Pääkirjoitukset

Matala syntyvyys vaatii toimia

Pääkirjoitukset 31.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Syntyvyyden jyrkkä alamäki Suomessa jatkuu. Ilmiöllä on liittymäkohtansa myös kysymykseen vanhustenhoidosta.

Jos syntyvien lasten määrää ei saada nousuun, vaihtoehtona on maahanmuuton kasvattaminen.

Tilastokeskuksen tiistaina kertomat tiedot syntyvyydestä kertovat, että aiempi trendi jatkuu. Suomessa syntyi viime vuonna 47 300 lasta, 3 000 lasta vähemmän kuin vuonna 2017. Prosentteina pudotus oli noin kuusi. Se on paljon.

Syntyvyyden laskua voi osaksi selittää matematiikalla: kun synnyttävät ikäluokat pienevät, syntyvien lasten määräkin putoaa. Myös ensisynnyttäjien keski-iän nousu vaikuttaa numeroihin.

Nämä ovat kuitenkin vain osaselityksiä. Myös kokonaishedelmällisyysluku, joka kertoo, kuinka monta lasta naiset keskimäärin synnyttävät, putoaa hätkähdyttävää tahtia. Vuonna 2010 se oli meillä vielä 1,87 mutta nyt enää 1,40.

Maan väkiluku kyllä kasvoi viime vuonna, maahanmuuton ansiosta.

Matalan syntyvyyden syistä ja seurauksista on puhunut paljon valtiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä. Hetemäen hypoteesin mukaan tällä vuosituhannella syntyvyyttä on vähentänyt erityisesti nuorten miesten työllisyysasteen lasku ja syrjäytyminen.

Vaikka lapsettomien miesten osuus on Suomessa poikkeuksellisen korkea, Hetemäen näkemys ei ole saanut tutkijoiden joukossa varauksetonta hyväksyntää.

Esimerkiksi Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch katsoo, että syntyvyyden laskun takana on monia syitä. Viime syksynä hän Talouselämä-lehdessä ”kulttuurisesta murroksesta”, joka suosii lasten hankinnan lykkäämistä.

Jos syntyvyys halutaan kasvuun, on selvitettävä laskuun syyt ja etsittävä sitten korjauskeinot. Asian ei pitäisi olla mahdoton analysoitava.

Peruskysymys tietysti on, onko syntyvyyden lasku hyvä vai huono asia. Kieltäytymistä lasten hankkimisesta tai pientä lapsilukua on alettu pitää ympäristötekona.

Hetemäen kiinnostava päätelmä on, ettei putoava syntyvyys Suomessa välttämättä hidasta ilmastonmuutosta. Hänen ajattelunsa kulkee niin, että jos syntyvyyden lasku aiheuttaa meillä paineita julkiseen talouteen, säästöt haetaan esimerkiksi kansainvälisistä velvoitteista. Silloin heikkenevät esimerkiksi mahdollisuutemme tukea Afrikan kehitystä sekä väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen torjuntaa siellä.

Joka tapauksessa lasten määrän putoaminen on uhka hyvinvointivaltiolle. Nyt syntyvät lapset ovat tulevaisuuden työntekijöitä ja veronmaksajia, joiden varassa yhteiskunnan on mahdollista ylläpitää palveluita.

Esimerkiksi hoivapalveluiden tarve kasvaa ja hintalappu nousee koko ajan. Esperi tuskin tulee olemaan viimeinen kohu, jossa puhutaan vanhustenhoidon ja rahan suhteesta. Näillä näkyvin yhtälö on tulevaisuudessa vielä vaikeampi ratkaistava kuin nyt.

Vanhustenhuoltokohu on ehtinyt muuttua poliittiseksi mäiskimiseksi. Se ei vie asioita eteenpäin. Keinoja syntyvyyden kääntämiseksi kasvuun voidaan toivottavasti etsiä yhteisymmärryksessä.

Jos tässä ei onnistuta, vaihtoehtona on maahanmuuton kasvattaminen. Sen säännöistä voi olla vielä vaikeampi päättää kuin keinoista syntyvyyden elvyttämiseksi.

MAINOS

Kommentoi

Työt sen kun vähenee ajan myötä, joten on vain hyvä, että uusia työttömiä syntyy entistä vähemmän!

Toki halpatyövoimaa hinkuvien mielestä suuri työttömien määrä on vain hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on lapsivihamielinen maa moniin muihin maihin verrattuna. Monien suomalaisten mielestä maailma pelastuu sillä kun lapsia ei synny. Sukupuuttoon kuollutta kansaa ei tämä maapallo hyödytä yhtään. Tällä kehityksellä viimeinen suomalainen syntyy 20060 luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhän kosto on suloinen. Kun yhteiskunta tarjoaa kalliita elämiskuluja, eriarvoistumista, leipäjonoja, työttömyyttä ja aktiivimallia, ette saa lapsiakaan. Kansakunta kuihtuu pois, siitäpä saitte. Peiliin katsomisen paikka, Suomen tasavalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisuudessa rummutetaan koko ajan, että naisen kuuluu
1) kilpailla agonistisesti uraputkessa, ja
2) bailata ja baareilla kavereiden kanssa.
Siinä unohtuu lapsentekohaaveet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image