Pääkirjoitukset

Matala syntyvyys vaatii toimia

Pääkirjoitukset 31.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Syntyvyyden jyrkkä alamäki Suomessa jatkuu. Ilmiöllä on liittymäkohtansa myös kysymykseen vanhustenhoidosta.

Jos syntyvien lasten määrää ei saada nousuun, vaihtoehtona on maahanmuuton kasvattaminen.

Tilastokeskuksen tiistaina kertomat tiedot syntyvyydestä kertovat, että aiempi trendi jatkuu. Suomessa syntyi viime vuonna 47 300 lasta, 3 000 lasta vähemmän kuin vuonna 2017. Prosentteina pudotus oli noin kuusi. Se on paljon.

Syntyvyyden laskua voi osaksi selittää matematiikalla: kun synnyttävät ikäluokat pienevät, syntyvien lasten määräkin putoaa. Myös ensisynnyttäjien keski-iän nousu vaikuttaa numeroihin.

Nämä ovat kuitenkin vain osaselityksiä. Myös kokonaishedelmällisyysluku, joka kertoo, kuinka monta lasta naiset keskimäärin synnyttävät, putoaa hätkähdyttävää tahtia. Vuonna 2010 se oli meillä vielä 1,87 mutta nyt enää 1,40.

Maan väkiluku kyllä kasvoi viime vuonna, maahanmuuton ansiosta.

Matalan syntyvyyden syistä ja seurauksista on puhunut paljon valtiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä. Hetemäen hypoteesin mukaan tällä vuosituhannella syntyvyyttä on vähentänyt erityisesti nuorten miesten työllisyysasteen lasku ja syrjäytyminen.

Vaikka lapsettomien miesten osuus on Suomessa poikkeuksellisen korkea, Hetemäen näkemys ei ole saanut tutkijoiden joukossa varauksetonta hyväksyntää.

Esimerkiksi Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch katsoo, että syntyvyyden laskun takana on monia syitä. Viime syksynä hän Talouselämä-lehdessä ”kulttuurisesta murroksesta”, joka suosii lasten hankinnan lykkäämistä.

Jos syntyvyys halutaan kasvuun, on selvitettävä laskuun syyt ja etsittävä sitten korjauskeinot. Asian ei pitäisi olla mahdoton analysoitava.

Peruskysymys tietysti on, onko syntyvyyden lasku hyvä vai huono asia. Kieltäytymistä lasten hankkimisesta tai pientä lapsilukua on alettu pitää ympäristötekona.

Hetemäen kiinnostava päätelmä on, ettei putoava syntyvyys Suomessa välttämättä hidasta ilmastonmuutosta. Hänen ajattelunsa kulkee niin, että jos syntyvyyden lasku aiheuttaa meillä paineita julkiseen talouteen, säästöt haetaan esimerkiksi kansainvälisistä velvoitteista. Silloin heikkenevät esimerkiksi mahdollisuutemme tukea Afrikan kehitystä sekä väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen torjuntaa siellä.

Joka tapauksessa lasten määrän putoaminen on uhka hyvinvointivaltiolle. Nyt syntyvät lapset ovat tulevaisuuden työntekijöitä ja veronmaksajia, joiden varassa yhteiskunnan on mahdollista ylläpitää palveluita.

Esimerkiksi hoivapalveluiden tarve kasvaa ja hintalappu nousee koko ajan. Esperi tuskin tulee olemaan viimeinen kohu, jossa puhutaan vanhustenhoidon ja rahan suhteesta. Näillä näkyvin yhtälö on tulevaisuudessa vielä vaikeampi ratkaistava kuin nyt.

Vanhustenhuoltokohu on ehtinyt muuttua poliittiseksi mäiskimiseksi. Se ei vie asioita eteenpäin. Keinoja syntyvyyden kääntämiseksi kasvuun voidaan toivottavasti etsiä yhteisymmärryksessä.

Jos tässä ei onnistuta, vaihtoehtona on maahanmuuton kasvattaminen. Sen säännöistä voi olla vielä vaikeampi päättää kuin keinoista syntyvyyden elvyttämiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Työt sen kun vähenee ajan myötä, joten on vain hyvä, että uusia työttömiä syntyy entistä vähemmän!

Toki halpatyövoimaa hinkuvien mielestä suuri työttömien määrä on vain hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on lapsivihamielinen maa moniin muihin maihin verrattuna. Monien suomalaisten mielestä maailma pelastuu sillä kun lapsia ei synny. Sukupuuttoon kuollutta kansaa ei tämä maapallo hyödytä yhtään. Tällä kehityksellä viimeinen suomalainen syntyy 20060 luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhän kosto on suloinen. Kun yhteiskunta tarjoaa kalliita elämiskuluja, eriarvoistumista, leipäjonoja, työttömyyttä ja aktiivimallia, ette saa lapsiakaan. Kansakunta kuihtuu pois, siitäpä saitte. Peiliin katsomisen paikka, Suomen tasavalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisuudessa rummutetaan koko ajan, että naisen kuuluu
1) kilpailla agonistisesti uraputkessa, ja
2) bailata ja baareilla kavereiden kanssa.
Siinä unohtuu lapsentekohaaveet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image