessä.

Jos tässä ei onnistuta, vaihtoehtona on maahanmuuton kasvattaminen. Sen säännöistä voi olla vielä vaikeampi päättää kuin keinoista syntyvyyden elvyttämiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Työt sen kun vähenee ajan myötä, joten on vain hyvä, että uusia työttömiä syntyy entistä vähemmän!

Toki halpatyövoimaa hinkuvien mielestä suuri työttömien määrä on vain hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on lapsivihamielinen maa moniin muihin maihin verrattuna. Monien suomalaisten mielestä maailma pelastuu sillä kun lapsia ei synny. Sukupuuttoon kuollutta kansaa ei tämä maapallo hyödytä yhtään. Tällä kehityksellä viimeinen suomalainen syntyy 20060 luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhän kosto on suloinen. Kun yhteiskunta tarjoaa kalliita elämiskuluja, eriarvoistumista, leipäjonoja, työttömyyttä ja aktiivimallia, ette saa lapsiakaan. Kansakunta kuihtuu pois, siitäpä saitte. Peiliin katsomisen paikka, Suomen tasavalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisuudessa rummutetaan koko ajan, että naisen kuuluu
1) kilpailla agonistisesti uraputkessa, ja
2) bailata ja baareilla kavereiden kanssa.
Siinä unohtuu lapsentekohaaveet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
102
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
65
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
48
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
48
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
37
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image